Wau-Wau : Ja ne želim to

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

igorpan
MF veteran

Wau-Wau : Ja ne želim to

Post by igorpan » 29 Apr 2008, 12:57

Ljudi,imam problem :mrgreen: .Sviram elektricnu gitaru nesto manje od godinu dana,pa stvarno nisam upoznat zašto se dešavaju ove stvari. Elem, ponekad je sve OK,ponekad se ovo dešava. Kada na primer "opalim" neku kvintu (powerchord) cuje se normalno 1-2 sekunde i onda zvuk počinje da se pojačava i smanjuje nenormalno.....ne znam kako da opišem osim ovako: WWWWWWWWWWWWWWoooooWWooWoWOWOoWoWoWoWoWOoWowowowoowo :P .Znači,ovo na početku je normalno i onda počne da se "talasa".....kako ja koristim overdrive i sve to onda postaje nepodnošljivo.....Evo,da ponovim....ranije se to stvarno retko desavalo,i ne znam kako,prestajalo je....ali sada uvek...ja sam mislio da mi je raštimovana možda i naštimovao sam je baš baš......ali opet se ista stvar dešava......

Jel može neko da mi pomogne? Fala vi unapred :)

dejankuki
Ćale - moderator

Re: Wau-Wau : Ja ne želim to

Post by dejankuki » 29 Apr 2008, 13:05

Ukoliko su ti zice i nastimovane, pa se to wowowow desava na drugim poljima... mozda ti nije USTIMOVANA gitara.

Resivo je... ali opet, treba da znas tacno sta je uzrok... pocni tako sto ces nastimovati zice, proveri stim na flazoletima na 5 i 7 polju pa onda na 12 i 7 polju... ukoliko ne mozes nikako da je nastimujes onda ti gitara nije ustimovana. To je resivo... tako sto pomeras kobilicu tj. bridge gore-dole... zapravo napred-nazad...

cccira
MF veteran

Post by cccira » 29 Apr 2008, 13:22

Hm, mozda je u pitanju neka mikrofonija?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 29 Apr 2008, 13:41

igorpan wrote:Elem, ponekad je sve OK,ponekad se ovo dešava.
Gde se to dešava? Na pojačalu, na kompjuterskim zvučnicima? Na svakoj opremi na koju uključiš gitaru? Drugim rečima, "izoluj problem" - da li je do gitare ili do zvučnika / pojačala. Ako je do gitare, verovatno je do pragova - izlizali se i žice "bruje" o njih.

Uključuj gitaru u sve i svašta i probaj tuđe gitare na svojoj opremi. Kada nađeš šta tačno ne funkcioniše, lako ćeš to srediti. Napamet davati savete? Može da upali, ali samo čistim slučajem.

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 30 Apr 2008, 00:29

Skoro sam potpuno siguran da ti zice cheskaju naredne pragove kada pritisnes neki chord, narocito ako ti je stariji instrument
na kojem se nisu radile reparacije, mada je i moguce da ti gitara nije intonirana, kao sto su vec naveli "gospodari foruma" :mrgreen:

igorpan
MF veteran

Post by igorpan » 30 Apr 2008, 13:03

aha....kapiram....ponesto :)

ovako,probao sam gitaru na svim uredjajima koje imam kuci,od tranzistora,preko pojacala,do kompa :P ,i uvek isto to........gitara stvarno nije stara,i nije svirana bas mnogo.....u proseku ne padne ni pola sata dnevno,ali sam mnogo svirao one "brze stvari",ako to ima ikakve veze :oops: .....ja sam proverio da li je nastimovana dobro preko Guitar Rig-a,i sve je u redu. Jel treba da nosim u neki servis da mi to sredjuju ili mogu sam? Jel zna neko neko "uputstvo" za to na netu ?

