Kako prepoznati lazhnog Fender Stratocastera

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Cortex
The Necromancer

Kako prepoznati lazhnog Fender Stratocastera

Post by Cortex » 11 Oct 2011, 00:24

http://www.glazbeni-forum.com/showthread.php?t=53026

http://www.glazbeni-forum.com/showthread.php?t=53027

Evo komshije sa glazbenog foruma [a nadam se da ovakav repost nije protiv pravilnika, i da tema nije redundantna] napravile su jedan lep tutorijal na ovu temu :) Ja sam na primer "propustio" jednog strata sa oglasa kroz ova pravila i pokazao se kao original, inache mi je taj prelep i voleo bih da ga imam :hide:

LINK

:ziveli:

Kill surf city

Re: Kako prepoznati lazhnog Fender Stratocastera

Post by Kill surf city » 11 Oct 2011, 12:21

Zar nije taj strat iz linka onaj koji se pojavljivao sa maple bordom jedno vreme, pa posle toga sa rosewood bordom ?

Haralampije

Post by Haralampije » 11 Oct 2011, 12:24

Pa nije bas najsjajnije.Vec prva i druga slika pokazuje ono sto se nalazi i na pravim komadima,tj regularnim fenderima.
Elem nekoliko vaznih tacaka koje treba videti odmah su
tremolo,glava,serijski broj i sam vrat,to je ono sto ce uvek odati da je fejk u pitanju

Tremolo
Ono sto se prvo uoci npr,ako gledamo za pocetak vintage modele je tremolo.
npr
Image
ovo fender na sedlima negde je u istom smeru,negde u oba,a generalno fejkovi ovo nemaju.AVRI modeli,meksicki Classic series,japanski vintage,signature modeli i sl...

standard meksiko modeli imaju isti takav
Image
samo su sedla uza,metricki sistem,ovakvi su i na mnogim japanskim modelima....kod highway 1 modela ovi srafovi koji drze tremolo su u originalnom razmeru kao kod AVRI modela,ali su sedla ,metricka npr.

USA standard i deluxe modeli su imali
Image
offset sedla,a danas opet imaju vintage fazon ,ali i dalje tremolo na dva srafa....to se lako uoci.Ono sto je bitno reci je da danas i usa i standard meksiko imaju isti razmak sedala,jedino Vinage varijante imaju siri razmak.

Sto se tice tremolo bloka,fejk se lako provali ima onaj mali blokic kao kod skvajera,dok ostali imaju onaj debeli blok s tim sto ameri imaju celicni ili koja vec legura(magnetom se lako proveri ako ste nesigurni),dok meksiko i japanci imaju cinkani.Stari meksicki modeli do 2006. godine su imali isto mrsavi cinkani blokic kao kod skvajera.

Glava
uglavnom objasnjeno lepo...E sad logo nekad i na originalu ne izgleda lepo uklopljen,ngde ovo original contour body pobegne,nikad nije bas najidealnije nalepljeno.Ovaj cep za truss rod,uvek ali uvek ga ima na originalu(sem ako je reizdanje sezdesetih) i uvek je kod USA modela u boji one strafte iza,tj umetak od oraha,bilo otvoren bilo zatvoren(AVRI i reizdanja pedesetih kod japanaca i meksikanaca) ili ima oblik metka,koji viri,na reizdanjima sedamesetih.Meksiko,japanci i skvajeri imaju crni plasticni umetak,

Serijski broj
To ako nema zajebi odmah.Oni su ,uglavnom na glavi,sa prednje strane na modelima kraja osamdesetih(koji su uglavnom po oglasima)
Image
(necu se osvrtati na pedesete,sezdesete i sedamdesete,jer su uglavnom standardi u prodaji iz osamdesetih pa navise),i devedesetih,zatim je vracen spageti logo,
Image
a serijski prebacen nazad.Tako je kod svih americkih stratova van kastm sopa,izuzetak su AVRI serije koje ce serijski broj imati na plocici.
Meksikanci ce od '90 do 2009 (valjda) imati takodje logo s prednje strane sa serijskim brojem,
Image
da bi se zatim preslo na tranzicioni crni logo na foru sedamdesetih,
Image
a serijski se pomera nazad.Classic serije naravno,imace spageti logo i serijski nazad,jos od kada su predstavljeni.
Japanci ce imati osamdesetih logo na istu foru kao i ameri i mexosi,da bi devedesetih presli na spageti logo,ali ce u donjem delu vrata stajati,u pocetku Made in Japan,i serijski,da bi od bese '97 pisalo Crafted in Japan...eto to su neke opste odrednice.

Vrat
Image
Image
ove dve stvari su specificne,ne mogu da objasnim,ali ovo ne moze nijedna kopija da iskopira,to su specificne konture..sto se tice pragova,ivice su zaobljene samo na Standard,Deluxe,Special i slicnim modelima.Ne na AVRI modelima,oni imaju drugacije obradjene ivice.e sad kod pragova od prosle godine se pojavio i meksiko strat sa 22 praga..
Civije ce obicno biti ovakve.
Image
na svakoj ce pisati fender.

