Marshall 1960a
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Marshall 1960a
Da li neko ima iskustva sa ovim kabinetom. Kakav je opsti utisak? Mislim pre svega za rock i metal. Citao sam i da mnogi predlazu kombinacuju x pattern 2x g12t75 koja inace i dolaze u boxu i 2 x v30. Ovakva kombinacija npr dolazi u Randalovom boxu iz K.Hametove serije. Kazu da bolje zvuci od 4x g12t75 ili 4x v30. Ukoliko je neko imao iskustva pisite:)
Re: Marshall 1960a
1960a ti je skoro isto kao da si rekao gitarski kabinet.u ovoliko godina bilo je toliko varijanti i podvarijanti da malo ko to moze da poveze.ali,ono sto je uvijek bilo to da je taj kab standard.prvo zbog svoje izdrzljivosti,konstrukcija i materijali garantuju da ces moci da ga zloupotrebljavas do mile volje.tonski skoro potpuno zavisi od toga sta je unutra,sam box dodaje taj cuveni marsalov kutijast zvuk koji u live situaciji doprinosi prezentnosti.ali u ozvucavanju jel ne igra toliku ulogu (sem ako se koristi i ozvucavanje sobe,ili prostora itd,presiroka tema pa bi da je izbjegnem).i da se ozvucava tako,to je boks sa kojim je snimljeno toliko albuma,prakticno svi smo odrasli na snimcima tog boksa.
u fabrickoj formi najcesce se srece sa g12t75 (korektan zvucnik,narocito za live situacije,mada dobrim majkingom moze da bude koristan i studijski veoma),ranije je isao i sa greenbackovima,koji su i na reizdanjima 1960 iz sedamdesetih (standard i za live i za studio u low -medium gain situacijama,za moderniju drajv svirku i nije toliko dobar) i g12H serijom (moj licni favorit,isle su i 30tice,80ice i 100ke,npr bass varijanta je isla sa 100kama,svejedno predobar i za gitaru). v30 mislim da nije dolazio fabricki,ili nije toliko standardan fabricki,mada ne bi me cudilo koliko je trazen zvucnik u zadnje vrijeme da ide i sa njima.taj miks v30 i g75 se rabi za high gain jer v30 ima specifican zub u srednjima koji doprinosi da i gitara izlazi i live i na snimku kad je poprilicno drajvovana.dobija se balans jer je g12t75 jaci u drugim frekvencijama srednjih,pa takav boks zvuci punije.ja licno ne volim taj zvucnik tj v30 idje izvan studija jer je pasce da se pravilno ozvuci sa dinamickim majkom,tako da boks sa miksom g12t75 i v30 te krpi za 90 posto situacija u koje mozes da naletis.
to su poprilicno glasni zvucnici,i pojacala od 100 i 50 w su jako,jako glasna na tom boksu.v30 trpi manje pojacanje,dok je g12t meni manje inspirativan kad je manje nagaren.ako te zapadne boks sa g12h serijom,ili jos bolje sa g12-80 sa pocetka osamdesetih,a sviras neku drajv svirku sve nogama u guzicu.ne umijem rijecima da objasnim kako boks sa tim zvucnicima zvuci.
u fabrickoj formi najcesce se srece sa g12t75 (korektan zvucnik,narocito za live situacije,mada dobrim majkingom moze da bude koristan i studijski veoma),ranije je isao i sa greenbackovima,koji su i na reizdanjima 1960 iz sedamdesetih (standard i za live i za studio u low -medium gain situacijama,za moderniju drajv svirku i nije toliko dobar) i g12H serijom (moj licni favorit,isle su i 30tice,80ice i 100ke,npr bass varijanta je isla sa 100kama,svejedno predobar i za gitaru). v30 mislim da nije dolazio fabricki,ili nije toliko standardan fabricki,mada ne bi me cudilo koliko je trazen zvucnik u zadnje vrijeme da ide i sa njima.taj miks v30 i g75 se rabi za high gain jer v30 ima specifican zub u srednjima koji doprinosi da i gitara izlazi i live i na snimku kad je poprilicno drajvovana.dobija se balans jer je g12t75 jaci u drugim frekvencijama srednjih,pa takav boks zvuci punije.ja licno ne volim taj zvucnik tj v30 idje izvan studija jer je pasce da se pravilno ozvuci sa dinamickim majkom,tako da boks sa miksom g12t75 i v30 te krpi za 90 posto situacija u koje mozes da naletis.
to su poprilicno glasni zvucnici,i pojacala od 100 i 50 w su jako,jako glasna na tom boksu.v30 trpi manje pojacanje,dok je g12t meni manje inspirativan kad je manje nagaren.ako te zapadne boks sa g12h serijom,ili jos bolje sa g12-80 sa pocetka osamdesetih,a sviras neku drajv svirku sve nogama u guzicu.ne umijem rijecima da objasnim kako boks sa tim zvucnicima zvuci.
Hvala na odgovoru.
Pa ovaj box koji bi dobio u nekoj kombinaciji je novije izrade sa novim g12t75. E sad slusao sam i price da su ti zvucnici losiji od starih 75tica koje su se radile u Engleskoj. Predpostavljam da se danas te serije iako ih stavljaju u marshalla rade u Kini. Pokusavao sam naci i starije boxove ali ili su u ocajnom stanju ili su papreno skupi. Meni bi mozda za moje potrebe bio dovoljan i 2x12 ali opet ne uzima se box svaki dan , a opet cini mi se da je zvuk na 4x12 ipak puniji.
Pa ovaj box koji bi dobio u nekoj kombinaciji je novije izrade sa novim g12t75. E sad slusao sam i price da su ti zvucnici losiji od starih 75tica koje su se radile u Engleskoj. Predpostavljam da se danas te serije iako ih stavljaju u marshalla rade u Kini. Pokusavao sam naci i starije boxove ali ili su u ocajnom stanju ili su papreno skupi. Meni bi mozda za moje potrebe bio dovoljan i 2x12 ali opet ne uzima se box svaki dan , a opet cini mi se da je zvuk na 4x12 ipak puniji.
