koju lampu ecc83 (12ax7) staviti u pojacalo?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: koju lampu ecc83 (12ax7) staviti u pojacalo?
ajde ovako ja imam blackstar ht dual skoro sam ga uzeo pedala je na mestu.Dobro zvuci ima neku TDA standard lampu... Voleo bih neki marshall zvuk,kad bi zamenio tu lampu, posto je to moguce... Nije ni sad loshe ali sta mislite o Electro-Harmonix 12AX7, mozda Ei ECC82,ili Ei ECC82, ili te JJ lampe...
Cisto me uputite sta bi sa kojom dobio...hvala

Ako je greska u pisanju i radi se o Tube Audio Doctor (TAD) lampi, onda tu ne bih nista dirao.
Moze se naci jedino neka NOS lampa,ali tesko je naci za skroman novac.
Elektro-Harmonix je u stvari Sovtek, sto znaci samo ostrina i drecanje.
Ei su promenljivog kvaliteta od godista do serije,preporucio bih izbegavanje.
ECC82 ima daleko manje pojacanje od ECC83.
Moze se naci jedino neka NOS lampa,ali tesko je naci za skroman novac.
Elektro-Harmonix je u stvari Sovtek, sto znaci samo ostrina i drecanje.
Ei su promenljivog kvaliteta od godista do serije,preporucio bih izbegavanje.
ECC82 ima daleko manje pojacanje od ECC83.
Pogresio sam slucajno jeste Tad... Mislim u principu extra je mada ono cisto mozda bih mogao da stavim nesto bolje... 

Posto je TAD, od novih lampi prekticno nema bolje. Jedino ostaju NOS lampe,a to je malo teze naci,a da su zaista NOS, tj. nove.
Cene cenjenih NOS lampi idu od 30 - 150 EUR, pa i vise.
Jedne od najboljih su Siemens E83CC, Telefunken ECC83, Sylvania 12AX7, RCA 12AX7, itd...
Mislim da je to previse za takvu spravu i da bi se nekim drugim zahvatom postiglo vise. Nekada promena spreznog kondenzatora drasticno promeni zvuk.Treba eksperimentisati. To je hibridna sprava,promenom OP-a ili tranzistora se takodje moze dosta postici. Nemam shemu pa da prodiskutujemo.
Cene cenjenih NOS lampi idu od 30 - 150 EUR, pa i vise.
Jedne od najboljih su Siemens E83CC, Telefunken ECC83, Sylvania 12AX7, RCA 12AX7, itd...
Mislim da je to previse za takvu spravu i da bi se nekim drugim zahvatom postiglo vise. Nekada promena spreznog kondenzatora drasticno promeni zvuk.Treba eksperimentisati. To je hibridna sprava,promenom OP-a ili tranzistora se takodje moze dosta postici. Nemam shemu pa da prodiskutujemo.
Imao sam ja tube driver klon, i zvuk se DRASTICHNO promenio na bolje kada sam umesto JJ ecc83 stavio EHX 12AX7 lampu. EHX lampe imash po oglasima za manje pare, veoma preporuchujem da ih probash u tube driven pedalama.
- Dersu Uzala
Jezivo je nekoga savetovati oko toga, jerbo je najgrdji problem supply and demand i kupovna moc. U pustahiji gde ja zivim, sve je to manje vise dzabalesku.
Kupis des petnaes komada, svako to sebi moze da priusti iz zajebancije, i onda je naaaaaaaaaaajgrdji momenat da se jebavas da prostite i to menjas. Pa kao nesto osluskujes.
Bio ja, radio. Al to ti je ono, kao kad je mene cale onomad pitao, cekaj sine, da svi skacu sa mosta, da li bi i ti? A ja sa cudjenjem pogledam caleta.
Kupis des petnaes komada, svako to sebi moze da priusti iz zajebancije, i onda je naaaaaaaaaaajgrdji momenat da se jebavas da prostite i to menjas. Pa kao nesto osluskujes.

Bio ja, radio. Al to ti je ono, kao kad je mene cale onomad pitao, cekaj sine, da svi skacu sa mosta, da li bi i ti? A ja sa cudjenjem pogledam caleta.
Ajde, ja da pitam....
Pecino PiK Swing King ne pipam pošto imam doživotnog majstora
.
Trenutno imam još dva od nedavno, još se njima prilagođavam, pipkam ih i sluškam, jedno je Carvin Nomad 1x12 combo all tube MiA
,
drugo je Marshall VS65r Special Edition MiUK combo 1x12 iz 94-5...
...
Carvin ima odlican drive kanal, meni se dopada, nađem ton, ono što volim. Clean kanal je mnogo clean..mnogo..da li sam razmažen pa mi je ta čistoća izašla iz glave s obzirom da je Swing King jednokanalac, pa ga ja uvek malo zamutim malim gainom...?
Kod Marshalla smeta mi suviše otvoren zvuk, nedovoljno basova, treble stavim na nulu da bi imao nešto što liči na mene. Takođe, drive je za mene prejak, stavim ga na 3 max..Clean je , uslovno rečeno korektan, takođe, very clean for me..but..Molim vas ne pitajte me zašto sam ga uzeo, lepo izgleda, eto...a i od mog posladnjeg Super Leada 100W sa 4x12 razvojen sam od 1984.god...Već sam ugovorio zamenu njegovog zvučnika Marshall Gold Back (celestion?) za nešto mekši Celestion G12T75...
Dakle, da li preamp lampe u Carvinu i jedna u Marshallu mogu da odrade stvari u mom smeru. Ništa nije dramatično ali da pitam...! ??

