1001 Razlog Za / Protiv Metala

"Techno je bolji od jazz-a, a Mira Skoric od Bruce Dickinson-a" i slicna prepucavanja mogu SAMO OVDE

Moderators: Critical, Trooper

Trooper
Urednik

Re: 1001 Razlog Za / Protiv Metala

Post by Trooper » 10 Apr 2008, 22:13

Ja necu ni da se ukljucujem u raspravu... :grummel_2: :grummel_2: :grummel_2:
I posle neko kaze da su metalci zatvoreni za bilokoji drugi tip muzike...

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 10 Apr 2008, 22:19

Aj i ja da se uključim u diskusiju:

Prvo, s obzirom na to šta se sve danas vodi pod "metal", jako je teško i nezahvalno (možda čak i uvredljivo za nekoga) generalizovati stvari i reći da je metal "jednosmerna ulica", da je glup, bučan, ekstreman... Moje mišljenje je da to nije (u potpunosti tačno). Ima toliko različitih bendova i stilova da gotovo da nije moguće nabrojati sve "podvrste" pravca zvanog "metal". Neki pravci su bučniji od drugih. U nekima se više potenciraju gitarske deonice, u nekima bubnjarske, u nekima je, pak, akcenat na vokalima... Dimmu Borgir je metal, ali je isto tako i Nightwish metal, a ta dva benda su "dupe i glava" i skoro nikakve sličnosti nemaju.

E sada, ja ne slušam metal jer se ne pronalazim ni u jednoj podvrsti istog. "Mračno obojena", pesimistička, "zla i bajkovita" muzika mi stvarno ne leži, ali to mi ne daje za pravo da je proglašavam ovakvom ili onakvom.

Drugo, što se tiče onoga što je Rocket rekao da je metal "muzika za klince", pa....tu ima istine. Pogledajte ko čini gro publike koja ide na koncerte Teriona, Nightwisha, Cannibal Corpsa,.... Uglavnom ljudi od 15 do 20 i kusur godina. JAKO RETKO možete videti nekoga preko 30, a kamoli starijeg. A ako pogledate koncerte, recimo, Tommy Emanuela, videćete da publiku čine ljudi "od 7 do 77". Ono što je neko rekao da ko prestane da sluša metal kada pređe određeni broj godina je bio običan pozer, mogu mu reći da mislim da je "u krivu". Daću kratak primer iz ličnog iskustva: Kada sam tek počinjao da sviram i slušam gitarsku muziku, "ložio sam se" na Agnostic Front, Gorilla Biscuits, Biohazard... dakle, Hardcore Punk oldschool i newschool. Danas više to ne slušam, niti idem na takve svirke, niti sviram tako nešto. Jel ovo znači da sam ja bio pozer i neiskren? Naravno da ne znači, već znači samo da sam sazreo i promenio poglede na svet oko sebe i izašao iz tinejdžerskog perioda u kojem smo, uglavnom svi, "buntovni". Zapitajte se koliko i da li uopšte znate fakultetski obrazovanih, zaposlenih, oženjenih sa decom, ljudi, koji i dalje mlataraju glavom i kosom (ako je nisu ošišali :wink: ) uz "rdžanje" i soliranje kojekakvih "umetnika"?

Eto, od mene, zasada, toliko... :)

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 10 Apr 2008, 23:02

@Derrick
To za pozere sam vise mislio u fazonu "u zivotu sam cuo samo dva albuma metalike i pesmu ipo mejdena, bas sam bio zajeban metalac a posle sam odrastao. I posto sam toliko to sve slusao dajem sebi za pravo da jedem govna kako ocu i da budem u pravu a vi glupi" . :lol:

Elem...... evo od sad necu da postujem na ovoj temi samo sam hteo da razjasnim ovo :hide:

Sad odo nazad da ubiVam zmajeve i bavim se crnom magijom uz zvuke omiljenog mi metala...

