Koje pojacalo do 300e

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Duke

Koje pojacalo do 300e

Post by Duke » 26 Jun 2012, 04:15

Koje bi polovno pojacalo po vasem misljenju bilo dobro u cenovnom rangu do 300e, najmanje 35w i sa dva kanala? Na njega bi se kacila vintage sg gitara iz sedamdesetih i Fender stratocaster MIM, ciljni zanr je rok/hard rok, tipa Deep Purple, Led Zeppelin, AcDc, ali nikako heavy metal sa ekstremnim distorzijama. Da li je neophodno ciljati samo na Fender i Marshall ili postoje i neki drugi brendovi koji mogu izneti taj vintage zvuk (naravno, u skladu sa tih 300 eura)?

parker

Re: Koje pojacalo do 300e

Post by parker » 26 Jun 2012, 07:36

Mislim da bi ovo bilo to:
http://www.kupujemprodajem.com/Peavey-M ... d=12388652
Ne znam šta planiraš sa njim, malo je preglasno za po kući

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 26 Jun 2012, 07:46

Nemojmo preterivati - 6 komada 6L6 lampi? Pa kad dođe vreme za menjanje lampi treba da pljune 150e?

@Duke: Pošto pretpostavljam da si svestan da za te pare ne možeš naći krštenog lampaša koji pokriva svirku (a isto tako pretpostavljam da ti treba i za probe/svirke, ne samo po kući), onda ganjaj tranzistorce koji mogu da posluže.

Na primer, ja sam dugo vremena u prostoriji za vežbanje koristio ovo pojačalo, i bio sam zadovoljan. Hibrid, 3 kanala, reverb, fx loop, sve radi kao sat:

http://www.mixmusic-company.com/shop/pr ... aney-lv300 ili samo malo tiši brat, a sa istim karakteristikama i funkcijama
http://www.mixmusic-company.com/shop/pr ... aney-lv200

Ili ako baš hoćeš lampaša, i ako ti se posreći da uhvatiš ovo na lageru:

http://www.mixmusic-company.com/shop/pr ... aney-cub12

Sretno. :ziveli:

parker

Post by parker » 26 Jun 2012, 09:08

Ja juče videh ovo pojačalo na KP pa sam pisao pod tim utiskom. Mislim da je dobro i sa dobrom cenom, ako želi lampaša mislim da je ok ovaj piviša. Menjanje lampi je jbg deo tog užitka.
A biće ovde sigurno i dovoljno SS predloga

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 26 Jun 2012, 09:36

Pretpostavimo sledece - da covek ima na raspolaganju 150-200e za puko menjanje lampi, mislim da ne bi odredio tako skroman budzet za kupovinu samog pojacala.

Ja sam jos davno vidjao tog Mace-a na oglasima, i verovatno ni sam vlasnik nema para da promeni lampe koje su 99% dotrajale, inace ne verujem da bi bila takva cena za pojacalo koje je MIA (najverovatnije). Think about it.

Sto se tice tranzistorskih/hibridnih predloga, realno za te novce samo to moze i ocekivati, ako se izuzmu Bugere i tako neki budzet-Laney predlozi.

A LV300 sam svirao podosta, i onako, rekao bih da je univerzalno pojacalo koje moze opusteno da iznese hard rok svirku, za sta je potrebno postavljacu teme.

Nastavite sa predlozima. :ziveli:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 26 Jun 2012, 09:59

pitanje postavljachu teme - zashto je nuzhno da pojachalo ima dva kanala? [imajuci u vidu iznesene okvire zheljenog muzichkog izrazhavanja]

umart

Post by umart » 26 Jun 2012, 10:18

pa oce covjek da skace sa klina na drajv.

sto znaci da ti cortex savjetuje da uzmes sto bolje clean pojacalo koje korektno sljaka sa pedalama,i uzmes dobar drajv.ili bar petpostavljam. ^^

mene si takodje izgubio na dva kanala,mogu klasiku da ti preporucim,valvestate prve generacije,SS marshalli iz osamdesetih,cekiras dal je sve ok sa njima i koji su zvucnici unutra.

ja bi za taj budzet ganjao tiny terror,ali to je vec druga prica. :mrgreen:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 26 Jun 2012, 10:36

kad bi negde imao tiny terror za 300e hehe...

