Mo novi tekst: molim vas iznesite svoje misljenje

Muzika, tekstovi, cover art i ostale kreacije.

Moderators: dejankuki, Trooper, muki17

Post Reply
LazaRocker

Mo novi tekst: molim vas iznesite svoje misljenje

Post by LazaRocker » 23 May 2008, 22:43

Ljudi mi kazu da je ovo vrlo zreo tekst za moje godine,sa obzirom da mi jos nije 13, al' meni to ipak deluje kao lazna podrska. Zanima me sta vi mislite.

Land Of Darkness

We live in the land of darkness
Where there's nothing to shine
I was sitting on my bed
Looking straight through this time

Everything has gone mad
Nothing normal in here
No love no happiness
Only pain and fear

Our train is coming
But we can't go on
Because we're stuck in the middle of anything
And there's nowhere to run

We are all for sale
On the big auction
With no feelings left
Only a hope for revolution

So as you hear these words
Do the only thing that's right
Stop living in darkness
Go and search for the light

Rocket Roll

Re: Mo novi tekst: molim vas iznesite svoje misljenje

Post by Rocket Roll » 23 May 2008, 23:52

LazaRocker wrote:...al' meni to ipak deluje kao lazna podrska.
Mislim da je dobar tekst - za tvoje godine. I mislim da je to uobičajena reakcija ljudi na mlade a talentovane tekstopisce - "Piše pesmu o tome kako u svetu ništa ne valja sa trinaest godina, to je znak zrelosti!" I mislim da će za desetak godina u tvoje tekstove početi da ulaze konkretne stvari, ljudi i zbivanja, umesto ovakvih (pre)opštih mesta. Neki lepi trenuci među drugim ljudima, ili tačne opaske o zlu među ljudima. Sve je u detaljima, opšte ideje se brinu same za sebe.

Već sa dvadeset i nešto & brdom pročitanog & proživljenog iza sebe (ljubavi, bendovi, nagrade, uspesi, neuspesi) drugačuje ćeš gledati na ovakva "slatka" rimovanja o crno-beloj podeli sveta. U svakom slučaju, očekujem da nam se javiš sa nekom pesmom posle dvadeset prve! Zašto posle dvadeset prve? T.S. Eliot je ispravno primetio - ko ozbiljno piše poeziju posle dvadeset prve, taj je pesnik. Puno sreće & keep on rhyming!

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 24 May 2008, 00:47

DOBRO JE S OBZIROM NA GODINE :bounce:

zezam se, pazi, uzeo sam sve u obzir i dobar ti je tekst. ali imas par nebuloznih konstrukcija i solidan broj gramatickih i leksickih gresaka. ispravio bih te, ali stvarno nemam vremena, plus sto mi je mozak u da ne kazem cemu, nadji nekog ko cepa engleski da ti to ispopravlja, ostace ti rime i smisao, samo treba da pretumbas neke reci, da negde ubacis neki clan, ovo, ono, negde izbacis i to ti je to.
sto se tice tripa crno-belo, mogao bih malo da polemisem s tobom o tome, rockete:) ja imam drugi trip od tvog, tekst je dobar ako dobro izneses ono sto si hteo, a sam tekst moze biti o drvetu, sapunu, opstem zlu, tastaturi, malinama, ljubavi, kevi, bilo cemu. ako je dobar, dobar je. i ja imam dosta 'opstih' tekstova i mislim da je to stvar stila i/ili trenutnog tripa, a ne nekih 'checkpointa' u zivotu koji te navode da menjas trip tekstova. tekst koji se odnosi na konkretne stvari cesto moze biti metaforican, a opet, neki opsti tekst moze biti, u stvari, vrlo konkretan, samo je iznet na neki generalni nacin. hteli mi to da priznamo ili ne, mi i gradimo opste stavove na osnovu konkretnih dogadjaja i ljudi. sto se tice crno-belih i sivih tekstova, i to je podlozno diskusiji, covek se nekad jednostavno oseca potpuno smoreno, razocarano, srecno, ili kako god i onda napise neki crni ili beli tekst. takodje, mene licno vise inspirise kad sam sjeban da pisem (kad nisam, ne pise mi se nista, zvizdi mi se i pozdravljam drvece i ptice:) ), a tada cu retko napisati sivi ili beli tekst:)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 24 May 2008, 00:56

Mislio sam više na temu "u tekstu je suviše apstraktnih imenica a nijedna konkretna stvar". Drugim rečima, umesto da tekst bude sličnijim jednom od onih velikih rokenrol tekstova tipa... from the top of my head...

