Idealan gitarski lanac ::amp, efx ....
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Idealan gitarski lanac ::amp, efx ....
Ja sam naucio da radim po principu "cut the crap" i da skida sve sta je nebitno iz svog lanca ... ali kako godine idu, ja pocinjem da trpam svasta nesto.
Trenutno je situacija sljedeca
gitara>tuner>Vah>Chorus>pojacalo
Eh, sada me nesto zanima. nemam nikakvo iskustvo da delay-ima. Ravno 0! A kada gledam neke video snimke poznatih gitarista kao npr. kada Dimebag daje one neke tipove na tonskoj u tokiju, primjetis da je ono puno delaya.
Da li vi smatrate da je delay neizbjezan efekat za dobijanje kvalitetnog, masnog i debelog tona Hi gain gitare?
Trenutno je situacija sljedeca
gitara>tuner>Vah>Chorus>pojacalo
Eh, sada me nesto zanima. nemam nikakvo iskustvo da delay-ima. Ravno 0! A kada gledam neke video snimke poznatih gitarista kao npr. kada Dimebag daje one neke tipove na tonskoj u tokiju, primjetis da je ono puno delaya.
Da li vi smatrate da je delay neizbjezan efekat za dobijanje kvalitetnog, masnog i debelog tona Hi gain gitare?
Re: Idealan gitarski lanac ::amp, efx ....
o neizbeznosti ne mogu da pricam ... ne znam koliko je generalno neophodno... Ali znam da mi svaki solo zvuki dojaja kada ukljucim DD6 (DigitalDelay Boss DD6)
Milion i jedna mogucnost... To ako kupis neces pogresiti...
Lahva.rider wrote:o neizbeznosti ne mogu da pricam ... ne znam koliko je generalno neophodno... Ali znam da mi svaki solo zvuki dojaja kada ukljucim DD6 (DigitalDelay Boss DD6)

Ja lično jako volim Dilej, mada ga slabo turam na higain lead momente sviranja, više na neki clean/crunch...
Tap/Tempo prekidač (za nogu, ne onaj na prst) je po meni obavezan...
Tap/Tempo prekidač (za nogu, ne onaj na prst) je po meni obavezan...
Tap Tempo naravno!
Jako zanimljiva stvar je to sto ima REVERSE MODE, pricam o dd6. To je keva za onaj JimiHendrixStyle.
Jako zanimljiva stvar je to sto ima REVERSE MODE, pricam o dd6. To je keva za onaj JimiHendrixStyle.
Svaki efekat, pa i Delay je dobar onoliko koliko umes da ga koristis...
Vezano za delay, ajde nekako ukratko..
Daje prostornost i feeling zvuku, kao i reverb samo na drugaciji nacin. Kombinacijom efekata moze se dobiti kvalitetniji ton koji ne samo sto je "obogacen" nego je i zanimljiviji slusaocu. Prilikom solaze (u ovom slucaju) ostavlja rep tj. ponavljanje i dopunjuje osnovni ton iliti zvuk stvarajuci tako bogatiji i puniji sound. Doduse, moze se reci i da pojacava sustain... ali nije to sustain onaj klasicni, vec je to onaj rep odnosno ponavljanje.
Igranje delay-om moze dovesti do fenomenalnih trenutaka i veoma zanimljivih rezultata..
Npr, ceo "Another brick in the wall part I" je uradjen sa delay-om...
"Flight of the wounded bubmle bee" by Extreme... Nuno je tu delay iskoristio da osnovnom tonu da i harmonizaciju i zapetljanije sviranje.... ako uzmes tablature i provalis sta je on tu svirao, video bi da se na kraju to veoma prosto svira...
Malmsteen, koristi efekat za fenomenalnu harmonizaciju.. tu mu skidam kapu...
"Is this love"... by Majsneg
(whitesnake) mislim da nema gitariste koji ostane ravnodusan kada cuje taj solo, opet veliki udeo ima delay...
Znaci, sve zavisi gde i kako ga koristis...
Ja licno volim delay, i ako je farba za solo, obavezno dodam malo... tj u zavisnosti za koji tip sola mi treba...
Ritam... tu bi delay malo muljao zvuk i izbegavam ga, ali za razlaganje reverb, delay, pa negde i flanger, mnoogo dobro...
Edit: o da chorus tahodje volim da stavljam, samo on se "ne trpi" sa flangerom, znaci ili-ili!
Generalni seting... sta ja znam... ali ajde...
vreme (time) mi je izmedju 280 i 350 milisekundi. obicno je na 320ms...
Feedback, broj ponavljanja.. jedno ipo do dva ipo. kada kazem "ipo" mislim da je drugi u "jedan ipo" ili treci u "dva ipo" nekako sasecen i brzo udje u fade out... optimalno je jedan ipo rep...
Mix... 60/40 ili 70/30 u korist originalnog..
Pazi ovo je moj "setup" ne mora da znaci da ce i tebi odgovarati, ali eto nekih smernica....
koliko je neophodan, proceni sam, tj. u zavisnosti od tvoje svirke, a da vredi- vredi
Vezano za delay, ajde nekako ukratko..
Daje prostornost i feeling zvuku, kao i reverb samo na drugaciji nacin. Kombinacijom efekata moze se dobiti kvalitetniji ton koji ne samo sto je "obogacen" nego je i zanimljiviji slusaocu. Prilikom solaze (u ovom slucaju) ostavlja rep tj. ponavljanje i dopunjuje osnovni ton iliti zvuk stvarajuci tako bogatiji i puniji sound. Doduse, moze se reci i da pojacava sustain... ali nije to sustain onaj klasicni, vec je to onaj rep odnosno ponavljanje.
Igranje delay-om moze dovesti do fenomenalnih trenutaka i veoma zanimljivih rezultata..
Npr, ceo "Another brick in the wall part I" je uradjen sa delay-om...
"Flight of the wounded bubmle bee" by Extreme... Nuno je tu delay iskoristio da osnovnom tonu da i harmonizaciju i zapetljanije sviranje.... ako uzmes tablature i provalis sta je on tu svirao, video bi da se na kraju to veoma prosto svira...
Malmsteen, koristi efekat za fenomenalnu harmonizaciju.. tu mu skidam kapu...
"Is this love"... by Majsneg