pa ne, uzme chovek neko lepo pojachalo sa lampashkim toplim clean kanalom koje se lepo prlja i eto ti drive kanala. obichno ljudi munu ds-1 u tranzistorski clean i pomisle u jbt shto je ovo prshtavo pa ovo nije ni za qratz, neka hvala ja cu lepo da imam dva zasebna kanala jedan hi-fi tranzistorsi clean a drugi ce da mi bude prljavshtina, pa proizvodjach je vec nashtelovo ne moram ja da pipkam nishta niti volim mnogo veliki izbor da pravim izmedju iljada pedala

moj predlog, neku bugeru combo, dal beshe V22 ili tako neshto, Gagi je ima, i neku pristojnu jfet overdrive pedalu, tipa Wampler Plexidrive klon ili malo turirani OCD, i bogovi da te vide

Duke

Post by Duke » 26 Jun 2012, 10:59

parker wrote:Mislim da bi ovo bilo to:
Ovaj Peavey Mace me ostavio bez daha, zvuk je kako na cleanu tako i na drive kanalu po mojim afinitetima prosto savrsen! To sto je preglasno ne smeta uopste, samo je plus.
Baba Slim wrote:Nemojmo preterivati - 6 komada 6L6 lampi? Pa kad dođe vreme za menjanje lampi treba da pljune 150e?

@Duke: Pošto pretpostavljam da si svestan da za te pare ne možeš naći krštenog lampaša koji pokriva svirku (a isto tako pretpostavljam da ti treba i za probe/svirke, ne samo po kući), onda ganjaj tranzistorce koji mogu da posluže.

Na primer, ja sam dugo vremena u prostoriji za vežbanje koristio ovo pojačalo, i bio sam zadovoljan. Hibrid, 3 kanala, reverb, fx loop, sve radi kao sat:

http://www.mixmusic-company.com/shop/pr ... aney-lv300 ili samo malo tiši brat, a sa istim karakteristikama i funkcijama
http://www.mixmusic-company.com/shop/pr ... aney-lv200

Ili ako baš hoćeš lampaša, i ako ti se posreći da uhvatiš ovo na lageru:

http://www.mixmusic-company.com/shop/pr ... aney-cub12

Sretno. :ziveli:
Svestan sam toga, tako je, ali ovo pojaclo mi se bas dopalo. :P Kada smo kod tih lampi, ne znam koje tacno pasuju u taj Peavey. Prodavac je naveo u oglasu da su 6L6, medjutim ima ih u raznim varijantama. Najjeftinije lampe tog tipa su "Electro Harmonix 6L6 GC VACUUM TUBE" po ceni od 1800 dinara po komadu u Mitrosu, pa sve u rasponu do najskupljih "Groove Tubes TUBE GT-6L6-R MED QUARTET" po ceni od 12800 dinara (nisam siguran da li je cena za komad ili je u pitanju par). Jesi li 150e rekao okvirno, ili mozda tacno znas da su lampe za njega toliko? Laney otpada, jednostavno mi se ne dopada zvuk (naravno, ovo je moje subjektivno misljenje).
parker wrote:Ja juče videh ovo pojačalo na KP pa sam pisao pod tim utiskom. Mislim da je dobro i sa dobrom cenom, ako želi lampaša mislim da je ok ovaj piviša. Menjanje lampi je jbg deo tog užitka.
Slazem se u potpunosti. Merak nema cenu, a kada je u pitanju zvuk ne volim praviti kompromise i uzeti nesto cime necu biti zadovoljan.
Baba Slim wrote:Pretpostavimo sledece - da covek ima na raspolaganju 150-200e za puko menjanje lampi, mislim da ne bi odredio tako skroman budzet za kupovinu samog pojacala.

Ja sam jos davno vidjao tog Mace-a na oglasima, i verovatno ni sam vlasnik nema para da promeni lampe koje su 99% dotrajale, inace ne verujem da bi bila takva cena za pojacalo koje je MIA (najverovatnije). Think about it.

Sto se tice tranzistorskih/hibridnih predloga, realno za te novce samo to moze i ocekivati, ako se izuzmu Bugere i tako neki budzet-Laney predlozi.