valja taj boks sa sve kineskim seleksnima,ako su g12t75 i ako je cijena ok.stariji zvuce bolje jer su usvirani,vecina ljudi ne brejkuje zvucnike kad uzme nov boks,a ne sviraju te velike boksove toliko aktivno i onda se zale kako boks zvuci nemudasto,kartonasto,zujavo i sl.
da bi se pravilno brejkovao zvucnik treba od 50 do sto sati normalnijeg sviranija,a vec ranije ti rekoh da g12t75 VOLI glasno da se rabi.cisto sujmam da je taj boks vidio i pet sati krstenog otpanja,a ne dolaze boksovi sa brejkovanim zvucnicima,inace bi kostali fala bogu mnogo vise.slobodno nabodi mp3 plejer u input pojacala na klin kanalu i gledaj da ga sto duze i glasnije i cistije da radi.ili gledaj da sto vise ti sviras sto duze, mozes i na drajvu,i tu gledaj da budes sto glasniji.naravno,nece biti usviran kao zucnik iz boksa iz osamdesetih,jer je taj boks usviravan skoro 30 godina i zvucace za nijansu bolje na neki svoj nacin.da bi ga tako usvirao treba da ga rabis masu vremena i to intezivno da bi stigao toliku kolicinu usviravanja.ako te zanima jos par caka i sl evo stiva,ok je clanak:http://www.premierguitar.com/Magazine/I ... akers.aspx
sto se tice PRC vs. Gordi albion - to je Hebeni zvucnik,ne nuklearna fizika,nemaju sta kinezi tu da zajebu,rade ih od istih materijala koji isto nisu 100 posto titanijum i sl da ne umiju da naprave.to je obican mit da su stariji bolji,tj stariji su bolji ako su lijepo usvirani (godine i godine rada) i ako imaju neki vintidz modzo narocito meni ofucan boks je uvijek ljepsi i gotivniji od novog.naravno,npr meni je stari jcm800 1960 lead sa pocetka osamdesetih najbolji jer su ti g12 80 unutra koji se potom vise nisu pravili (kao uostalom sto je seleksn polako izbacaosve gitarske zvucnike sa velikim magnetima,kontam da bi skresali troskove proizvodje).
samo ti obrati paznju dal ista prdi,dal ima zveckanja dok sviras (dali se coskovi drze,srafovi dotegnuti i sl) i sta je unutra,ako je sve ok,uzimaj,pa brejkuj kuci ako te vec taj lik ne pusti.
da bi se pravilno brejkovao zvucnik treba od 50 do sto sati normalnijeg sviranija,a vec ranije ti rekoh da g12t75 VOLI glasno da se rabi.cisto sujmam da je taj boks vidio i pet sati krstenog otpanja,a ne dolaze boksovi sa brejkovanim zvucnicima,inace bi kostali fala bogu mnogo vise.slobodno nabodi mp3 plejer u input pojacala na klin kanalu i gledaj da ga sto duze i glasnije i cistije da radi.ili gledaj da sto vise ti sviras sto duze, mozes i na drajvu,i tu gledaj da budes sto glasniji.naravno,nece biti usviran kao zucnik iz boksa iz osamdesetih,jer je taj boks usviravan skoro 30 godina i zvucace za nijansu bolje na neki svoj nacin.da bi ga tako usvirao treba da ga rabis masu vremena i to intezivno da bi stigao toliku kolicinu usviravanja.ako te zanima jos par caka i sl evo stiva,ok je clanak:http://www.premierguitar.com/Magazine/I ... akers.aspx
sto se tice PRC vs. Gordi albion - to je Hebeni zvucnik,ne nuklearna fizika,nemaju sta kinezi tu da zajebu,rade ih od istih materijala koji isto nisu 100 posto titanijum i sl da ne umiju da naprave.to je obican mit da su stariji bolji,tj stariji su bolji ako su lijepo usvirani (godine i godine rada) i ako imaju neki vintidz modzo narocito meni ofucan boks je uvijek ljepsi i gotivniji od novog.naravno,npr meni je stari jcm800 1960 lead sa pocetka osamdesetih najbolji jer su ti g12 80 unutra koji se potom vise nisu pravili (kao uostalom sto je seleksn polako izbacaosve gitarske zvucnike sa velikim magnetima,kontam da bi skresali troskove proizvodje).
samo ti obrati paznju dal ista prdi,dal ima zveckanja dok sviras (dali se coskovi drze,srafovi dotegnuti i sl) i sta je unutra,ako je sve ok,uzimaj,pa brejkuj kuci ako te vec taj lik ne pusti.
da,jos i ta dilema 4x12 vs. 2x12.ako su g12t75 u pitanju,ja bih isao na 4x12.pored toga sto bi ja uvijek isao na 4x12 (
),da probam da budem realniji,i 2x12 pod pretpostavkom da se kaci neka glava od 50-100w je skoro isto glasan,tj svakako neces moci kuci to da garis kako treba,ili ces moci tj zabolje te za komsije i ukucane ili oni uzivaju u tome,ili si sam na nekoj planini.onda u tom slucaju ti je svejedno imao ti 4x12 ili 2x12 po pitanju ciste glasnoce.sto se tice studija,ja licno preferiram ambijentanu ozvuku 4x12 kabineta.zvuk ce fakat uvijek da bude "veci",kompleksniji i realniji.sto se tice live situacija,isto 4x12 pomera vise vazduha-na bini je bolji za monitoring plus je kosi i imaces bar dva komada zvucnika koji te biju manje-vise u glavu.2x12 te bije u cevanice,i to je meni licno manje kul.jedina prednost 2x12 kabineta jeste prostor prilikom transporta i lakse se seka.1960 nije monstruozno tezak kab,ja uspijevah da ga sekam na nesto manjim relacijama i sam,nisam neka maca od lika,ali nisam ni strkljo neki.sjedi,razmisli,meni licno 4x12 u rokenrolu nema alternativu,tj ima - 8x12 

