Boss distorzije HELP

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Markony

Re: Boss distorzije HELP

Post by Markony » 26 May 2012, 13:27

:1:
Jos nesto vezano za Boss pedale:
-bilo da su Japan ili Taiwan, Boss garantuje 5 godina funkcionalnog rada sa maksimalnim performansama. Iz licnog iskustva na tih 5 godina ja dodajem jos 5 godina funkcionalnog rada sa blagim, skoro neprimetnim padom performansi. Sve se to servisom vraca na "novo", ali nema servisera koji bi to radio cisto iz ljubavi prema entuzijazmu, tako da je isplativije kupiti novu pedalu nego servisirati postojecu.
Drugim recima, Vintage Boss pedala, Made in Japan, stara 20 i vise godina vredi koliko i Sony Trinitron televizor, Made in Japan, star isto toliko !!!
:ziveli:

umart

Post by umart » 26 May 2012, 17:00

ja imam par vintidz bosovih pedala/sam imao i ne primjecujem da nije nesto ok sa njima,npr dsd2 radi isto kao i dsd3 kojeg sam imao prije 8 godina.

Markony

Post by Markony » 26 May 2012, 22:12

Da li mozes isto da potvrdis za SD-1, DS-1, DS-2, HM-2, HM-3,... OD/Dist orijentisane pedale?

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 26 May 2012, 22:46

Markony wrote:Da li mozes isto da potvrdis za SD-1, DS-1, DS-2, HM-2, HM-3,... OD/Dist orijentisane pedale?
Ja imam Boss OD-1 iz '79. No probs here, voleo bih da pojasnis sta se to "trosi" pa se menjaju perfomanse? A i sta se to tacno menja, sonicno gledano?

Markony

Post by Markony » 26 May 2012, 23:53

Sonicno nista, Volume negde curi manje ili vise. Na BossArea su pricali o tome kao o pojavi koja nije cesta ali se desava.
Ako se pojava koja nije cesta meni desi na DF-2, OD-2, SD-1, DS-1 i DS-2 ja ne mogu da poverujem o pricu o pojedinacnim slucajevima.
Prvu Boss-ovu pedalu sam kupio `89, poslednju 2009. godine.
:idea: Eto ideje o pojedinacno slucaju :roll: , desava se samo meni na 4 godine.
Simptomi gubitka performansi se ogledaju u sve manjem i na kraju nikakvom Boost-u signala prilikom ukljucivanja efekta. Sonicnost OD/Dist se nije menjala.
I dalje posedujem DF-2 (1990.), OD-2(1989.) i DS-2 (2009.) DS-2 nije sastavio ni 2 godine a vec sam poceo da dodajem Level pot preko 12 sati.
Za ove ostale ne mogu da kazem da sam vodio racuna o tome kako ih napajam, ali DS-2 nije napajan nikako drugacije i iskljucivo baterijom tako da iskljucuje mogucnos ostecenja upotrebom kineskih/pijacnih adaptera.

DF-2 mi je "popravljao" otac nekog naseg Forumasa ili on sam inace moj zemljak, nikad nisam otkrio do kraja. Popravku sam platio 15 eura. Radila je da ne gresim dusu punih 40 minuta nakon njihove intervencije i potpuno kolabirala. Kao odgovor na reklamaciju rekose mi da oni ne znaju sta je sa pedalom. Drugi majstor mi je naplatio 10 eura da pedalu vrati u prvobitno stanje i nakon popravke me pitao kako je moguce da ova pedala nema ni trunku snage u sebi?!? Nije se upustao u dalju pricu o pravljenju gibanice recima da se to ne isplati raditi. Potpuno ispravan stav. Kod njega sam video prvu handmade pedalu koja me je navela na razmisljanje.

OD-2 sam slao u Marinkovu baru kod ovlascenog Roland servisera, pominjali su ga ljudi na Forumu, zaboravio sam ime, jako korektna osoba. Rekao mi je da je pedala prema osciloskopu ispravna i da bi lepo bilo da dodjem sa gitarom i pojacalom da vidimo u cemu je problem. Nisam otisao. Gorivo, putarina i "muzicki dinar" iznesu jos malo pa kao nova pedala.
Onda sam na WWW-u nasao OD-2 mod Briana Wamplera koji u propratnom tekstu opisuje simpotome onako kao sam ih ja dozivljavao. Pedalu sam prelemio po njegovim uputstvima i dobio "Brend new" OD-2 u Turbo ON modu. Turbo OFF mod je ostao grbav. Ne moze sve :(

Oduzilo se, ne volim da elaboriram.

