magneti i potenciometar pitanje
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
magneti i potenciometar pitanje
Hteo bih da promenim magnete na kopiji strata (sss) pa ne interesuje dali da kupim fender magnete ili neke druge.
Nedavno sam stavio volume pot od 250koma a originalno je na gitari bio od 500.Dali da ostavim taj od 250 uz buduce magnete jer inace na originalnim fenderima su svi potovi od 250,ili da stavim od 500 kako je bilo originalno na mojoj gitari.
Nedavno sam stavio volume pot od 250koma a originalno je na gitari bio od 500.Dali da ostavim taj od 250 uz buduce magnete jer inace na originalnim fenderima su svi potovi od 250,ili da stavim od 500 kako je bilo originalno na mojoj gitari.
- Rocket Roll
Re: magneti i potenciometar pitanje
Zavisi od toga koliko para imaš. Mislim da je Fenderov Tex-Mex set odličan odnos cena-kvalitet.Dusan wrote:...dali da kupim fender magnete ili neke druge.
Ako uzmeš Fenderove magnete, onda skoro sigurno da.Dusan wrote:Dali da ostavim taj od 250 uz buduce magnete...
Sve zavisi šta bi svirao. Najbolje bi bilo kad bi mogao čuti tj isprobati magnete. Skokni na sajteove Seymour Duncan-a, EMG-a pa po poslušaj njihove samplove... A potove stavljaš kakvi su predviđeni za te određene magnete. Nema to veze što je to kopija strata ili nije, za te magnete su predviđeni ti potovi koji su bili. Menjanjem njih sakatiš njihove fabričke performanse.
Molim vas,ako neko ima jos neko miljenje
Zavisi koliko para si spreman da das. Ja sam prilicno siguran da Duncan i DiMarzzio imaju bolje magnete od Fendera, ali tu postoji i razlika u ceni. U svakom slucaju, koje god da stavis, gitara ce ti biti osetno bolja
DiMarzzio teško da su bolji od Fendera, jer se prave mašinski, a i žica je druge klase. Dok, npr. kod Seymour Duncan-a to nikako nije slučaj. Oni su svi prvoklasni, ručno motani itd...
Hm...Priznajem da se u metode proizvodnje magneta ne razumem, ali sam imao prilike da cujem nekoliko razlicitih DiMarzzio magneta, i impresioniran sam. Takodje, veliki broj svetski poznatih muzicara koristi iskljucivo DiMarzzio-a, npr. Maideni, jer imaju ultra-jak sustain i kvalitetan zvuk. Fenderove magnete sam cuo na jednom fabrickom Stratu i jednom Telecasteru, i zvuce ok, ali mislim da su slabiji od Duncana i DiMarzzia (dosta muzicara na svoje Fender gitare stavlja DiMarzzia, Duncana i EMG). Delim misljenje da su Duncanovi najbolji, ali su oni i najskuplji (Imaju ih u Noti na Zelenom Vencu, prosecna cena humbuckera je oko 100-110e, za singlove ne znam), dok su DiMarzzio dosta jeftiniji (u Mix-u sam Tone Zone platio oko 5500 dinara), a ne zaostaju mnogo u kvalitetu...Bodomovac wrote:DiMarzzio teško da su bolji od Fendera, jer se prave mašinski, a i žica je druge klase. Dok, npr. kod Seymour Duncan-a to nikako nije slučaj. Oni su svi prvoklasni, ručno motani itd...
A sta da radim za VOLUME potenciometar
Istina, ALI.... ti magnet koje oni koriste su pravljeni po specifikacijama magneta koje mi možemo da kupimo, ali su oni ručno motani, i od prvoklasne žice su. Npr, Steve Vai-u se jednom pokvario magnet, ili tako nešto, i njegov tehničar ga je bacio u smeće i zamenio novim, fabričkim, i šta je bilo posle, Vai je kopao po smeću. Bukvalno. Mislim da je u pitanju neck hum iz njegove EVO gitare.Historik wrote:Takodje, veliki broj svetski poznatih muzicara koristi iskljucivo DiMarzzio-a, npr. Maideni, jer imaju ultra-jak sustain i kvalitetan zvuk.
Možda je grubo ono što sam rekao da su loši DiMarzzio magneti, verovatno su dobro smišljeni, ali loše su izrađeni, tako da je njihov kvalitet prosek ta dva. U svakom slučaju, moje simpatije su usmerene ka Seymour Duncan-u.