Svaka cast na odgovoru. Ovo moze koristiti svakome ko je u slicnoj dilemi:). Definitivno si objasnio:. Mislim da cu uzeti ipak 4x12. A sreca zivim u kuci:). A kada govorimo da se zvucnici rade u kini i svi se zale na to , pa radi se i iphone pa se niko ne zali:). Box koji sam gledao nije puno bas sviran sto znaci da ce trebati vremena da dodje na svoje al ok. Video sam onaj link i super je. Mada najlakse dodje ustekaj i sviraj satima:). Ukoliko komsije ne zovnu policiju , hehe
da ali ja npr nikad ne bih snimao sa nebrejkovanim zvucnicima,ako imas uslove ubodi neki mp3 i pusti ga da radi,ja ti kazem gledao,svirao i slusao sam i g12t75 iz osamdesetih i ganc nove,isti je to djavo,samo je stvar kako je i koliko je brejkovano.cak i kineski v30 je za nijansu bolji za moderniji metal jer je taj zub i brejkovan jaci tj malo je dotjunovan zvucnik,i kao sto mozemo da vidimo niko se ne zali,cak sta vise mnogo je uspjesniji nego ikad.
- Dersu Uzala
Pa sad, ja ukljucim Boogieja na 15w u A-klasi, Master na dvojku, na 1x12" Boogie kutiju, i to rusi kucu. Apsolutno sve je relativno. 

