Jedini stvarno univerzalni savet koji ćeš dobiti ovde na forumu je da ipak ideš na tradicionalni koncept, sa čime se slažem (iako nisam baš tradicionalista) jer većina svirača preferira trad. Mnoge firme su pokušale da urade to što ti sad pokušavaš i možda je najuspešnija:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... aybody.jpg
...bass je ni tamo ni vamo ali je ipak i te kako dobar i jednom i drugom taboru....
E sad, moj lični stav je da dobra allround bass gitara mora da:
-bude lagana - lagano drvo, ili malo telo, chambered (ne kao semi acoustic već "weight relieving") jer prvi utisak prodaje instrument, narodnjaci, tezge .. dugo sviranje i stajanje...
-bude svirljiva (tanak vrat ili barem uzan kod nuta i obliji radijus fingerborda)
-ima stabilan vrat - hladno/toplo, različite debljine žica, sustain kao imperativ bilo kog instrumenta koji počinje od vrata (po meni ipak nešto deblji da bude jbg makar kod nut-a..... something has got to give...)
-ima minimum neophodnih kontrola (aktiva -bass treble vol)
-ima dobar cutaway na donjem rogu: lakland 44-94 i slično..
To je pod "mora", a inače treba:
-da bude fino zaobljena i udobna na stomaku i ispod lakta (znači otpadaju trad fore: daska- ubodna- oberfrezer@radijus 9mm...)
-da bude izbalansirana, tj nikako neck-dive
-da ima jedan p.u. (tj. ne mora dva)
-ima 2+2 čivije (ili 3+2 ako je petarda u pitanju...) čisto zbog šmeka i ako je niži svirač teško dohvata G žicu da naštimuje, jbg kratke ruke
Ja imam tu još nekih tripova ali njih bi zadržao za sebe...
U svakom slučaju puno sreće ti želim Kristijane, nimalo lak zadatak!