Akusticni fretless?
Moderators: Trooper, Tiki the Boyler
Re: Akusticni fretless?
Kul je, ali kao drugi instrument najcesce, ipak treba imati i bas sa pragovima
Milice sine, jazz je pravac koji ne bira sredstva za svoj izraz, već je bitno da se ti lepo i kreativno osećaš sa takvim instrumentom u rukama dok proizvodiš ton i muziku...MilicaJazz wrote:A elektricni fretles?Ima li ko iskustva s tim?I koliko to valja za jazz?
Poslušaj malo svirke Bate Božanića, sve će ti biti kristalno jasno, i naravno, slušaj sebe i veruj svome uhu

Odgovara kakav god zelis. Pa i onaj "metal-head" rogonja sa 2 ogromna magneta moze da se svira u Jazz-u.MilicaJazz wrote:A elektricni fretles?Ima li ko iskustva s tim?I koliko to valja za jazz?
Ono sto nam nisi rekla je - kakavJazz se svira? Svakako nije isto svirati kontrabas u nekom klasicnom Swing-u i izboriti se sa istim u Bebop-u.
Koliko si odmakla sa tehnicke strane? Ne bi bilo ok da te pored kompleksnosti Jazz muzike sputava i ucenje tehnike na drugacijem instrumentu.
U svakom slucaju, najbolja (najlaksa) varijanta izmedju elektricnog, akusticnog i kontrabasa ti je svakako elektricni.
Cope wrote:Milice sine, jazz je pravac koji ne bira sredstva za svoj izraz, već je bitno da se ti lepo i kreativno osećaš sa takvim instrumentom u rukama dok proizvodiš ton i muziku...

Pozdrav Milice i dobrodošla na forum!

Ako si ozbiljna u nameri da učiš jazz (ideš u muzičku školu... uzimaš časove privatno, često posećuješ jazz svirke i družiš se s džezerima... samo džez slušaš i zaljubljena si u isti....) onda bez oklevanja što pre kreni s fretlessom... pomoći će ti da savladaš kontrabas, bez kog nema pravog jazza... ako si pak turista u celoj toj priči onda cepaj električni bas i uživaj....

michabass wrote:Cope wrote:Milice sine, jazz je pravac koji ne bira sredstva za svoj izraz, već je bitno da se ti lepo i kreativno osećaš sa takvim instrumentom u rukama dok proizvodiš ton i muziku...![]()
Ako si ozbiljna u nameri da učiš jazz (ideš u muzičku školu... uzimaš časove privatno, često posećuješ jazz svirke i družiš se s džezerima... samo džez slušaš i zaljubljena si u isti....) onda bez oklevanja što pre kreni s fretlessom... pomoći će ti da savladaš kontrabas, bez kog nema pravog jazza... ako si pak turista u celoj toj priči onda cepaj električni bas i uživaj....

Ako nije frka za lovu:
http://www.thomann.de/gb/warwick_alien_fretless.htm
a ako jeste, onda:
http://www.thomann.de/gb/warwick_alien_deluxe_fl.htm
ili:
http://www.thomann.de/gb/warwick_alien_ ... etless.htm
Pozdrav
http://www.thomann.de/gb/warwick_alien_fretless.htm
a ako jeste, onda:
http://www.thomann.de/gb/warwick_alien_deluxe_fl.htm
ili:
http://www.thomann.de/gb/warwick_alien_ ... etless.htm
Pozdrav
nnkvocka wrote:michabass wrote:Cope wrote:Milice sine, jazz je pravac koji ne bira sredstva za svoj izraz, već je bitno da se ti lepo i kreativno osećaš sa takvim instrumentom u rukama dok proizvodiš ton i muziku...![]()
Ako si ozbiljna u nameri da učiš jazz (ideš u muzičku školu... uzimaš časove privatno, često posećuješ jazz svirke i družiš se s džezerima... samo džez slušaš i zaljubljena si u isti....) onda bez oklevanja što pre kreni s fretlessom... pomoći će ti da savladaš kontrabas, bez kog nema pravog jazza... ako si pak turista u celoj toj priči onda cepaj električni bas i uživaj....samo tako i nikako drugacije
aminujem sve što su citirane kolege rekle s napomenom da se veoma ne slažem sa trooperom po svim stavkama ove diskusije. akustični basevi imaju jako karakterističan ton, naročito kad se radi o fretless akustičnim basevima (oooogromna tonalna razlika između električnog i akustičnog, zapravo mnogo veća nego što je to kod fretted baseva). mislim da je pogrešno ići uz liniju ustanovljenih standarda što se muzike tiče, naročito u primeni vrste instrumenata u muzičkim žanrovima. svaki instrument je fleksibilan onoliko koliko ti načiniš da bude. dark fortress koristi u nemalom broju pesama akustični fretles. znači blek metal.
poslednja stavka je ta da mi nije jasno zašto čovek treba da ima uvek jedan bas sa pragovima? dobro, ja i ti i većina ljudi će to imati jer nam tako odgovara, ali nisam video da npr violinisti i čelisti drže violine i čela sa pragovima negde u sobi pored svojih fretless instrumenata.. sve zavisi od preferencije tona, uloge u grupi, i interpretacije sopstvenog instrumenta u muzici grupe.
dobrodošla, Milice

