Sve O Žicama Za Bas Gitare

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
karton

Re: Sve O Žicama Za Bas Gitare

Post by karton » 26 Aug 2012, 20:33

mozda je vec neko kacio, ne znam, ali opet, infomativno...
http://www.frudua.com/nickel_vs_stainless_steel.htm

parker

Post by parker » 26 Aug 2012, 20:37

evo nesto opsirnije:
http://bass-strings.com/

karton

Post by karton » 02 Sep 2012, 19:32

prethodne nedelje sam uzeo 2 kompleta: DR Hi Beams SS 40-100 i DR Lo Riders NP 45-105. prvo sam stavio SS, pa sutradan NP i neverovatno je koliko su basovitije NP 105 od SS 100!!! to je i razlog zasto sam skinuo NP 45-105 i ponovo namotao SS 40-100. Vrat se jadan slogirao od tolikog menjanja u kratkom roku da sad opet zvekece oko 5. praga sa SS iako pri prvom stavljanju posle otpustanja sipke nije zveketalo... :hmm:

PainKiller93

Post by PainKiller93 » 02 Sep 2012, 21:20

karton wrote:prethodne nedelje sam uzeo 2 kompleta: DR Hi Beams SS 40-100 i DR Lo Riders NP 45-105. prvo sam stavio SS, pa sutradan NP i neverovatno je koliko su basovitije NP 105 od SS 100!!! to je i razlog zasto sam skinuo NP 45-105 i ponovo namotao SS 40-100. Vrat se jadan slogirao od tolikog menjanja u kratkom roku da sad opet zvekece oko 5. praga sa SS iako pri prvom stavljanju posle otpustanja sipke nije zveketalo... :hmm:
Ostavi da se slegne malo, treba mu vremena. SS zice imaju vecu tenziju od NP, zato vise krive vrat, pa obicno treba malo dotegnuti sipku. Ako si stavio NP zice, onda si smanjio tenziju i obicno se vrat onda naglo ispravi i treba opustiti sipku malo ne bi li se vratio u prethodno stanje. To se najbolje uoci ako su zice iste debljine, ovde je verovatno manja razlika u tenziji upravo zbog nje. NP su inace malo mutnije od SS i imaju vise basa, a i debljina utice malo, iako nije neka ogromna razlika, znacajna je :wink:

karton

Post by karton » 02 Sep 2012, 21:27

PainKiller93 wrote:
karton wrote:prethodne nedelje sam uzeo 2 kompleta: DR Hi Beams SS 40-100 i DR Lo Riders NP 45-105. prvo sam stavio SS, pa sutradan NP i neverovatno je koliko su basovitije NP 105 od SS 100!!! to je i razlog zasto sam skinuo NP 45-105 i ponovo namotao SS 40-100. Vrat se jadan slogirao od tolikog menjanja u kratkom roku da sad opet zvekece oko 5. praga sa SS iako pri prvom stavljanju posle otpustanja sipke nije zveketalo... :hmm:
Ostavi da se slegne malo, treba mu vremena. SS zice imaju vecu tenziju od NP, zato vise krive vrat, pa obicno treba malo dotegnuti sipku. Ako si stavio NP zice, onda si smanjio tenziju i obicno se vrat onda naglo ispravi i treba opustiti sipku malo ne bi li se vratio u prethodno stanje. To se najbolje uoci ako su zice iste debljine, ovde je verovatno manja razlika u tenziji upravo zbog nje. NP su inace malo mutnije od SS i imaju vise basa, a i debljina utice malo, iako nije neka ogromna razlika, znacajna je :wink:
oket, 'fala...
neki kazu da ne osete razliku u tih 0.5, ali meni smeta. vec neko vreme ganjam NP 45-65-80-100, npr Ernie Ball (ljubicaste) - te mi do jaja odgovaraju, ali ne nalazim... :|

Beethoven

Post by Beethoven » 14 Sep 2012, 22:51

Pozdrav drustvo.

Imam jedno mozda malo komplikovano pitanje ali mislim da nece biti mnogo strasno. :)

Stici ce mi za neki dan Ibanez Sr 305 IPT i u nedoumici sam oko zica.

Na njemu ce biti njegove zice. Treba li ih menjati odma ili svirati na njima dok ne ostare ili puknu?

Kupio bi jedan komplet neke srednje klase. Kakve zice treba da kupim za ovaj bass?

Kako bass kupujem samo iz meraka hteo bi da mi zice prvenstveno budu "lepe" na sviranje, ako me razumete. Postoji li tu neka mekoca ili sta vec?

Nadam se da me razumete. :) Sta predlazete? I naravno da ima kod nas da se kupi.:)

Hvala.

