Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Re: Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi

Post by nemanjavelimirovic » 05 Aug 2012, 16:55

xspaceman wrote: ja moje drzim i po 5-6meseci... bude onako vintiđ ton! :hide:
:XD:

nebojsak

Post by nebojsak » 05 Aug 2012, 17:02

Meni su EB 12-56 skoro zamenjene, posle recimo 6 m. Ton je postao previntiđ™ ovog masnog znojavog leta, ladno nisam mogao da slajdnem po G žici koja je bila skroz crna. Reklo bi se da nešto više sviram ovog leta.

Bojjan96

Post by Bojjan96 » 05 Aug 2012, 17:48

Ja 12tke furam i akusticnu i elektricnu ;)

mateuspoz

Post by mateuspoz » 06 Aug 2012, 10:49

Ja sam poslednjih godina, posebno u vreme kada je bilo više para, iskoristio Online kupovinu za priliku da proban veliki broj proizvođača i žica. Moram da kažem da trgovački sajt Elderly,
http://www.elderly.com/accessories/STR.html
ima sjajnu ponudu po cenama koje ne mogu da nađem na drugom mestu. Ono što mogu da primetim da naši uvoznici možda i ponude instrumente po pristojnim cenama ali zato preko sitnica ubiru extra prihod, pa npr. trzalica u beogradskoj radnji košta duplo u odnosu na internet kupljene pa sve sa poštarinom i carinom.
E, zbog toga sam se okrenuo online dobavljačima, na prvom mestu Elderly, koristeći šansu da probam proizvođače i serije žica koje nikada i neće stići do nas.
Znači, probao sam gotovo sve.
Prvi utisak je da više od polovine artikala proizvodi jedan te isti proizvođač ( recimo iz Kine) a da je ostalo u domenu kozmetičkih razlika. Naravno da nije baš tako ali, objektivno razlike između standardnih modela su vrlo male i generalizacija tipa ove volim, ove ne volim je krajnje površna bez navođenja konkretnog modela.
U paleti proizvođača poput DR, GHS, Martin, Daddario, Dean Markley, Ernie Ball, SIT, Fender...pominjem one najveće, izraziti ocenu o njima bez konkretnog navođenja je samo opredeljivanje po sistemu, ja sam za Zvezdu a ti za Partizana...
GHS na Elderliju nudi 185 svojih žičanih proizvoda, Daddario nudi 228,a DR 91, ni ostali nisu skromnijih ponuda...i sad budi pametan... :-?
Ovom prilikom pohvaliću austrijsku firmu Thomastik i njihov set Sliders blues ( 17 dolara), oni ne prave jeftine žice, a pomenuti komplet baš pristaje na vintage gitarama...Takođe, GHS nudi nešto što sam probao sa dva kompleta i baš me je prijatno iznenadilo a to je:
http://www.elderly.com/accessories/name ... -CRGBL.htm, 4,60 dolara....odlično !! :o Na mom LP to tako lepo leži...ili:
Dean Markley Blue Steel,...mnogi kažu da je krta, puca, kod mene ne...
PRS i Gibson prave solidne žice, Martin takođe, Fendera odavno nisam stavljao na svoje gitare...ali ja volim žice od firmi koje se uglavnom time bave, jebeš uzgredne poslove.
Od onoga što se kod nas najčeće koristi, mislim na standardne modele Daddario i Ernie Ball, ja ove prve češće uzimam zato što su malo jeftinije. Dobre su i jedne i druge...
Trzalica sam probao milion, nemam baš toliko po svojim fijokama i posudama a volim da su svuda redom po kući, ima ih sjajnih, ali jedna je ispred svih:
Dunlop Ultex 1,14..... :rockstar: :rockstar:

Seller

Post by Seller » 06 Aug 2012, 12:40

Salje li ova firma (elderly) u Srbiju? Sta vredi sto je u USA povoljno kada "kolje" shipping.

Bojjan96

Post by Bojjan96 » 06 Aug 2012, 12:53

mateuspoz wrote:ali jedna je ispred svih:
Dunlop Ultex 1,14..... :rockstar: :rockstar:

Image

:P :rockstar: :smil_guitar:

mateuspoz

Post by mateuspoz » 07 Aug 2012, 01:23

Seller wrote:Salje li ova firma (elderly) u Srbiju? Sta vredi sto je u USA povoljno kada "kolje" shipping.
Vise je kolje nepovoljan kurs dinara prema dolaru, inace salju za Srbiju i imaju najnizi obracun postarine, na sve vrednosti paketa u nekim razumnim iznosima i sa stvarima koje ne zahtevaju osiguranje cena je 10 dolara. Ali sve je postalo skupo, ja sam pre neki dan iz Stewmca dobio paketic u vrednosti od 14 dolara i carina nije naplalila nista ali me je postarina kostala 8 dolara...

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 08 Aug 2012, 11:12

Stavio bio Ernie Ball 11
Image
i skinuo. :mrgreen:

Super je osecaj na debelim zicama, na tankim mi je bezveze, narocito e zica koja se cini ko da je zilavija od h, i g koja je vrlo neprijatna prema prstima..h je okej. D zica se bolje cuje nego na 010 kompletu i to je jedina prednost... Drugo - iako je super osecaj na debelim zicama, (E i A konkretno, vec D me je nerviralo zbog zilavosti) nema tona. Debele zice pretvore telecaster ton u neki drugaciji, zamuceniji i bez twang-a ton, koji sam jurio svo vreme. Ja sam kontao da cu dobiti na masi i jesam neshto, ali nishta mnogo vishe od 10ki koje koristim a kad sam cuo razliku u zvuku, odmah sam skinuo zice i dao ih ortaku koji svira Les Pol, jer na hambakerima kontam da je svejedno, na singlovima 11ke se meni nikako ne svidjaju. Kul mi je na Thrillovom stratu, izgleda su magneti koji su na Robert Cray-u malko ostriji, pa se taman lepo izbalansiralo i to kod njega zvuci perfektno. Mozda i na jazzmasterima/jaguarima eventualno zvuce okej, mada ja na ovaj moj pravljeni nebih stavljao zbog ovog iskustva, a opet stvar navike je cudo, jednostavno volim da cujem zvonak zvuk kad sviram jednu zicu koji prolazi i kroz komplet akord na drajvu...To mi se nije desilo sa 11kama, vec je onako - ballsy zvuk, ali nema te separacije, tj znatno je manja no na 10kama... dal je to do gitare/pojacala cega vec, nezam, ali svakako ostajem na damskoj strani 8) :XD: sa 10kama, jer nazalost nije to to za mene. :) :ziveli:

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 08 Aug 2012, 12:25

Mozda da probas 10na11? Msm ako ti odgovaraju EAD zice iz tog seta

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 08 Aug 2012, 12:48

nemanja sve kao da sam ja pisao :ziveli: pre par nedelja sam probao ernie ball 11-ice na telcu, inache ne volim EB uopshte. dopao mi se feel pod rukom i gitara je zvuchala masnije, ali mi se nije dopao celokupan zvuk, nije se izgubio twang toliko koliko je gitara zvuchala veceg outputa i tamnije, ne samo basovitije vec tamnije, a to mi nije uopshte fazon kod telca, niti veliki output niti tama. dodushe fuzz face je zvuchao odlichno na 11kama

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 08 Aug 2012, 13:50

Cortex wrote:nemanja sve kao da sam ja pisao :ziveli: pre par nedelja sam probao ernie ball 11-ice na telcu, inache ne volim EB uopshte. dopao mi se feel pod rukom i gitara je zvuchala masnije, ali mi se nije dopao celokupan zvuk, nije se izgubio twang toliko koliko je gitara zvuchala veceg outputa i tamnije, ne samo basovitije vec tamnije, a to mi nije uopshte fazon kod telca, niti veliki output niti tama. dodushe fuzz face je zvuchao odlichno na 11kama
Da, tama mrak i zvuk kao da je hambaker neki, drugacija dinamika , zilav osecaj kao da imas potpunu kontrolu dok ne pokusas neshto gde zavijash 2-3 zice u isto vreme i onda skapirash da moze par puta ali posle nekog vremena mislim da bi bilo posledica za ruke, a da zelim da se navikavam ponovo na neshto, ne zelim...jer zvuk nije bolji nazalost...Koristio bi 11 i 12 za D# i D ili cak C# shtim (tu 12ke moraju), cisto iz razloga da ne bi njakao sipke u gitarama, jer taman je tenzija tu negde na 11kama kad se stave u D# ili D kao da su 10ke...
Najveci fazon u svemu je shto ja ne koristim ni jedan fuzz, big muff sam prodao uz tvrdnju da je to pre mjetalski sound, meni se nikako nije svidelo. A Fuzz kao fuzz je kul za neke delove pesama kao efekat, generalno nisam pobornik istog, jedino za solaze, ali i njih izbegavam koliko kod mogu. :XD: :mrgreen: :ziveli:

istiqrac

Post by istiqrac » 08 Aug 2012, 15:57

Ja sam sa desetki prvo presao na 11-50 GHS, H i debela E su mi imale prejaku akciju, a ondak kupih ove gore pomenute EB 11-48 i meni su na stratu sjajne :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 08 Aug 2012, 19:45

Будући да сам ја превасходно акустичар, мени је увек јако драг тај осећај прецизне контроле који имам кад свирам акустичну гитару, и кад су жице мало жилавије. Због тога сам дуго користио .011 и на електричним гитарама, јер су ми тање жице на електричној гитари баш као жвака растегљиве, и посебно ме смара код бендинга што имам утисак као да покушавам да отресем слину, све то онако гњецаво и млитаво... фуј! Међутим, тонски то једноставно није оно што треба да буде, бар не на гитарама са дужом скалом. Добије се јако дрчан тон на драјву, а ли на клину фали много тога, баш гитара изгуби неку битну димензију. Тако да последњих годину дана ипак свирам .010 и мада ми јесте осећај под прстима онако средњежалостан, ипак сам задовољнији тоном.

coca

Post by coca » 08 Aug 2012, 23:34

A sta mislite o hibridnoj kombinaciji (10"-11"),licno nisam probao posto sam zadovoljan sa 10",ali mi pade na pamet za one koji su za 11",a nisu im iz nekog razloga legle da pokusaju hibridnu kombinaciju(recimo moj predlog E,A,D=11" a G,h,e=10" ili obrnuto ako nekome vise lezi nek proba,ovo shvatite samo kao konstruktivni savet,a ne kao neku nauku i da ja tu nesto palamudim,podvalacim da sam ljubitelj 10"-ki na el.gitarama (stratolikim i LP), a kada su u pitamju akusticne onda svakako 12",to mi nekako onako lezi i tonski ima nekao tu dubinu zvuka i punocu tonova,jeste da je malo teze za svirati,gimnastika ali kada se priviknete to je onda to i bar meni ne prestavlja problem!!!(Ernie Ball,Fender,Gibson,GHS to su zice koje ja koristim, e sada svaka bi firma imala svoje dobre i lose strane)
pozz.!!!Coca!!!

nodi

Post by nodi » 08 Aug 2012, 23:38

Svira li ko 13ice ovde na elektricnoj? :)

Ja sam vec neko vreme na 11icama, jer sam se duugo bavio akustikom na kojoj i sada picim 11ice. Ortak mi rece da su 13 preteske za sviranje :)

Post Reply