Kako prepoznati lazhnog Fender Stratocastera

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Aleksej79ns

Re: Kako prepoznati lazhnog Fender Stratocastera

Post by Aleksej79ns » 17 Apr 2012, 17:31

Haralampije wrote:dakle 800e moze da da dobije juce. :D
Pa mozda se neko i zezne... :(

eg303

Post by eg303 » 17 Apr 2012, 17:33

Интересантна занимљивост. Посебна прича је овај "но-сканк-страјп" врат, да буде занимљивије Фендер је фурао те скроз јавор вратове без тамне штрафте крајем шездесетих али је ту штрафту правио такође од јавора па се она није због тога примећивала, рекао бих да је на овој гитари другачије, тј. да је фигерборд од јавора залепљен на јавор врат а то (ваљда) нису радили у Фендеру...

Haralampije

Post by Haralampije » 17 Apr 2012, 17:47

Aleksej79ns wrote:Pa mozda se neko i zezne... :(
Ako je toliko glup,neka ga,neka se zezne,i zasluzio je. :D

Mada,koliko sam na ovom forumu,nisam video temu u kojoj je neko okacio da je kupio novu gitaru,platio je olako 500-1000 evra,pa mu onda neko rekao-e druze,slusaj,zeznuli su te,to nije fender.i to ne samo na forumu vec i ovako.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 17 Apr 2012, 18:09

CBS Фенђери су имали врат од јавора са лепљеном грифплатном од јавора, то су звали maple cap neck. Е сад, знам да је то уведено 1967. а да је 1969. поново почео да се прави јаворов врат од једног комада, после 10 година паузе. Нисам сигуран да ли су maple cap вратови рађени само 2 године, или је то рађено и касније.

eg303

Post by eg303 » 17 Apr 2012, 18:30

Бит ће да сам ја онда нешто побрко...

fattwang

Post by fattwang » 17 Apr 2012, 20:01

Mark Knopler-ov strat
Image
Fender Stratocaster, red, 1961/2, maple cap, the main axe with early Dire Straits
This Stratocaster is probably from 1961 or 1962, the serial number is 80470. The guitar is refinished in red.
It has a laminated maple fingerboard (no one-piece maple neck like the Fender Strats from the 50ies). For this reason there is no 'skunk stripe' at the back of the neck and no dark spot at the headstock.

dweezil

Post by dweezil » 17 Apr 2012, 20:37

taj Strat koji si okacio je uz sve to i Japanac, tako da ono ... :bambi: jedno su mitovi i legende, a to sto nema skunk stripe nema veze sa tim sto je fretboard laminiran, i rosewood fretboardi imaju skunk stripe pozadi

Fenderica

Post by Fenderica » 17 Apr 2012, 21:57

Kristijan wrote:CBS Фенђери су имали врат од јавора са лепљеном грифплатном од јавора, то су звали maple cap neck............Нисам сигуран да ли су maple cap вратови рађени само 2 године, или је то рађено и касније.
Zar ovo nije mene zbunjivalo a vi me jos vise zbunjivali, da se ne ponavljam?!?
Evo teme, gde pitam o razlikama izmedju "one-piece maple" i "maple" vrata: viewtopic.php?f=20&t=17768

Valjda ovo znači da se i dalje proizvode takvi vratovi, i da samo vrhunski modeli imaju vrati iz jednog dela, bez zalepljenje grifplatne od istog drveta, kako navodite*?

Haralampije

Post by Haralampije » 17 Apr 2012, 23:20

Fenderica wrote:
Kristijan wrote:CBS Фенђери су имали врат од јавора са лепљеном грифплатном од јавора, то су звали maple cap neck............Нисам сигуран да ли су maple cap вратови рађени само 2 године, или је то рађено и касније.
Zar ovo nije mene zbunjivalo a vi me jos vise zbunjivali, da se ne ponavljam?!?
Evo teme, gde pitam o razlikama izmedju "one-piece maple" i "maple" vrata: viewtopic.php?f=20&t=17768

Valjda ovo znači da se i dalje proizvode takvi vratovi, i da samo vrhunski modeli imaju vrati iz jednog dela, bez zalepljenje grifplatne od istog drveta, kako navodite*?
Ne,takvi vratovi se ne proizvode,sem ako nije u pitanju custom shop verzija CBS strata iz 69.
Image
Image
Image
Ovo su vratovi koji imaju lepljenu javor griftplatnu i oni nemaju iza onaj umetak,kao sto ga nemaju ni stratovi,kao i njihova reizdanja sezdesetih.

kad se kaze maple vrat,to je jednodelni maple,kad se kaze rosewood vrat,to je javor sa rouzvud griftplatnom.

Fenderica

Post by Fenderica » 17 Apr 2012, 23:37

Haralampije wrote:
kad se kaze maple vrat,to je jednodelni maple,kad se kaze rosewood vrat,to je javor sa rouzvud griftplatnom.
Zašto onda koj q***, na sajtu navode dve mere, tipa "one-piece maple" i "maple" neck?
Ako je to isti Q saamo drugo pakovanje? Čemu onda onaj "one piece" za najskuplje, ako i sam pojam "maple" opet znači da je jednodelni bez dodatnih umetaka preko za nakačiti pragove?

Haralampije

Post by Haralampije » 17 Apr 2012, 23:58

Pa dovoljno je samo da uzmes gitaru u ruke i vidis.Ko sta stavlja,zavisi od toga ko je pravio opis instrumenta i ko je kopirao specifikacije.Ako si konkretno mislio na Gilmur strata,taj vrat se ni po cemu ne razlikuje od bilo kog drugog vrata strata iz pedesetih ili nekog njegovog reizdanja(sem u onome sto je specificno oko konture,oblika vrata,pragova i sl).Bilo koji fender(ili skvajer) da uzmes,ako je maple,videces da je jednodelni vrat,a ako je rosewood,imace tu griftplatnu(sto bi ga cinilo dvodelnim jel),ali u osnovi je javor.

eg303

Post by eg303 » 18 Apr 2012, 07:56

Pošto će malo nas imati priliku da svojeručno opipa i pogleda te vratove iz šezdesetih moram da zakomplikujem stvar ovim pitanjem: da li je uopšte ikada u Fendera pravljen maple vrat a da je na njemu skunk stripe takođe od javora, daklem, ceo vrat da je izjedna maple (nije lepljena grifplatna javorova na isti) a da je rupa (u koju je umetnuta šipka) popunjena takođe maple-om.
P.S. Jedno vreme sam bio ovisnik o maple syrup-u :homer: , otuda ova fasciniranost javorom mada ne navijam za Javor iz Ivanjice...

eg303

Post by eg303 » 18 Apr 2012, 09:00

Mislim da sam jasno postavio pitanje ali evo i ilustracija:
ImageImage
...ovo je za mene za malo pa "one-piece-maple" neck.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 18 Apr 2012, 10:31

Zasto je to toliko bitno, nije mi jasno. :kokice:

Milanares

Post by Milanares » 18 Apr 2012, 11:19

Pravo pitanje!

Post Reply