Kvalitet zvuka snimljenog sa klavijature/komponovanje
Moderators: dejankuki, toza, Reverse
-
Kvalitet zvuka snimljenog sa klavijature/komponovanje
Ovako, izvinjavam se ako je ovo baš jako početničko pitanje (u smislu, ako je neko negde to već objasnio) pročitala sam nekoliko tema ali računam da ću se ovako mnogo brže osloboditi nedoumica. Naime, imam neku Yamaha klavijaturu sa MIDI izlazom i htela bih da preko nje snimim instrumental na kompjuter. Sve, od klavirskog dela do bubnjeva, neki pop fazon. Zanima me, kakav bi bio kvalitet tog zvuka pošto je klavijatura amaterska, ne baš od onih dečjih ali takođe ništa profi. U smislu, da li bi snimak mogao da se koristi kao matrica? Od čega najviše zavisi kvalitet zvuka?
-
Re: Kvalitet zvuka snimljenog sa klavijature/komponovanje
možeš sasvim pristojno da sviraš i snimaš tako.
potrebno ti je da instaliraš program tipa Audacity , za početak, čisto da vidiš kako radi
http://audacity.sourceforge.net/
ili još bolje neki DAW program tipa
http://www.reaper.fm/download.php
sa DAW-om imaš more opcija, praktično kao u bilo kom studiju (da sviraš te klavijature "in real time", kao da sviraš Steinway klavir, kao hammond orgulje, ili kao ceo rkestar)
Sa tim, lako snimš prvo na jedan kanal, pa na drugi, pa na treći i td..koliko god želiš
Što se tiče kvaliteta zvuka, za tvoje potrebe će verovatno biti savršen (kao i za moje uostalom)
Znaj da uvek ima ljudi koji pre nego što preslušaju neku stvar, uključe program na kome gledaju razne sinusoide i krivulje, i koji će ti reći da "ima dosta šuma", ali se ne obaziri na njih
To su oni likovi koji kupuju televizore da bi ih odmah otvorili i videli šta ima unutra. Njih isto tako ne zanima ni zvuk koji čuje čovek, već matematika zvuka i niakd nisu zadovoljni istim.
Znam jednog takvog lika koji se razveo od žene sa sve decom, prodao stan - e da bi se potpuno posvetio Hi-Fi zvuku, pojačalima, kablovima itd. Dakle -bolest.
Možda kasnije okačim neki svoj klavir, čisto da čuješ kako zvuči pa proceni sama
potrebno ti je da instaliraš program tipa Audacity , za početak, čisto da vidiš kako radi
http://audacity.sourceforge.net/
ili još bolje neki DAW program tipa
http://www.reaper.fm/download.php
sa DAW-om imaš more opcija, praktično kao u bilo kom studiju (da sviraš te klavijature "in real time", kao da sviraš Steinway klavir, kao hammond orgulje, ili kao ceo rkestar)
Sa tim, lako snimš prvo na jedan kanal, pa na drugi, pa na treći i td..koliko god želiš
Što se tiče kvaliteta zvuka, za tvoje potrebe će verovatno biti savršen (kao i za moje uostalom)
Znaj da uvek ima ljudi koji pre nego što preslušaju neku stvar, uključe program na kome gledaju razne sinusoide i krivulje, i koji će ti reći da "ima dosta šuma", ali se ne obaziri na njih
To su oni likovi koji kupuju televizore da bi ih odmah otvorili i videli šta ima unutra. Njih isto tako ne zanima ni zvuk koji čuje čovek, već matematika zvuka i niakd nisu zadovoljni istim.
Znam jednog takvog lika koji se razveo od žene sa sve decom, prodao stan - e da bi se potpuno posvetio Hi-Fi zvuku, pojačalima, kablovima itd. Dakle -bolest.
Možda kasnije okačim neki svoj klavir, čisto da čuješ kako zvuči pa proceni sama
-
Hvala! Problem je što moje potrebe podrazumevaju korišćenje tog snimka preko ozvučenja za nastup. Koristim inače mp3 matrice ali mi fali slobode u njima a nemam baš para da plaćam nekog da mi odradi customized matricu pa istražujem alternative. Pretpostavljam da kvalitet simuliranih instrumenata zavisi od toga koliko je skup softver. 