Critical
PedoBear

Post by Critical » 11 Apr 2008, 01:12

Ja bih zamolio one koji nisu slusali (slusati nesto i donositi sud o tome NE ZNACI slusati nesto 3 meseca ,to nije dovoljno da bi doneo sud o tome ) posto u zagradi imate definiciju slusanja metala ,a i muzike uopste,,od sad pa na dalje nek se javljaju gospoda koja su slusala metal i mogu da kazu nesto sto zaista moze da drzi vodu .

Znaci ako ne znate o cemu pricate nemojte da se javljate jer ce samo doci do svadje i pljuvanja !

Dalje , ti koji su slusali (ali ne po mojoj definiciji) i misle da ne valja a argumenti su im : TO JE ZA KLINCE , METAL SLUSAJU NEZRELE OSOBE, JAZZ MOZE DA BUDE METAL A METAL NE MOZE DA BUDE JAZZ (sta je sasavim ,ali sasvim obrnuto) isto bolje da se klone jel na takve "prozivke" ne moze covek da odgovori nikako drugacije osim nekim isto bolesnim postom sto ce temu odvesti u nepovrat.

Ja tvrdim za sebe da mogu da sviram i metal i blues (po definiciji ,nemam osecaja za blues ,ali znam sta je dvanaesterac ) i jazz (nemam punu glavu modusa i teorije ali znam neke osnovne progresije i jazz akorde) i rock i malo flamenco, a isto tako tvrdim da Roll (posto predstavlja bluzera ,bez uvrede) ne moze da svira metal , isto tako tvrdim da ni Braca (kojeg sam u ovom slucaju uzeo za jazera ) ne moze da svira metal .......... dokazite mi suprotno gospodo.

Metal je MUZIKA kao i sve ostalo (ovde ne ubrajam one bolesne pravce tipa BLACK ,BRUTAL i ostala govna ko ce brze) i ja sam ga izabrao zato sto je : jedini pravac koji sadrzi sve gore navedene pravce + klasiku; zato sto nosi ogrooomnu energiju;zato sto u tom drustvu nema snobova ;zato sto svi piju pivo iz flase; zato sto je jebeno do jaja !

I na kraju ,metal ,kao sto rekoh , nosi sve ove pravce u sebi i samim tim je po meni najkompletniji vid muzickog izrazavanja !

Izvolite gospodo bluzeri ,dzezeri i ostali pa osporite nesto NORMALNIM CINJENICAMA!

P.S. Ovo nije samo moje misljenje ,ovo su CINJENICE!

pozz

goodlikesweeper

Post by goodlikesweeper » 11 Apr 2008, 01:32

Critical wrote:
Metal je MUZIKA kao i sve ostalo (ovde ne ubrajam one bolesne pravce tipa BLACK ,BRUTAL i ostala govna ko ce brze) i ja sam ga izabrao zato sto je : jedini pravac koji sadrzi sve gore navedene pravce + klasiku; zato sto nosi ogrooomnu energiju

I na kraju ,metal ,kao sto rekoh , nosi sve ove pravce u sebi i samim tim je po meni najkompletniji vid muzickog izrazavanja !

P.S. Ovo nije samo moje misljenje ,ovo su CINJENICE!

pozz
E tako se to radi...
Ej Criti druze,kad cemo na pivo? :D 8) :lol: :lol:

E aj od ove teme da napravimo nesto malo bolje.Tipa (b)luzeri watch and learn! i stavimo youtube filmove i pojasnimo ljudima zasto volimo metal...

hehe ovo sa luzerima je bila sala,naravno,ali stvarno bi mogli ovako nesto da uradimo...
Evo,ja cu prvi!

