DIY Kablovi
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
-
DIY Kablovi
I koje kablove koristite kada pravite sebi, i koje dzekove? Gde mogu da se nadju i koje su cene a i kog kvaliteta?
Ja sam davno ( ima 4 godine sigurno ) uzeo oko 20 metara nekog kabla u mitrosu i isekao ga sto u male kablice sto u 3.5-4 metra kablove i jos uvek mi radi posao. Sto se tice dzekova probao sam one iz mitrosa i bili su ok. Ali su mi najbolji bili ovi iz pro elektronika od 60 din. xD
Jos uvek mi se ni jedan nije raspao, ostao u gitari i/ili pojacalu. Retko kada se otkacio u dzeku samom. Odlicno rade posao. U ovoj kombinaciji cak mnogo bolje od onih kupovnih od po 5 metara i 700-800 din, ili koliko vec kostaju.
I pored svega toga od silne zelje da probam sve nasao sam i neki coiled cable ( of doom ) koji je korisio neki lokalni matori muzicar. Dao mi covek posto nije znao da ga popravi a i dzek mu se davno raspao. I tako ja to popravim i zvuk je ... pa nije za svacije usi xD. Bas je Lo-Fi xD. Ali ga ipak koristim iz zajebancije kroz fuzz factory. Tu moja gitara postaje apsolutno ludilo i tetris.
Ove high quality kablove nisam probao. Imao sam u rukama neki kabl iz USA sa zlatnim dzekovima. Popravio sam cudo i mogu reci da mi je SG s njim ( dok sam testirao ) zvucao 15% bolje nego s mojim cheap quality kablovima. A kada mi je lik rekao da je kabl platio 50-100 evra samo sam mu ga cusnuo u ruke.
Ja sam davno ( ima 4 godine sigurno ) uzeo oko 20 metara nekog kabla u mitrosu i isekao ga sto u male kablice sto u 3.5-4 metra kablove i jos uvek mi radi posao. Sto se tice dzekova probao sam one iz mitrosa i bili su ok. Ali su mi najbolji bili ovi iz pro elektronika od 60 din. xD
Jos uvek mi se ni jedan nije raspao, ostao u gitari i/ili pojacalu. Retko kada se otkacio u dzeku samom. Odlicno rade posao. U ovoj kombinaciji cak mnogo bolje od onih kupovnih od po 5 metara i 700-800 din, ili koliko vec kostaju.
I pored svega toga od silne zelje da probam sve nasao sam i neki coiled cable ( of doom ) koji je korisio neki lokalni matori muzicar. Dao mi covek posto nije znao da ga popravi a i dzek mu se davno raspao. I tako ja to popravim i zvuk je ... pa nije za svacije usi xD. Bas je Lo-Fi xD. Ali ga ipak koristim iz zajebancije kroz fuzz factory. Tu moja gitara postaje apsolutno ludilo i tetris.
Ove high quality kablove nisam probao. Imao sam u rukama neki kabl iz USA sa zlatnim dzekovima. Popravio sam cudo i mogu reci da mi je SG s njim ( dok sam testirao ) zvucao 15% bolje nego s mojim cheap quality kablovima. A kada mi je lik rekao da je kabl platio 50-100 evra samo sam mu ga cusnuo u ruke.
Re: DIY Kablovi
Mugen_Gica wrote: zvucao 15% bolje nego s mojim cheap quality kablovima...

Uzimajući u obzir da TI možeš da prepoznaš toliku razliku u zvuku koje prenose kablovi,

EDIT: i da, obavezno gledaj da su kablovi "halogen free". Štite životnu okolinu u extremnim slučajevima požara, bre!

U prevodu, toliko je strana napisano u vezi kablova da i vrapcima ništa više nije jasno. Jedino je dokazano da je to metafizičko pitanje na koje su pali i najiskusniji audiofili na "blind" testovima. Tako da, ne foliraj se i ne IZMIŠLJAJ priče o "15%" ili "Lo-Fi" kablovima koje ti možeš da prepoznaš po zvuku.

Da smehotres bude još žešći:
ne možeš testirati kablove na bilo čemu. Obavezno HIGH-END gitarsko pojačalo od 50000€ i gitara sa CUSTOM elektronikom, tj. koja ima svaku vezu sa vrhunskim provodnicima od tozle.

Eh, baš ste klinci koji vole da se prave pametni ...
Da si lepo pitao, koje kablove koristite kao svet za neku razumnu cenu pa da ti lepo odgovorim, no kada se foliraš, dobijaš istom merom. Poz i sr. n. g.
Last edited by Trzalica on 04 Jan 2013, 19:08, edited 1 time in total.
-
Ti si onaj drkadzija sa ostalih tema sto se voli praviti pametan? Kul.
Hajde de odgovori na pitanje iznad, nemoj iskati paznju pokusajima da mene i druge napravis glupim/nesposobnim/gluvim/klincima u odnosu na tebe. Vrlo je jednostavno. I pise DIY kabl. To u Srbiji automatski podrazumeva bakar sumnjive cistoce i veoma jeftine dzekove.
Ps da imam para za 2 zice zlata od 4 metra i 2 dzeka od istog materijala sigurno ne bih pisao ista na ovom forumu nego bih drkao po raji.
Hajde de odgovori na pitanje iznad, nemoj iskati paznju pokusajima da mene i druge napravis glupim/nesposobnim/gluvim/klincima u odnosu na tebe. Vrlo je jednostavno. I pise DIY kabl. To u Srbiji automatski podrazumeva bakar sumnjive cistoce i veoma jeftine dzekove.
Ps da imam para za 2 zice zlata od 4 metra i 2 dzeka od istog materijala sigurno ne bih pisao ista na ovom forumu nego bih drkao po raji.
Pazi, da nije mene, ti ne bi ni smeo da napišeš "drkadžija" jer bi bio bar opomenut od moderatora i kasnije banovan!!! Zato zahvali što gostujem, jer je u temama gde ja pišem dozvoljeno pljuvanje i vredjanje!Mugen_Gica wrote:Ti si onaj drkadzija sa ostalih tema sto se voli praviti pametan? Kul..

