Pozdrav!
Odmah na početku vas molim da mi oprostite što nemam ni jedan post a vec otvaram temu..... Ovaj forum posećujem duže vreme, ali sam se tek sada regao.
Nisam primetio da se mnogo prica o narucivanju rucno radjenog pojacala, te zato otvaram post. Neću gnjavim, odmah ću preći na stvar.
Do sada sam uvek baratao sa tranzistorima i uspevao donekle da izvucem "pristojan" ton. U poslednje vreme dobio sam jaku želju da malo eksperimentisem sa lampasem.
Moja zamisao je da kupim gitarsku glavu ( preko majstora ili fabricku )lampasku, i da kupim kabinet 2*12" ili rucno da ga izradim. Na ovakav setup bih prikacio neki "jaci" procesor, prvenstveno po kvalitetu jaci. U ovoj zamisli mi se javljaju neke dileme, pa cu ih ovako razvrstati:
1. Pošto cu svirati samo amaterski, nije mi potrebno jako pojacalo. Međutim, skoro sam razgovaro sa prijateljem profesionalnim muzičarem, koji mi je rekao da lampas od 10w i lampas od 70w, iako su pusteni na iste zvucnike i na isti volumen ne mogu da se porede. Da li to znaci da cu i u kucnjoj varijnati primetiti veliku razliku izmedju snage?
2. Pitam se da li da kupim glavu pojacalo ili da naručim od majstora? Menei je bolja varijanta da kupim fabricku ( zbog lakse prodaje posle ), ali ne mogu naci polovnu glavu koja je ispod 250 evra,pritom manje snage. Zato bih voleo da mi, ukoliko nije problem, preporučite majstore i iskustva sa njima.
2a) Za rucno izradjeno pojacalo, iskljucivo bih tražio fantastican clean. Distorziju i drive ne bih, vec samo savrsen clean, jer planiram da povezem na procesor ili pedalu. Kolika bi se cena kretala u zavisnosti od snage ?
3. Želeo bih da vas zamolim da mi kažete sta bih postigao kada bih prikljucio procesor na tube amp i kabinet sa boljim zvucnik? Gledao sam na youtube i simulacije kod nekih procesura su tako dobre da daje fantastican zvuk, cak u nekim slucajevima bolje nego prava stvar. Molim vas recite mi da li ovo opravdanao ili je samo zabluda?
Hvala unapred na pomoći!
Sve najbolje
Pozdrav!
Kupovina ručno rađenog lampaša
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Kupovina ručno rađenog lampaša
U svakom slučaju, greota je da pazariš dobrog lampaša ako će se svirati u amaterskim uslovima i sa zabodenim procom u njega. Imaj u vidu i to da je lampaš teži za održavanje od trandže.
tesko da ces naci ispod 250e i da ti neko napravi, bez obzira na snagu...ne znam, mozda gresim, ali delovi su skupi ako hoces dobre i moras da ih uvozis, puno posla ima oko planiranja i pripreme posto je "one off" posao. Samo delovi dodju blizu do 200e, a tu su i desetine radnih sati. Ja ih pravim za sebe ali jedino merakom mogu da opravdam toliki trud. A moze i da se otalja sa delovima iz lokalne radnje na obicnim raster plocama, ali je to onda gori kvalitet nego najjeftiniji fender.
ako ces da bodes neki procesor,i to kvalitetniji,moj savjet je da uzmes samo lampaskog snagasa (poweramp).jeste da to nikad nece biti to,ali ce biti jako blizu i sigurno je da je takav rig (poweramp/dobar proc/kvalitetan 2x12 boks sa kvalitetim zvucnicima) vise nego respektabilan za bilo sta.
moje licno iskustvo je da je 2x12 za kucu overkill (prejako) ma kolika snaga pojacala i ma kakvi zvucnici bili unutra.sve preko slabo eficijentnog 1x12 (slabo efikasnog zvucnika,manje decibelaze) kabineta je previse,ako je u igri lampaski poweramp.
sto se tice brendiranih poweramp-ova,kod nas su i polovni bezobrazno skupi,ali ponekad naleti neki jeftiniji (najcesce 2x20 stereo marshall sa el84).ja bih takodje isao na custom,a slozicemo se svi da kod nas boljeg i pouzdanijeg od pece iz P & K amps-a (Hillbilly na forumu) nema.koliko bi ti on trazio za neki 2x20 poweramp ili cistih 20w mono to vec nemam pojma,ali u svakom slucaju manje od full glave logikom da je to samo poweramp.
moje misljenje je sto vise svirka iziskuje poweramp gejna (otpanjeni marsali,oranzi
) to lampaski poweramp ima vise smisla.ali,trebalo bi nam vise informacija da bi mogli detaljnije da ti kazemo sta i kakav poweramp i kabinet i kakvi procovi da ti budu u zizi interesovanja,mada koliko mogu da pretpostavim ako za glavu neces da das vise od 250e,hom-mejd kabinet,logicno je da ce line6 hd serija da bude neki ultimativni tvoj dohvat.ali taj rig (line6 hd/lampaski poweramp/dobar kab) je stvarno za svakav rispekt,i krajnje praktican.
