Ulubljenje na vratu gitare
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Ulubljenje na vratu gitare
Pozdrav ljudi. Imam gitaru Epiphone Les Paul Jr. ( što je potpuno nebitno za ovo pitanje ), i ima ulubljenje na vratu, oko 4 praga, tačno na ispupčenju, pretpostavljam da je nastalo prilikom pada. Izgleda kao da ju je neko malo jače udario i "polomio" sloj laka i malo ulubio, ulubljenje je prečnika možda 3-4 mm, ali dovoljno da smeta pri sviranju, pa me zanima može li se to prepraviti, popuniti nekako, itd. Ako treba, slikaću za uvid. Unapred hvala na pomoći! 

Re: Ulubljenje na vratu gitare
To si morao da vidis kad si kupovao gitaru, jbg 

Sve se uvek da popraviti, nekima se raspadne glava pa se da sastaviti skoro neprimetno. Ako nije oštećeno drvo, tj samo je lak ulubljen i nije promenio boju na drvetu može se srediti da bude skoro neprimetno. Čak i ako je drvo načeto, može i to samo je malo teže gadjati nijansu boje da bi bilo 99 % neprimetno. Daj ti odmah sliku, ne pitaj da li treba ...
Sto rece kolega, sve se moze popraviti ali ce sasvim sigurno prestati da ti smeta posle veoma malo vremena.
Ako je sviras i vucaras redovno, bice i gorih ostecenja.
Ako je sviras i vucaras redovno, bice i gorih ostecenja.
Ma, mene jedino to smara jer je na vratu, a inače nažalost već ima gorih oštećenja, što bi se reklo, "putnih". Jednom mi je se pokvario rajsfešlus na torbi dok sam prelazio ulicu, i gitara je pala na asfalt. To me je zabolelo više nego ja da sam pao. Začudo gitara i nije imala većih oštećenja. Uglavnom, probao sam maločas da slikam, ali nisam uspeo dobro, što zbog blica i slabog dnevnog svetla, što jer nisam mogao da nađem dobar ugao da slikam tu pukotinu, pošto je mala, pa izgleda kao da nema ničega. Hvala svima na savetima, odneću do nekog majstora, nije bitno boju da li će da potrefi, samo ako može da to sredi, sve je ok. 

To je ono kad te više nervira što je tu nego što realno smeta ..
Aj pa javi sta si uradio i kako je ispalo.

Pretpostavljam da ćeš pre no što tanburu odneseš nekome da ti je sredi da ga prvo nazoveš i vidiš otprilike koliko će para da ti traži za tu intervenciju. Ako opčne da se gađa desetinama evara predlažem ti da ipak probaš sam da saniraš situaciju jer ipak nemaš Les Paula iz pedesetih nego ekonomik Epija. Ono što nisam lično probao a čuo sam da "radi" jeste neki vosak za nameštaj koji prodaju u obliku "krede" i koji zapravo služi kao "filler" za šupljine u drvetu nameštaja. Navodno da ga prodaju u više tonova kako bi mušterija našla što približniju nijansu za ono što mu treba, naguglaj. Parketari kada trebaju da popune pukotine pomešaju piljevinu sa lakom i naprave gustu "pastu" kojom popunjavaju rupe, mislim da bi tako nešto mogao i sam da probaš, zaštitiš sve ono okolo tog oštećenja trakom, umesiš tako nešto i naneseš, kada se stvrdne malo šmirgla, ovo-ono, skineš traku i vozi. Ako imaš u kraju nekog autolakirera mislim da grudvica body git-a koji njima služi za ravnanje karoserija bi ti takođe na sličan način završila posao...
Bezobrazno bi bilo tako nešto naplatiti ali majstorima to oduzima vreme pa je fora ako ti završi častiš ga za pivo i te fore
Nego taj vosak nije pogodan za ovu konkretnu reparaciju a nije ni jeftin. Dvokomponentni epoxy je bolje rešenje .. staviš malo pa kad se osuši dodaš ako je potrebno. Lako se skida višak a može i da se polira, tvrd je, providan, neće da ispada, lako se "hvata" za lak a i jeftin je i može da zatreba u druge svrhe ...

E, da, epoksi smola, kupio sam davno jedan komplet da bih sredio neke čizme (jedino time je moglo), ima ga u farbarama (dva šprica sa zajedničkim guračem, kada iscure obe komponente umesiš ih), mislim da sam platio nešto oko 500 kinti, Bison valjda, a i može da posluži kasnije za kojekakva ulepljivanja po kući...
Mala udubljnjenja mogu bez problema i mokrom krpom i peglom da se srede. Najveci problem u celoj prici je lakiranje.
Ima epoxy i u manjim tubama oko 200 din, sa onim u špricevima možeš sve po kući da popraviš i opet ti ostane
Po sastavu je sličan poliuretanu i za ta sitna oštećenja je dobar baš zato što se ne mora lakirati preko. U slučaju da ga naneseš previše, kad se stvrdne (posle 10-15 minuta) višak skidaš žiletom u ravni laka. A kad se skroz stvrdne, posle par dana trpi i poliranje. Plus neopisiv osećaj da si nešto sredio sam i da je ispalo bolje nego što si očekivao i nisi se cimao do majstora ...
Čak i da ne ispadne perfektno ipak je najjeftinije i najbrže rešenje .. ceo postupak traje 15ak minuta.