Pecino PiK Swing King ne pipam pošto imam doživotnog majstora

Trenutno imam još dva od nedavno, još se njima prilagođavam, pipkam ih i sluškam, jedno je Carvin Nomad 1x12 combo all tube MiA

drugo je Marshall VS65r Special Edition MiUK combo 1x12 iz 94-5...

Carvin ima odlican drive kanal, meni se dopada, nađem ton, ono što volim. Clean kanal je mnogo clean..mnogo..da li sam razmažen pa mi je ta čistoća izašla iz glave s obzirom da je Swing King jednokanalac, pa ga ja uvek malo zamutim malim gainom...?
Kod Marshalla smeta mi suviše otvoren zvuk, nedovoljno basova, treble stavim na nulu da bi imao nešto što liči na mene. Takođe, drive je za mene prejak, stavim ga na 3 max..Clean je , uslovno rečeno korektan, takođe, very clean for me..but..Molim vas ne pitajte me zašto sam ga uzeo, lepo izgleda, eto...a i od mog posladnjeg Super Leada 100W sa 4x12 razvojen sam od 1984.god...Već sam ugovorio zamenu njegovog zvučnika Marshall Gold Back (celestion?) za nešto mekši Celestion G12T75...
Dakle, da li preamp lampe u Carvinu i jedna u Marshallu mogu da odrade stvari u mom smeru. Ništa nije dramatično ali da pitam...! ??

Imam marshall vs265r, ista generacija kao tvoj, ono sto si opisao je i meni smetalo pa sam lampu zamenio Philips-ovom ecc81 i prilicno sam zadovoljan rezultatom. Manje gain-a, vise topline...
Hvala, gde tu lampu mogu da nadjem?Driver wrote:Imam marshall vs265r, ista generacija kao tvoj, ono sto si opisao je i meni smetalo pa sam lampu zamenio Philips-ovom ecc81 i prilicno sam zadovoljan rezultatom. Manje gain-a, vise topline...
Inace, odlucio sam da stavim Eminence Legend 1218, originalni Gold back zvunik vec sam prodao...sa tom lampom i sa novim zvucnikom to bi bilo ok za mene, jos reverb...

Ja sam je pronasao prosle godine preko oglasa, mada mislim da bi i drugi proizvodjaci zavrsili posao, samo da je ecc81.
Stavio sam eminence...mateuspoz wrote:Hvala, gde tu lampu mogu da nadjem?Driver wrote:Imam marshall vs265r, ista generacija kao tvoj, ono sto si opisao je i meni smetalo pa sam lampu zamenio Philips-ovom ecc81 i prilicno sam zadovoljan rezultatom. Manje gain-a, vise topline...
Inace, odlucio sam da stavim Eminence Legend 1218, originalni Gold back zvunik vec sam prodao...sa tom lampom i sa novim zvucnikom to bi bilo ok za mene, jos reverb...

Dersu, please, udubi se u ovaj moj problem, da li bi promena lampe u preampu pomoglo malo da se prevelik gain i treble skine na normalu...možda ecc82, ecc81 ?? Ovo sa Eminence Legend 121 8 nije pomoglo...Dersu Uzala wrote:![]()
tip cevi - gain faktor
------------------------
12AX7 - 100
5751 - 70
12AT7 - 60
12AY7 - 45
12AV7 - 41
12AU7 - 19
Ako izaberes bilo koji tip cevi i pokupujes od svih modernih (a ne NOS) proizvodjaca, u svakoj kategoriji (ili za svaki tip cevi) JJ ima najnadrukaniju cev. They just make 'em hotter.
- Dersu Uzala
Naravno da bi. Koristi tu listu ozgo da uporedis. Ecc su evropske oznake za iste cevi, pa nadji i to, nemoj ja da ti trazim.mateuspoz wrote:Dersu, please, udubi se u ovaj moj problem, da li bi promena lampe u preampu pomoglo malo da se prevelik gain i treble skine na normalu...možda ecc82, ecc81 ?? Ovo sa Eminence Legend 121 8 nije pomoglo...Dersu Uzala wrote:![]()
tip cevi - gain faktor
------------------------
12AX7 - 100
5751 - 70
12AT7 - 60
12AY7 - 45
12AV7 - 41
12AU7 - 19
Ako izaberes bilo koji tip cevi i pokupujes od svih modernih (a ne NOS) proizvodjaca, u svakoj kategoriji (ili za svaki tip cevi) JJ ima najnadrukaniju cev. They just make 'em hotter.

Dersu,
Ma, to je jasno, samo sam se izrazio evropskim oznakama...pitanje je do koje mere tj. lampe treba ići... ali, da probam pa kako bude...javljam, tebi hvala..
Ma, to je jasno, samo sam se izrazio evropskim oznakama...pitanje je do koje mere tj. lampe treba ići... ali, da probam pa kako bude...javljam, tebi hvala..
- Dersu Uzala
Pa ne znamo ovako sac metodom koliko hoces da spustis gejn. Ali razlike su drrrastitjne. Mada, sve to vazi ako imas razlicite modele istog proizvodjaca. necija 'jaca' lanpa radi kao malo 'slabija' lanpa drugog proizvodjaca, vizavi gejna.