Daklem, bez svadje unapred molicu, ovo pokrecem jer i mene jako zanima, a siguran sam i mnoge.
Vashi stavovi o starim gitarama (Gibson, Fender, Ibanez i sve ostalo) u odnosu na nove gitare, a zabranjeno je da recenica pocinje - "ma stare gitare su bolje i cao".

Do sada shto sam skapirao u svom iskustvu je da:
1. Stare gitare su imale vise vremena da se osushe i da drvo izbaci svu vlagu iz sebe i samim tim boje vibrira i rezonuje, tojest prenosi drvenastiji zvuk na magnete. Postoji i hemijski dokaz da drvo od vibracija dobija neki takozvani "MOJO" jer uporedo sa susenjem gitara od razlicitih uslova, kolicine sviranja i svega, dobija svoj unikatan karakter. (Ovo mi je malko

2. Neki od starih magneta se razmagnetishu toliko da taman budu zvucno mnogo bolji od novih, a neki jednostavnu otkazu i pocnu da prave probleme (mikrofonija i sl - ja sam imao ovaj primer)
3. Kod starih vratova manja je mogucnost da se vrat iskrivi jer je pomenuto drvo osuseno kako treba.
4. Stari pragovi su duze trajali zbog kvaliteta metala od kog su izradjeni.
5. Lak je bio kvalitetniji u staro vreme i vecina gitara je bila finisirana u nitro lak koji bolje rezonuje.
6. Usvirane gitare bolje zvuche.
ali s druge strane znam i ovo:
1. Kod starih gitara pogotovo 70/80's je bilo i dosta djubreta kod svih proizvodjacha.
2. Postoji puno nacina da se isfejkuje originalnost instrumenta, shto se sve cesce radi.
3. Postoji psihoakusticki momenat kod isprobavanja matorih gitara gde je sam mozak u ocekivanju da cuje neshto shto dosad nije i raspameti se...
4. U vecini slucajeva ko ima kvalitetan instrument, jako se tesko odvaja od njega i vecina "vintage" primeraka po netu su instrumenti sa skrivenim falinkama ili menjanim delovima.
5. Kod novih gitara moze se naci "komad" vrlo cesto koji ce zazvucati kao milion dolara, samo treba strpljenja
6. Da li je lepshe svom instrumentu dati svoj shmek, a ne kupovati gitaru koja je pripadala nekome 30-40 godina.
Moj kompletan stav oko ovoga je da vrlo zavisi na koji instrument natrchite i ako naleti nekad neko da hoce da proda svog mezimca starog strata ili telca iz 50tih to svakako treba pogledati...(i za ostale firme vazi), ali ne zaletati se jedino ako nemate sigurnu vezu za napolje za neke vintage frikove koji kupuju bilo shta samo da je matoro. Takodje znam da sam imao dve tri gitare pravljejne od krsh drveta cak i sperke koje su sa kvalitetnom elektronikom zvucale ultra dobro, navodim primer mog prvog Squier telecastera koji je i sa stock magnetima radio strashno u odnosu na neke fendere (bez preterivanja). Takodje bih pomenuo i neke gitare koje sam posedovao da su zvucale priblizno ako ne isto i boje od ponekih gitara iz 50tih i 60tih (kad slusam testove na netu sto nije bash merodavno). Opet navodim i primer da bolji telecaster od onog shto testira Phil X (1954ta) nisam cuo, i da sam probao nekoliko starih italijanskih i par brendiranih gitara (najskorije sam probao Jazzmaster jedan iz 60tih - koji me je oduvao na suvo, ali ukljucen nishta specijalno) iz perioda 60-70 koji su me oduvali na licu mesta, a opet i 52RI jedan komad koji je radio maltane kao taj 54 Phil X tele.

Jos jedared ponavljam, PLIZ bez svadje, nema potrebe, svakako ce poprimiti tema LOCK, jer kad god krenu ovakve teme svi zauzmu neke svoje stavove pa se prepucavaju bez potrebe (posebno to napominjem svezijim korisnicima foruma)...