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 30 Apr 2008, 13:18

Ja nisam ukapirao u cemu je stvar sa tvojom gitarom.Da li je vrat?Magneti?Mozda su zice mnogo spustene, pa zvece pragovi?
Mnogo je nepoznatih, tesko ce ti neko pomoci.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 30 Apr 2008, 14:09

Magneti, tako je, vBraco, vrlo lako može i to da bude (tzv. "wolf notes"). Umeš da ih spustiš? Ako ne umeš da ih spustiš, umeš da googlaš? Začas ćeš izgooglati kako se podešava visina magneta na tvom tipu gitare (guglaj "pickup height adjustment" ili nešto slično).

To bi bilo najjeftinije rešenje (ako je do toga) - treba ti samo jedan krstasti šrafciger i neki lenjir.

igorpan
MF veteran

Post by igorpan » 30 Apr 2008, 20:39

Haha.....ok,probacu to,hvala mnogo....

samo mi nije jasno,kako mi se to dosad nije culo? nista nisam dirao na njoj,osim stimovanja....

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 30 Apr 2008, 20:50

igorpan wrote:...nista nisam dirao na njoj,osim stimovanja....
Aha. Hm. Da nisi menjao debljinu žica? Da nije neko sedlo (nosač žice) na kobilici palo? Hoće da se desi.

Image

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 30 Apr 2008, 22:20

NIsta nije savrseno, pa je mozda sraf malo proklizao...

igorpan
MF veteran

Post by igorpan » 03 May 2008, 13:08

Ahaam....sad znam o cemu pricate uz tu slicicu :D .....moguce....i kad sam kupio gitaru bile su malo previse spustene te zice,kad se iskljuci distorzija,moglo je da se cuje kako zica posle okidanja kaci pragove,al mene mrzelo da nosim nekome da ih dize....najverovatnije je to jos vise palo jer sam upravo otkrio da se to cuje samo kada sviram drugu i trecu zicu (one debele).....

igorpan
MF veteran

Post by igorpan » 03 May 2008, 19:49

Joj...ljudi,ja sam probao ovo sam da sredim....i pomerao neke stvari i tako to,i samo sam napravio jos gore :cry: .Bio sam slobodan da zamolim,posto vidim da ima iskusnih gitarista,da se jos malo pomucite pa sam snimio da cujete kako to nenormalno zvuci :shock: . 1. Note brzo utihnu kad sviram samo jednu zicu, 2. Kad sviram kvinte,cuje se to wauwauwau nenormalno.....

znaci prvo sam jednu po jednu zicu na 5. pragu... A,D,G itd.....i onda sam kvinte na po dve zice....AE,DA itd itd.....

Link: http://www.mediafire.com/?n1ddp0g1hdb

Da li mozda moze iz zvuka da se provali do cega je problem? :hide:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 03 May 2008, 22:01

Može da se provali da ti fali sustaina... Što će verovatno reći da su ti žice bliže pragovima nego što je zdravo, ili da u setupu imaš odvrnut neki "noise suppressor". Kroz šta si svirao?

Ali mi uglavnom liči na way-off intonaciju / štim. Na primer:

http://www.box.net/shared/yeeljnegw0

Liči na tvoj problem? Čuješ "powerchord" (A + E), i čuješ kako oscilacije počinju kako bendujem E. Zatim, čuješ praznu E žicu i oktavu E - kako spuštam E iz oktave naniže, počinju oscilacije. To je kul efekat... Ako ti taj efekat ne treba, proveri svoj štim i pre svega intonaciju gitare.

igorpan
MF veteran

Post by igorpan » 04 May 2008, 15:35

Hmm....da,previse sam izgleda ovo sranje za smanjivanje buke odvrnuo, gitaru sam prvo na usi,a posle na kompu nastimovao skroz,skroz....znaci stvarno tesko da je do toga....Probacu jos jednom da sredim sam,gore od ovog ne moze biti.....ako ne uspem,odnecu je u servis :grummel_2: .....hvala na pomoci....javljam do cega je bilo kad sredim,mozda neko bude imao isti problem :)

Post Reply