strat

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Guitar_thrill
MF veteran

Re: strat

Post by Guitar_thrill » 31 May 2008, 16:02

Vlasnik studija u Zrenjaninu je kupio Stratocastera iz '75 (mislim da je 75, ali nisam siguran) za 800e !!! jedino nije imao bridge magnet,sve ostalo imao u originalu....jos mi nije jasno kako tako jeftino,ali......jbg.... :l

DivljaMasina

Post by DivljaMasina » 31 May 2008, 16:45

Evo i ja da dodam nesto sto se tice prodaje vintage instrumenata u zemlji Srbiji.
Moj ujak je nazalost 2000 morao da proda Fender Telecaster custom model proizveden 1968-69 (javorovo drvo, 3 "kila" laka na njemu,u natural boji, divan country/jazz sound).Gitara je bila kao nova,ujak joj je bio 2 vlasnik a kupio ju je 1981 direktno od nekog cike iz Amerike koji je gotovo nije ni svirao.
Sve na njoj je bilo u originalnom stanju (posto je ujak nije koristio tolko za svirke, za koje je imao i strata) pa cak i pragovi!!!
Kada je hteo da je proda pozvao je Gingera u mixmusic da ga pita koliko ta gitara vredi, tj koliko bi novca mogao da uzme za nju...
Ginger je rekao da je realna cena oko 1300-1400 tadasnjih maraka, ali da je sve sto dobije preko 900 DM premija (zbog tadasnje situacije u zemlji i uopste trzista u Srbiji)!!!
Secam se kako je ujak bio razocaran kad je to cuo,i rekao je nema sanse da je proda ispod 1000 maraka.
Na kraju ispade da je Ginger bio u pravu.Gitara je prodata za bednih (namerno sam upotrebio tu rec) 750 DM doduse bez kofera.
Kolko vidim situacija se odtada nije mnogo promenila ...
U svakom slucaju nikome ko ima takav vintage instrument ne bih preporucio da ga prodaje u zemlji Srbiji, osim ako bas ne gori pod nogama (kao u slucaju mog ujaka)...

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 31 May 2008, 17:57

Dusan wrote:znas kakvi su gitaristi, sve nesto mute.Ajde kad ga budem ponovo video (ako si zainteresovan) uzecu mu broj pa se ti cuj sa njim ,za sada nemam.
Ako si, kako sam skontao iz Nisa, da nisi ti to gledao Kocin Strat?? Koca bluzer, City Blues Band, svirao sa Blues Brothers-ima u sta se ceo zivot kune?

Ako je to ta gitara, pa stajala je kod mene par meseci dok sam svirao sa njim u Ding Dongu ( :mrgreen: , jbg) !

???
DivljaMasina wrote:Kolko vidim situacija se odtada nije mnogo promenila ...
Jeste, makar maaalo... malkice...

XtrmntR

Post by XtrmntR » 31 May 2008, 18:28

To je zato sto su cene drasticno skocile i kako je uveden euro sve je skuplje. A i vrednost novca nije kao sto je pre bila. Recimo tadansnjih 750DM je priblizno ekvivalentno sadasnjih 1000 i kusur evra.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 31 May 2008, 19:03

To sam i ja otprilike rek'o, samo ga ti malo pretera...

Posto imam tetku u Holandiji, mogu da vam kazem sta je tamo bilo. Krajem 1999. svi tamo su bili presrecni, stize Evro, jaca EU, super, kuku, lele... U prvom kvartalu 2000-te entuzijazam opada... U drugom kvartalu, svi se vec pitaju sta se to desava sa cenama i da li je kurs zaista bio 2 i nesto guldena za 1EUR... I do kraja godine cene su se iskrisralisale na nivo 1gulden=1EUR. (inace, gulden se dosta ravnao prema nemackoj marki). Pocetak 2001 opste razocarenje, ua evro i ostale stvari, samo su Holandjani mirni ljudi, pa je sve proslo bez protesta, kako bi Amerikanci odmah uradili. E dalje, se u ekonomiji EU, logicno desio i pad troskova, tako da su neke cene, narocito kad je u pitanju tehnika, blago pale.