-
pffft..svašta tu ima što bih mogao da ti odgovorim
Kada sam ja kupovao pc, tražio sam "samo nešto da mogu da snimim gitaru"
onda krenuh u istraživanje, pa drž ne daj, treba bolja zvučna kartica.
Pa onda kao uzeh zvučnu karticu koja se nalazi u midi-klavijaturama.
Pa kad već imam klavijature, daj da instaliram i neki programčić da imam "pozadinu" za tu gitaru..
I tu tek kreće ludaja. Probaj jedan program - super
Probaj drugi, još superiji
Probaj treći, fantazija
Četvrti...pojavi mi se plavi ekran i crče pc..
Onda jovo nanovo, shvatih da me je sopstvena alavost povukla, da sam hteo da imam svaki mogući i nemogući instrument, sintisajzer, efekat..i da sam hteo "samo nešto da mogu da snimim gitaru" - pa se malo prizvah pameti.
No da ne širim..
Mislim da će ti to poslužiti i za uživo
Ne znam kakva je muzika u pitanju (klasika, jazz, hip hop triš traš..nemam pojma) ali ti savetujem da NE upadaš u zamku jurcanja za što boljim (i skupljim)
jer sve to zvuči sasvim ok
Ako ti npr treba orkestar (violine, cigu-ligu i taj rad..) preporučujem ovo
[youtube]hoX5JC0eRxk&feature=related[/youtube]
što se tiče cene, ja sam ovaj program našao besplatno..na buvljaku..ispao bio nekom iz kamiona
Kada sam ja kupovao pc, tražio sam "samo nešto da mogu da snimim gitaru"
onda krenuh u istraživanje, pa drž ne daj, treba bolja zvučna kartica.
Pa onda kao uzeh zvučnu karticu koja se nalazi u midi-klavijaturama.
Pa kad već imam klavijature, daj da instaliram i neki programčić da imam "pozadinu" za tu gitaru..
I tu tek kreće ludaja. Probaj jedan program - super
Probaj drugi, još superiji
Probaj treći, fantazija
Četvrti...pojavi mi se plavi ekran i crče pc..
Onda jovo nanovo, shvatih da me je sopstvena alavost povukla, da sam hteo da imam svaki mogući i nemogući instrument, sintisajzer, efekat..i da sam hteo "samo nešto da mogu da snimim gitaru" - pa se malo prizvah pameti.
No da ne širim..
Mislim da će ti to poslužiti i za uživo
Ne znam kakva je muzika u pitanju (klasika, jazz, hip hop triš traš..nemam pojma) ali ti savetujem da NE upadaš u zamku jurcanja za što boljim (i skupljim)
jer sve to zvuči sasvim ok
Ako ti npr treba orkestar (violine, cigu-ligu i taj rad..) preporučujem ovo
[youtube]hoX5JC0eRxk&feature=related[/youtube]
što se tiče cene, ja sam ovaj program našao besplatno..na buvljaku..ispao bio nekom iz kamiona