PS Sve pedale sam kupio nove u prodavnici, Nije mi ih niko doneo niti ista slicno.

bancika

Post by bancika » 27 May 2012, 00:01

od svih komponenti koje ulaze u pedale (boss ili ostale), elektroliti najbrze "driftuju", pogotovo kad se ne koriste, u pitanju je par godina. Ostale komponente bi trebalo da teraju decenije bez problema.

Markony

Post by Markony » 27 May 2012, 00:13

Da.
Poslednje sto sam citao odnosilo se na Switch logic.
Kako sam ja razumeo, elektroliti koji ucestvuju u prekidackom kolu kod Boss-ovih pedala mogu dovesti do curenja signala sto zbog neispravnosti ili loseg dimenzionisanja, koje se rezultuje gubitkom Volume-a?

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 27 May 2012, 01:18

ne znam. ali znam da sd1 curi drive, a to smara izuzetno. srecom, lako je reshivo. medjutim kao shto bancika reche, elektroliti su jedini koji se troshe tako brzo.\
danas postoji toliko mnogo opcija kad su dist/od pedale u pitanju da zaista ne vidim zashto bi se boss uopshte uzimao u obzir pri kupovini efekta te vrste. odavno su svi ti zvukovi prevazidjeni, i poboljshani.

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 27 May 2012, 08:59

Aha, tako sam i mislio. Thx. Ja srecom nisam imao slicnih problema, s obzirom da je to jedini Boss koji imam nadam se i da necu :)

umart

Post by umart » 27 May 2012, 10:37

ja imam japanski hm2 koji nema tih problema.doduse,njega je rocket spicanio,a kupio sam ga u plocici tako da ne znam kako je sljakao prije njegove intervencije.

stare bf2ke umiju da dobiju sum,ali sam kontao da je to od raznoraznih adaptera,mada ono more ima neki svoj smek :)

sa ovim ostalim nijesam imao problema do sad,npr narocito sa mt2 kojih sam imao preko 5 komada sigurno,koliko god mrzio tu pedalu uvijek mi se nekako zalamala do prije par godina,svaka je uvijek radila kao sat,a bilo ih je i krljanih i pazenih i starih i mladih.

Usred Zala

Post by Usred Zala » 27 May 2012, 11:38

Markony wrote:Sonicno nista, Volume negde curi manje ili vise. Na BossArea su pricali o tome kao o pojavi koja nije cesta ali se desava.
Ako se pojava koja nije cesta meni desi na DF-2, OD-2, SD-1, DS-1 i DS-2 ja ne mogu da poverujem o pricu o pojedinacnim slucajevima.
Prosto je nelogično to što pišeš i da toliko pedala je kod tebe radilo dobro pa sada su gecrht! Boss pedale su praktično najbolje u svetu u smislu uloženo/dobijeno. Prvo, sve su originalne, a razvoj je najskuplji deo proizvodnje, većina ostalih ih samo kopira. Zatim su u robusnim metalnim kućištima, delovi veoma solidnog kvaliteta. Završni proizvod je visokog kvaliteta. Ako te pedale valjaju jednom Claptonu ili Ranđi kod nas ne vidim ni jedan valjani razlog zašto ne bi valjale i tebi i meni kao nekakvim potpuno nepoznatim (nazovi) muzičarima!? To da li se njihov ton nekome dopada ili ne je potpuno posebna priča. Mislim da ti je taj lik Iz Marinkove bare najbolje rekao i sasvim logično posumnjao u ostali deo tvoje opreme. Ja recimo na osnovu tvog pisanja najviše sumnjam u tvoje napajanje. Kondenzatori u tim pedalama su većinom za 16 V, uglavnom mogu da izdrže i malo više, ali u pikovima im moguće je daješ mnogo viši napon. Aktivni delovi su uglavnom predviđeni za dosta više napone, ali elektroliti nisu. Eto recimo jednog od mogućih razloga.

