Zemlja Telecaster-a
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Zemlja Telecaster-a
koj ti je kur*c ? nisi formulisao lijepo pitanje i otkud ja znam da li ti pitas majstora ili sve ostale...
Pozdrav, ljudi... Nema potrebe za prepirkama. Nisam zato postavio fotke, niti mislim da sam ikakav majstor, ili genije. Samo ljubitelj TELECASTER tona i oblika. Jednostavno, imao sam povredu i nisam napravio gitaru dve godine, a ovaj komad sam završio pre mesec i po dana, testiran je, već se i nasvirao i samo sam hteo da podelimo zadovoljstvo još jednog TELECASTER-a u etru. Ništa preko toga. Lično sam zaljubljenik u klasičnu '52-ojku, a ovo je samo varijacija. Zvuk ove konstrukcije je pokazao da ne gubi ništa od klasičnog TELE-tona, sa svim atributima TWANG-a i brutalnosti na bridge magnetu, uprkos što je magnet ovešan na drvo, a ne na metal kobilice. Međutim, pokazalo se da odaje zvuk sa manjim ličnim brum-om magneta, a i sustain je nešto izraženiji. Uz to se pokazala i praktična dimenzija, da kod trzanja, okidanja žica odozdo, ova izvedba kobilice ne pravi probleme, kao klasična "pepeljara" i nema gde da zapne trzalica, pri "nervoznom" okidanju, a opet ostavlja dovojno "mesa" na obodu kobilice, da se pri nošenju gitare tokom svirke, ima gde podvući mali prst i držati gitaru u svim pozicijama stabilnom.
Specifikaciju magneta ne vredi da navodim, jer su to sve prerađeni magneti, koje dodatno bandažiram keramičkim lakovima i pečenjem. Na sve to dolazi i posebna pažnja pri određivanju pozicije gde se lemi koji kraj svakog kabla, jer nije isto koliko je daleko masa kabla, od "vruće" veze, kao i to da kablovi moraju biti koaksijalni.
Specifikaciju magneta ne vredi da navodim, jer su to sve prerađeni magneti, koje dodatno bandažiram keramičkim lakovima i pečenjem. Na sve to dolazi i posebna pažnja pri određivanju pozicije gde se lemi koji kraj svakog kabla, jer nije isto koliko je daleko masa kabla, od "vruće" veze, kao i to da kablovi moraju biti koaksijalni.
Još nešto za sve ljubitelje TELECASTER-a. Pozz...

OK, hvala. Važno mi je bilo da čujem tvoje utiske, pošto sam ranije pratio šta si radio, i sećam se da si ponajviše radio Telce, ako se ne varam, video sam da si samo jednog Strata pravio. Neprocenjivo je direktno iskustvo nekoga ko pravi instrumente. Malo sam postao alergičan na "iskustva" stečena net surfingom, jer se to pre ili kasnije svede na prepričavanje legendi. Još me nešto zanima. Video sam jednog tvog Telca na fotografiji koji je imao onako veću rupu za bridge magnet, da može magnet da se spusti unutra s prednje strane. Ovaj sad predstavljeni Telac očigledno ima magnet koji se ubacuje sa zadnje strane. Da li je vešanje kod ova 2 slučaja suštinski drugačije, i da li postoji neka razlika u tonu?
- Hotstepper
duks wrote:Još nešto za sve ljubitelje TELECASTER-a. Pozz...

Prelepo izgledaju, sad sam proshvrljao kroz tvoj sajt, zaista, svaka chast, vidi se ko je Teleholichar...

ps. podseca me na:
Spoiler:

Kristijan wrote:OK, hvala. Važno mi je bilo da čujem tvoje utiske, pošto sam ranije pratio šta si radio, i sećam se da si ponajviše radio Telce, ako se ne varam, video sam da si samo jednog Strata pravio. Neprocenjivo je direktno iskustvo nekoga ko pravi instrumente. Malo sam postao alergičan na "iskustva" stečena net surfingom, jer se to pre ili kasnije svede na prepričavanje legendi. Još me nešto zanima. Video sam jednog tvog Telca na fotografiji koji je imao onako veću rupu za bridge magnet, da može magnet da se spusti unutra s prednje strane. Ovaj sad predstavljeni Telac očigledno ima magnet koji se ubacuje sa zadnje strane. Da li je vešanje kod ova 2 slučaja suštinski drugačije, i da li postoji neka razlika u tonu?