-
evo kako izgleda za piano

ukratko - skaj iz d limit

ukratko - skaj iz d limit
-
Pa muzika je u suštini pop...znači osnova bi trebalo da bude simuliranje benda - klavijatura, bubnjevi, bas i solo gitara. Ako sam dobro razumela, klavijaturu mogu da koristim kao MIDI kontroler tj. samo da ubacujem note koje mi trebaju a program onda simulira instrumente. Da li mi je za to potrebna neka bolja zvučna kartica ili će proći i integrisana? Stekla sam utisak da je zvučna kartica neophodna samo ako se koriste boje na samom instrumentu pa je potrebno taj zvuk preuzeti u što boljem obliku.
-
vidi, moj midi-keyboard ima u sebi zvučnu kartu, pa nisam mora da uzimam drugu, a i onu koja je u PC-ju sam totalno zaobišao tako.
Dakle sve mi ide preko midija.
Midi koristiš tako, što upališ neki DAW (Reaper, Kontakt, Mixcraft, Cubase isl)
u samom DAW-u izabereš koji virtuelni instrument hoćeš da sviraš (VST) - npra klavir, ili bas, ili trubu
I sviraš u realnom vremenu (pritisneš dirku - čuje se truba)
to onda snimiš tako na jedan kanal.
Upališ drugi kanal i izabereš drugi instrument (recimo bubnjeve)
i tako redom
tako dobiješ celu matricu, koju prebaciš u mp3 , ili neki drugi format koji želiš
Pustiš taj mp3 negde uživo i sviraš klavir preko toga i to je to.
A ima i opcija da DAW koristiš Live..sve kako je kome lakše, ko šta više voli i kakvu opremu ima.
Za neki amaterski početak, ako imaš ok midi, samo skini programe i imaš sve
Dakle sve mi ide preko midija.
Midi koristiš tako, što upališ neki DAW (Reaper, Kontakt, Mixcraft, Cubase isl)
u samom DAW-u izabereš koji virtuelni instrument hoćeš da sviraš (VST) - npra klavir, ili bas, ili trubu
I sviraš u realnom vremenu (pritisneš dirku - čuje se truba)
to onda snimiš tako na jedan kanal.
Upališ drugi kanal i izabereš drugi instrument (recimo bubnjeve)
i tako redom
tako dobiješ celu matricu, koju prebaciš u mp3 , ili neki drugi format koji želiš
Pustiš taj mp3 negde uživo i sviraš klavir preko toga i to je to.
A ima i opcija da DAW koristiš Live..sve kako je kome lakše, ko šta više voli i kakvu opremu ima.
Za neki amaterski početak, ako imaš ok midi, samo skini programe i imaš sve
-
Hvala ti puno na pomoći, zaista si mi uštedeo gomilu vremena. Ako možeš samo još da mi pojasniš šta to znači 'ok midi'
mada kad stignem do povezivanja klavijature sa PC-jem (tek treba da vidim kakve ulaze imam na zvučnoj karti i nabavim kabl) verovatno ću i sama videti u čemu je štos.

-
ok midi - da nije pokvaren i da nije baš neki muzejski primerak..
ne znam da li taj midi ima usb opciju povezivanja.
Treba videti, možda imaš i zvučnu kartu u njemu kao ovaj moj.
Ako nema, onda opet sve ok, samo ga povežeš sa zvučnom kartom iz pc-ja
To je prvi deo priče
Drugi je da instaliraš drajvere (ljudi uglavnom instaliraju ovo http://www.asio4all.com/
da ne bi imala latenciju (tj, da ti zvuk iz kompa dođe istovremeno kada pritisneš dirku)
Posle toga instaliraj neki DAW (reaper ti je besplatan)
Pošto instaliraš DAW, ond instaliraš neke VST (virtual instruments..bubnjevi, trube, klaviri, gajde..) i voziš
Nađi nekog drugara ko je malo veći net frik, da ti pazari sa neta sve to po" povoljnoj ceni"

ne znam da li taj midi ima usb opciju povezivanja.
Treba videti, možda imaš i zvučnu kartu u njemu kao ovaj moj.
Ako nema, onda opet sve ok, samo ga povežeš sa zvučnom kartom iz pc-ja
To je prvi deo priče
Drugi je da instaliraš drajvere (ljudi uglavnom instaliraju ovo http://www.asio4all.com/
da ne bi imala latenciju (tj, da ti zvuk iz kompa dođe istovremeno kada pritisneš dirku)
Posle toga instaliraj neki DAW (reaper ti je besplatan)
Pošto instaliraš DAW, ond instaliraš neke VST (virtual instruments..bubnjevi, trube, klaviri, gajde..) i voziš
Nađi nekog drugara ko je malo veći net frik, da ti pazari sa neta sve to po" povoljnoj ceni"

-
Bez brige, i ja sam dovoljan frik, već sam 'pazarila' nešto.
Našla sam neki Native Instruments bundle pa ću ga malo proučiti.

-
to ti pričam..
-
Koji ti MIDI kontroler imaš? Vidim da u ponudi ima dosta M-Audio varijanti ali sam negde pročitala da M-Audio pravi problem sa Windowsom 7.
Last edited by strange_bird on 02 Nov 2012, 13:59, edited 1 time in total.
-
moj je ovaj

sa windows sedmicom se voli sasvim lepo

sa windows sedmicom se voli sasvim lepo
-
Fino izgleda...ako sam dobro videla ovo je multifunkcionalna stvarčica, ima integrisanu zvučnu, ulaz za mikrofon a može i da zameni klavir u live varijantama, bez kompjutera?
-