E1 nema intonacije sedlo do kraja
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
E1 nema intonacije sedlo do kraja
Pozz. Pre nesto vise od godinu dana sam na drugom forumu postavio identicno pitanje ali i pored dobre volje clanova nije bilo pomoci. U medjuvremenu sam koristio druge gitare i resenje problema odlagao. Sada mi je opet potrebna gitara ali evo sta se desava:
"Ovako stoje stvari, gitara je kopija fendera, standard model. Sve uobicajeno. Sedlo na prvoj E zici je izvuceno max ka vratu ali se ne moze podesiti intonacija na 12 pragu, nedostaje jos par milimetara pa bi bilo OK. Cak sam privremeno izvadio sraf koji se nalazi sedlu na putu i ogranicava mu kretanje u tom pravcu, odvio saraf sedla do kraja, mozda ga drzi samo jos navoj, dva ali bez uspeha. Zice su 7 dana stare. Kada stavim drugu nekoriscenu zicu na njeno mesto dobije se intonacija ali isto na max poziciji sto, predpostavljam, nije u redu. A i onaj sraf treba vratiti na mesto, tek onda je problem. Progooglao sam puno i video da nekoliko njih ima isti problem ali niko ne daje ljudima jasan odgovor vec se raspricaju o teoriji, iz cega zakljucujem da ne znaju.
Do sada je uvek bilo bez problema kod zamene zica.
Molim za savet, hvala."
"Ovako stoje stvari, gitara je kopija fendera, standard model. Sve uobicajeno. Sedlo na prvoj E zici je izvuceno max ka vratu ali se ne moze podesiti intonacija na 12 pragu, nedostaje jos par milimetara pa bi bilo OK. Cak sam privremeno izvadio sraf koji se nalazi sedlu na putu i ogranicava mu kretanje u tom pravcu, odvio saraf sedla do kraja, mozda ga drzi samo jos navoj, dva ali bez uspeha. Zice su 7 dana stare. Kada stavim drugu nekoriscenu zicu na njeno mesto dobije se intonacija ali isto na max poziciji sto, predpostavljam, nije u redu. A i onaj sraf treba vratiti na mesto, tek onda je problem. Progooglao sam puno i video da nekoliko njih ima isti problem ali niko ne daje ljudima jasan odgovor vec se raspricaju o teoriji, iz cega zakljucujem da ne znaju.
Do sada je uvek bilo bez problema kod zamene zica.
Molim za savet, hvala."
Re: E1 nema intonacije sedlo do kraja
Nađi drugi, duži šraf.
Da li si koristio isti tip prve žice kod zamene? Tanja (mekša) žica traži duži šraf. Niža akcija takodje traži duži šraf.
Da li ovako izgleda bridge?

Da li si koristio isti tip prve žice kod zamene? Tanja (mekša) žica traži duži šraf. Niža akcija takodje traži duži šraf.
Da li ovako izgleda bridge?

Da, samo sto ovaj moj ima 6 srafova ispred svakog sedla po jedan, a ovaj na slici samo 2, kod E1 i E6. E taj sraf s, ispred E1, sam izvadio pa sedlo predje preko rupe (za probu) i opet nista. Dakle nije problem duzi sraf jer i ovaj dozvoljava da sedlo predje dovoljno da udari u sraf sto vec nije u redu.
Ne znam koji je tacno model i koji je bridge na njemu ali ti šarafi nisu iste dužine. Moguće ako nisi prvi vlasnik da je neko to menjao pa stvio duži šaraf na neku od gornjih žica. Ako to nije slučaj onda novi, duži, ili komplet novih ...
izvadi taj sraf
dovoljno je 5 da drze tremolo. Ionako je verovatno neupotrebljiv, pa ga ne drzis floating.

Evo da bude jasnije o cemu govorim, ovih 6 srafova u gornjem redu postoje i na mom bridgeu. Prvi sdesna ispod E1 sam izvadio da bi sedlo moglo dovoljno da se pomeri napred zbog intonacije na 12 pragu. Kada sam pri kraju srafa jos malo fali da sve bude ok ali opet nije resenje jer moram da vratim sraf a samim tim da ponovo vratim sedlo gde ne stima dobro. Koristim nove zice i umereno sviram i jedno vreme bude dobro ali vec posle mesec do dva javlja se ovaj problem, postepeno pa sve vise.
http://www.eastgatemusic.com/images/Fen ... ge_lrg.jpg
http://www.eastgatemusic.com/images/Fen ... ge_lrg.jpg
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Koje zice koristis? Ako je DR, onda znam shta je...