tu onaj blek vidov od sto ziliona vati i bezmalo toliko decibela?to bi moglo dosta toga da objasni.
Black widow je valjda peavey, u bugije ide V30 ako se dobro secam?
- Dersu Uzala
Zavisi kako koji. Prvo, nije Black Widow, nego Black Shadow, no to nije nista drugo nego Celestion od 90 watta koji oni rade po narudzbi za MB. Imam doduse i neki Peavey Scorpion a i EVM12L, ta su oba po dvesta watta zive wagge.
. Al' to nema veze, njih ganja pojacalo, kake veze ima kolko su oni watta. Kazem, 'odsrafim' Boogeru na 15w i rusi kuce.

decibelaza bato,decibelaza.sujmam da bi mesa u kombo ili u 1x12 boks stavljala nesto ispod sto decibela,a izvinjavam se za zbun ok sedou i vidou,znam da je blek i da je ...ou.znao sam da je neki od tih teskasa oko 200w i da je preko 100 decibela i da se mece u kombo pojacala.
svejedno,moja poenta je da su to sve monstruozno glasne sprave koje volu da se otpanjuju,da momak zna sta da ocekuje tj ako stavi neku glavudzu na taj boks i smanji se na 1cu da zna da nece to da zvuci kao sa snimka.ne sta je bolje/gore,dersu,nema sta da se batrgas,niko ti ne dira mesu.ja sam hadersfild tip,mene ne interesuju te vase mesa vs fender 6l6 raspre
svejedno,moja poenta je da su to sve monstruozno glasne sprave koje volu da se otpanjuju,da momak zna sta da ocekuje tj ako stavi neku glavudzu na taj boks i smanji se na 1cu da zna da nece to da zvuci kao sa snimka.ne sta je bolje/gore,dersu,nema sta da se batrgas,niko ti ne dira mesu.ja sam hadersfild tip,mene ne interesuju te vase mesa vs fender 6l6 raspre

- Dersu Uzala
Ok, ako vices decibelaza, onda verovatno znas SPL u dB za sve zvucnike u pitanju?
Koji je SPL u dB za C-90 i EVM12L u poredjenju sa G12-75 ili V30?
To sam i mislio
Koji je SPL u dB za C-90 i EVM12L u poredjenju sa G12-75 ili V30?
To sam i mislio

pretpostavljam da nije ispod 100 db,jer se stavlja u kombo pojacalo.ovaj trend niskoefikasnih kombo pojacala je tek odnedavno.a 15w u zvucnik od 100 i kusur decibela je glasno u pm.to je poenta,ne da ja znam efikasnost svakog zvucnika.zato se trese kuca i dalje iako ti obaras aut tvog pojacala na 15w.ako mislis da svi mi po difoltu moramo u sraf da znamo konstrukciju svakog mesinog pojacala to je tvoj problem.meni nije bila namjera niti da proglasavam nesto slabijim ili boljim,nego na tvoju opasku da je tvoja mesa i na 15w na 1x12 kabinetu glasna dovoljno da sejkuje kucu zakljucio zato sto,vrlo logicno,u tom kabinetu je jako efikasan zvucnik,a u podsvijesti mi je bilo da oni vazda stavljaju jako efikasne zvucnike.
ja nemam pojma sto se ti prepires svega mi.aj otrci dva kruga oko kuce,sjedi,popij casu vode,bice ti lakse.
ja nemam pojma sto se ti prepires svega mi.aj otrci dva kruga oko kuce,sjedi,popij casu vode,bice ti lakse.

- Dersu Uzala
Pa ti vices decibelaza, pre toga si vikao ovo ono, pa reko daj da vidim da li stvarno znas o cemu pricas. to sam i mislio, carry on.
Ne treba da nam prepricavas druge forume sa to malo engleskog sto znas.
Nije sramota reci 'ne znam'.
Ne treba da nam prepricavas druge forume sa to malo engleskog sto znas.

Nije sramota reci 'ne znam'.