Zagrevanje, lađenje lampi, navodilo za uporabo lampaša

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Wagorth
Ex Cane

Re: Zagrevanje,ladjenje lampi, navodilo za uporabo lampaša

Post by Wagorth » 24 Dec 2011, 20:18

Da remiziramo:

1. Master i gain na 0
2. Stend baj switch na on
3. Par minuta kulirke, da se lampe zagreju.
4. Power on
5. Master, gain na kolko treba
6. Svirash.
7. Master, gain na 0
8. Stend baj switch na off
9. Par minuta kulirke, da se oprazne kondenzatori
10. Power off

Vege.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 24 Dec 2011, 22:45

Mislish chika Vene?

Jedino treba zxameniti mesta koracima 3 i 4.

Wagorth
Ex Cane

Post by Wagorth » 24 Dec 2011, 23:02

Cortex wrote:Mislish chika Vene?

Jedino treba zxameniti mesta koracima 3 i 4.
Jok more nego:
http://www.youtube.com/watch?v=j0rVXMzcOro
Vege

Ja onda razumeo pogresno...prihvaceno. :ziveli:

nebojsak

Post by nebojsak » 24 Dec 2011, 23:27

Cortex wrote:Mislish chika Vene?
Aman :isuse:

Sad videh, treba zameniti mesta stavkama 2 i 4.

+Hopkins+

Post by +Hopkins+ » 25 Dec 2011, 00:59

Ja iz nepoznatog tripa koji mi je nekada neko usadio u glavu ili sam pročitao negde kada gasim amp uvek prvo stišam, ugasim stend baj, ugasim power, UPALIM stend baj (kao da se isprazne kondenzatori ??) držim tako par sekundi i onda ga ugasim. Čuje se tihi *puc* kada uključim stend baj i ako je power ugašen, valjda to ta struja skupljena unutra iscuri ili tako nešto...

Kako sam pročitao ili mi neko rekao, kada se ugasi normalno pojačalo ono u sebi zadržava struju, što i sam znam jer svi stalno pričaju kako se ne sme čačkati pojačalo ako si nestručan jer može da te pošteno drmne struja koja se zadržala unutra. Kada ponovo palimo pojačalo mi upucamo novu struju preko te zadržane unutra i skraćuje se život kondenzatorima, itd... Da li to ima smisla?
Naravno ne moram da pominjem da sam potpuni neznalica oko elektronike i struje, ja sam sa sprata iznad, dunđer :mrgreen:

Jel mogu tako da oštetim my precious? Da batalim tu zaebanciju kada gasim?

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 25 Dec 2011, 07:15

Wagorth wrote:Da remiziramo:

1. Master i gain na 0
2. Stend baj switch na on
3. Par minuta kulirke, da se lampe zagreju.
4. Power on
5. Master, gain na kolko treba
6. Svirash.
7. Master, gain na 0
8. Stend baj switch na off
9. Par minuta kulirke, da se oprazne kondenzatori
10. Power off

Vege.
Wrongo :kokice: .

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 25 Dec 2011, 07:19

bancika wrote:
Hillybilly wrote:Nije mi poznat lik i delo Merlin Blencowe-a. Nisam bas sklon da verijem likovima koji pisu knjige tipa "kako postati strucnjak za cevna pojacala preko noci".
nije lepo stavljati takve etikete ako ti nije poznat :) knjige su mu stvarno dobre i pune korisnih informacija. Uopste nije fora "preko noci" i za sve sto iznosi u knjizi ima dobra objasnjenja i matematicku pozadinu. Uz to ima dosta odlicnih ideja koje mogu da se iskoriste u praksi, a ne vidjaju se po semama mass-produced pojacala. Nakon te knjige stvarno mozes da dizajniras svoje pojacalo od nule po svom ukusu, a ne kao sto vecina "boutique" izradjivaca uzme blackface ili jcm800 i krene da mrcka nesto po tome. Ima na sajtu prvo poglavlje za dz, a i ostatak je dosta dobar i vredan citanja. Za 40-ak zelembaca sa postarinom mislim da je odlicna kupovina
:ziveli:
Ja ne mislim. My 2 cents. Tip je samouk i nije neki haver. Analiziraj ti sinko prvo Williamsonov pa McIntoshev dizajn. Al ono, moras da kapiras struju. Masa ljudi se bavi elektrotehnikom, 99% istih ne kapira istu. Vukovci, sve napamet naucili, prave uredjaje prema tudjim semama jer blage veze nemaju sta se tu desava. :bambi:

dweezil

Post by dweezil » 25 Dec 2011, 07:35

pa ne mogu kondenzatori tako brzo da se isprazne, a opet zavisi koliko ga cesto palis i gasis, ali ono valjda par sati posle gasenja imaju dovoljno struje da te drmnu lepo, zato se i stavljaju dzamperi sa + na sasiju da se isprazne ako hoces da radis nesto na pojacalu, a ako ga nisi palio skoro nema nikakve struje u kondenzatorima.

bancika

Post by bancika » 25 Dec 2011, 14:58

mogu da se isprazne brzo ako nastavis da sviras nakon sto iskljucis struju, izlazne lampe ce povuci struju brzo. Iscedices sve ono sto je ostalo u kondenzatorima i cuce se sve tise i tise nekoliko sekundi sve dok ne crkne skroz.
A one paralele sa jogurtom i motorima zvuce dobro, ali pojacalo nije ni napitak ni mehanicka naprava, ne vidim slicnosti.

16 - 61

Post by 16 - 61 » 26 Dec 2011, 00:34

Au sunce ti al ste mene sada bacili u razmisljanje i rebus, cackam po netu oko stand buy prekidaca :)
DA mi je neko rekao ne bi mu verovao.

Napisao je neko lepo ne treba naglo nista raditi, pusti malo da udje struja u pojacalo :D nece da se obesis za tih dva minuta,
a opet zasto neki proizvodjaci ne stavljaju taj prekidac, usteda, nepotrebno, nece....

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 Dec 2011, 02:36

'Stand by' prekidac sam po sebi i nema nekakvu svrhu. U pitanju je propratna izvedba.

fattwang

Post by fattwang » 26 Dec 2011, 07:56

Ovo se baš izrodilo. Prvo smo čuvali cevi a sada čuvamo kondenzatore. :cekic:

Hillybilly

Post by Hillybilly » 26 Dec 2011, 08:13

Ma jok, prekidaci su nepotrebni, a i cevi! Vidis da ih gomila pojacala danas uopste ne koristi... :O.o:
Ops, moja stanica, ovde silazim...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 26 Dec 2011, 08:47

Ja baš sinoć pričao sa mojim ujakom koji se bavi elektronikom na vrlo ozbiljnom nivou blizu 50 godina, i pitao ga šta on misli o ovome, i on kaže da uslovno glasa za stand by prekidač, ali da po njemu mnogo toga zavisi od šeme, da može da kaže definitivni stav samo ako gleda u šemu nekog uređaja. Dalje je usledila neka priča koju ja iskreno ne mogu da pratim, ali je poenta da on kaže da se uvek komotnije oseća kad postoji stand by prekidač, da ako razmatra životni vek lampi van svake sumnje preferira postojanje stand by prekidača, a da što se ostalih stvari tiče radije voli da pogleda šemu pre nego što dalje priča. Ove koliko vidim postoje zagovornici 2 sasvim drugačija pristupa, i obe strane se pozivaju na izvesne knjige na kojima temelje svoje ubeđenje. E sad, pitam ja vas, da li se stvarno moguće da oko nečeg što meni deluje kao problem u kome odlučuju precizne brojke i opipljive činjenice može da postoji takva neusaglašenost mišljenja? Mislim, ne pričamo o teoriji, pričamo o konkretnim uređajima, na kojima mogu da se obave merenja i ispitivanja. U čemu je fora?

bancika

Post by bancika » 26 Dec 2011, 15:03

@Hilly, nema razloga za sarkazmom. Ja sam samo izneo sta mislim i dokumentovao referencama. Ti osim "nasi djedovi su tako radili 100 godina pa moramo i mi" nicim nisi potkrepio svoje tvrdnje. Stay cool :ziveli:
@Kristijan - verovatno je tesko izmeriti razliku. Lampe su cudne spravice cije karakteristike variraju dosta od primerka do primerka, ukljucujuci i radni vek. Racunam da je vecini dosta tesko da uradi dobar test i izmeri razliku. Mozda neko ko moze da odvoji 100ak komada i uzme srednju vrednost :)

Post Reply