A LV300 sam svirao podosta, i onako, rekao bih da je univerzalno pojacalo koje moze opusteno da iznese hard rok svirku, za sta je potrebno postavljacu teme.

Nastavite sa predlozima. :ziveli:
Tranzistorac koji je kod mene ostavio jako dobar utisak je Marshall Reverb Twin 100W sa Mosfet tranzistorima, ima ga na oglasima za 250e.

Duke

Post by Duke » 26 Jun 2012, 11:12

Cortex wrote:pitanje postavljachu teme - zashto je nuzhno da pojachalo ima dva kanala? [imajuci u vidu iznesene okvire zheljenog muzichkog izrazhavanja]
Zbog toga sto mi se zvuk vise dopada kada su kanali zasebno odvojeni i kao sto umart rece zbog skakanja sa jednog kanala na drugi.
umart wrote:pa oce covjek da skace sa klina na drajv.

sto znaci da ti cortex savjetuje da uzmes sto bolje clean pojacalo koje korektno sljaka sa pedalama,i uzmes dobar drajv.ili bar petpostavljam. ^^

mene si takodje izgubio na dva kanala,mogu klasiku da ti preporucim,valvestate prve generacije,SS marshalli iz osamdesetih,cekiras dal je sve ok sa njima i koji su zvucnici unutra.

ja bi za taj budzet ganjao tiny terror,ali to je vec druga prica. :mrgreen:
Razmotricu i tvoj predlog po pitanju tih valvestate pojacala.
Cortex wrote:kad bi negde imao tiny terror za 300e hehe...

pa ne, uzme chovek neko lepo pojachalo sa lampashkim toplim clean kanalom koje se lepo prlja i eto ti drive kanala. obichno ljudi munu ds-1 u tranzistorski clean i pomisle u jbt shto je ovo prshtavo pa ovo nije ni za qratz, neka hvala ja cu lepo da imam dva zasebna kanala jedan hi-fi tranzistorsi clean a drugi ce da mi bude prljavshtina, pa proizvodjach je vec nashtelovo ne moram ja da pipkam nishta niti volim mnogo veliki izbor da pravim izmedju iljada pedala

moj predlog, neku bugeru combo, dal beshe V22 ili tako neshto, Gagi je ima, i neku pristojnu jfet overdrive pedalu, tipa Wampler Plexidrive klon ili malo turirani OCD, i bogovi da te vide
Bugera malo prelazi moje trenutne platezne mogucnosti, dobro zvuci, ali je 22W. Orange Tiny Terror nema za te pare, a i zvuk mi je previse crunchy.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 26 Jun 2012, 14:53

Duke wrote:
Spoiler:
parker wrote:Mislim da bi ovo bilo to:
Ovaj Peavey Mace me ostavio bez daha, zvuk je kako na cleanu tako i na drive kanalu po mojim afinitetima prosto savrsen! To sto je preglasno ne smeta uopste, samo je plus.
Ti misliš da je to plus, dok ne odneseš na svirku, pa shvatiš da ne smeš ni izbliza da se pojačaš koliko bi trebao da lampe prorade kako treba, jer kad bi se pojačao toliko koliko treba, pobio bi sve što je živo u radijusu od 2km.
Duke wrote:Svestan sam toga, tako je, ali ovo pojaclo mi se bas dopalo.
:P Kada smo kod tih lampi, ne znam koje tacno pasuju u taj Peavey. Prodavac je naveo u oglasu da su 6L6, medjutim ima ih u raznim varijantama. Najjeftinije lampe tog tipa su "Electro Harmonix 6L6 GC VACUUM TUBE" po ceni od 1800 dinara po komadu u Mitrosu, pa sve u rasponu do najskupljih "Groove Tubes TUBE GT-6L6-R MED QUARTET" po ceni od 12800 dinara (nisam siguran da li je cena za komad ili je u pitanju par). Jesi li 150e rekao okvirno, ili mozda tacno znas da su lampe za njega toliko?
Cene variraju, od 15-25e komad, zavisi gde nađeš, a mislim da ovde trebaju matched svih 6 komada, koliko sam pročitao na brzinu, a ne znam da li igde u radnjama prodaju set od 6 lampi, uglavnom je najviše kvartet kao što si našao za 12800rsd.. Uglavnom je isplativije lampe nabavljati mimo radnji, znači kod likova koji imaju lične zalihe/kanale snabdevanja.
Duke wrote:Laney otpada, jednostavno mi se ne dopada zvuk (naravno, ovo je moje subjektivno misljenje).
Jesi ga probao uživo, malo podrobnije? Zajebi skrnave yt snimke sad. Mislim da bi se iznenadio. Ali ok, ne dopada ti se i kraj.
Duke wrote:
Spoiler:
parker wrote:Ja juče videh ovo pojačalo na KP pa sam pisao pod tim utiskom. Mislim da je dobro i sa dobrom cenom, ako želi lampaša mislim da je ok ovaj piviša. Menjanje lampi je jbg deo tog užitka.
Slazem se u potpunosti. Merak nema cenu, a kada je u pitanju zvuk ne volim praviti kompromise i uzeti nesto cime necu biti zadovoljan.
Izvini, ali meni je ovo malo smešno - merak nema cenu, nisi za kompromise itd. Khm, čim tražiš pojačalo za 300, i to još želiš lampaša ako je moguće, ti si u startu osuđen na more kompromisa, a da toga nisi ni svestan. Ili se ne baviš ovim preterano dugo, ili si jednostavno u debeloj zabludi.