Baby, instant soup doesn't really grab me.
Today I need something more sub-sub-sub-substantial.
A can of beans or blackeyed peas, some Nescafe and ice,
A candy bar, a falling star, or a reading of 'Doctor Seuss'...

...odnosno ubaci tekst tvoje omiljene pesme koja te pokreće... ovde imamo izjave tipa "We live in the land of darkness". Ako hoće takve izjave, ljudi obično čitaju Sveto Pismo. Ne moramo da ulazimo u probleme poetike, možemo prosto statistički: od svih "velikih pesama koje su menjale svet", koliko njih je o konkretnim problemima, konkretnim situacijama, "be here now" stvarima? Velika većina, zar ne?

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 24 May 2008, 01:27

ali to dosta zavisi i od toga na koji nacin je izneta tematika, kao i od muzickog izvodjenja. vi liv in d lend of darknes mu dodje nesto sasvim okej za neki, lupam doom black power metal:) pazi, kontam ja sta ti hoces da kazes, catchije i snaznije je ako uspes kroz neki konkretan ili metaforicki trip da iskazes jer to onda coveku lakse dodje do mozga, tj, slusaoci automatski premoste prenesecno znacenje/poredjenje do poente putem tripova u mozgu zaduzenih za simboliku (u jebote, koji sam ja serator), dok kod previse generalnih tekstova, ta radnja izostaje i slusaoci uglavnom samo kontaju poruku bez 'primanja' iste, tj znaju o cemu se radi, ali ih ne jebe u mozak direktno, samim tim je manje snazna. ALI, mislim da je tekst adekvatan (tj ne znam kakva je muzika za tekst, ali pretpostavljam da ce biti neka odgovarajuca), mislim da jeste klasican, ali opet, sto to mora da bude lose, ne zeli svako da pravi mini-revolucije, i dalje stojim pri tome, da ako se nesto dobro odradi, da je dobro. a ti pricas o nekim vrhunskim userima od tekstova, toje druga stvar, ti tekstovi su pogodili mnogo simbola u mozgu odjednom, plus sto su u 90% slucajeva uboli i muziku, izvodjenje i ko zna sta jos.
ono sto hocu da kazem je da to sto ti njemu pricas ne mora da se odnosi na ovaj konkretan tekst, okej su tvoji saveti generalno, ali mislim da je ovaj tekst kao celina adekvatan i da je on mozda i mislio bas da kaze to sto je reko, da konstatuje, ako cemo adekvatnije. tama, bol, vrld of darknes, smor, levo, desno i to je to, nije lose imati i takav tekst, cisto kazes i eto:) pa meni su svi tekstovi do jednog o nekoj depresiji, smoru, razocaranju, dal generalno ili konkretno nebitno, poenta je da ih imam tipa 30+, a svi su takvi i raznoliki su, postoji mnogo nacina da se zvace jedna tematika:)

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 24 May 2008, 01:35

da, sta jos htedoh...on ima 13 godina, tesko da postoji mogucnost da on moze da konkretizuje 'land of darkness' jer ti za to treba iskustvo koje sa 13 nemas, a i da imas, ne bi ga skontao kako treba, ni po sustini, ni po ozbiljnosti. kad omatoris malo, pa krenu da ti se desavaju ozbiljne stvari, katastrofalne i fantasticne, emotivni i psiholoski udari, usponi, padovi, zivotne prekretnice itd, a plus imas psihicki, empirijski i drustveno razvijen mozak da to koncipiras, onda, ako si kreativan i talentovan, pisanje tekstova postaje lakse od vezivanja pertli, a barem svaki deseti tekst nagoni ljude na izjave tipa 'too, daa, bas je tako, mamu mu kako je to reko dobro'.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 24 May 2008, 09:18