Mi jes da nemamo veze sa EU, ali ipak neka senka ovijeh dogadjaja se odrazila i na nas. Sto se tice proizvoda opste potrosnje: 1DM=1EUR, ali setite se koliko je ranije kostao TV ili frizider, a koliko sad?
Uz sve to politicka situacija je dosta stabilnija, stizu strani investitori i ostale stvari, spoljna trgovina, deficit platnog bilansa... uticaji iz famozne evrope se prenose i na nas (npr. poraste cena nafte na svetskom trzistu, po cost pull teoriji eto ti inflacija na svetskom nivou), a da mi toga nismo ni svesni.
Gde je u celoj prici vintage strat? Pa kao sto rekoh 1DM=1EUR +/- 10/15%.
Opet ce neko da da neki primer kupoprodaje strata za smesne pare, ali to su samo izuzeci, a navedena jednakost ostaje...
DivljaMasina wrote:Gitara je prodata za bednih (namerno sam upotrebio tu rec) 750 DM
Zakljucak, da je tvoj ujak sacekao bar jos godinu, ili jos bolje dve telecaster bi otiso za dosta vise. A da je sacekao 5-6 godina, cena bi bila min 1000eur.

DivljaMasina

Post by DivljaMasina » 31 May 2008, 19:26

da je tvoj ujak sacekao bar jos godinu, ili jos bolje dve telecaster bi otiso za dosta vise. A da je sacekao 5-6 godina, cena bi bila min 1000eur.
Da je bila ta mogucnost on je ne bi nikada ni prodao.Al posto je bila hica za pare...

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 31 May 2008, 19:51

sirac-šunka wrote:Ako si, kako sam skontao iz Nisa, da nisi ti to gledao Kocin Strat?? Koca bluzer, City Blues Band, svirao sa Blues Brothers-ima u sta se ceo zivot kune?

Brate, ti mora da si gledao Kocin strat krem boje... sad sam se cuo sa drugom sto sviri u City Blues Bandu... Koca ga prodaje :cry: , placem zbog toga sto lik od celog zivota ima tog strata i zao mi ga sto je dotle dos'o. Samo da ti kazem da cu da kazem Koci da se mane prodaje...

Inace, strat je dobar. Kazem stajao je kod mene par meseci.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 01 Jun 2008, 11:40

Dule javi se! Javi se! Pick up! Pick up! Pick up!

Trebalo je samo da napises lokacija - Nis. Malo je vrednijih gitara ovde na koje nisam spustio prstice...
Ako se ne javis, pozvacu ujka-Luju (odn. cika Kocu direkt... he he :twisted: :twisted: i onda cu da napravim bend sa njim, posto me je i tako startovao par puta, he he :twisted: :twisted: , a tek da ti ne proda gitaru... he he :twisted: he he :twisted: ).

Dobro, ajd ipak necu (nisam toliko zao, salio se samo :lol: ), ali javi se covece gorim od znatizelje, da saznam da li je svet tolliko mali da smo pricali o gitari koju prilicno dobro poznajem, a da sam to tek na kraju saznao...

teodorica
MF veteran

Post by teodorica » 02 Jun 2008, 22:10

Dali postoji mogucnost podvale kod kupovine original strat-a,npr. original vrat stavljen na falsh telo,ili falsifikovan headstock?Nadam se da nije van teme.

viden

Post by viden » 02 Jun 2008, 23:00

teodorica wrote:Dali postoji mogucnost podvale kod kupovine original strat-a,npr. original vrat stavljen na falsh telo,ili falsifikovan headstock?Nadam se da nije van teme.
Pa takve podvale su klasika kod preprodavaca i zato se pre kupovine (naročito skuplje gitare) treba dobro upoznati s "materijom".
Srećom sada je lakše jer se na internetu lako mogu proveriti modeli, serijski brojevi...

