Saveti Povodom Kupovine Pojacala
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Saveti Povodom Kupovine Pojacala
Matori, 5W lampe ti je ko 50W tranzistora. Nemoj da se tripujesh oko vatazhe. Ja mislim da ti, kad si se vec odluchio za tu i tu gitaru, sad treba lepo nekog druga ili nerdy hot school girl iz klupe, da dovedesh da ti instaliraju TH2 Overloud ili Studio Devil, ili good ol Guitar Rig 4 pa da lepo vidish koji ton te radi i kako sve to funkcionishe. Kad malo izdrndash te opcije, a verujem da mogu neke stvari i tako da se nauche, onda posle idi i kupi biiiiilo shta. Slobodno tog Rolanda, jer bolje je svirati na biiiiiiilo kakvom pojachalu nego preko kompa.
Gde to ima keve ti, da znam da odemCortex wrote:nerdy hot school girl iz klupe.

Nemoj bre, keve ti, da mu predlazes simulacije na kompu ... treba sad da otvara jos 3 teme (preporucite kupovinu audio interfejsa, preporucite koji je najbolji DAW i preporucite najbolji amp sim).
Uzmi Rolanda i vezbaj svirku.
Uzmi Rolanda i vezbaj svirku.
Upravo tako - samo Cube...uvoznik ti je Roland Planet u Balkanskoj, od njih kupuju svi, i tamo imas sve modele. Blackstar - potpuno bacanje para, pogotovo ako promenis stil muzike koju slusas/sviras, a vrlo ces menjati.
Не бих ја ову Коцкицу од 40 вати за ово што теби треба. За собу прегласна справа, за свирку недовољно јака. Ако живиш у стану, никад нећеш смети преко кеца да појачаш, за очекивати је да ће неко да се буни у комшилуку. Узмеш ону Коцкицу од 15 или 20 вати, немаш појма колико то буке може да направи. Не треба теби сада као поченику појачало на коме можеш да извучеш стадионску тончину, него ти треба нешто што ће да ти омогући да не вежбаш на суво, треба ти пристојна справа на којој ћеш да пеглаш технику свирања. Тек кад пристојно просвираш можеш да мислиш о томе какав тон јуриш. У старту ћеш да звучиш лоше и са најбољом опремом. И кад је у питању појачало са једним звучником, за свирку ће ти дефинитивно лепше радити посао звучник од 12 инча, а 40XL има звучник од 10 инча. Није то скроз неупотребљиво, али није ни право решење. Мања Коцкица одлично ради посао у свом домену. Ова средња Коцкица је на пола пута, није идеална ни за једно ни за друго. Ако већ хоћеш да мислиш о наступима (а ја мислим да ти је много рано за то), и Коцка ти делује примамљиво, онда јури ово:
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/524 ... 60-%2A%2A/
Такође се не бих оријентисао према броју ефеката на разним верзијама Коцкице, јер мислим да ти у старту треба пристојан чисти канал, и употребљив драјв канал, а то има и ова верзија од 15 вати. Са тим минимумом опција научићеш да "не лажеш" кад свираш, и нећеш пола времена да трошиш на играње са ефектићима, који, иако не раде лоше на овим већом Коцкама, ипак представљају једну јако скромну верзију тих ефеката. И јефтине педале и јефтини процесори имају далеко више опција у том погледу.
Без обзира на све друге справе које могу да се узму у обзир, и даље ми се чини да је сасвим корисно имати једно поуздано омање појачало, чак и кад једном набавиш неко озбиљно појачало с којим радиш свирке. Ово посебно мислим да је тачно ако ти музика није посао, и ако између разних других обавеза некако углавиш и време да само мало радиш на кондицији, на пеглању тенике - ту је собно појачалце јако корисна справа.
Такође се не бих оријентисао према броју ефеката на разним верзијама Коцкице, јер мислим да ти у старту треба пристојан чисти канал, и употребљив драјв канал, а то има и ова верзија од 15 вати. Са тим минимумом опција научићеш да "не лажеш" кад свираш, и нећеш пола времена да трошиш на играње са ефектићима, који, иако не раде лоше на овим већом Коцкама, ипак представљају једну јако скромну верзију тих ефеката. И јефтине педале и јефтини процесори имају далеко више опција у том погледу.
Без обзира на све друге справе које могу да се узму у обзир, и даље ми се чини да је сасвим корисно имати једно поуздано омање појачало, чак и кад једном набавиш неко озбиљно појачало с којим радиш свирке. Ово посебно мислим да је тачно ако ти музика није посао, и ако између разних других обавеза некако углавиш и време да само мало радиш на кондицији, на пеглању тенике - ту је собно појачалце јако корисна справа.
Da, da, takav savet sam dobio i od vecine drugih ljudi. U pravu si za sve. Mali lampas mi ne treba, posto mi za vezbu nije potreban kristalno jasan ton. (A jos sam i pocetnik, pogotovo sto se tice elektrike, ne imah dosad iskustva s tim, kao sto sam rekao, svirke nikako pre godinu dana, a verovatno i duze) Znaci, samo pojacalce za vezbanje, a za to je 15 vati sasvim dovoljno. Znamja to, nego sam hteo ovaj od 40 zato sto ima vise efekata, ali kao i sa tremolom, verovatno bih se vise zajebavao s tim, nego sto bi mi nesto narocito pomoglo. Opcija malo pojacalo sa efektima izgleda da jeste jeste najbolja opcija. (I da, znam da su i najjeftinije pedale kvalitetnije, ali ko ce da me slusa? vazno mi je samo da je pristojan zvuk) Zivim u stanu, i n e bih mogao da sviram nista glasnije nego sto slusam muziku... Tako da onaj Vox otpisujem.... Ali kad se sve to uzme u obzir, sta bi falilo tom lanely sto drug oce da mi proda? 30 vati, 10 inci, nema modeling, ali ima jedno osam efekata. Gori od Kockice, ali dosta jeftiniji. (Oko 7 iljada) Nisam profesionalni muzicar, ne razume se ni u teoriju ni u tehniku, ali zato na trecoj godini dobijam Sociologiju muzike, a u cetvrtoj prog roka.Kristijan wrote:Не бих ја ову Коцкицу од 40 вати за ово што теби треба. За собу прегласна справа, за свирку недовољно јака. Ако живиш у стану, никад нећеш смети преко кеца да појачаш, за очекивати је да ће неко да се буни у комшилуку. Узмеш ону Коцкицу од 15 или 20 вати, немаш појма колико то буке може да направи. Не треба теби сада као поченику појачало на коме можеш да извучеш стадионску тончину, него ти треба нешто што ће да ти омогући да не вежбаш на суво, треба ти пристојна справа на којој ћеш да пеглаш технику свирања. Тек кад пристојно просвираш можеш да мислиш о томе какав тон јуриш. У старту ћеш да звучиш лоше и са најбољом опремом. И кад је у питању појачало са једним звучником, за свирку ће ти дефинитивно лепше радити посао звучник од 12 инча, а 40XL има звучник од 10 инча. Није то скроз неупотребљиво, али није ни право решење. Мања Коцкица одлично ради посао у свом домену. Ова средња Коцкица је на пола пута, није идеална ни за једно ни за друго. Ако већ хоћеш да мислиш о наступима (а ја мислим да ти је много рано за то), и Коцка ти делује примамљиво, онда јури ово:

ako hoces nesto jeftino a ok, uzmi pocket pod express za manje od 5k dinara i bocni u njega ili slusalice ili zvucnike od compa. Best bang for the buck. Ima par modela i par efekata, skroz dovoljno za vecinu ljudi i dovoljno ograniceno da se ne gubis po meniju 100 godina, nego da sviras. A ostatak para popi

bancika wrote:ako hoces nesto jeftino a ok, uzmi pocket pod express za manje od 5k dinara i bocni u njega ili slusalice ili zvucnike od compa. Best bang for the buck. Ima par modela i par efekata, skroz dovoljno za vecinu ljudi i dovoljno ograniceno da se ne gubis po meniju 100 godina, nego da sviras. A ostatak para popi![]()
Spoiler:

Spoiler:
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/431 ... d-Express-**/
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/432 ... eamplifier
Evo par zvučnih primera sa različitim zvucima koje sam snimio pa preslušaj.
https://www.box.com/shared/3x15vd552e
https://www.box.com/shared/uama4nk7id
hehe, i ja sam imao full verziju pre nego sto je postojala express. Sad mi zao sto ga nemam, kupio bi ovu express cisto da imam necim da sviram kad me mrzi da upalim celu masineriju 

Meni je to (nažalost) postao skoro jedini način sviranja u stanu, osim ''na suvo'', najviše zbog komšija. Mada i to mi je ok, namestio sam odmah nekoliko boja koje koristim od kako sam kupio spravu.
U poslednje vreme preko njega i skidam pesme - prikačim muziku sa laptopa kroz POD, sluške iz POD-a i udri.
Shvatio sam ubrzo da mi je tako čak i lakše nego preko zvučnika, jer mnogo jasnije i preciznije čujem šta se događa.
U poslednje vreme preko njega i skidam pesme - prikačim muziku sa laptopa kroz POD, sluške iz POD-a i udri.

pa da, i ja sam ga na sluske koristio sa aux in iz compa. Dobre sluske su zakon za te stvari, sa ovima sam super zadovoljan vec 4 godine

A sta milsite dal vredi uzimato onaj pod 2.0 od 14 iljaadi? Posto je i to dosta jeftinije od 25 iljada koje sam planirao da potrosim. Jel ce a valjaju ti zvucnici od mini linije? Prilicno su veliiki, zajedno su veci od 12 incanog pojacala.
Negde sam pročitao (možda baš i na line6 sajtu, ali trenutno ne mogu da nađem) da u Pocket POD-ovima stoje iste simulacije pojačala kao i u 2.0, samo eto, kao u manjem pakovanju i možda manje opcija, ali u suštini isti zvuk.
Ja koristim Sennheiser HD-201 sluške već godinama i prezadovoljan sam. Zvukove koje sam snimio u gore okačenim klipovima sam nameštao preko tih slušalica...

Iskreno, mislim da ti za kućnu/sobnu upotrebu ne treba ništa preko običnog Pocket POD-a, ili ako hoćeš minimalizam onda Express verziju, koja podjednako dobro radi. Naravno, sve uredno radi i ako prikačiš na muzičku liniju, kao i na slušalice.
Ja koristim Sennheiser HD-201 sluške već godinama i prezadovoljan sam. Zvukove koje sam snimio u gore okačenim klipovima sam nameštao preko tih slušalica...

Iskreno, mislim da ti za kućnu/sobnu upotrebu ne treba ništa preko običnog Pocket POD-a, ili ako hoćeš minimalizam onda Express verziju, koja podjednako dobro radi. Naravno, sve uredno radi i ako prikačiš na muzičku liniju, kao i na slušalice.
Last edited by Baba Slim on 14 May 2012, 18:51, edited 1 time in total.
bilo da bodes sluske ili zvucnike u procesor, trebalo bi da budu sto vise hi-fi, tj neutralne. Ne bi valjalo da uzmes neke gamerske sluske ili zvucnike koje imaju nabudzen bass.