Najpre da se ogradim... uopšte ne mislim da sam stručnjak, a priznajem da sam o izradi gitare više naučio od ljudi, kojima je to sasvim daleka i nevažna stvar, kako od bandažiranja magneta, pečenjem na dvokomponentnim keramičkim lakovima (serviseri stomatoloških mašina), tako i o voskiranju zagrejanog vrata, zagrejanog tela, pčelinjim voskom, terpentinom i damar-lakom (restauratori ikona i skulptura, starih više stotina godina), o vlažnosti drveta i rasprostiranju "dobrih, konstruktivnih žila" (majstori i vlasnici stolarskih radionica, registrovanih još sredinom 19. veka), pa iako nisam stručnjak, nego svirač sa preciznom svešću o tonu koji mi treba, ipak znam po nešto i stojim iza tog znanja ličnim iskustvom, kroz 9 izrađenih gitara, još 6 u izradi i nekoliko restauriranih. Sve rade svoj "pos'o" beskompromisno, a priče i demagoška masturbacija o bižuteriji, o varijacijama pojačala i magneta, turskim, kineskim, rumunskim, seoskim kopijama hardvera, ili nekim raritetnim fantomskim komponentama, koje niko nije ni video, ni čuo u živo, nego se pametuje prepisivanjem sa net-a, u jadu dokolice i težnji da se dosegne utisak znalca, kao i razmatranje i veličanje drveta osušenog tronedeljnim prženjem u sušari na do 5% vlage (čime se gube sva kvalitetna svojstva i drvo pada u rang plastike, a u Srbiji postoje samo 4 vakuumske sušare, koje mogu da "srede stvar", posebnim tehnologijama) su smešna i jadna. Ko nema šta da kaže osnovano, lično i originalno, neka se pokrije ušima i ćuti. Dakle, ja pišem isključivo iz svog ličnog, sviračkog i handmade iskustva. Nigde se ne pozivam na citate i recenzije. Takve sagovornike i očekujem. Šta kažem, čuo sam kod sebe, na Marshall-u 15 CDR, Frontman-u 15g, Hot Rod Deluxeu 112 i Marshall-u 1959SLP, na telima gitara da ni jedno telo nije mlađe od 15 godina prirodne promaje i ponoviću po ko zna koji put : niti želim da budem neki majstor, niti sam neko kome treba gram slave graditelja gitara, samo sam ljubitelj TELE-tona i oblika i ništa preko toga. Ko to ne shvata i ne želi da podelimo, neka ide u lokalnu kafanu i lokalnim traktoristima priča da zna šta je gitara. Kod ovog momka to ne prolazi.
p.s. Vidimo se 12. jula na Ernst Happel-u... Do tada, svi dobronamerni ljubitelji TELECASTER-a su dobrodošli
p.s. Vidimo se 12. jula na Ernst Happel-u... Do tada, svi dobronamerni ljubitelji TELECASTER-a su dobrodošli

Bilo jednog jutra, posle svirke...

- Hotstepper
Ljudi, shta je onda na kraju bilo, jel ostalo 18. za tele samit no.2 ?
Ko je spreman da dodje?
Ko je spreman da dodje?
Ja sam, izgleda, propustio to dogovaranje ali dolazim, u svakom slucaju.
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Jel u NS-u?Hotstepper wrote:Ljudi, shta je onda na kraju bilo, jel ostalo 18. za tele samit no.2 ?
Ko je spreman da dodje?

Ehej, Hotstepper, daj koordinate, gde tačno i kad tačno?
- Guitar_thrill
- MF veteran
Eto i mene, ako bude u NS 

- Hotstepper
E, poshto je BabaSlim (Nenad) inicijator ideje, a on je trenutno na nekoj svirci, javio mi se pre sat vremena i zamolio da vas pitam, ajde da sachekamo njega pa da se dogovorimo tachno...
Koliko ja za sad znam, 18.12. nedelja, NS, al ne znam gde...
(shto se mene tiche, mozhe gde smo i prosli put, meni je to na 3min od stana
)
Samo ovaj put vishe jam-a, to je valjda cilj.
Nemanja, snimamo?
Koliko ja za sad znam, 18.12. nedelja, NS, al ne znam gde...
(shto se mene tiche, mozhe gde smo i prosli put, meni je to na 3min od stana

Samo ovaj put vishe jam-a, to je valjda cilj.
Nemanja, snimamo?

I meni odgovara isto mesto, samo da vidimo ima li termina.