Karakteristike magneta za elektricne gitare...???
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Karakteristike magneta za elektricne gitare...???
Pitanje se odnosi na gore pomenute, tj. kako svaka od tih karakteristika deluije na magnet. Konkretno, npr, DiMarzio ima u svojim specifikacijama ima OUTPUT mV, DC RESISTANCE, pa me zanima kako vrednosti tih karakteristika uticu na zvuk.
Re: Karakteristike magneta za elektricne gitare...???
Pickup sa većim output-om šalje jači signal u pojačalo, pa zbog toga pojačalo brže/jače odlazi u distorziju, ton je "agresivniji". Tako da, na primer, neko ko svira mjetal/hard rock uzima pickup sa više output-a od nekog ko svira narodnjake. To je bila ideja.
DC resistance se piše u specifikacijama pickup-a sa potpuno istom namerom. Mnogo lakše se meri dc resistance od outputa pa je zato uobičajeno (iako ova vrednost govori izuzetno malo o zvuku pickupa). Veći otpor (jednog pickupa koji je iste konstrukcije kao i drugi) znači da je na prvi namotano više žice, što sugeriše da će i output biti jači (a generalno i visokih manje).
Ako na tim sajtovima nađeš karakteristike poput "impedance" i "resonant peak" (u kombinaciji sa DC resistance) - one zapravo govore više o tome kako zvuči pickup nego samo prethodne dve.
Dalje, tip i jačina magneta je važna karakteristika. Ne može se posmatrati posebno, ali u praksi imaš iste pickup-e, a sa različitim magnetima, i tako onda zaključuješ da npr. Alnico 2 zvuči toplije, okruglastije, slatkastije u odnosu na Alnico 5, da Alnico daju više sustaina u odnosu na keramičke, da keramički magnet daje čvršće basove, više gornjih srednjih itd. (ovo su sad sve preterane generalizacije, ali u praksi...)
To su neke generalne stvari, verovatno ti ne pomažu dovoljno.. Pomažu recimo kad godinama sviraš jedan magnet na jednoj gitari, onda probaš isti takav samo sa više (ili manje) output-a na tvom (lampaškom) pojačalu. Onda znaš kako to više ili manje outputa utiče na tvoj zvuk. Ako nemaš to iskustvo onda se rukovodiš time da gledaš kakve pickupe (i ostalo) koriste ljudi čiji ti se ton gitare sviđa...
DC resistance se piše u specifikacijama pickup-a sa potpuno istom namerom. Mnogo lakše se meri dc resistance od outputa pa je zato uobičajeno (iako ova vrednost govori izuzetno malo o zvuku pickupa). Veći otpor (jednog pickupa koji je iste konstrukcije kao i drugi) znači da je na prvi namotano više žice, što sugeriše da će i output biti jači (a generalno i visokih manje).
Ako na tim sajtovima nađeš karakteristike poput "impedance" i "resonant peak" (u kombinaciji sa DC resistance) - one zapravo govore više o tome kako zvuči pickup nego samo prethodne dve.
Dalje, tip i jačina magneta je važna karakteristika. Ne može se posmatrati posebno, ali u praksi imaš iste pickup-e, a sa različitim magnetima, i tako onda zaključuješ da npr. Alnico 2 zvuči toplije, okruglastije, slatkastije u odnosu na Alnico 5, da Alnico daju više sustaina u odnosu na keramičke, da keramički magnet daje čvršće basove, više gornjih srednjih itd. (ovo su sad sve preterane generalizacije, ali u praksi...)
To su neke generalne stvari, verovatno ti ne pomažu dovoljno.. Pomažu recimo kad godinama sviraš jedan magnet na jednoj gitari, onda probaš isti takav samo sa više (ili manje) output-a na tvom (lampaškom) pojačalu. Onda znaš kako to više ili manje outputa utiče na tvoj zvuk. Ako nemaš to iskustvo onda se rukovodiš time da gledaš kakve pickupe (i ostalo) koriste ljudi čiji ti se ton gitare sviđa...
ili da je zica tanja. Ovo je dobar clanak o tome http://www.planetz.com/?p=1498komil wrote:. Veći otpor (jednog pickupa koji je iste konstrukcije kao i drugi) znači da je na prvi namotano više žice, što sugeriše da će i output biti jači (a generalno i visokih manje).
Ma pomazu, gde ne pomazu. Hvala drugari na brzom odgovoru. Kanim se da menjam magnete ma mojoj gitari, pa je ova tema u svrhu lakseg izbora istih.
A recimo koji ce magnet zvucati agresivnije, onaj sa vecim outputom a manjim otporom, ili onaj sa manjim outputom a vecim otporom???

