Kako prepoznati lazhnog Fender Stratocastera

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Tasman

Re: Kako prepoznati lazhnog Fender Stratocastera

Post by Tasman » 23 Oct 2011, 23:12

Slažem se sa svim, ali tvrdim da se nikako ne može generalizovati i tvrditi kopija nema ovo a original ima ovo. Prosto kad se kupuje , ako nisi iskusan , uvek povedi nekog da pomogne. Tuđe oči su mnogo objektivnije i strožije. Doći ćeš u situaciju da kažeš "jao kako je lepa" i zalepiš i nevidiš. To ti je kao i sa lepim ženskama. Trojanac uleti dok si reko keks! :-D
Treba bežati od takozvanih "Japanskih" Fendera. Kroz moje ruke su prošle razne i veruj mi 10% je pravo, sve ostalo refiniširani sqirteri i jolane pa imaju lakšu prođu sa izgovorom " e, to je japanska" ako nešto fali...
I zaboravi na Brzu Poštu.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 23 Oct 2011, 23:58

Naravno kad i kupish strat, evo povoljne prilike da ga i obrishesh kako treba...
http://www.kupujemprodajem.com/Scotch-B ... id=5772900 Hehheheh, zezam se, ali morao sam da okacim ovo...

Ontopic
Sacekati novogodisnji popust, otici u Mitros ili Mix ili Notu (ne znam dal jos neko drzi Fendere, Mitro's ima najbolji izbor...), sedeti ako treba i sat dva tri pet dok ne izaberesh... kupiti Fender za 150-200 Evra vishe no shto bi dao na oglasima i znas da je fender i da je tebi sudjen, ovako je sve rizik. Generalno najvise ima kopija stratova a u poslednje vreme vidim i Telce, a Les Paul jedino imaju oni klonovi iz Kine, ali bilo je recimo dva pokusaja da se takve gitare utope kao Gibsoni, ali su sanirani cini mi se. Jedina frka na ovom forumu je nepostojanje one stare dobre teme gde smo bash o ovakvoj tematici pricali, jer eto uvek se umesaju i ti kraljevi koji hoce da uvale (shto im je jelte posao- mnogi zive od sitnih i krupnih prevara jer je besparica), i onda zatvore temu, a generalno je mozda bolji metod banovati sa foruma preprodavce koji se registruju ili ignorisati iste bez rasprave. :idea: :) :ziveli:

eg303

Post by eg303 » 24 Oct 2011, 16:38

Ma ima svačega, najjače na KP je skoro bilo kada se prodavao Strat za koji prodavac kaže da su njega obmanuli (kada ga je ranije kupio) da je amerikanac a ustvari je mehikanac i on ga je na kraju prodavao kao mehikanca, pa sad vidi šta ćeš, razlika u novcu je otprilike puta dva, a i taj koji je kupio moraće nekome da objašnjava kakvog zvera sada ima u kući, verovatno su te makinacije svuda prisutne ali mislim da je ovde za naš broj kupoprodaja procentualno najizraženije, ljudi su toliko drski da kada oglašavaju neko veslo (sa sigurnošću datirano iz ranih sedamdesetih) koje u magli po mraku podseća na Les Paula da u naslovu 'ladno napišu: "Gibson Les Paul '74", traže za to reda 500 evara da bi u kasnijem tekstu se saznalo da je bezbolnu operaciju "bolt-on" na "set-in" neck izveo vrhunski hirurg iz Moštanice koji je inače čuven po takvom kastomšopovanju, a zvuk, bolje da ga ne opisuje, još bolji od najboljeg, debeo a vriskav, potmuo a vedar, zvonko-tunjav, pokriva svaku vrstu svirke, Silvana-Nirvana, a sve u petinu cene pa ti vidi, u je kolika rečenica...

