Problemcic

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

eg303

Re: Problemcic

Post by eg303 » 12 Feb 2012, 12:00

Ybg, ono što se meni desilo (goreopisano) je na 200eura Skvajeru, na tanburi koja stoji do njega (a koja je nešto skuplja i bolje odrađena) nemam ama baš nikakvih primjedbi , valjda su nju sušili u fabrici koliko treba pa sada i nema šta da se razsušuje(R), ali to mora i da se plati...

ApplePie

Post by ApplePie » 12 Feb 2012, 12:46

Plaća se nešto drugo... Za te reakcije na vlagu i bilo kakve deformacije vrata je jako je bitno kako je sečeno drvo, kakvi su godovi. Mahagonij je dosta zahvalan jer uglavnom i raste tako da su mu godovi dugi i paralelni, ali nije baš tvrd. Javor bi bilo idealno seći kao riftsawn ali tu ima dosta neiskorištenog drveta pa se takvi komadi vade samo kad to mogu da naplate. inaće to nema veze koliko je u fabrici sušeno drvo, važno je samo da nije na brzaka sušeno je posle hoće da upije vlagu nazad. Maple, sa maple fretboardom zimi hoće čak i da izbaci pragove da se osete pod rukom onako kao oštri pa ja to fino iskoristim da ih baš tada malo podbrusim ;) Bitna stvar je i kako je podešena akcija. Za one koji vole da su im žice nisko kao da su nacrtane na vratu takve promene osete i sa promenom temperature .. Zapravo svaki vrat radi više ili manje samo je pitanje koliko vlasnik to oseti jer su pomeranja uglavnom jako mala.. I samo da se složim sa ovim
LifelessDead wrote:Zato i mecu sipku u vrat. Nije problem da zavrnes malo.

nemirkv

Post by nemirkv » 12 Feb 2012, 13:08

Pa gitara je skvajer od 300 evra, tako da cu sam probati malo da pritegnem srafove na neck plate-u, i nadam se da ce to pomoci... Ako ne, odnecu to kod nekoga da vidi sta sa sipkom u vratu... U teoriji znam sta i kako, ali se ipak ne bih sam zezao sa tim, nikakvog iskustva nemam u takvim radnjama oko gitare.. A na konto onoga sto rece Kristijan, da, stalak jeste sa tom, da je nazovem rasljom, i podesio sam je najnize moguce, ali je i to opet malo ispod polovine vrata... Verovatno je i to imalo nekog udela! A bilo je sigurni i nekakvih gremlina, kako to uvek biva :)

Zahvalujem na svim odgovorima, bili su od velike pomoci! :ziveli:

kwiss

Post by kwiss » 12 Feb 2012, 13:13

[imgImage[/img]Ovakav stalak i nema problema :lol:

ApplePie

Post by ApplePie » 12 Feb 2012, 13:31

Ni sa stalkom ni sa gitarom :D :bambi: :1: :ziveli:

nemirkv

Post by nemirkv » 12 Feb 2012, 15:16

Does it come in black? :lol:

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 12 Feb 2012, 15:35

Moje iskustvo je sledece - gitare treba paziti isto koliko i sebe kad je leto ili zima..Znaci...ako je tebi zima u sobi, onda je i gitari, ako ti je vrucina isto tako...
Zimski i letnji setup su podrazumevana stvar, a shto duze stoji gitara tojest ne svira se , to su vece mogucnosti da ce se neshto zeznuti tj gitara ce se sama od sebe UNsetup-ovati.
Tenzija zica je velika, tako da ko naslanja gitaru na vrat, ne misli dobro svom instrumentu. Gitara se naslanja na telo ili se drzi u koferu.
Ja imam 2 -3 stalaka gde mora da se oslanja na telo, ali ja to resim tako shto izmedju tela gitare i sipke stalka gurnem neku kutiju tako da se gitara naslanja samo telom a ne vratom, vrat treba da je slobodan skroz bez pritiska ikakvog.

Optimalna temperatura je izmedju 18 i 25 stepeni (konstantnih i bez naglih prelaza), a u slucajevima iznosenja na hladno / toplo, ostaviti gitaru malko da se prilagodi za uslove gde se svira pa tek onda dostimati i nostiti inbus kljuceve svakako sa sobom...ukoliko gitara ima istoriju pomeranja vrata.

Sto je starija gitara, to se manje vrat pomera i osciluje, tako da vremenom sve gitare ce sve manje imati ovaj problem. Bitno je ne zapustiti ni jedan vrat jer je jako gadno ako krene da se uvrce. :ziveli:

I da...dodatak - Rosewood mazati povremeno nekim uljem tipa cickovo ili slicno da se malko osvezi, po mom iskustvu to mu prija i te kako da ostane svez. Cistiti redovno zice, menjati cim izgube ton, ne koristiti zice deblje od 11 na fender gitarama, osim u slucaju dubljih stimova. Za e shtim su 10ke ili 11ke na kvalitetnijim gitarama. Na skvajere ove novije 9ke ili 10 maks, jer su vecinom ti vratovi od losijeg drveta, pa ih ne treba muciti velikim tenzijama, pa ce i sami duze trajati. kod starih skvajera (Japan) je duga prica... :) :ziveli:

Dusan
MF veteran

Post by Dusan » 13 Feb 2012, 14:32

Pa pocni da vrtis sipke, srafove, sedla, intonacije, vreme ti je, neces valjda celog zivota da ti tata namesta lanac na biciklu.
Inace moje gitare trenutno stoje u prostoriji bez grejanja i super im je

teodorica
MF veteran

Post by teodorica » 13 Feb 2012, 15:29

A da se nije tremolo digao,slabiji federi.Sipka i treba da da kontra tenziju zicama.Ja bas cesto iznosim gitaru iz jedne u drugu sobu(razlika 8 step.-stednja :D ) i ne cekam da se git. klimatizuje vec je sviram onako sa sve kondenzatom.Jeste da je lepljen vrat,ali akcija ista,kako sad tako i leti,godinama.I da je drzis u sobi gde se stalno greje stim varira pogotovu na akustarama.Ujutru slabije greje visi stim,u toku dana toplo nizi stim,ja dotegnem,ujutru prestimovana,tako da sam je kalibrisao na 20step.

nemirkv

Post by nemirkv » 13 Feb 2012, 23:32

Nije tremolo, nego je izgleda najverovatnije sipka u vratu... Probao sam da pritegnem srafove na neckplateu, ali ne mrdaju... Odnecu gitaru kod ortaka koji se bolje razume, jer ne zelim sam da prckam dok mi neko ne pokaze kako! Javicu da li je popravka uspesna!

I hvala Velimirovicu na iscrpnom odgovoru, ne sumnjam da ce mi pomoci u daljim gitarskim avanturama! :) :ziveli:

Wagorth
Ex Cane

Post by Wagorth » 19 Feb 2012, 21:33

nemanjavelimirovic wrote:Moje iskustvo je sledece - gitare treba paziti isto koliko i sebe kad je leto ili zima..Znaci...ako je tebi zima u sobi, onda je i gitari, ako ti je vrucina isto tako...
Zimski i letnji setup su podrazumevana stvar, a shto duze stoji gitara tojest ne svira se , to su vece mogucnosti da ce se neshto zeznuti tj gitara ce se sama od sebe UNsetup-ovati.
Tenzija zica je velika, tako da ko naslanja gitaru na vrat, ne misli dobro svom instrumentu. Gitara se naslanja na telo ili se drzi u koferu.
Ja imam 2 -3 stalaka gde mora da se oslanja na telo, ali ja to resim tako shto izmedju tela gitare i sipke stalka gurnem neku kutiju tako da se gitara naslanja samo telom a ne vratom, vrat treba da je slobodan skroz bez pritiska ikakvog.

Optimalna temperatura je izmedju 18 i 25 stepeni (konstantnih i bez naglih prelaza), a u slucajevima iznosenja na hladno / toplo, ostaviti gitaru malko da se prilagodi za uslove gde se svira pa tek onda dostimati i nostiti inbus kljuceve svakako sa sobom...ukoliko gitara ima istoriju pomeranja vrata.

Sto je starija gitara, to se manje vrat pomera i osciluje, tako da vremenom sve gitare ce sve manje imati ovaj problem. Bitno je ne zapustiti ni jedan vrat jer je jako gadno ako krene da se uvrce. :ziveli:

I da...dodatak - Rosewood mazati povremeno nekim uljem tipa cickovo ili slicno da se malko osvezi, po mom iskustvu to mu prija i te kako da ostane svez. Cistiti redovno zice, menjati cim izgube ton, ne koristiti zice deblje od 11 na fender gitarama, osim u slucaju dubljih stimova. Za e shtim su 10ke ili 11ke na kvalitetnijim gitarama. Na skvajere ove novije 9ke ili 10 maks, jer su vecinom ti vratovi od losijeg drveta, pa ih ne treba muciti velikim tenzijama, pa ce i sami duze trajati. kod starih skvajera (Japan) je duga prica... :) :ziveli:
Jako korisno je sve ovo sto si rekao, mada moram da priznam da lagano gazi u mazohizam :mrgreen: Salu na stranu ljudi koji od gitare zive cenim da je odnos prema instrumentu jedini takav kako si gore naveo ispravan... Imam pitanje, sta mislis o onim besilicama (one kuke, ebemliga kako da opisem, u 99% gitarskih prodavnica se gitare veshaju o njih), napravio sam jednu DIY kuci u montirao na zid. Kakvo je tvoje misljenje, i drugih naravno o ovakvom nacinu cuvanja gitare, i kako to veshanje utice na vrat. Po nekoj logici cela tezina gitare udara kontru natezanju zica, pa bih rekao da je to onda ok, ili gresim?

LifelessDead

Post by LifelessDead » 19 Feb 2012, 21:55

Pa i ja mislim da ne moze da joj skodi to sto visi, samo je jedino zajebano to sto mozes da je cuknes od zid lako :)

luci

Post by luci » 19 Feb 2012, 22:04

problem cukanja u zid se da resiti tako sto se zalepi gumeni odbojnik iza gitare da ne udara u zid, a ja nesto kontam da muzicke prodavnice ne bi tako drzale manje vise sve svoje gitare da je taj nacin los po vrat ili bilo sta drugo, mislim ipak u muzickim prodavnicama se desi da gitare stoje godinama, ako se u tom periodu nista bitnuo nije desilo sa vratom ne verujem da ce ikada.... pod normalnim uslovima naravno..

Post Reply