Kiko Loureiro iz Angre,heroes of sand intro.
Note:Kids,don't try this at home!! :lol: :lol: :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=Y2M1ces7al0

Evo jos jedan za sve one koji pricaju kako Metal muzicari nemaju pojma.Ovde cete lepo videti dobar deo stilova koje Kiko koristi,i shvatiti malo bolje ono sto je Critical pricao:

http://www.youtube.com/watch?v=jmyxYbQO ... re=related

Reverse
Urednik

Post by Reverse » 11 Apr 2008, 02:08

Uh, ovde se bas zakuvava... :mrgreen:

Pa eto ja slusham jazz, blues, rock, a najvishe hardrock, od metala jedino heavy, i to neshto malo Dio, Black Sabbath i toliko...

Ostali "ekstremniji" pravci metala me ne interesuju, i ne privlache, tako da poshto to ne slusham i ne poznajem - necu ni da pljujem...

Critical
PedoBear

Post by Critical » 11 Apr 2008, 13:00

Ej Criti druze,kad cemo na pivo?
Kad god ti volja, samo nemoj da planiras nista manje od gajbe :mrgreen:

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 11 Apr 2008, 13:26

goodlikesweeper wrote: E aj od ove teme da napravimo nesto malo bolje.Tipa (b)luzeri watch and learn! i stavimo youtube filmove i pojasnimo ljudima zasto volimo metal...
E, ako bude bilo "watch & learn", cenim da će metalci imati mnogo više da gledaju i uče od jazz-era. 8) Btw, ovo što je ovaj simpatični momak svirao na gitari, Victor Wooten radi non-stop, ali na četvorožičanom basu, a da ne spominjem kako je Stu Ham na basu sa četiri žice odsvirao Betovenovu Moonlight Sonata-u i to i glavnu temu i pratnju paralelno.... :shock: Takođe, SSMC je ostavio na prethodnoj strani link ka Stanley Jordanu i kompoziciji "Autmn Leaves", pa baci pogled, pa uporedi sa Kiko Loureiro-om....

goodlikesweeper

Post by goodlikesweeper » 11 Apr 2008, 13:39

Derrick wrote:
goodlikesweeper wrote: E aj od ove teme da napravimo nesto malo bolje.Tipa (b)luzeri watch and learn! i stavimo youtube filmove i pojasnimo ljudima zasto volimo metal...
E, ako bude bilo "watch & learn", cenim da će metalci imati mnogo više da gledaju i uče od jazz-era. 8) Btw, ovo što je ovaj simpatični momak svirao na gitari, Victor Wooten radi non-stop, ali na četvorožičanom basu, a da ne spominjem kako je Stu Ham na basu sa četiri žice odsvirao Betovenovu Moonlight Sonata-u i to i glavnu temu i pratnju paralelno.... :shock: Takođe, SSMC je ostavio na prethodnoj strani link ka Stanley Jordanu i kompoziciji "Autmn Leaves", pa baci pogled, pa uporedi sa Kiko Loureiro-om....
Jazz verovatno i jeste bolji od metala,ali ja vise volim metal zato sto ima jaz+brdo drugih stvari...Vidis da sam spomenuo bluzere,a ne jezzere.Jazz je genijalna stvar,naravno.... :)
Ali ipak,mislim da Kiko ne bih imao mnogo stosta od bilo koga da uci.... :wink:

Kad smo vec kod aranziranja klasike na gitari:
http://www.youtube.com/watch?v=8jJg5s9C ... re=related

Da li ti jos koji dokaz treba? :)
Last edited by goodlikesweeper on 11 Apr 2008, 13:43, edited 1 time in total.

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 11 Apr 2008, 13:42

goodlikesweeper

Post by goodlikesweeper » 11 Apr 2008, 13:49

vbraca wrote:Samo cu ovo postaviti...
http://www.youtube.com/watch?v=t_th70UYbLg
a sta ovo treba da dokaze?Pa lepo sam rekao:
Jazz verovatno i jeste bolji od metala,ali ja vise volim metal zato sto ima jaz+brdo drugih stvari...Vidis da sam spomenuo bluzere,a ne jezzere.Jazz je genijalna stvar,naravno....
Zar nisam?