Ako se nisi informisao o tom Mace-u kojim si opčinjen, ja sam malo potražio pa evo par informacija:
- ta silna gomila lampi je samo u izlazu, odn. power sekciji, a toliko cenjeni preamp je solid state, odn. TRANZISTORSKI.
- težak je kao tuč, do te mere, da u nekoliko review-ova na koje sam naleteo kažu - niko ga ne nosi na svirke, već ga prerađuju da bude u head varijanti. Citiram:''heavy as a house''...
- deklarisana snaga: 160W!! Ako želiš ubrzani kurs ka totalnoj gluvoći ne samo svojoj već i svih ukućana/kolega iz benda/nesretne publike, onda samo napred, kupi ovo pojačalo.
Duke wrote:Tranzistorac koji je kod mene ostavio jako dobar utisak je Marshall Reverb Twin 100W sa Mosfet tranzistorima, ima ga na oglasima za 250e.
Ako ti se sviđa, iskreno preporučujem da kupiš tako nešto. To je za stil svirke koji ti treba, i kraj.

Možda sve ovo zvuči malo grubo, ali je iz najbolje namere. Poenta cele priče - zaboravi Peavey Mace VT, i to da si ga ikada video/čuo. Traži dalje. :ziveli:

EDIT:
umart wrote:...mogu klasiku da ti preporucim,valvestate prve generacije,SS marshalli iz osamdesetih,cekiras dal je sve ok sa njima i koji su zvucnici unutra.
:1:

I, ajd malo dodatnih pitanja:

- da li ti treba za probe/svirke, ili samo sviranje kući?
- kakav ti je bend, odn. da li svirate umereno glasno ili dok uši ne prokrvare?
- Ako sviraš po klubovima, sve preko 50w lampaških je totalno i bespotrebno preterivanje. Ja koristim Blues Juniora, pa ne smem da ga pojačam koliko bi trebalo, jer je već neprijatno glasno. A on ima samo 15W na 8Ohm...

Mrav

Post by Mrav » 26 Jun 2012, 16:10

Da li si siguran da ti treba 35w i 2 kanala? ja bih ti lično preporučio da probaš i vidiš ovo ...

http://www.mixmusic-company.com/shop/pr ... y-lc15-110

pre nego što odlučiš šta bi tačno. Mislim da možda nisi svestan koliko 15w može da bude glasno, a ovo pojačalo možeš da bodeš i u neki veći box. Ja lično skoro nikada ne koristim 2 kanala, clean dobijam kada vratim volume na gitari.

Duke

Post by Duke » 26 Jun 2012, 17:16

Jesi ga probao uživo, malo podrobnije? Zajebi skrnave yt snimke sad. Mislim da bi se iznenadio. Ali ok, ne dopada ti se i kraj.
Probao sam ih nekoliko uzivo, konkretno bas to nisam, slusao sam test na youtube. Jednostavno mi Laney ne pase, ne kazem da je to lose pojacalo, ali meni ne pase zvuk.
Izvini, ali meni je ovo malo smešno - merak nema cenu, nisi za kompromise itd. Khm, čim tražiš pojačalo za 300, i to još želiš lampaša ako je moguće, ti si u startu osuđen na more kompromisa, a da toga nisi ni svestan. Ili se ne baviš ovim preterano dugo, ili si jednostavno u debeloj zabludi.

