Tenzija žica i opterećenje vrata na stalku

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

eg303

Tenzija žica i opterećenje vrata na stalku

Post by eg303 » 20 Feb 2012, 16:48

Iza ovog nespretnog naslova teme se krije moj pokušaj demistifikacije uticaja sila na vrat gitare, što u aktivnom (svirajućem), što u pasivnom (nesvirajućem, oslonjena na stalak) stanju. Elem, i sam sam dugo lupao glavu valja li da se tanbura oslanja vratom na stalak, koliko to može da loše utiče na stanje vrata itd. Ovo što ću predočiti je razmišljanje malog Perice potkrepljeno sa informacijama proizvođača žica. Mrzelo me je da mnogo tumaram, evo D'Addario specifikacija: http://www.daddario.com/DADProductDetai ... roductid=1
Prebacite mere u kilograme da bi bilo očiglednije, da skratim priču, prosečan set žica (najlakši od 008 do težih 012) u standardnom E štimu vrši ukupno opterećenje na vrat gitare od nekih 30 do 60 kilograma. Uspravljena gitara ostavljena na stalak (poželjno što uspravnija) oslanja se silom koja je obrnuto proporcionalna "vertikalnošću", tj. što uspravnija to manje opterećuje vrat. Daklem, u najgorem slučaju da je gitara ostavljena na stolu (recimo LP tipa) oslanjaće se celom svojom težinom (recimo nek bude 5 kg) na glavu vrata, sve ostalo (što vertikalnije to bolje) se meri (verovatno) desetinama grama a to je u odnosu na onaj gore pomenuti raspon od 30 do 60 kg zanemarljiva brojka. Vaša razmišljanja?

nebojsak

Re: Tenzija žica i opterećenje vrata na stalku

Post by nebojsak » 20 Feb 2012, 16:52

Što se tiče priče o horizontalnom položaju, ja od malih nogu imam običaj da, ako je ostavim bilo gde u horizontali, to bude tako da leži samo telom, tj da glava visi. Pređe u opasan tik.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 20 Feb 2012, 16:57

Ja imam problematiku psihicku oko toga...Realno nikad ne naslanjam gitaru na vrat, a i kad naslanjam, gledam da bude shto uspravnije. U principu mislim da ima veze, ali svakako najvise veze ima temperatura kao i vlaznost.
Kazu da je najbolje drzati u koferu...shta vi mislite o tome?

nebojsak

Post by nebojsak » 20 Feb 2012, 17:05

Ja ih inače non stop držim najklasičnije, dakle blago zakošeno, bilo na stalku ili negde drugde, obično se oslanja na deo vrata tik ispod glave, prednjom ili zadnjom stranom, kako god. Nikad se ništa nije desilo, ni na jednoj đitri. Stajala je i po nedelju dana u ladnom bigzu zimi, i u vrelom bigzu leti, ništa.

eg303

Post by eg303 » 20 Feb 2012, 17:27

Dok sam imao LP-a izbegavao sam čak i na krevetu da ga oslonim "na glavu" (uglavnom sam ga na krevetu okretao "na lice"), razumljiv trip, sa fenderolikim tanburama ga nisam imao jer je uvek telo bilo prvo do podloge. E sad, kofer. Lespolika gitara stavljena u kofer (ukoliko sada ne prave nekako drugačije prilagođene kofere) oslanja se na dve tačke: na početku tela i na vratu pre glave. Kad se takav kofer stavi u horizontalu dobija se slika ista kao iz mog prvog posta na ovu temu, sva težina gitare je preneta na te dve tačke (neka obe trpe po (oko) 3 kilograma a to je opet možda nekih 5% opterećenja koje vrat inače trpi pod tenzijom samih žica, rekao bih da je to podnošljivo.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 20 Feb 2012, 17:41

Kao i u slučaju svih sličnih zabrinutosti, treba se pozvati na glas zdravog razuma: da je to problem, do sada bi se neko žalio i proizvođači gitara (ili prodavci magle) bi reagovali i ponudili rešenja (ili pseudo-rešenja) za taj problem.

Pošto se niko ne žali ni na zidne stalke, sve je u redu.

kwiss

Post by kwiss » 20 Feb 2012, 17:44

Čitam ovo pa rekoh aj da izmerim,težina gitare3,6kg , oslonjena na telo i vrh vrata 1,7kg,jes da nije mereno digit. vagom već onom kuhinjskom :lol:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 20 Feb 2012, 17:45

Помагао једном један мој познаник на изградњи неке куће, али како нема никакав занат у рукама, само је обављао најпростије физичке послове. Као на пример изношење црепова до кровних греда. И сад, како је покривање крова одмицало, све чешће је морао да хода по већ постављеним цреповима, и стално се бринуо да неће тако да их изломи. И тако приупита он мајстора шта да ради по том питању, и каже: "Црепови делују крто, зар неће да пукну кад ја овако с 80 кила згазим на њих?" А Мајстор му каже мртав озбиљан: " Ал' ти згази с 30 кила!"