Potenciometre uvek koristiš one koji su predviđeni za te magnete koje koristiš. Koji god da je u pitanju.Dusan wrote:A sta da radim za VOLUME potenciometar
Nije u suštini problem ako staviš i neke druge, ali to nije to.
Taj set tex-mex je stvarno dobar odnos cena kvalitet; Fender vintage noiseless set je fin izbor;
Meni licno super zvuce Lace Sensors ali su dosta skupi; Seymour Duncan quarter-pound set je mozda
najbolji izbor za strata; Dimarzzio ima jak output ali mi je nekako sada mnogo aktuelniji SD zbog
odlicne replike vintage tona, a i na banana gitarama zvuke strava
Meni licno super zvuce Lace Sensors ali su dosta skupi; Seymour Duncan quarter-pound set je mozda
najbolji izbor za strata; Dimarzzio ima jak output ali mi je nekako sada mnogo aktuelniji SD zbog
odlicne replike vintage tona, a i na banana gitarama zvuke strava

Nisam se raspiutivao o ovome i nemam egzaktne podatke, ali napisano mi ne zvuči logično. Žica druge klase je žica koja se pravi od recikliranog bakra i u kojem ima nekih nečistoća. Mislim da tako nešto ne postoji nigde u svetu kada je tanka lak žica u pitanju. Postoje samo poznatiji i provereniji proizvođači i oni manje poznati. Ne verujem da iko više ručno mota velikoserijske pickupove jer onda nikako ne bi mogli da budu 50-70 usd komad, a Fenderovi magneti (standardni) sa cenom od oko 200 usd za komplet su sigurno mašinski motani. Postoje posebni komadi koji se motaju ručno, ali i cena im je paprena. Bitnija razlika postoji kod kvaliteta magneta pa ne znam da li je AlNiCo I, II, III ili već ne znam koji, ali i to može da se naruči u svetu pa ne bi moglo da se kaže da bi to bio problem. Suštinska razlika postoji u konstrukciji, znači vrsta odabranog magneta, debljina i količina žice itd. pa se to čuje i u zvuku.Bodomovac wrote:DiMarzzio teško da su bolji od Fendera, jer se prave mašinski, a i žica je druge klase. Dok, npr. kod Seymour Duncan-a to nikako nije slučaj. Oni su svi prvoklasni, ručno motani itd...
Moram da priznam grešku - Seymour Duncan mota ručno, ALI custom seriju. (ako se ne varam)Sava wrote:Nisam se raspiutivao o ovome i nemam egzaktne podatke, ali napisano mi ne zvuči logično. Žica druge klase je žica koja se pravi od recikliranog bakra i u kojem ima nekih nečistoća. Mislim da tako nešto ne postoji nigde u svetu kada je tanka lak žica u pitanju. Postoje samo poznatiji i provereniji proizvođači i oni manje poznati. Ne verujem da iko više ručno mota velikoserijske pickupove jer onda nikako ne bi mogli da budu 50-70 usd komad, a Fenderovi magneti (standardni) sa cenom od oko 200 usd za komplet su sigurno mašinski motani. Postoje posebni komadi koji se motaju ručno, ali i cena im je paprena. Bitnija razlika postoji kod kvaliteta magneta pa ne znam da li je AlNiCo I, II, III ili već ne znam koji, ali i to može da se naruči u svetu pa ne bi moglo da se kaže da bi to bio problem. Suštinska razlika postoji u konstrukciji, znači vrsta odabranog magneta, debljina i količina žice itd. pa se to čuje i u zvuku.Bodomovac wrote:DiMarzzio teško da su bolji od Fendera, jer se prave mašinski, a i žica je druge klase. Dok, npr. kod Seymour Duncan-a to nikako nije slučaj. Oni su svi prvoklasni, ručno motani itd...
Moguće da je istina to što kažeš, sasvim si sigurno više informisan o tome od mene, i iskusniji, ali ovo sam pročitao negde na nekom sajtu... mislim na glazbenom forumu, pa mi se učinilo kao teorija koja drži vodu... verovatno je pod drugim klasom mišljeno na jednostavno lošiju žicu, a ne na recikliranu žicu.
Evo jednog interesantnog sajta gde mozete naci vise varijanti
vezivanja magneta i potova.......moze da posluzi.......
p.s.ja imam na svom Ibanezu HSS Dimarzio magnete i sasvim su ok......
54` i virtual vintage blues.....i bluesbucker hum na bridzu......
http://guitarelectronics.zoovy.com/cate ... resources/
vezivanja magneta i potova.......moze da posluzi.......
p.s.ja imam na svom Ibanezu HSS Dimarzio magnete i sasvim su ok......
54` i virtual vintage blues.....i bluesbucker hum na bridzu......
http://guitarelectronics.zoovy.com/cate ... resources/
Ne mozes tek tako da kazes ovaj magnet je bolji od ovog, bez ikakve osnove.Bodomovac wrote:DiMarzzio teško da su bolji od Fendera, jer se prave mašinski, a i žica je druge klase. Dok, npr. kod Seymour Duncan-a to nikako nije slučaj. Oni su svi prvoklasni, ručno motani itd...
Najbolji singlecoil magneti koje sam ja cuo i koristio dolaze upravo iz fendera, a to sto ih cini najboljima je da su pravljeni za Strat i testirani na stratu, ako nesto zvuci dobro kao na primer Texas Special, onda me ne zanima da li je zica u njima prve ili druge kategorije

Seymore Duncan mota svoje skuplje serije rucno, a to vazi i za sve Fender Custom Shop magnete.
Potove stavljas kako ti pise na gitari, ili ako bas zelis stavi 250 pa vidi da li ti se svidja to sto ces da dobijes.
Fender Stratocasteri skoro svi rade na 250, ali je na kopijama cesto bolje imati 500, izmedju ostalog jer je single coil "lenj" magnet.