A recimo koji ce magnet zvucati agresivnije, onaj sa vecim outputom a manjim otporom, ili onaj sa manjim outputom a vecim otporom???

veci output = vise distortzije, a generalno, retko koji pickup ispod 9-10K vazi za agresivne i moderne.
bitno je i gde je fokusiran EQ, neki su u visoke, neki u srednje, neki nisu nigde pa nisu ni agresivni iako su jaki (dimarzio steve's special recima). Pogledaj bass/mid/treble chartove na dimarzio.com, tamo je to lepo uradjeno. Za sta ti treba magneti? Kad se sve sabere, verovatno ima ljudi koji su probali bilo koji magnet, eventualno osim ovih najnovijih modela, pa mogu da ti daju savet.
bitno je i gde je fokusiran EQ, neki su u visoke, neki u srednje, neki nisu nigde pa nisu ni agresivni iako su jaki (dimarzio steve's special recima). Pogledaj bass/mid/treble chartove na dimarzio.com, tamo je to lepo uradjeno. Za sta ti treba magneti? Kad se sve sabere, verovatno ima ljudi koji su probali bilo koji magnet, eventualno osim ovih najnovijih modela, pa mogu da ti daju savet.
Pa da,čak i šablon motanja utiče na otpor (više scatter-a znači i nešto više žice)... Ali u praksi imaš često izbor od magneta koji se razlikuju samo po količini namotaja (iste žice) pa ondataj otpor ima smisla kao reper...bancika wrote:ili da je zica tanja. Ovo je dobar clanak o tome http://www.planetz.com/?p=1498
Inače, odličan link! Naleteo sam već na njega pre nekog vremena, a sad ću da osvežim gradivo.
Ako nisi imao na umu dva konkretna magneta onda je pitanje malko nemoguće. Recimo da je odgovor onaj sa većim output-om je agresivniji (na lampaškom pojačalu), mada je za praksu nemoguće precizno dati baš definitivan generalan odgovor ("agresivnije" je često i subjektivna stvar).banjacNT wrote:A recimo koji ce magnet zvucati agresivnije, onaj sa vecim outputom a manjim otporom, ili onaj sa manjim outputom a vecim otporom???
U praksi, ne možeš tek tako birati output, stvar je obrnuta, nešto mora da se promeni da bi output bio veći. Primera radi, ta situacija je moguća ako jedan ima (dovoljno) jače magnete od drugog, a manje namotaja iste žice od drugog (a ostalo isto). Ali već u tom jednostavnom primeru su promenjene čak dve stvari, pa rezultat već jako zavisi i koji si tačno magnet uzeo, koliko je tačno jači itd. itd. Zvuk pickupa zavisi od svih komponenti kao jedinstvene celine. To je taj zeznuti deo!
Pa planiram u nekoj, nadam se, bliskoj buducnosti da menjam magnete, pa ne znam odakle da pocnem prilikom izbora. Svira se neki pank rok, pank, hard rok, ali i bluz, a trebalu mi 2 hum-a. Znam ja da nijedan od tih magneta nije los, ali bi hteo da ubodem kombinaciju iz moje glave.bancika wrote: Za sta ti treba magneti?
Konkretno, najvise mi je cimanje da ne uzmem neki magnet koji je prejak, pa da mi i one bluz drajvove "kvari".
Jel neko probao DiMarzio Norton??? Sta bi ste mi preporucili da metnem u bridz poziciju a da mi radi gore napomenuti posao???
A neka iskustva sa DiMartzio Injector Bridge???
E u tome i lezi moje neznanje. Ja sam gledao neke magnete, pa pravio komparaciju sa umetnikom koji ih svira. Npr, Yngwie Malmsteen je koristio HS-3 koji ima OUTPUT 93, a DC RESISTANCE 23.72, pa mi nije bilo jasno zasto je taj magnet agresivan sa toliko malim OUTPUT-om, a svi agresivni magneti imaju jaci OUTPUT.komil wrote:Recimo da je odgovor onaj sa većim output-om je agresivniji
hs-3 nije agresivan, yngwie je agresivan. Ne zezam se 
Norton je dobar, univerzalan magnet. Slican je i Fred koji je super magnet, uzeo sam ga skoro za jednu gitaru. Paf pro i Air Norton su sa razlogom najpopularniji neck magneti.
Imam Fred + Paf Pro kombinaciju u jednoj gitari i fenomenalna je. Za blues je super, mislim, Satriani je duboko u sebi bluzer, pa mu zavrsavaju poso.