velika pozitivna stvar jeste sto prakticno poweramp i kab ti uvijek ostaju,a proc ces moci da mijenjas kako noviji i jaci budu izlazili.
moje licno iskustvo je da je 2x12 za kucu overkill (prejako) ma kolika snaga pojacala i ma kakvi zvucnici bili unutra.sve preko slabo eficijentnog 1x12 (slabo efikasnog zvucnika,manje decibelaze) kabineta je previse,ako je u igri lampaski poweramp.
sto se tice brendiranih poweramp-ova,kod nas su i polovni bezobrazno skupi,ali ponekad naleti neki jeftiniji (najcesce 2x20 stereo marshall sa el84).ja bih takodje isao na custom,a slozicemo se svi da kod nas boljeg i pouzdanijeg od pece iz P & K amps-a (Hillbilly na forumu) nema.koliko bi ti on trazio za neki 2x20 poweramp ili cistih 20w mono to vec nemam pojma,ali u svakom slucaju manje od full glave logikom da je to samo poweramp.
moje misljenje je sto vise svirka iziskuje poweramp gejna (otpanjeni marsali,oranzi

velika pozitivna stvar jeste sto prakticno poweramp i kab ti uvijek ostaju,a proc ces moci da mijenjas kako noviji i jaci budu izlazili.
- Dersu Uzala
Za tebe je u stvari, pricam iz iskustva, Gallien Krueger gitarski iz 250 serije, bilo koji. To se vise ne pravi ali ima po inostranstvu da se nadje za 250-300$ (znaci jos manje Eura), pa ako imas neku semu, strpi se malo. Tranzistorac je nije lampas. Znam da sam sad usrao temu, ali za te pare jodnostavno nema nista toliko kvalitetno u svetu lampi, a ti GK 250 su profi masine iz 70-tih i 80-tih, to je neverovatnog kveliteta i ima neverovatan zvuk (za trandzu ili bilo koje pojacalo, pogooootovo za kucne uslove).napoleonbonaparta wrote:Pozdrav!
Sad, stvarno je bitno da li ti bas hoces da isteras ceif i imas nekog lampasa, ili hoces fantastican zvuk za male pare.

Ovi kombasi mogu da se kace i na 4x12" kutije i rade neverovatno (pojacala su 2x50W, ali to nije stereo nego imaju dva fizicki odvojena kanala, clean & clean u stvari, svaki 50 w). Gain radi valjda samo na B kanalu koliko se secam.
U stvari su stereo kad bolje pogledam.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aPKHDWfIjQg[/youtube]
Taj mali GK je izuzetan. Provereno!
hvala vam puno na odgovorima!
nemam net kuci pa se izvinjavam sto sada ovako skrto odgovaram.
Ja sam mislio da u pocetku koristim jednu dvanaesticu u 2x12, ali posto cu uskoro da se pridruzim prijatlejima u svirkama, zeleo bih da imam prostor za jos jednu. Mada da za sobu msm da nisu potrebne 2 dvanaestice.
Lampas mi treba jer sam veliki perfekcionista. Iako sviram amaterski, volja mi ponestane ako je zvuk los i ako ne prija usima. Mozda 2 lampe u pred i 1 u poj. su dovoljne za zadovolje moj ukus.
Sto ste pricali za poweramp, ok msm da to nije losa varijnta. Nikada nisam imao iskustva sa tim, pa bih za pocetak probao neku klasiku, ali vam se mng zahvaljujem na dobrom objasnjenju.
Gallien ne vidim da ima kod nas, ali ako se zadesi neki voljan sam da probam.
I za kraj molim vas predložite mi majstore sa foruma, najidealnije je da je iz Niša ili blizu Niša.
Pozdrav, hvala!
nemam net kuci pa se izvinjavam sto sada ovako skrto odgovaram.
Ja sam mislio da u pocetku koristim jednu dvanaesticu u 2x12, ali posto cu uskoro da se pridruzim prijatlejima u svirkama, zeleo bih da imam prostor za jos jednu. Mada da za sobu msm da nisu potrebne 2 dvanaestice.
Lampas mi treba jer sam veliki perfekcionista. Iako sviram amaterski, volja mi ponestane ako je zvuk los i ako ne prija usima. Mozda 2 lampe u pred i 1 u poj. su dovoljne za zadovolje moj ukus.
Sto ste pricali za poweramp, ok msm da to nije losa varijnta. Nikada nisam imao iskustva sa tim, pa bih za pocetak probao neku klasiku, ali vam se mng zahvaljujem na dobrom objasnjenju.
Gallien ne vidim da ima kod nas, ali ako se zadesi neki voljan sam da probam.
I za kraj molim vas predložite mi majstore sa foruma, najidealnije je da je iz Niša ili blizu Niša.
Pozdrav, hvala!