Doolio wrote:...on ima 13 godina, tesko da postoji mogucnost da on moze da konkretizuje 'land of darkness' jer ti za to treba iskustvo koje sa 13 nemas...
Tačno. Mislim, potpuno se slažem sa temom - živimo u dolini plača, ovde dole sve je sr*nje, ni najveće zadovoljstvo ne traje večito, pesimizam je državna religija - ali je najbitnije kako se to kaže. Sve što je dečko rekao bi stajalo, tema je vrlo zahvalna za takve obrade, ali nemoj njega da porediš sa sobom, Doolio, ipak ti nemaš takvih materijalnih propusta u tekstu da ti u pesmu ulazi neki voz kojim mi treba da odemo negde, bez ikakve veze sa ostatkom teksta i njegovim smislom, ili takve apsurde da tvrdiš kako svi mi živimo u kakici do guše, ali da smo svi na prodaju (ako smo svi u kakici, ko će da nas kupi, vanzemaljci?). Dečko gomila opšta mesta bez prevelikog baratanja smislom tih opštih mesta, pa se tekst pretvara u apsurd.

LazaRocker

Post by LazaRocker » 24 May 2008, 21:14

Doolio wrote:ali to dosta zavisi i od toga na koji nacin je izneta tematika, kao i od muzickog izvodjenja. vi liv in d lend of darknes mu dodje nesto sasvim okej za neki, lupam doom black power metal:)
...
ALI, mislim da je tekst adekvatan (tj ne znam kakva je muzika za tekst, ali pretpostavljam da ce biti neka odgovarajuca), mislim da jeste klasican, ali opet, sto to mora da bude lose, ne zeli svako da pravi mini-revolucije, i dalje stojim pri tome, da ako se nesto dobro odradi, da je dobro.
Prvo da se zahvalim na svim kritikama koje mi je uglavnom Rocket Roll uputio. Zbog ovakvih stvari sam i otvorio temu. Sve su na mestu. Gledacu da to ispravim u svojem buducem pisanju. Malo ne razumem neke delove kritika, al' valjda ce sve to da dodje vremenom. I jedan mali quote:

ipak ti nemaš takvih materijalnih propusta u tekstu da ti u pesmu ulazi neki voz kojim mi treba da odemo negde, bez ikakve veze sa ostatkom teksta i njegovim smislom, ili takve apsurde da tvrdiš kako svi mi živimo u kakici do guše, ali da smo svi na prodaju (ako smo svi u kakici, ko će da nas kupi, vanzemaljci?)

Imao sam utisak da je metafora lep stil pisanja? Voz predstavljaju sanse koje nam se pruzaju a stuck in the middle of anything and there is nowhere to run znaci da smo sami sebi iskopali rupe,da smo u govnima do guse, i da ne mozemo da se ,,ukrcamo na voz" bez prethodnog povlacenja vode, i pustanja govna u kanalizaciju, jer je to uslov za kartu voza. Pa izgleda da i=si upravu sto si ovaj deo teksta kritikovao ali zato sto je ovo vrlo malo metaforicka metafora. I da, metafora je lep stil psanja ali samo kad se dobro upotrebi sto u mom slucaju nije ako. A sto se tice kakice i vanzemaljaca We are all FOR SALE, an ne WE ARE ALL SOLD OUT :lol: :lol: :lol: .

A sada povratak na moj prvobitni quote: Cisto informativno ako nekog zanima: imam dve verzije melodije za ovu pesmu: jedna je u trash - death stilu, dok je druga klasicna rock balada. Vise mi se svidja druga, ali je prva bogatija solazama, prelazima i dranjem :lol: :lol: :lol: . Inace glavna tema pesme sastoji se iz e mola, D dura, C dura i opet e mola.

Post Reply