Pomoc Colorsound PhazeX
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Pomoc Colorsound PhazeX
Posto sam malo prebirao kuci po komponentama(ostalo mi je mnogo toga od ranijih projekata),odlucih se da uradim klon Colorsound-ovog PhaseX-a,ali imam sledeci problem:po shemi tomje pedala sa LM1458 IC kolima (3 komada) i sa BF244A tranzistorima(4 komada), e sada posto nemam BF244A a imam BF245A tranzistore, a koliko se ja razumem u trandje po datasheet-u su BF245A slicni sa BF244A/kazu na Google-u da su equvalenti (inace radi se o N-Chanal FET trandjama),e sada moje direktno pitanje je da li im se razlikuju pinout-i??? Molio bi za pomoc sto pre,i ako je neko vec radio sa BF245A trandjama???pozz.!!!Coca!!!
P.S.:HVALA UNAPRED!!!
P.S.:HVALA UNAPRED!!!
Re: Pomoc Colorsound PhazeX
Ja ovako na brzinu...nisam gledo semu .Za bff244 i 245 kazu da su slicni i dobra zamena jedni drugima.za pinout moras videti sam ,stvarno neznam trenutno,al ako te zanima pogledacu.
ono na sta bih ja upozorio je sledece...ko sto rekoh semu nisam ni pogledao,al sam nekad radio phase 45,i namucio se...tek posle dugog kopanja po netu skapiram da je potrebno da tranzistori ,mislim da su bili bf 256 ili mpf 102-tako nesto ,MORAJU BITI UPARENI.ako se to ne ispostuje nista od phase-a.
dakle moja preporuka ,pre nego krenes u izgradnju pogledaj oko toga
,malo
A ako ti se bas pravi phaser imas i druge varijnte koje zvuce super ,bez uparivanja tranzistora i ostalih komplikacija
ono na sta bih ja upozorio je sledece...ko sto rekoh semu nisam ni pogledao,al sam nekad radio phase 45,i namucio se...tek posle dugog kopanja po netu skapiram da je potrebno da tranzistori ,mislim da su bili bf 256 ili mpf 102-tako nesto ,MORAJU BITI UPARENI.ako se to ne ispostuje nista od phase-a.
dakle moja preporuka ,pre nego krenes u izgradnju pogledaj oko toga

A ako ti se bas pravi phaser imas i druge varijnte koje zvuce super ,bez uparivanja tranzistora i ostalih komplikacija

koristio ja bf245a bash u phase45 build-u dok nisam preshao na 2n5458. nadji datasheet od 2n5457 i onda samo obrni pinout i to ti je pinout za bf245a 

Sad sam pogledao semu...pazi pore tranzistora BF 244 stoji u zagradi SELECTED.Dal li to znaci selektirani-izbrani ili upareni.OBRATI PAZNJU 

hej...pa jel radio taj phase 45?Cortex wrote:koristio ja bf245a bash u phase45 build-u dok nisam preshao na 2n5458. nadji datasheet od 2n5457 i onda samo obrni pinout i to ti je pinout za bf245a
Pa da i moj je radio mhm,al nikako phas....
pozdrav covece -sta ima?
E sto se tice pinout-a za BF 245...ovako gledano sa strane gde su slova- LEVO G,CENTAR S,DESNO D.

E sto se tice pinout-a za BF 245...ovako gledano sa strane gde su slova- LEVO G,CENTAR S,DESNO D.
Maxo,Hvala ti na odgovorima!!!,naravno zahvaljujem se i ostalima na pomoci....,pogledao sam pinout-e za BF245A i to sam skontao,samo jos jedno pitanjeili da kazem konstatacija da li sam ja to dobro skontao,posto po pinout-u BF244A izgleda(gledano sa dela gde su slova odnosno oznaka trandje,LEVO (D),CENTAR(G),DESNO(S),znaci li to da ovaj BF245A moram da okrenem za 180 stepeni,a da permutujem (S) i (G) pin trandje???,e jos na shemi pise pored trandji (SELECTED),prepostavljam da su u pitanju upareni tranzistori,i sta bi mi preporucio od vrednosti za ovaj phaseX da uparim...,mislim na (hFE vrednosti)....i sta god ti mislis jos naravno!!!!
pozz.!!!Coca!!!
pozz.!!!Coca!!!
da ,ako su tako pinovi na BF 244,onda zarotiras,i resi problem.Sto se tice uparivanja...to je vec tezi deo posla.Kada sam se ja raspitivao za to,citao sam a neki su mi i u praksi potvdili ,da je za uparivanje potrebno jedno 200 kom,da bi se iz toga izvuklo 20-30 parova,sto je za recimo mene bila naucna fantastika.Pokusao sam sam da uparim neke mereci im hfe ,cak sam po nekoj semi napravio i mali stroj za uparivanje...ali od 20-ak nisam uspeo da uparim ni jedan i odustao od jurisanja na vetrenjace.Kod nas to neces naci osim,kod mozda nekih elektronicara koji su za svoje potrebe to radili,i prodace ti uparene tranzistore za 10X vecu cenu od cene kostanja u prodavnici-sto se inace isplati-ali je konacno pitanje-da li oni bas imaju te tranzistore koje ti trazis.pa ti sad sam proceni situaciju.
drugo je resenje da porucis sa banzaia uparene-to sto sam video je da imaju 3-4 vrste,i to po povoljnim cenama.kada bi mi trebalo tako nesto za neku spravu,ja bih porucio otuda.
predlog za phaser...CASUALITY PHASER sa LM13700.Pravio sam ga fino zvuci...ma sa fino ODLICNO.Pogledaj verovatno je sema vec mozda i unapredjena ,jer sam to radio odavno
drugo je resenje da porucis sa banzaia uparene-to sto sam video je da imaju 3-4 vrste,i to po povoljnim cenama.kada bi mi trebalo tako nesto za neku spravu,ja bih porucio otuda.
predlog za phaser...CASUALITY PHASER sa LM13700.Pravio sam ga fino zvuci...ma sa fino ODLICNO.Pogledaj verovatno je sema vec mozda i unapredjena ,jer sam to radio odavno
Ipak ne za rotiranje tranzistora-nisam dobro pogledao.Nozice moraju biti zamenjene ,rotacijom za 180 se ne dobija isti pinout
Maxo,tnx.!!!,tako sam i mislio samo nisam bio siguran!!!,pokusacu pa kad nesto budem konkretno imao javljam se!!!,imam kuci 20-tak BF245A pa cu pokusati da izolujem one najbolje sto bi mogli biti!!!,progooglacu pa da vidim sta i oni kazu!!!pozz.!!!Coca!!!