Gitara - Ozvuka, kucna varijanta i live

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

umart

Re: Gitara - Ozvuka, kucna varijanta i live

Post by umart » 07 Dec 2011, 19:21

nisi rekao budzet,definitivno najkvalitetniji saund dobices ozvukom pojacala sa majkom,ali zavisi koliko love imas kakav majk ces moci da kupis,a uz ne toliko dobar majk bolji saund ces dobiti softverski sa ux2kom.

takodje,ne rece kakva je sviranija u pitanju,ali s' obzirom koje si pojacalo namjerio da snimas neki clean ili brejkap podrazumijevam da je u pitanju,ja lijepe rezultate dobih kondezatorima,narocito ako se koristi zicani reverb (ovo napisah jer nekako ne mogu fendera da zamislim bez zicanog reverba,nemam pojma dal ga koristis i dal ga to pojacalo uopste ima) a za te tjub varijante i onaj najjeftiniji behringer-ov kondezator radio je lijepo,tj dosta vjerno je pokupio ponasanje reverba sto mi je bio cilj.tu ne bih striktno isao na ozvucavanje zvucnika,vec bi trazio po sobi tacku gdje pojacalo najljepse zvuci i pokusao da nekako nabodem tu sweet spot.jeste trial and error tehnika,ali daje mnogo zivlje i koloritnije rezultate nego striktno ozvucavanje zvucnika.jeste da i dosta toga zavisi i od sobe,ali ako imas dosta namjestaja u sobi naci ce se vec neka zanimljiva tacka.

koliko se sjecam ux2 ima dva majk pre-a koji mogu istovremeno da se koriste,mozes onda i da uzmes samsonovu kopiju shure sm57mice koja radi 90 posto isto tj samo tako za ozvucavanje direkt zvucnika a jeftina je,tako da mozes da miksas i jedan i drugi i tako dosta toga pokupis ako su vec fender pojacalo i efekti u upotrebi u nekom svom najtipiziranijem scenariju upotrebe.

ili ako imas love kupis oridji shure 57micu i neumann-a u 87micu i bole te djokajlo,nece da se baci. :ziveli:

Saverius

Post by Saverius » 12 Dec 2011, 13:01

E druze tek sad videh poruku. Totalni sam bot, gledam danima prvu stranu za odgovor a uopste ne primecujem da se druga pojavila i ocekujem odgovor na prvoj :) Sto se budzeta tice imam love za Sm 57, a pozajmicu UX2 i imacu ga par dana. U pitanju je fraziranje u bluzerskom stilu preko jedne polu hip hop polu bluzi matrice koja je u mp3 formatu. U pitanju je klin pa na njega tjubskrimer i eventualno malo dileja a posto je pojacalo 60 vati ne mogu da ga brekapujem posto bi se porusilo sve.Neki atenuator bi mi lepo legao ali nema kod nas da se nadje ali to je drugo pitanje, ako znas mozda reci :) .Reverb mi nije zicani i dosta je budjav, njega drzim na nekih 2 do 3 na skali do 12 a pojacalo Hot Rod Deville 410 III. U sustini pitao sam se, s'obzirom da ne mogu da odvrenem pojacalo vec da ga koristim na 2.5 maks maksimuma 3, da li uopste varijanta sa ozvucavanjem pojacala moze biti bolja od virtuelne. Posto sam poprilicno neiskusan interesovalo me je i u slucaju da imam majk ( verovatno cu ga kupiti i to ovaj kvalitetan) a nemam ux2 (vraticu ga cim snimi preko njega ovu stvar) sta bi bilo najbolje od tih audio interfejsa ili mikseta da se koristi izmedju majka koji ozvucava pojacalo i kompa koji prima zvuk? Hvala na prethodnom odgovoru.

16 - 61

Post by 16 - 61 » 13 Dec 2011, 11:45

Evo ja cu ti reci moja iskustva nadam se da ce ti i pomoci, procitaj celu temu i ja sam isto pitao i dobio sam odlicne
odgovore kji su mi pomogli. POjacalo ozvuci orginlanom Shure 57 koju ces ubosti u mikser na neki kanal, iz miksera ides
u komp. Na mikseru pogledaj trebalo bi da imas dugmence da iskljucis ekvilajzere pa snimi jednom tako preslusaj i vidi
dal ti se svidja gitara sa pedalama i pojacalom. Ako ti nesto nedostaje npr bas visoki ti ukljuci ekvilajzere na mikseti i
pojacaj smanji sta ti odgovara.

