Гитарскo појачалo "Нептун"

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

vertigo_beat

Гитарскo појачалo "Нептун"

Post by vertigo_beat » 10 Dec 2011, 16:13

Прво појачало за гитару сам купио у једној од робних кућа "Београд", давне 1981. године. Био је то транзисторац са главом и боксом од, не знам колико вати, али се сећам да је на глави појачала стајао амлблем трозупца (свака повезаност са фирмом Ламборџини је искључена) и натпис Нептун. Радило се о фирми из Београда, али немам друге податке.

Појачало сам, након пар година, заменио за неко друго.

Има ли неко од форумаша уопште неку информацију о овој фирми?

Trooper
Urednik

Re: Гитарскo појачалo "Нептун"

Post by Trooper » 10 Dec 2011, 16:21

Offtopic, ali trozubac je simbol maseratija xd

vertigo_beat

Post by vertigo_beat » 10 Dec 2011, 16:32

theTrooper wrote:Offtopic, ali trozubac je simbol maseratija xd
Moja грешка.

ApplePie

Post by ApplePie » 10 Dec 2011, 21:23

To pojačalo je imao Feki .. svirao ga je u periodu od 86. do 88. sa grupama "Defuzne Lešine" i malo poznatija "Danteov Deveti Krug" (poznatija zato što su imali jedan koncert u Dadovu) :) Mislim da pojačalo nije naše proizvodnje .. zapravo ubedjen sam da je Italijansko, bilo je kao gromada i nalik na čajku. Nisam siguran ni u snagu ali mi ne bi bilo neobično da je pisalo negde 100W. Suviše je velika vremenska distanca da bih se setio kako je zvučalo ali tada smo bili klinci i Feki je prvi imao "ozbiljno" pojačalo tako da su ostali samo pozitivni utisci. Inače trozubac je poslužio i kao motiv za plakat koji sam ja radio za taj jedini koncert na kome sam nacrtao nekog djavola sa predimenzionisanim trozupcem. Od tada pa do danas se ne sećam da mi je iko ikada pomenuo Neptuna ;)

ApplePie

Post by ApplePie » 10 Dec 2011, 22:19

Za Ivana i Red-ove sam znao al pojma nisam imao da je Neptun njegovo delo ... :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 10 Dec 2011, 22:40

Hmmm. Covek koji je osnovao Red Acoustics se zvao Borjan Kostic. On je sagradio komplet opremu Studio B-a pri osnivanju ukljucujuci i trakase. Kad je dizajnirao Red Acoustics zvucnike, ponudio ih je Ei Nisu (mislim da je iz tih krajeva) na proizvodnju. Serijsku. Ovi nisu tu videli neki profit, sta li. Onda je onako mator zapalio u Englesku.

Prvi put cujem za ovog Jelacica a prica zvuci nebulozno. Kako je on fakin' zavrsio u McIntoshu, to sve neki bivsi vojni americki kadar bio iz WWII. Vrlo sumnjiva prica, al kazem ne znam prvi put cujem za lika, pa da ne gresim dusu.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 10 Dec 2011, 23:42

aaalo ljudi jel se pitam ja tu nesto...

Image

btw.. akustika beograd je pravila ta pojacala.. neptun je marka, a model BO104 (BassOrgan 100W - ovo na sliki) a gitarska nisam vidjao... ali bila su na fazonu kao melodija solist..
cajavec ih je oba jeo za uzinu... mada.. sve je to relativno...

ovo je imalo dva kanala po 50W (kao ukupno 100W), dva EI zvucnika od p[o 75W na 4 ohma... i dva visokotonca od 10W naravno na 4 ohma..

Ah, da.. na ovaj fazon je postojao i razglas (vrlo cesto vidjani u klubovima/domovima JNA, kasnije zamenjeni Solton braon miksetama).. ili u kulturnim ustanovama tipa biblioteke, domovi kulture, zadruzni domovi (naravno oni bogatiji..)

i tako..

vertigo_beat

Post by vertigo_beat » 11 Dec 2011, 00:56

Misterija je razresena!

Na ovo poslednje sam mislio samo što je moje pojacalo bilo gitarsko i imalo odvojeno glavu i boks. Tačno, ..."Akustika - Beograd"

Hvala Dejane. :bow:

Kad smo već na temi....ajde istoričari: Šta je bilo sa Čajavcem i jesu li Banjalučani zaboravili da prave pojačala?