D`Adario 0,9 standardne, godinama.
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Vrlo verovatno je do mozda lose ture zica pa se ranije istegnu no shto bi trebalo...ja iskreno nikad ne drzim preko 2 meseca zice ni na jednoj gitari pa ne znam.....Probaj da odradis komplet setup ponovo...proveri iskrivljenost vrata, malko pregledaj sve, ili kod majstora, dash 10 evra ili koliko je vec setup i ne razmisljas.sensys wrote:D`Adario 0,9 standardne, godinama.

- Haralampije
cekaj javlja ti se problem odmah kada postavis zice ili tek posle tih mesec dva?
Imam vise gitara, sam radim setup, bez problema a i nema majstora u blizini. Ovo je sad vise postalo zagonetka i voleo bih da nadjem uzrok. Sumnjao sam na gitaru ranije ali ako ona svaki put sa novim zicama radi ok 100% intonaciju, a za nekih mesec dana pocne samo E1 postepeno da bezi na 12 pragu, onda sam zakljucio da ipak nije do nje. Sa novim zicama sedlo je vraceno nazad na normalnu poziciju ali vremenom moram da ga guram napred dok ne dodjem do srafa. Ne zelim da ga po potrebi vadim i vracam jer je cvrsto fiksiran i ima funkciju. Ne koristim tremolo. Zice kupujem u prodavnicama u raznim gradovima, znam da nisu vrhunske ali na ostalim gitarama su ok. Geometrija gitare je sasvim u redu, setovanja standardna po uputsvu proizvodjaca.
Jel imas slucajno merac zazora? Da premeris zazor kod nut-a na prvom pragu, i zazor na zadnjem pragu, i premeris posle mesec dana i vidis da li ima neke razlike. To je precizna mehanika, treba tacno da vidis sta ti se dogadja sa zicom. Tesko da je citavo brdo D'addario 9-42 setova felericno na E1 zici.
Imam, vec sam slicne stvari radio po savetu clanova foruma gde sam prethodno pokusao da resim problem. Tacno je i ja smatram da mogu biti neispravni kompleti jedne serije, manje zbog proizvodjaca a vise zbog skladistenja, a ne svaki komplet koji upotrebim. Ako nije u suprotnosti sa pravilima ovog foruma evo linka gde sam vec ranije postovao isti problem, da pokusam da budemo efikasniji i da se ja ne ponavljam i unosim zabunu.
http://www.gitare.info/forums.php?m=posts&p=190781
Ako nije u redu molim urednike da obrisu link.
http://www.gitare.info/forums.php?m=posts&p=190781
Ako nije u redu molim urednike da obrisu link.
- Haralampije
vidim da su ti vec objasnjavali da od nuta do 12. praga i od 12. praga do sedla mora da ima istu razdaljinu.
Kako ti stoji vrat?mozda je malo nakrivljen ka E1,pa zato pravi problem,koji se javi kad se zica zamori.A mozda ga treba i simovati u dzepu dole izmedju tela i vrata.Proveri i ima li konturu.Stisni prvi i posledni prag i vidi koliko je odstojanje iznad 8. praga,na E1.Mora oko milimetar da ima lufta
Kako ti stoji vrat?mozda je malo nakrivljen ka E1,pa zato pravi problem,koji se javi kad se zica zamori.A mozda ga treba i simovati u dzepu dole izmedju tela i vrata.Proveri i ima li konturu.Stisni prvi i posledni prag i vidi koliko je odstojanje iznad 8. praga,na E1.Mora oko milimetar da ima lufta
Rekao bih da su ti žice prenisko. Podigni malo akciju ili stavi deblje žice. Pomoći će.sensys wrote:...evo linka gde sam vec ranije postovao isti problem, da pokusam da budemo efikasniji i da se ja ne ponavljam i unosim zabunu.
Pretera ga. Treba oko 0.01inch tj. 0.25 mm. Kažu za prvu pomoć, da je to debljina kartona u kome su pakovane Daddario žice.Haralampije wrote:Proveri i ima li konturu.Stisni prvi i posledni prag i vidi koliko je odstojanje iznad 8. praga,na E1.Mora oko milimetar da ima lufta