Critical
PedoBear

Post by Critical » 11 Apr 2008, 13:55

vbraca wrote:Samo cu ovo postaviti...
http://www.youtube.com/watch?v=t_th70UYbLg
Okej ,ovo je Jaco Pastorius .

Pisac hteo da kaze sta? Pogledajte Pastoriusa ,mnooogo je dobar ,jel?
To sam znao mnoooogo pre nego sto si ti odlucio da uzmes bass u ruke ,ako ti je cilj da nam pokazes koliko je dobar,ovaj ,ne znam kako da ti kazem ,ali ZNAMO to vec :lol:

Da citiram koleZu
Jazz verovatno i jeste bolji od metala,ali ja vise volim metal zato sto ima jaz+brdo drugih stvari...
Jazz i jeste bolji od metala ,ali i od svih ostalih pravaca ,bolji u smislu da Jazz mogu da sviraju samo dobroooo potkovani muzicari,i kao sto kaze gore citirani cika METAL= jazz + brdo drugih stvari!

Ali sada bi bilo glupo da dajemo linkove koji pokazuju neke pojedince koji kidaju ,sta ja sad treba da stavim link John Myung-a jel ,e pa necu,ovde se ne radi o pojedincima .

E da ,Wooten je odlican basista , niko to ne dovodi u pitanje ,ali tvrditi na osnovu pojedinaca da je neki pravac bolji (dobro jazz jeste muzika za tata mate) je isto sto i tvrditi na osnovu jednog coveka kakva je nacija (zato smo mi Srbi u svetu govna ,vide jednog srbina koji pljuje po ulici i cese se u predelu medjunozja pa donesu sud ) ja opet mislim da smo mi ovde pametniji i da necemo tako dovodi zakljucke ,ili se varam?

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 11 Apr 2008, 13:59

OK, aj da vidimo ko će koga: :wink:

Wilson Gomes, Brazilac, jazz virtuoz.

http://www.youtube.com/watch?v=UZ55WkcE0vs

Victor Wooten...samo toliko! Od 2:30, kreće ULTRA TAPPING!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=4dWb-aCWR8U

Dave Weckl FANTASTIČAN DRUM SOLO u latin jazz fazonu. Čik nađi nekog ekvivalentnog metal bubnjara. :wink:

http://www.youtube.com/watch?v=EqYhPUVP2Og

Kakvi, bre, metalci! :mrgreen: :wink:
Last edited by Derrick on 11 Apr 2008, 14:06, edited 2 times in total.

goodlikesweeper

Post by goodlikesweeper » 11 Apr 2008, 14:03

Derrick wrote:OK, aj da vidimo ko će koga: :wink:

Wilson Gomes, Brazilac, jazz virtuoz.

http://www.youtube.com/watch?v=UZ55WkcE0vs

Victor Wooten...samo toliko! Od 2:30, kreće ULTRA TAPPING!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=4dWb-aCWR8U

Dave Weckl FANTASTIČAN DRUM SOLO u latin jazz fazonu. Čik nađi nekog ekvivalentnog metal bubnjara. :wink:

http://www.youtube.com/watch?v=EqYhPUVP2Og

Kakvi, bre, metalci! :mrgreen: :wink:
E bas ti hvala za linkove bas sam hteo malo vise o Jazzu da naucim.... :)
Jezzer jesu dobri ali nesi ni metalci za bacanje,ali kako je kolega vec rekao,ne bih tako da se prepucavamo.... :) :D
Last edited by goodlikesweeper on 11 Apr 2008, 14:05, edited 1 time in total.

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 11 Apr 2008, 14:04

Hteo sam da dokazem,da skoro nijedan basista koji svira metal,ne moze da odsvira ovo...
Basisti u metal muzici su prilicno jadni, i umesto svoje ``tehnike`` pokusavaju to da nadoknade svojom brzinom, sa nekom distorzijom.
Prilicno jadno.

Post Reply