Akusticni fretless?

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Trooper
Urednik

Re: Akusticni fretless?

Post by Trooper » 07 Aug 2012, 17:01

Kul je, ali kao drugi instrument najcesce, ipak treba imati i bas sa pragovima

Cope

Post by Cope » 07 Aug 2012, 18:02

MilicaJazz wrote:A elektricni fretles?Ima li ko iskustva s tim?I koliko to valja za jazz?
Milice sine, jazz je pravac koji ne bira sredstva za svoj izraz, već je bitno da se ti lepo i kreativno osećaš sa takvim instrumentom u rukama dok proizvodiš ton i muziku...
Poslušaj malo svirke Bate Božanića, sve će ti biti kristalno jasno, i naravno, slušaj sebe i veruj svome uhu :)

Funkd

Post by Funkd » 07 Aug 2012, 18:56

MilicaJazz wrote:A elektricni fretles?Ima li ko iskustva s tim?I koliko to valja za jazz?
Odgovara kakav god zelis. Pa i onaj "metal-head" rogonja sa 2 ogromna magneta moze da se svira u Jazz-u.
Ono sto nam nisi rekla je - kakavJazz se svira? Svakako nije isto svirati kontrabas u nekom klasicnom Swing-u i izboriti se sa istim u Bebop-u.
Koliko si odmakla sa tehnicke strane? Ne bi bilo ok da te pored kompleksnosti Jazz muzike sputava i ucenje tehnike na drugacijem instrumentu.
U svakom slucaju, najbolja (najlaksa) varijanta izmedju elektricnog, akusticnog i kontrabasa ti je svakako elektricni.

michabass

Post by michabass » 08 Aug 2012, 13:47

Cope wrote:Milice sine, jazz je pravac koji ne bira sredstva za svoj izraz, već je bitno da se ti lepo i kreativno osećaš sa takvim instrumentom u rukama dok proizvodiš ton i muziku...
:1:
Pozdrav Milice i dobrodošla na forum! :D
Ako si ozbiljna u nameri da učiš jazz (ideš u muzičku školu... uzimaš časove privatno, često posećuješ jazz svirke i družiš se s džezerima... samo džez slušaš i zaljubljena si u isti....) onda bez oklevanja što pre kreni s fretlessom... pomoći će ti da savladaš kontrabas, bez kog nema pravog jazza... ako si pak turista u celoj toj priči onda cepaj električni bas i uživaj.... :bambi:

nnkvocka

Post by nnkvocka » 08 Aug 2012, 15:48

michabass wrote:
Cope wrote:Milice sine, jazz je pravac koji ne bira sredstva za svoj izraz, već je bitno da se ti lepo i kreativno osećaš sa takvim instrumentom u rukama dok proizvodiš ton i muziku...
Ako si ozbiljna u nameri da učiš jazz (ideš u muzičku školu... uzimaš časove privatno, često posećuješ jazz svirke i družiš se s džezerima... samo džez slušaš i zaljubljena si u isti....) onda bez oklevanja što pre kreni s fretlessom... pomoći će ti da savladaš kontrabas, bez kog nema pravog jazza... ako si pak turista u celoj toj priči onda cepaj električni bas i uživaj.... :bambi:
:1: samo tako i nikako drugacije

Stalker
Strelok

Post by Stalker » 09 Aug 2012, 23:49

nnkvocka wrote:
michabass wrote:
:1: samo tako i nikako drugacije

aminujem sve što su citirane kolege rekle s napomenom da se veoma ne slažem sa trooperom po svim stavkama ove diskusije. akustični basevi imaju jako karakterističan ton, naročito kad se radi o fretless akustičnim basevima (oooogromna tonalna razlika između električnog i akustičnog, zapravo mnogo veća nego što je to kod fretted baseva). mislim da je pogrešno ići uz liniju ustanovljenih standarda što se muzike tiče, naročito u primeni vrste instrumenata u muzičkim žanrovima. svaki instrument je fleksibilan onoliko koliko ti načiniš da bude. dark fortress koristi u nemalom broju pesama akustični fretles. znači blek metal.
poslednja stavka je ta da mi nije jasno zašto čovek treba da ima uvek jedan bas sa pragovima? dobro, ja i ti i većina ljudi će to imati jer nam tako odgovara, ali nisam video da npr violinisti i čelisti drže violine i čela sa pragovima negde u sobi pored svojih fretless instrumenata.. sve zavisi od preferencije tona, uloge u grupi, i interpretacije sopstvenog instrumenta u muzici grupe.

dobrodošla, Milice :ziveli:

parker

Post by parker » 10 Aug 2012, 00:35

Ok sve, slažem se da ne treba slepo terati po pravilima, koja god da su.. Kad uradiš nešto mimo svih dotadašnjih pravila, a ispadne dobro - to je ono kao pomeraš granice.
Al brate, da sam juče umro ne bi znao da ima violina sa pragovima. Ili violončelo, šta već reče. Ima kontrabas, al zove se begeš
I što reče, dobrodošla :ziveli:

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 10 Aug 2012, 00:52

Stalker wrote:
aminujem sve što su citirane kolege rekle s napomenom da se veoma ne slažem sa trooperom po svim stavkama ove diskusije. akustični basevi imaju jako karakterističan ton, naročito kad se radi o fretless akustičnim basevima (oooogromna tonalna razlika između električnog i akustičnog, zapravo mnogo veća nego što je to kod fretted baseva). mislim da je pogrešno ići uz liniju ustanovljenih standarda što se muzike tiče, naročito u primeni vrste instrumenata u muzičkim žanrovima. svaki instrument je fleksibilan onoliko koliko ti načiniš da bude. dark fortress koristi u nemalom broju pesama akustični fretles. znači blek metal.
poslednja stavka je ta da mi nije jasno zašto čovek treba da ima uvek jedan bas sa pragovima? dobro, ja i ti i većina ljudi će to imati jer nam tako odgovara, ali nisam video da npr violinisti i čelisti drže violine i čela sa pragovima negde u sobi pored svojih fretless instrumenata.. sve zavisi od preferencije tona, uloge u grupi, i interpretacije sopstvenog instrumenta u muzici grupe.

dobrodošla, Milice :ziveli:
Ma kontam ja da je ovo sto sam rekao zvucalo prilicno zatucano, ali u originalnom postu pise kako svira bas nekih godinu dana. A pored toga, kod jeftinih baseva, ozvuka i nije nesto (kao i kod akusticnih gitara, nema jeftinog a dobrog pieza), pa ne znam koliko tog karakteristicnog tona bi se u stvari probilo u svirci sa bendom

Cope

Post by Cope » 10 Aug 2012, 02:20

Milice, ako ne uzmeš accu bas fretles - cupi si :) :ziveli:

MilicaJazz

Post by MilicaJazz » 12 Aug 2012, 18:58

Ju,pa,hvala vam!Mislim,bas ste srdacni. :D :ziveli:

Sad,gledacu da svima odgovorim,valjda cete moci da se pronadjete. :) Isla sam u Muzicku i imam znanje iz teorije,imam koliko-toliko razvijen sluh na kom radim i fretless bi bio nacin da se izvezbam,sto se sluha tice,makar.Nego,odustala sam od nje jer idem i u drugu skolu,pa je to nesto ispalo bezveze... Uglavnom,nastavila sam da slusam i sviram jazz,ne idem na svirke jer,iz Leskovca sam,pa se to bas i ne neguje kod nas,ali volim ga.Sviram uglavnom bosa novu i swing,mada se ne ogranicavam,nego uglavnom odaberemo tako neke stvari.Dosta brzo sam savladala bass tehnicki,je l' bi se nesto znacajno promenilo ako uzmem fretles? :?

parker

Post by parker » 12 Aug 2012, 19:09

pa ono, svrstali bi te u fetis fioku :D

ako imas para uzmi sta ti srce iste, ako se ne pronadjes u tome bar si probala, prodas i teras dalje..
kupi polovno, doci ce ti povoljnije i prodaces za slicne pare za koje si kupila. ima svega na oglasima

aj pa srecno i javi gde si stigla, nemoj da nas napustis pre neg si i dosla :ziveli:

Stalker
Strelok

Post by Stalker » 12 Aug 2012, 19:22

MilicaJazz wrote:Dosta brzo sam savladala bass tehnicki,je l' bi se nesto znacajno promenilo ako uzmem fretles? :?
kada sam ja uzeo Kvočkin J&J fretles izvalio sam koliko meni to u stvari više leži nego bas sa pragovima. navikoh se za 2 dana, a mogu ti reći i da sam poprilično uznapredovao za tih par meseci koliko je fretless bio a mi casa! pre toga sam svirao 4 godine skoro, a fretles nisam nikada u životu, izuzev 5 minuta u muzičkoj radnji bez pojačala. sada ne mogu da dočekam da skupim novce za željeni fretles.. stvari mogu biti čak i mnogo bolje nego što si ti prvenstveno mislila.
:ziveli:

michabass

Post by michabass » 12 Aug 2012, 23:49

MilicaJazz wrote:...je l' bi se nesto znacajno promenilo ako uzmem fretles? :?
Bi kako ne bi.... tvoj cool factor bi skočio sa 6,5 na 200... mislim realno sagledajmo činjenice: žensko si a sviraš bass (soon to be fretless... 8) ), imaš nešto muzičkog obrazovanja i slušaš i sviraš Jazz... i sve se to dešava u Leskovcu... it does not get much cooler than that....

A sad ozbiljno: uzmi fretless. To je divan instrument. :bambi:

Bozha

Post by Bozha » 13 Aug 2012, 10:34

Podrska za odabir fretlesa i za ideju da se uzme polovan...

Post Reply