bancika

Post by bancika » 27 May 2012, 13:03

Usred Zala wrote:
Markony wrote:Sonicno nista, Volume negde curi manje ili vise. Na BossArea su pricali o tome kao o pojavi koja nije cesta ali se desava.
Prosto je nelogično to što pišeš i da toliko pedala je kod tebe radilo dobro pa sada su gecrht! Boss pedale su praktično najbolje u svetu u smislu uloženo/dobijeno. Prvo, sve su originalne, a razvoj je najskuplji deo proizvodnje, većina ostalih ih samo kopira. Zatim su u robusnim metalnim kućištima, delovi veoma solidnog kvaliteta. Završni proizvod je visokog kvaliteta. Ako te pedale valjaju jednom Claptonu ili Ranđi kod nas ne vidim ni jedan valjani razlog zašto ne bi valjale i tebi i meni kao nekakvim potpuno nepoznatim (nazovi) muzičarima!? To da li se njihov ton nekome dopada ili ne je potpuno posebna priča. Mislim da ti je taj lik Iz Marinkove bare najbolje rekao i sasvim logično posumnjao u ostali deo tvoje opreme. Ja recimo na osnovu tvog pisanja najviše sumnjam u tvoje napajanje. Kondenzatori u tim pedalama su većinom za 16 V, uglavnom mogu da izdrže i malo više, ali u pikovima im moguće je daješ mnogo viši napon. Aktivni delovi su uglavnom predviđeni za dosta više napone, ali elektroliti nisu. Eto recimo jednog od mogućih razloga.
kako mozes da mu das vise od 16V kad napajas pedalu sa 9V? peak-to-peak signal nikako ne moze da bude vise od 9V bez da dodje do clippinga.
Boss su po meni ok pedale, golf u svetu pedala, razuman odnos cene i kvaliteta...ono sto bi seljaci rekli "ma samo da je folcvagen" :D
A da je neki "visoki kvalitet" bas i nije, pogotovu za od-dist pedale. Unutra su najobicnije kineske komponente koje mozes da kupis skoro i kod nas u radnji za male pare, plocica je vrlo tanak pertinax, a ne vitroplast i prave rats nest od zica. Metalno kucste stoji, al to imaju svi proizvodjaci u tom cenovnom rangu...poredis ih sa behringerom koji je pokrao dizajn svima i pakuje u plasticna kucista. Za te pare je realnije poreditii ih recimo sa MXR-om, koji ne kosta vise, a po meni pravi bolje pedale.

Image

btw, jel ovo trzalica? zvuci kao on :)

Usred Zala

Post by Usred Zala » 27 May 2012, 14:18

bancika wrote: kako mozes da mu das vise od 16V kad napajas pedalu sa 9V? peak-to-peak signal nikako ne moze da bude vise od 9V bez da dodje do clippinga.
Pa iz raznoraznih, a najčešće čuvene "đani buvljani" marke koji daju mnogo, ali mnogo više od onoga što piše na njima. I o kakvom to pp govoriš kod dc napona, to tu ne postoji, nešto si popbrkao.
bancika wrote: Unutra su najobicnije kineske komponente koje mozes da kupis skoro i kod nas u radnji za male pare, plocica je vrlo tanak pertinax...
Kakve bre kineske komponente, to su odlični pe kondenzatori! Taiwan jeste danas Kina, ali u suštini i nije. Materijal je dobar, a da nije vrhunski to je tačno, pa ne možeš da očekuješ vrhunske komponente za tu cenu robe! Sa druge strane MXR koji si pomenuo koristi baš kineske višeslojne keramičke kondenzatore i to ne smatram bilo kakvom manom, naprotiv rade odlično. Najzad, o tome sam i govorio, postoji samo nekoliko originalnih firmi, većinom su kopiranti tuđih ideja.

bancika

Post by bancika » 27 May 2012, 14:25

pominjao si peak napon pa sam mislio na signal, DC nema peak napon, ima "the" napon.

znaci fender u boss i nista drugo ne valja...got it :ziveli:

Markony

Post by Markony » 27 May 2012, 15:02

Ako bi Usred Zala mogao da mi objasni kakvu sumnju ima prema mojim napajanjima, narocito u pogledu DS-2 kao najmladje koju imam i koju pojim onako kako je gore vec napisano?
Hvala,

Post Reply