Norton je dobar, univerzalan magnet. Slican je i Fred koji je super magnet, uzeo sam ga skoro za jednu gitaru. Paf pro i Air Norton su sa razlogom najpopularniji neck magneti.
Imam Fred + Paf Pro kombinaciju u jednoj gitari i fenomenalna je. Za blues je super, mislim, Satriani je duboko u sebi bluzer, pa mu zavrsavaju poso.
bancika wrote:hs-3 nije agresivan, yngwie je agresivan. Ne zezam se![]()

Bio je doosta tisi od stock fenderovih magneta, ali kada Swed otpanji one Lead-ove iza sebe, stock bi krenuli da piste/zuje i prave paniku. Ista ili slicna fora je sa onim magnetima na Brian May gitari. Tiho & debelo.

a sto se tice paradoksa izmedju visokog otpora i slabog izlaza kod HS-3: fora je sto su hteli da naprave magnet koji ima EQ kao humbucker, a slab izlaz kao single. I onda su napucali vise namotaja tanjom zicom da bi ubili visoke koje singlovi imaju. Samim tim otpor skace. A i on ima dva kalemova jedan iznad drugog, ovaj dole neutralise sum, ali dodaje jos otpora iako ne dodaje nesto mnogo snage jer je daleko od zica.
A kolioka bi razlika morala da bude u outputu ili otporu izmedju magneta da ne bi bili tisi jedan od drugog???guv'nor wrote:Bio je doosta tisi od stock fenderovih magneta
Ako prodam gitaru, kupio bi neku sa HSS konfiguracijom magneta, pa bi stavio dva DM Injectora bridge, a za hum Norton, Mo'Joe, ili Andy Timmons model. Ako odlucim da upgradeujem Ibaneza, isli bi Gorenapomenuti humovi a za neck poziciju Paf Pro ili tako nesto.
I sta mu dodje ono "F-spaced" na magnetu??? Negde ga ima, negde ne, pa me zanima sta to znaci.
Izvinite, malo sam dosadan, al jbg, zato postoje forumi

fender spaced 

... ili Fu**in Spaced...

Tu je bolje da se javi neko ko je imao isustva sa hss konfiguracijama. Ja sam jedno vreme u stratu imao SD Cool rail i to je radilo sjajno sa obicnim, slabim singlovima, ali to je to sto se mene tice.banjacNT wrote:A kolioka bi razlika morala da bude u outputu ili otporu izmedju magneta da ne bi bili tisi jedan od drugog???guv'nor wrote:Bio je doosta tisi od stock fenderovih magneta
...
I sta mu dodje ono "F-spaced" na magnetu??? Negde ga ima, negde ne, pa me zanima sta to znaci.
Cesto na sajtovima imas njihove predloge sta se slaze sa cim.
F-spaced se odnosi na razmak zica. Ako uzmes obican HB i stavis ga u strata npr, zice se nece gadjati sa magnetom.
Obicno jedna od e zica sasvim fino strci van magneta.
A, sad mi je jasnije.guv'nor wrote:F-spaced se odnosi na razmak zica. Ako uzmes obican HB i stavis ga u strata npr, zice se nece gadjati sa magnetom.
Obicno jedna od e zica sasvim fino strci van magneta.
U svakom slucaju, hvala na pomoci i na prosvetlenju na ovom polju. Pomoglo je, a kada se i definitivno budem odlucio da menjam magnete, opet se javljam za savet
Do tada, dovidjenja i zdravi bili