Lako se uoci fejk,to barem danas nije problem,a onaj koga zeznu je na kraju to i zasluzio,kad je toliko glup,medjutim sad vreba nova opasnost,kao sto smo vidjali na onoj temi koja je zakljucana,A to je da preprodavci kupuju delove,sklapaju gitaru i prodaju je po punoj ceni.To je vec nesto sto se teze provali,ali zahvaljujuci nekima sa ovog foruma,koji su uspeli da udju u trag,smo videli da se i to moze provaliti.Upravo je Cortex okacio link jednog takvog sklepanog fendera(beseprodavao je i onog jednog deluksa za kog je provaljeno da je sklapan od delova sa neta)

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 11 Oct 2011, 14:28

hvala haralampije bash sam se tebi i nadao :D
:ziveli: :ziveli: :ziveli:
inache je i meni ovaj strat bio poznat, jbg, mi frikovi koji pratimo oglase prepoznajemo gitare i prodavce, ali neko nov bi se lako zaleteo...

eg303

Post by eg303 » 11 Oct 2011, 14:50

Haralampije wrote: Ovaj cep za truss rod,uvek ali uvek ga ima na originalu(sem ako je reizdanje sezdesetih) i uvek je kod USA modela u boji one strafte iza,tj umetak od oraha,bilo otvoren bilo zatvoren(AVRI i reizdanja pedesetih kod japanaca i meksikanaca) ili ima oblik metka,koji viri,na reizdanjima sedamesetih.Meksiko,japanci i skvajeri imaju crni plasticni umetak,
Upravo sam i ja hteo da ovo kažem, nijedan od tzv. klo(v)nova Fendera koje sam video (ovo što je skoro počelo da se valja ovde "na velika vrata" za skupe pare) nema odrađen taj prilaz truss rod-u, ni u (drugačije obojenom) prstenu od drveta ni u plastici. Ta "usta" su kod tih kopija "gola" kao na najjeftinijim Squerima (fantastični Standard već ima plastiku poput serijskog mehikanca).
Mislim da tema ova treba da bude sticky (naravno, isto važi i za druge brandove).

Haralampije

Post by Haralampije » 11 Oct 2011, 15:48

Idiot proof vodic za USA standard fender u slikama,za pocetnike.
ImageImage
Image
Image
Image
22 praga(posle onog sa tackicom,jos jedan :D )
Image
Image
Image
Image

U sledecoj epizodi neki drugi model. :D

SonicX

Post by SonicX » 11 Oct 2011, 20:29

zanimljiva tema... :-)

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 11 Oct 2011, 20:55

ajmo sad isto za telca :D

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 11 Oct 2011, 20:57

Cortex wrote:ajmo sad isto za telca :D
Image
Image
Image

:mrgreen:

Trzalica

Post by Trzalica » 23 Oct 2011, 15:16

Haralampije wrote: Lako se uoci fejk,to barem danas nije problem,a onaj koga zeznu je na kraju to i zasluzio,kad je toliko glup,medjutim sad vreba nova opasnost,kao sto smo vidjali na onoj temi koja je zakljucana,A to je da preprodavci kupuju delove,sklapaju gitaru i prodaju je po punoj ceni.To je vec nesto sto se teze provali,ali zahvaljujuci nekima sa ovog foruma,koji su uspeli da udju u trag,smo videli da se i to moze provaliti.Upravo je Cortex okacio link jednog takvog sklepanog fendera(beseprodavao je i onog jednog deluksa za kog je provaljeno da je sklapan od delova sa neta)
Odlična primedba. Niko nije toliko naivan da ne primeti osnovne razlike kod kopija, pa čak i onih koje imaju odštampane logoe sitoštampom i prelakirane, ali ni preprodavci ili ti plagijatori nisu veverice. Gitare sklapane iz više delova je teže provaliti. Čak šta više, telo strat gitare na kome je zamenjen tremolo, ploča sa magnetima i pozadi pločica sa natpisom uz "original" vrat, postaje autentičan Fender USA model, zar ne?!? Vidim po oglasima da se svi ovi delovi mogu nabaviti za stotinak evra i onda se lako da izračunati koja je zarada.

Recimo, meni je zapala za oko ova gitara već duži period:
http://www.kupujemprodajem.com/Fender-s ... id=5797976
Tip je nudi već mesecima pod različitim nazivima, recimo identična gitara:
http://www.kupujemprodajem.com/Fender-s ... id=3619858
....
Ima još par oglasa sa istim instrumentom ...

Gitara mi deluje o.k., sa slike ne odaje da je fake, ali ... ALI!!!
... kako pobogu otkriti da li je ovakva gitara fake?!?
Uzimajući u obzir da još nisam sebi nabavio Fender-a, za kojim tragam duže vreme, ne bih sada na kraju da nasednem i kupim kopiju!