Tasman

Post by Tasman » 24 Oct 2011, 16:49

Znam za taj strat. Lik stvarno nije imao pojma šta ima, pa je čak i tvrdio da je Mexico. Rekao sam mu par stvari u vezi nje i vidim da je čovek povukao iz prodaje, ili ubrzo prodao. Uglavnom, nija ga bilo više. Vrat , ako nije baš dobra kopija, bio je definitivno USA po svim naznakama. Kao jedna od očiglednih stavki, Mexico nije imao do sad 22 praga, posebno ne jumbo. Drugo , kobilica je original 6-point tremolo, što nameće da je cela gitara u stvari refiniširani highway strat, i to od onih prvih , sa malom glavom, ili da je telo uzeto od nekog mexico classic serije. To bi se tek videlo kad bi se rasklopilo naravno , i dal je budžano-pravljeno, što je već neka druga stavka,...

Kill surf city

Post by Kill surf city » 24 Oct 2011, 16:50

eg303 wrote:da bi u kasnijem tekstu se saznalo da je bezbolnu operaciju "bolt-on" na "set-in" neck izveo vrhunski hirurg iz Moštanice koji je inače čuven po takvom kastomšopovanju, a zvuk, bolje da ga ne opisuje, još bolji od najboljeg, debeo a vriskav, potmuo a vedar, zvonko-tunjav, pokriva svaku vrstu svirke, Silvana-Nirvana, a sve u petinu cene pa ti vidi, u je kolika rečenica...
Razlog prodaje - potreban mi je novac, nema drugih razloga. :lol:

eg303

Post by eg303 » 24 Oct 2011, 17:11

Mislim da bi se i na tim (da ne pominjem kojim) oglasima malo zaveo red kada bi se oglas bar minimalno naplaćivao (nek' bude recimo, 20 denara), ovako se svaka zamlata primi pa dragocenosti tipa Jolana, Iris i sl. bivaju glorifikovane u Thinline castere a može im se jer je za dž, ali, ruku na serce, ne može se negirati faktor zabave koji ostvaruju takvim duhovitim oglašavanjem optimistični vlasnici istih...

guv'nor

Post by guv'nor » 24 Oct 2011, 17:58

eg303 wrote:Jolana, Iris i sl
"Samo za poznavaoce" :bambi:
To me uvek podseti na ono:"Poslovna pratnja samo za prefinjenu gospodu" 8)

pedja 81

Post by pedja 81 » 24 Oct 2011, 20:53

Dobro bre sta ste se uvatili prevaranti pa prevaranti...Pustite bre ljude da se snalaze.Krivo vam sto vi neznate da se snadjete da zaradite kintu,kako vam bre nije zao? :D

Tasman

Post by Tasman » 24 Oct 2011, 21:36

To definitivno važi za ovog lika što prodaje logo-e. On nikog ne vara, lik je totalno iskren. Svaka časss...

Trzalica

Post by Trzalica » 24 Oct 2011, 23:12

Tasman wrote:To definitivno važi za ovog lika što prodaje logo-e. On nikog ne vara, lik je totalno iskren. Svaka časss...
Svaka njemu čast i "pošteno" zaradjenom dinaru na taj način. Bori se čovek protiv dominacije zapadnih sila, zlih kapitalista monopolista, ... Pravi Srbin! :XD:

Nego, niko ne reče neki podatak, kako prepoznati Fender-a sklepanog iz više delova? Recimo telo gitare je neka marka iz obližnje šume, ofarbana u crno sadolinom, nebitno, a da su tremolo, i pločica na vratu originalni?!? Ona ploča sa magnetima deluje isto i na skvajeru i fenderu usa. Čak je ima iz fender produkcije za naručiti po želji. Magneti se ne razlikuju vizuelno, tako da mogu opstati neki namotaji koji se zovu gitarskim magnetima. Baš me zanima kako će se to prepoznati kao fake ako je vrat originalan ili bar lepo iskopiran? Po zvuku? Ili odvajanjem vrata od tela i uporedjivanjem pečata koji nosi datum na telu i vratu? Hmmm, ako ja to znam, valjda i ti plagijatori uzimaju tu činjenicu u obzir ako gitare valjaju u proseku za 700 evra, i nije im teško da i to naštampaju.
Baš me zanima koliko je ljudi kupilo ovakvih plagijata a da veruju da imaju punokrvne Fender-e?!?