A i kaze ti umart lepo pomeraj pojacalo po sobi da vidis gde najbolje zvuci. Ili snimaj iz kupatila :D

Saverius

Post by Saverius » 13 Dec 2011, 11:50

16-61 hvala na odgovoru. Citao sam temu i pokupio neke korisne savete dugih ljudi. Imam dovoljno prostora u sobi i zezacu se sa pozicijom mikrofona i pojacala. Da li mozda ti mozes da mi preporucis neku miksetu koja valja za potrebe snimanja videa za jutjub?

16 - 61

Post by 16 - 61 » 13 Dec 2011, 12:18

Pa ne znam da li bas postoji neka posebna mikseta bas iskljucivo za snimanje na komp, mada kinezi su cudo :)
Bilo koju miksetu da nadjes obavice ti posao i vise nego dobro. Dal imala 4 16 ili 24 kanala nema veze bitno je da radi.
NA nekim miksetama imas i efekte, mada ja nisam zadovoljan njima, tu su vise da podignu cenu ako mene pitas.
Neke imaju kompresore cuda muda, sta znam ako nemas svoju nadji od nekog pozajmi neku po meni sa pojacalom i
shure57 i bilo kojom miksetom ima da ti ispadne i vise nego zadovoljavajuci snimak.

Ako uspes da nadjes eksterni efekat to bi ti mozda pomoglo sa tim mozes lepo da se zezas.

Saverius

Post by Saverius » 13 Dec 2011, 13:51

Hvala 16-61. NIsam znao da li u buducnosti da pazarim audiointerfejs ili misketu ali mi je sada stvar jasnija.

umart

Post by umart » 13 Dec 2011, 15:55

audio interfejs.zbog cega?zato sto nikad integrusa nece imati A/D i D/A konverziju kao sto ima interfejs,pa i oni najjeftiniji.ima par integrusa i chipseta koji mogu da odrade posao,ali je sve to u sustini smece.

bas ti line6-ovi su dosta prakticni za te zajebavancije po kuci,tako da bih ti preporucio bas njih da gledas.ako ces da koristis jedan majk,uzmi ux1,dva majka onda ux2.imas inpute za djitru i bas,tako da mozes da iskoristis i emulacije,a mozes i da vjezbas preko kompa.

sto se tice onog sa reverbom ja bih na tvom mjestu zabatalio taj sa pojacala,kad je vec digitalan imas profi reverbe fala bogu koliko hoces.ako bas zelis taj fenderaski zicani,evo npr imas u guitar rigu poseban spring verb koji je poprilicno autentican,a da ne pricam o profi plaginima.

igraj se sa ozvukom,valjace ti nekad u zivotu vjeruj mi.ako sve to propadne,imas emulacije a za takvu svirku siguran sam da mora da se nadje nesto sto ce da ti zavrsi posao.ja bih licno,posto se i kad koristim emulacije trudim da mi sto vise signal bude analogan,pokusao i da snimim signal sa preamp out-a ili kako vec je nazvan na tvom pojacalu,pa bi isprobavao razlicite emulacije powerampa i IR emulacije kabineta.

Saverius

Post by Saverius » 13 Dec 2011, 19:27

Ovo sto si poslednje napisao za preamp out cu definitivno da probam. Inace imam Audigy 2 zs zvucnu kartu i ne znam koliko to nesto menja u celoj prici.

umart

Post by umart » 13 Dec 2011, 20:23

mijenja da mozes da kupis neki mic preamp koji spusta impendansu signala na line level i da ti fakticki za ozvuku ne treba nista vise.takodje za djitru ako imas line out (preamp out,kako ga vec koji brend zove) na pojacalu trebalo bi da mozes da ga bodes u line in na kartici i da ne gubis nista na kvalitetu signala.posle samo dodas neku emulaciju powerampa i kabineta (tipa one IR emulacije) i to bi trebalo da sljaka sjajno.

sa kokretno tom karticom nisam imao iskustva,sa audigy serijom jesam i trebalo bi da sljaka odlicno.samo provjeri impedansu line out-a na pojacalu i line in-a na kartici,standard je cini mi se 100kOhm-a,ali nijesam se odavno sa tech stvarima bavio,ako se poklapaju to mora da radi dobro.

Saverius

Post by Saverius » 13 Dec 2011, 20:56

Umarte iskreno ti hvala na trudu koji si ulozio da mi pojasnis neke stvari. Pokusacu i sa sm57+ux2, da steknem gitaru direktno u ux2 i ovu poslednju metodu i videcu sta najbolje zvuci.

umart

Post by umart » 13 Dec 2011, 21:18

:ziveli:

16 - 61

Post by 16 - 61 » 14 Dec 2011, 08:49

Aj kada to snimis okaci ovde ili posalji linkove u inbox. Voleo bih da cujem kako to zvuci snimljeno na vise nacine, iz line outa i preko majka i reci sta si koristio na kraju.

Post Reply