Haralampije

Post by Haralampije » 23 Oct 2011, 16:40

Pa...moze da bude nova samo ako je danas 2003. godina jeseni gospodnje. :D

eg303

Post by eg303 » 23 Oct 2011, 19:18

Trzalica wrote: ... kako pobogu otkriti da li je ovakva gitara fake?!?
Uzimajući u obzir da još nisam sebi nabavio Fender-a, za kojim tragam duže vreme, ne bih sada na kraju da nasednem i kupim kopiju!
Kao što reče Haralampije gitara nije nikako nova, stara je 8 godina što tebi može samo da donese neki trošak, tipa pragovi, i da ima eventualna oštećenja na finišu koja se tebi ne dopadaju. Ja bi prvo gledao kolika je cena te gitare kod zvaničnog zastupnika ovde u Srbiji (svi znamo ko ih radi, da ne reklamiram), takođe vrebao akcijske ponude za te tambure (to može da bude razlika od par stotina evara!) i ako nisi moram-da-imam-američku-gitaru-pošto-poto tip, gledao bih i mehikance u ponudi, što nove, što polovne, mehikanci su prevarantima manje interesantni pošto kao polovnjaci idu i po 300 evara pa čak iako oće nekog Skvajera da bambusaju da izađe kao rasni Fender neće imati neku vajdu kada se sve uzme u obzir. Btw, meni ova tanbura iz oglasa deluje autentično a sad da li je to 100%, ybg, to bi morao neko da ide s tobom da bleji, iz ranije navedenih iskustava tek kada se rašrafi gitara može da se sa nekom izvesnošću potvrdi autentičnost, ako tip traži cifru za koju možeš da kupiš novu tanburu kod gore ne pomenutog zastupnika, ja bi pre išao na one varijante iz druge rečenice ovog mog cenjenog referata...

Trzalica

Post by Trzalica » 23 Oct 2011, 19:24

Haralampije wrote:Pa...moze da bude nova samo ako je danas 2003. godina jeseni gospodnje. :D
:mrgreen: Možda je čovek vucara po oglasima još od 2003.god.? :XD:
anyway, ako je original a ne neka budževina, USA model, očuvan, vredi tih 600-650 jura. Najbolje je otići na lice mesta i malo rasklapati, ako čovek jeli to dozvoli.

@ eg303, gledao sam cene kod nas i vidim da je sa 950 evra standard model skočio na 1240. Ne bih dao toliki novac za ovako jednostavnu gitaru. Meksikanac im je bio 450 evra ako me sećanje dobro služi a sada je verovali ili ne:
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/119 ... -Sunburst/

Znači, vrebati neke novogodišnje praznike tj. popuste ili rasklapati gorepomenuti model polovnjak, i usput mahati sa 650 evra ispred lica vlasniku kako bi tako nešto dozvolio!

P.S. evo još dva nova linka istog Fender-a koga sam spomenuo gore:

http://www.kupujemprodajem.com/Fender-s ... id=5786013
i ovo:
http://www.kupujemprodajem.com/Fender-s ... id=5804259

"nova", donesena pre dva meseca iz amerike, .... bla, bla, ... baš mu je do prodaje.

Trzalica

Post by Trzalica » 23 Oct 2011, 19:48

Evo jednog "poučnog" linka u vezi ove teme:
http://www.kupujemprodajem.com/Fender-l ... -oglas.htm

eg303

Post by eg303 » 23 Oct 2011, 20:19

Trzalica wrote:Evo jednog "poučnog" linka u vezi ove teme:
http://www.kupujemprodajem.com/Fender-l ... -oglas.htm
Stoji sve to, danas je tehnologija učinila to da svako može da proba da bude prevarant. Na sreću, ne polazi to svima za rukom baš sjajno, ti dekali treba da se posle prelakiraju, video sam neke primerke koji izgledaju kao da su rađeni na času OTO-a u petom osnovne a ocenjeni su sa dva na jedan u dnevniku, mnogo toga još treba da se opklopi da bi takav pokušaj falsifikata izgledao autentičan. Ko je u dilemi pred neku kupovinu, moj mu je savet da ode kada ima vremena u prodavnicu onog ovlaštenog zastupnika i nek bleji satima u tanbure koje su tema eventualne kupovine, zagleda detalje, finiš, obradu pragova, same linije, oblik, drži u ruci, oseti težinu, tako nekoliko puta pa će već imati predstavu šta treba da očekuje (uz oduševljenje osoblja u nepomenutoj prodavnici), naravno ona uputstva koja je Haralampije dao na početku teme ostaju kao opšte mesto, nijedna od ovih kineskih "replika" recimo, nema uvod za trussrod na vratu kako treba, pisao sam i ja nešto o tome, izgleda da nemaju mašinu za tu operaciju a valjaju ih za cenu polovnih mehikanaca ili više, neka svako izvuče željeni zaključak šta mu je bolje kupovati...

Post Reply