mr.flash

Post by mr.flash » 07 Jun 2008, 23:20

Receno je dosta tacnih stvari, ali se dosta i nagadja. Da se razumemo, kraj 70ih i do sredine 80ih je bio najgori Fenderov period, iz razloga sto je pocela masovna proizvodnja gitara. Pored toga, bilo je inovacija u izradi i jos drugih stvari zbog kojih su ti instumenti bili osrednjeg kvaliteta. Tako da kupiti gitaru iz npr. '85 i za nju izkeshirati silne pare samo zato sto sto je vintage, nije nesto cime se treba pohvaliti. Svakako da ima odlicnih instumenata, ali za kupovinu Fendera je tada pocelo da vazi ono 10/100 i 1/10 ;)
Tek Krajem 80ih fender je izbacio prvu seriju USA Standard modela koji su imali "the best of both worlds". Logican nastavak kome su predhodile serije promasaja i pilot projekata. Ta gitara je bila dovoljno moderna za metalce tipa Sambore, Bettencourta, Malmsteena, ali i dovoljno prefinjena i vintage za Knopflepa, Claptona i Becka. To je bio poslednji pokusaj da Stratocaster ponovo bude ona ultimativna gitara iz 60ih i od tada se Standard Strat USA promenio jos 1001 put, na bolje ili gore procenite sami.

friedman

Post by friedman » 07 Jun 2008, 23:37

Bilo je neke price da ce se u prodaji pojaviti crni Gilmour-ov strat, kao kompletna kopija njegovog crnog nabudzenog strata.
Zna li neko mozda nesto vise o ovome?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 08 Jun 2008, 00:04

friedman wrote:...u prodaji pojaviti crni Gilmour-ov strat, kao kompletna kopija njegovog crnog nabudzenog strata.
Zna li neko mozda nesto vise o ovome?
Obavešteni izvori kažu da je još daleko. Do sada je već pomeren skoro godinu dana od očekivanog trenutka pojavljivanja. U međuvremenu su mu cenu povisili sa $4 000 na skoro $6 000. To je već vrlo blizu 4 000 evra... Ta gitara će biti dobro finansijsko ulaganje za bogataše, i to je sve.

Da iskoristim priliku...
mr.flash wrote:Da se razumemo, kraj 70ih i do sredine 80ih je bio najgori Fenderov period, iz razloga sto je pocela masovna proizvodnja gitara. Pored toga, bilo je inovacija u izradi i jos drugih stvari zbog kojih su ti instumenti bili osrednjeg kvaliteta. Tako da kupiti gitaru iz npr. '85 i za nju izkeshirati silne pare samo zato sto sto je vintage, nije nesto cime se treba pohvaliti.
Masovna proizvodnja počinje početkom sedamdesetih, a ne krajem sedamdesetih; a Stratovi iz '85 su zakon. Te godine je Fender otkupljen od CBSa, a 1981-1985. su "Smith Strat" godine, pokušaj CBSa da se izvuče iz debakla proizvodnjom odličnih gitara. Ko naleti na '81-'85. Strata, nek' ga plati kol'ko prodavci traže, neće se pokajati.

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 08 Jun 2008, 01:33

Samo da pomenem za one koji ne znaju, a koje bi mozda moglo da zanima... Fender je nedavno izbacio novu gitaru iz Artist serije, to je Billy Corgan Stratocaster:

http://www.fender.com/products//search. ... 0115002806

Inace, voleo bih da vidim Gilmour-ov black strat u prodaji, mada mi je i estetski i zvucno lepsi onaj crveni sa EMG magnetima, onaj koji je svirao na P.U.L.S.E.-u.

Nego koji je trenutno najskuplji Stratocaster iz Artist serije, Stevie Ray Vaughan?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 08 Jun 2008, 01:46

Chord-Master wrote:Nego koji je trenutno najskuplji Stratocaster iz Artist serije, Stevie Ray Vaughan?
Trenutno? CRASH komplet ili - ako ne idemo po kompletima - Andy Summers sig. Inflacija, inflacija, cena nafte...

http://www.musiciansfriend.com/product/ ... sku=517567

http://www.musiciansfriend.com/product/ ... sku=513704

Image

Image

Post Reply