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 24 Oct 2011, 23:47

Image

Kill surf city

Post by Kill surf city » 25 Oct 2011, 00:07

+ jea

Haralampije

Post by Haralampije » 25 Oct 2011, 00:17

Kako da provalis da li je lik sklopio fendera od originalnih delova ili ti je prodao normalnu kupljenu u radnji?Tesko.Donekle kao dokaz-racun ako je sacuvao.
A da li je telo mozda fejk,to ces lako uociti,mora da ima barkod,prepoznas kakav je ruting,rupe cnc masine,magnete po oznakama,po boji,lako ces izvaliti da li je keramika ili ne,pikgard ce imati barem pecat datuma kada je sastavljen,potovi ce biti cts imace svoje oznake kao i prekidac,datum na telu i na vratu ne moraju da se poklapaju,jer ne mora da znaci da su isti dan napravljeni....uglavnom sve se to lako vidi.Otvorite gitare ponekad kada ih sredjujete,pa uocite detalje na njima....dok se neki falsifikator iscima da sve to iskopira i sastavi,vise bi bio u trosku nego u plusu,tako da se niko nece cimati oko tolikih detalja.Fokusiraju se na par stvari i to je to.

umart

Post by umart » 25 Oct 2011, 00:52

aj da ne spamujem temu za opremu koju nemate vise,relativno ima veze sa ovom temom,samo su gibsoni u pitanju.malo gledam sta ima kod komsija i naletim na ova dva oglasa za sad:
http://www.njuskalo.hr/gitare/elektricn ... as-3512236
http://www.njuskalo.hr/gitare/elektricn ... as-3571858

nisam neki ekspert,narocito za ove hollow body gibsonjare,ali sg mi izgleda legit,mislim,jes da nisam ovakve inlayje nikad vidio na sg-ju,ali sve mi izgleda regularno ovako odokativno.ali najvise me zbunjuje cijena,i sto lik ovo prodaje pod "elektricna gitara".ni kao gibson,ni kao kopiju,nego kao krtolu da prodaje,pa ne mogu da skontam jel lik prevarant ili sta li je.

eg303

Post by eg303 » 25 Oct 2011, 08:32

Ono što kažu, i Mona Liza u Luvru je samo replika (verovatno ste čuli za te priče, navodno je, iz kojih sve ne razloga, original negde na sigurnom a turisti bleje kroz debelo staklo u veran falsifikat), sve je moguće, još pre par desetina godina išla je legenda o onim Tokai gitarama kako su ih napravili bar kao prave Gibsone, pa kako ni ljudi iz Gibsona nisu znali da razlikuju šta je Tokai a šta Gibson, ali to je već neka druga priča jer taj Tokai košta bar kao Gibson, nekada je neko stavljao slike onog Tasićevog LP-a (sa sve logom Gibsona), bio je negde na prodaju napolju ali naravno naglašeno da je Tasić koji ima cenu takođe bar kao Gibson, to je visoka liga koja je van domašaja našeg tržišta (uglavnom), nekada smo pri kupovini gitare pravili "ugovore" gde su se pored imena i brojeva LK na hartiju stavljao i serijski broj gitare pa još svedok itd (mislim da mi još uvek negde po fijokama se vuku ti papiri od vrednosti :)), zvuči smešno ali mislim da sada kada se valjaju tanbure za ranga 2000+ evara tako nešto ima smisla, naravno zvaničnije, što da se to radi za automobile koji koštaju i znatno manje od te cifre a za gitare ne, naravno ako to odgovara obema stranama (tako bi eventualno opiranje prodavca toj ideji već davalo neke signale kupcu), kupiti gitaru od potpunog neznanca za par iljada evara bez ikakvih papira (koji naravno takođe mogu da budu fake) je realno veliki rizik, ne samo po pitanju originalnosti već i po pitanju vlasništva...

Post Reply