Ok sve, slažem se da ne treba slepo terati po pravilima, koja god da su.. Kad uradiš nešto mimo svih dotadašnjih pravila, a ispadne dobro - to je ono kao pomeraš granice.
Al brate, da sam juče umro ne bi znao da ima violina sa pragovima. Ili violončelo, šta već reče. Ima kontrabas, al zove se begeš
I što reče, dobrodošla
Al brate, da sam juče umro ne bi znao da ima violina sa pragovima. Ili violončelo, šta već reče. Ima kontrabas, al zove se begeš
I što reče, dobrodošla

Ma kontam ja da je ovo sto sam rekao zvucalo prilicno zatucano, ali u originalnom postu pise kako svira bas nekih godinu dana. A pored toga, kod jeftinih baseva, ozvuka i nije nesto (kao i kod akusticnih gitara, nema jeftinog a dobrog pieza), pa ne znam koliko tog karakteristicnog tona bi se u stvari probilo u svirci sa bendomStalker wrote:
aminujem sve što su citirane kolege rekle s napomenom da se veoma ne slažem sa trooperom po svim stavkama ove diskusije. akustični basevi imaju jako karakterističan ton, naročito kad se radi o fretless akustičnim basevima (oooogromna tonalna razlika između električnog i akustičnog, zapravo mnogo veća nego što je to kod fretted baseva). mislim da je pogrešno ići uz liniju ustanovljenih standarda što se muzike tiče, naročito u primeni vrste instrumenata u muzičkim žanrovima. svaki instrument je fleksibilan onoliko koliko ti načiniš da bude. dark fortress koristi u nemalom broju pesama akustični fretles. znači blek metal.
poslednja stavka je ta da mi nije jasno zašto čovek treba da ima uvek jedan bas sa pragovima? dobro, ja i ti i većina ljudi će to imati jer nam tako odgovara, ali nisam video da npr violinisti i čelisti drže violine i čela sa pragovima negde u sobi pored svojih fretless instrumenata.. sve zavisi od preferencije tona, uloge u grupi, i interpretacije sopstvenog instrumenta u muzici grupe.
dobrodošla, Milice
Milice, ako ne uzmeš accu bas fretles - cupi si

-
Ju,pa,hvala vam!Mislim,bas ste srdacni.
Sad,gledacu da svima odgovorim,valjda cete moci da se pronadjete.
Isla sam u Muzicku i imam znanje iz teorije,imam koliko-toliko razvijen sluh na kom radim i fretless bi bio nacin da se izvezbam,sto se sluha tice,makar.Nego,odustala sam od nje jer idem i u drugu skolu,pa je to nesto ispalo bezveze... Uglavnom,nastavila sam da slusam i sviram jazz,ne idem na svirke jer,iz Leskovca sam,pa se to bas i ne neguje kod nas,ali volim ga.Sviram uglavnom bosa novu i swing,mada se ne ogranicavam,nego uglavnom odaberemo tako neke stvari.Dosta brzo sam savladala bass tehnicki,je l' bi se nesto znacajno promenilo ako uzmem fretles? 

Sad,gledacu da svima odgovorim,valjda cete moci da se pronadjete.

pa ono, svrstali bi te u fetis fioku
ako imas para uzmi sta ti srce iste, ako se ne pronadjes u tome bar si probala, prodas i teras dalje..
kupi polovno, doci ce ti povoljnije i prodaces za slicne pare za koje si kupila. ima svega na oglasima
aj pa srecno i javi gde si stigla, nemoj da nas napustis pre neg si i dosla

ako imas para uzmi sta ti srce iste, ako se ne pronadjes u tome bar si probala, prodas i teras dalje..
kupi polovno, doci ce ti povoljnije i prodaces za slicne pare za koje si kupila. ima svega na oglasima
aj pa srecno i javi gde si stigla, nemoj da nas napustis pre neg si i dosla

kada sam ja uzeo Kvočkin J&J fretles izvalio sam koliko meni to u stvari više leži nego bas sa pragovima. navikoh se za 2 dana, a mogu ti reći i da sam poprilično uznapredovao za tih par meseci koliko je fretless bio a mi casa! pre toga sam svirao 4 godine skoro, a fretles nisam nikada u životu, izuzev 5 minuta u muzičkoj radnji bez pojačala. sada ne mogu da dočekam da skupim novce za željeni fretles.. stvari mogu biti čak i mnogo bolje nego što si ti prvenstveno mislila.MilicaJazz wrote:Dosta brzo sam savladala bass tehnicki,je l' bi se nesto znacajno promenilo ako uzmem fretles?

Bi kako ne bi.... tvoj cool factor bi skočio sa 6,5 na 200... mislim realno sagledajmo činjenice: žensko si a sviraš bass (soon to be fretless...MilicaJazz wrote:...je l' bi se nesto znacajno promenilo ako uzmem fretles?

A sad ozbiljno: uzmi fretless. To je divan instrument.

Podrska za odabir fretlesa i za ideju da se uzme polovan...