Znaci, sve zavisi gde i kako ga koristis...
Ja licno volim delay, i ako je farba za solo, obavezno dodam malo... tj u zavisnosti za koji tip sola mi treba...
Ritam... tu bi delay malo muljao zvuk i izbegavam ga, ali za razlaganje reverb, delay, pa negde i flanger, mnoogo dobro...
Edit: o da chorus tahodje volim da stavljam, samo on se "ne trpi" sa flangerom, znaci ili-ili!
Generalni seting... sta ja znam... ali ajde...
vreme (time) mi je izmedju 280 i 350 milisekundi. obicno je na 320ms...
Feedback, broj ponavljanja.. jedno ipo do dva ipo. kada kazem "ipo" mislim da je drugi u "jedan ipo" ili treci u "dva ipo" nekako sasecen i brzo udje u fade out... optimalno je jedan ipo rep...
Mix... 60/40 ili 70/30 u korist originalnog..
Pazi ovo je moj "setup" ne mora da znaci da ce i tebi odgovarati, ali eto nekih smernica....
koliko je neophodan, proceni sam, tj. u zavisnosti od tvoje svirke, a da vredi- vredi
Kod mene je recimo echo presudniji od delaya,
super stvara panoramu izmedju instrumenata;
Snimite stereo deonicu u bilo kom audio edit preogramu,
na jedan od kanala dodajte mikrosekundu echoa/delaya...jipi
super stvara panoramu izmedju instrumenata;
Snimite stereo deonicu u bilo kom audio edit preogramu,
na jedan od kanala dodajte mikrosekundu echoa/delaya...jipi

Good question ! Ja ga ne koristim stalno, samo kad hocu da dodam veci flow tome sta sviram. Gledam da mi delay bude vise kao dodatak nego osnova.Da li vi smatrate da je delay neizbjezan efekat za dobijanje kvalitetnog, masnog i debelog tona Hi gain gitare?
Delay pedala je daleko od neophodne, ali kad znas da je nagazis u pravom trenutku kao npr. Gilmour onda je priceless

- Chord-Master
- MF veteran
Bas sam nedavno kupio boss-ov DD-3, posto sam trenutno u fazi sviranja Pink Floyd-a, te mi je trebao, i bas sam uzivao igrajuci se sa mogucnostima pedale.
Ima odlican echo efekat, a ako se smanji feedback i povecaju effect level i delay time, zaista obogacuje zvuk.
Sada gotovo uvek koristim tu pedalu, sa razlicitim podesavanjima, osim kada sviram nesto veoma distorzisano.
Tako da bih veoma rado preporucio delay pedalu svakome, veoma je korisno imati je, doduse to zavisi i od toga koja se muzika svira.
Inace sto se Boss-a tice, DD-7 je malo skuplji od DD-3-ojke.
Ima odlican echo efekat, a ako se smanji feedback i povecaju effect level i delay time, zaista obogacuje zvuk.
Sada gotovo uvek koristim tu pedalu, sa razlicitim podesavanjima, osim kada sviram nesto veoma distorzisano.
Tako da bih veoma rado preporucio delay pedalu svakome, veoma je korisno imati je, doduse to zavisi i od toga koja se muzika svira.
Inace sto se Boss-a tice, DD-7 je malo skuplji od DD-3-ojke.
- tyler durden
- MF veteran
Delay- solo, eventualno neki zanimljiv clean, nikako za ritam dist
Ja stalno koristim delay. Cesto double-delay za dobijanje stereo zvuka. Ko zna da se igra delay-em zvucace mu super gitara, ko ne zna zvucace mu lose