Pozdrav.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 15 Sep 2012, 00:28

Sviraj bas tako kako stigne i uživaj! Vremenom ćeš već steći osećaj kakve ti žice odgovaraju. :wink:

DJ_MY_SOUL

Post by DJ_MY_SOUL » 15 Sep 2012, 01:24

sirac-šunka wrote:Sviraj bas tako kako stigne i uživaj! Vremenom ćeš već steći osećaj kakve ti žice odgovaraju. :wink:
Moj savet mu je odmah da zameni zice posto te fabricke sa kojim dolazi nece mu dati pravu sliku sta sve instrument moze. Sad sto se tice izbora zica to je visa nauka sve zavisi za koju vrstu sviranja ti trebaju. Na primer stainless steel zice su najgrublje imaju najsvetliji zvuk (ton za slap i moj izbor), pa onda imamo flatwound koje su izuzetno udobne toiko da ti se cini da su napravljene od plastike ali zvuk je previse u srednjim i niskim tonovima ( nije idealno za slap), i onda imas nickel plated koje su izmedju po tim zacrtanim karakteristikama i koje su skoro uvek one jeftinije. Trajanje zice sve zavisi ako svaki dan vezbas i sviras onda meni i vecini je na 3 meseca ( osim ljudi kojima se ruke ne znoje uopste). Dobra stvar kod flatwound zica je sto ne moras da ih menjas uopste postoje slucajevi na interentu da ljudi nisu ih zamenili i po 30 godina... u prevodu one traju vecno :) Ja moje flatwound koristim vec 2 godine i imaju isti zvuk kao kad sam ih stavio...

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 15 Sep 2012, 02:04

Ibanez na petozicane standarno stavlja 45-130. Posto nije prestige model onda su daddario zice, tj ove http://www.daddario.com/DADProductDetai ... Long_Scale
A sto rece SIrac, vremenom ces skontati sta ti odgovara.. i po zvuku i pod rukom i za dzep.

PainKiller93

Post by PainKiller93 » 15 Sep 2012, 02:20

Ja mislim da ne moras sad da menjas zice odmah, a ako bas zelis da ih menjas, sacuvaj te stare, zlu ne trebalo. Ali u isto vreme, ako vec zelis da menjas zice ili sta vec, potrudi se da nadjes nekog da ti uradi osnovni setup basa, ako znas mozes i sam, ako ne, raspitaj se gde ti je najblize i najjeftinije da odradis to, ali pazi da taj ko radi uradi valjano. Moj savet... Ako si apsolutni pocetnik, sviraj prvo tako i zapamti sta ti smeta tacno pa vidi da li mozes da ispravis to na neki nacin.
Sto se tice samih zica, ako ti nije bitan neki ekstremni kvalitet, juri sto jeftinije mozes, d'addario je da kazem neka prelazna marka, najjeftinija od tih navodno poznatijih, a nije i nekog posebnog kvaliteta da se svrsta u neke ekstra zice.

DJ_MY_SOUL

Post by DJ_MY_SOUL » 15 Sep 2012, 10:31

A da nece mozda te zice da budu malo stare kada bass stigne kod njega bez obzira sto su daddario ?! Pricate kao da zice stizu nove uz bass... Ja to jos nisam video da probam novu gitaru u nekoj radnji i zice da budu nove na njoj...

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 15 Sep 2012, 11:32

Pa dobro, al nije baš i da su iz Ibaneza kupili polovne žice na Limundu, pa okačili o svoje nove gitare... :)

PainKiller93

Post by PainKiller93 » 15 Sep 2012, 12:00

Nisu mozda najnovije ali su sigurno bolje od nekih koje bi dobio uz polovan instrument, na kojima je ko zna koliko dugo svirano i u kakvom su stanju. Mislim da ce uvid u to sta instrument stvarno moze i kako zvuci pre dobiti dobrim setovanjem, kotiranjem i dobrim pojacalom a ne nekim odredjenim zicama. Najmanji je problem zameniti zice pred neko studijsko snimanje (pa ajd i da razumem da moraju da budu nove ili sta sve vec)... Nek se raspita malo, ima jos 60 i kusur strana razmatranja o zicama, naucice zasto stainless ili nickel, koje su bolje, koje su skuplje, koja debljina bi mu odgovarala za koji stim...
Meni je u ruke juce dospeo jedan Hamer bas, aktivan, 4 zice, petodelni srafljen vrat, J+J, ne znam koji model. Zice su bile nenormalno tanke, ne znam ni dal su 35-95, i ubitacno masne i prljave, a akcija kao da je u pitanju luk i strela. Njegova G je bila visa nego H na mom basu koji je u HEAD, 65-130 i otprilike je na 14. pragu H oko 2.5 mm, tu negde. Ako je akcija previsoka, vrat nije u redu i nije kotiran bas, intonacija nikakva, dzabe onda menjati zice... :hide:

Beethoven

Post by Beethoven » 16 Sep 2012, 08:38

Hvala svima na odgovorima, jasno mi je sad. :)

Pozdrav.

Cope

Post by Cope » 16 Sep 2012, 11:34

Sviran malo te, pa uzmi - Ernie Ball super slinky - meke ko duša :)

Post Reply