Ako se nisi informisao o tom Mace-u kojim si opčinjen, ja sam malo potražio pa evo par informacija:
- ta silna gomila lampi je samo u izlazu, odn. power sekciji, a toliko cenjeni preamp je solid state, odn. TRANZISTORSKI.
- težak je kao tuč, do te mere, da u nekoliko review-ova na koje sam naleteo kažu - niko ga ne nosi na svirke, već ga prerađuju da bude u head varijanti. Citiram:''heavy as a house''...
- deklarisana snaga: 160W!! Ako želiš ubrzani kurs ka totalnoj gluvoći ne samo svojoj već i svih ukućana/kolega iz benda/nesretne publike, onda samo napred, kupi ovo pojačalo.
Pre svega ja sam veliki entuzijasta i stvarno mi nije problem gabarit i tezina. Mislio sam na kompromis apropo tezine i glasnoce, tako sto bi uzeo neko manje gabaritno ciji mi se zvuk manje dopada od ovog koje mi se dopada. Ja sam svestan da je 300e neka donja granica za lampase, ne ocekujem cuda. Ali pazi, ako zvuci po mom ukusu i cini me srecnim, uopste me nije briga gde su mu lampe i da li mu je preamp solid state, ili izgleda kao smederevac. :D bitno je da radi posao. A radi ga neverovatno dobro (opet napominjem, po mom ukusu), jer o ukusima ne vredi mnogo raspravljati. Nisi pregrub, cenim svaku sugestiju i zahvalan sam svima vama na savetima i informacijama. Ja dugo vremena sviram, vise amaterski, nisam pro muzicar i ne sviram po klubovima. Imam puno prijatelja muzicara i sa njima povremeno sviramo za svoju dusu. Pomalo sam perfekcionista, mogu reci da se razumem u zvuk i znam sta zelim.
zaboravi Peavey Mace VT, i to da si ga ikada video/čuo. Traži dalje.

Kako da zaboravim kad sam se napalio uffff.. ::ranting::
A sada je red da odgovorim na pitanja.
1. Treba mi za probe i svirke i za sviranje po kuci, samo je razlika u tome sto necu svirati za publiku po kaficima.
2. Bend mi sastavljen od okorelih rokera, cije su usi odavno otupele za tihe svirke, tako da za to nema problema! :D
3. U hard roku draz je u glasnoci, dobro priznajem da sam malo mazohisticki nastrojen, al` rokenrol se zivi punim plucima. :D

Salu na stranu, razmislicu malo vise pre nego donesem konacnu odluku. Na kraju mozda ipak uzmem Mosfet marshall iako je u poredjenju sa buzdovanom niza liga.

Duke

Post by Duke » 26 Jun 2012, 17:27

Mrav wrote:Da li si siguran da ti treba 35w i 2 kanala? ja bih ti lično preporučio da probaš i vidiš ovo ...

http://www.mixmusic-company.com/shop/pr ... y-lc15-110

pre nego što odlučiš šta bi tačno. Mislim da možda nisi svestan koliko 15w može da bude glasno, a ovo pojačalo možeš da bodeš i u neki veći box. Ja lično skoro nikada ne koristim 2 kanala, clean dobijam kada vratim volume na gitari.
Potpuno sam svestan svega toga, siguran sam da zelim najmanje 35W. Imao sam puno pojacala, nisam pocetnik. Koristio sam i pedale i razne procesore, nista me od toga nije zadovoljilo. Preferiram gitaru direktno u pojacalo bez icega sto ima efekte.

parker

Post by parker » 26 Jun 2012, 18:08

mozda je ovo sto sam ja predlozio ipak preglasno,
povukao me zvuk koji JESTE do jaja ImageImage
to je pojacalo za stadione, nije za svirku sa ortacima..

evo par komentara o njemu, a i o nekim marshalima:
http://lynyrdskynyrddixie.com/forums/vi ... .php?t=923

edit:
sa druge strane, zvuk je pravi i mozda neki atenuator resi (pre)glasnost :)

Post Reply