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 11 Dec 2011, 01:31

http://www.cajavec-fsu.com/

Osnovni proizvodni program nađeg društva predstavlja:

Elektronski releji
Mehanički releji
Sirene
Žmigavci
:)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 11 Dec 2011, 01:40

Ni su to nikakva pojacala, nasa elektronska (konzumer) industrija je bila uglavnom utilitarna. Za belu tehniku smo vec bili carevi ali za TV i pogotovu audio industriju nije bilo nekakvog mega interesovanja kod nasih firmi da naprave solidne proizvode. Zato i jesu Borjan Kostic, Mile Nestorovic i ekipa zapalili napolje. Sve su prvo nudili domacim proizvodjacima ali avaj. Jedino je onaj Slovenac (Franc Kuzma) isterao stvar do kraja, ostao u (svojoj) domovini i eno ga, dan danas je car. :ziveli:

fattwang

Post by fattwang » 11 Dec 2011, 09:20

Domaća TV industrija je takođe bila moćna. Sve do kraja osamdesetih 99% stanovništva je imalo domaće televizore. Strani aparati su bili skupi, nabavljali su se preko uvoznih dozvola gastarbajtera ili preko malobrojnih konsignacija. Raspad zemlje je doneo liberalizaciju trgovine pa smo svi dobili priliku da kupimo Sony trinitrone.
Image
Domaći audio i Hi-Fi je bio grozan, zasnivao se na autističnoj domaćoj pameti. Kao takozvane cheesy gitare istočnog bloka.
Image
Image

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 11 Dec 2011, 10:18

I neki od nas su počinjali da se bave muzikom tako što sliku tri ture u sliku dva (uz pomoć petopolca, žićki i čačkalica) i svi srećni ko mačići... :(

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 11 Dec 2011, 11:10

fattwang wrote:Domaća TV industrija je takođe bila moćna. Sve do kraja osamdesetih 99% stanovništva je imalo domaće televizore. Strani aparati su bili skupi, nabavljali su se preko uvoznih dozvola gastarbajtera ili preko malobrojnih konsignacija. Raspad zemlje je doneo liberalizaciju trgovine pa smo svi dobili priliku da kupimo Sony trinitrone.
Image
Domaći audio i Hi-Fi je bio grozan, zasnivao se na autističnoj domaćoj pameti. Kao takozvane cheesy gitare istočnog bloka.
Image
Image
Sve je to OK, Ali nemas pojma o cemu pricas. :ziveli:

Hillybilly

Post by Hillybilly » 11 Dec 2011, 11:54

Dersu Uzala wrote: Prvi put cujem za ovog Jelacica a prica zvuci nebulozno. Kako je on fakin' zavrsio u McIntoshu, to sve neki bivsi vojni americki kadar bio iz WWII. Vrlo sumnjiva prica, al kazem ne znam prvi put cujem za lika, pa da ne gresim dusu.
Prica zvuci stvarno nebulozno, ali je tacna. Imao sam tu cast da upoznam cik Ivana i zadovoljstvo da za njega motam trafoe. Smatram da sam veoma privilegovan sto sam imao priliku da u njegovom domu preko puta americke ambasade, pijem kafu i slusam Glen Milera na profesional broadcast ploci na njegovom gramofonu sa Mocart ruckom. Moram priznati da mi je ta avetinja od gramofona izgledala kao svemirski brod, velika kao sporet sa aluminijumskim diskom vecim od 16" alu felne! Tu neman nisi mogao da nateras da preskoci cak i kad lupas rukom po samoj ploci!
Cika Ivan mi je tada pokazao sliku na kojoj se on rukuje sa Titom na nekoj izlozbi pronalazaca i pokazuje mu svoj gramofon sa magnetnim zapisom na žici. Sve je napravio ručno: od komplikovane mehanike i elektronike do magnetofonske glave, čiji je magnetni procep bio 50 mikrona. Na čeličnoj žici prečnika 5-6 stotih delova milimetra, koja se kretala oko 65 cm u sekundi, mogao se usnimiti tonski zapis do tada neverovatnih 14.000Hz. Ova tehnika se i danas koristi u civilnom vazduhoplovstvu, gde svaki avion ima ovakvu napravu upakovanu u takozvanu ,,crnu kutiju“.
Tada mi je pricao i kako je nemoguce bilo tih godina u Beogradu napraviti tako nesto bez interneta, strucne literature i delova. Sve je sam morao da pravi!!!
E to je za svako postovanje!!!
Cika Ivan je projektovao dosta pojacala i nebi me cudilo da je i ovo, gore pomenuto, njegov delo.
Vise o cika Ivanu mozete procitati u knjizi koju sam pomenuo u ovoj temi http://muzicki-forum.com/forum/viewtopi ... 60#p275651 i u kolumni cika Nikole Vukusica http://forum.burek.com/kolumne-nikole-v ... 30657.html

Post Reply