Ваљда и ја некоме ко седне и израчуна сва та оптерећења делујем исто као овај мајстор који је нашао генијално решење дозирања своје тежине неким менталним потенциометром. Мени су кад сам био мали рекли да не наслањам гитару на врат, а ваљда су и овом мајстору кад је био шегрт рекли да згази с тријес' кила, и тако то остало. Да будем искрен, никад нисам рационално приступио овом проблему. По некој лаичкој логици сам увек мислио да ако жице већ натежу врат, да је ваљда то доста "беде" сиротом врату гитаре, и да му не треба још додатних марифетлука. Математика и физика су престали да ме интересују кад сам имао 15 година, па никад нисам ни покушао да срачунам шта се ту стварно дешава. Међутим, како знам заиста пуно људи који управо из тих најранијих дана памте да им је неко рекао да се гитара не наслања на врат, нисам ни мислио да о томе треба превише да разбијам главу. Другим речима, ако је то бесмислена мера безбедности, онда сам ја жртва пропаганде :)

eg303

Post by eg303 » 20 Feb 2012, 17:54

Ja sam ovo i napisao pošto sam već decenijama pod istim utiskom priča o nepovoljnom uticaju naslanjanja na vrat (i meni su kao malom to isto pričali) ali evo, po prvi put sam zamenio nepoznate brojevima i sad mi nekako lakše (iako, ponavljam, sam se uvek trudio da radim suprotno): ako je sirotom vratu slon već stao na nogu i on to godinama trpi, neće ga izbaciti iz ravnoteže ni bumbar koji sleti na njega.

guv'nor

Post by guv'nor » 20 Feb 2012, 18:17

Kristijan wrote:Другим речима, ако је то бесмислена мера безбедности, онда сам ја жртва пропаганде :)
:lol: :bow:
eg303 wrote:ko je sirotom vratu slon već stao na nogu i on to godinama trpi, neće ga izbaciti iz ravnoteže ni bumbar koji sleti na njega.
Upravo tako. :) Vrat ce u vecini slucajeva da se ponasa onako kako mu drvo od koga je napravljen to diktira. Neki ce da se iskrive, a neki ostaju savrseniji od strele Robin Hooda (nema rimovanja!! :palica:). Ako cemo tako, koliko onda maltreta vrat trpi pri rukovanju floydovima i sl sistemima, pa do najobicnijeg izvijanja zice? :bambi:

Kada sam rasklapao gitaru, zbog skidanja farbe i ponovnog nanosenja iste :baNbi: , pitao sam Tasica koliko treba da se otpusti sipka za to vreme. Odgovor bolje da ne citiram, ima dece na forumu :mrgreen: , ali sam od tada sasvim mirene savesti mogao da ga ostavim i do par nedelja u takvom stanju. Sipka ce ga povuci, kao i kod menjanja zica, ali ce se ISPRAVAN vrat vratiti u prvobitan polozaj za par min max.

Wagorth
Ex Cane

Post by Wagorth » 20 Feb 2012, 19:08

Elem, ostaviti kitaru da visi obeshena o zidni stalak, znaci obesena o hedstok je sasvim ok?

nebojsak

Post by nebojsak » 20 Feb 2012, 19:11

guv'nor wrote:neki ostaju savrseniji od strele Robin Hooda
:obrve:

eg303

Post by eg303 » 20 Feb 2012, 19:14

Wagorth wrote:Elem, ostaviti kitaru da visi obeshena o zidni stalak, znaci obesena o hedstok je sasvim ok?
Ako nije OK onda je dweezil onomad usikao pakao ali ipak pre sam pri razmišljanju da je ovo raj:
Image

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 20 Feb 2012, 19:23

Wagorth wrote:Elem, ostaviti kitaru da visi obeshena o zidni stalak, znaci obesena o hedstok je sasvim ok?
Kitaru ces tesko obesiti o hedstok
Image
:mrgreen:

vertigo_beat

Post by vertigo_beat » 20 Feb 2012, 19:51

Хо хо, лакше је обесити ташту о хедшток® но стеинбергер китару :mrgreen:

Post Reply