I dalje, kablovi i ... crni kablovi. Ne mogu da verujem da nisi shvatio iz gornjeg sarkazma da je to najmanje bitno pitanje za neafirmisane muzičare. Uzmi tu gitaru, uštekaj u pojačalo i vežbaj, sviraj, vežbaj. Nakon par meseci sve manje ćeš osećati razliku u kablovima a sve više u kvalitetu tvog sviranja.Mugen_Gica wrote:Vrlo je jednostavno. I pise DIY kabl. To u Srbiji automatski podrazumeva bakar sumnjive cistoce i veoma jeftine dzekove.

In phrevod: NE bacaj pare na skupe konektore i kablove koji se rade čisto iz kozmetičkih razloga zarad zadovoljenja bogatih RAZMAŽENIH kupaca koji bi da se razlikuju u odnosu na "muzičare". Jednostavno, nabavi što jeftinije i S V I R A J!
-
Zasto ovaj psiho jos nije popio ban ?

Zato što još nije dostigao nivo tvoje "psihe"!Kill surf city wrote:Zasto ovaj psiho jos nije popio ban ?

-
Trzalica wrote:Pazi, da nije mene, ti ne bi ni smeo da napišeš "drkadžija" jer bi bio bar opomenut od moderatora i kasnije banovan!!! Zato zahvali što gostujem, jer je u temama gde ja pišem dozvoljeno pljuvanje i vredjanje!Mugen_Gica wrote:Ti si onaj drkadzija sa ostalih tema sto se voli praviti pametan? Kul..
I dalje, kablovi i ... crni kablovi. Ne mogu da verujem da nisi shvatio iz gornjeg sarkazma da je to najmanje bitno pitanje za neafirmisane muzičare. Uzmi tu gitaru, uštekaj u pojačalo i vežbaj, sviraj, vežbaj. Nakon par meseci sve manje ćeš osećati razliku u kablovima a sve više u kvalitetu tvog sviranja.Mugen_Gica wrote:Vrlo je jednostavno. I pise DIY kabl. To u Srbiji automatski podrazumeva bakar sumnjive cistoce i veoma jeftine dzekove.Tako ćeš jedino napredovati. Kablovi sumnjivog bakra ili od 99.9% čistog zlata, kao ni zlatni džekovi ili kineski plastični ... ti u tome neće pomoći ni 0.1%!
In phrevod: NE bacaj pare na skupe konektore i kablove koji se rade čisto iz kozmetičkih razloga zarad zadovoljenja bogatih RAZMAŽENIH kupaca koji bi da se razlikuju u odnosu na "muzičare". Jednostavno, nabavi što jeftinije i S V I R A J!
Nisi ni ti citao pa evo ti opet
"nemoj iskati paznju pokusajima da mene i druge napravis glupim/nesposobnim/gluvim/klincima u odnosu na tebe"
To koliko dugo i kako ja sviram ti ne znas. Ja imam svoj razlog zasto sam zapoceo ovu temu i nastavicu sa njom bez obzira na tvoje spamovanje.
Evo ja ću o kablovima. Nema najboljeg gitarskog kabla. Zbog prirode (visoke impedance) gitare kabl bitno utiče na zvuk. Kabl visoke kapacitivnosti, na primer taj pomenuti matori ufrćkani, ubija visoke frekfencije ali zato pojačava srednje što je u tvom slučaju dovelo do raspaljivanja fuzza.
Gitara nije Hi-Fi. Hi-Fi je težnja ka idealnom, čistom i linearnom transferu zvuka. Električna gitara je suprotno, tok signala je nelinearn, izobličen i ocena kvaliteta je veoma subjektivna.
Gitara nije Hi-Fi. Hi-Fi je težnja ka idealnom, čistom i linearnom transferu zvuka. Električna gitara je suprotno, tok signala je nelinearn, izobličen i ocena kvaliteta je veoma subjektivna.
-
Dobro i to je pocetak. Ali nije ovo quest za najboljim kablom na svetu. Realno je da niko od nas nece imati hyper kvalitetan kabl. Niko nema para za to. Ali me zanima.
Npr evo bas pro elektronik. Ti dzekovi od 60 din su bolji od onih od 140 din. Oni od 140 seku visoke. Isti je kabl izmedju dzekova, samo su dzekovi drugaciji. Sto ne mora da bude lose. Imam jedan zeleni kabl, izgleda kao crevo za zalivanje baste, i on sece visoke a ne dodaje nista drugo. Bez obzira na dzek ( sem onih zlatnih, njih nisam imao prilike da kacim na nj ). On mi je uvek pred sam ulazak u pojacalo, nekako bi tu dobro legne takav kabl.
A ufrckani ima neki smecarsko-ludacki kvalitet koji meni zvuci ok. Ja sam covek koji uglavnom ili drzi mid na 12h ili ih ubije. Ali ufrckani i Zvex su ludilo u kombinaciji. Jos dilej i eto radosti za celu porodicu.
Npr evo bas pro elektronik. Ti dzekovi od 60 din su bolji od onih od 140 din. Oni od 140 seku visoke. Isti je kabl izmedju dzekova, samo su dzekovi drugaciji. Sto ne mora da bude lose. Imam jedan zeleni kabl, izgleda kao crevo za zalivanje baste, i on sece visoke a ne dodaje nista drugo. Bez obzira na dzek ( sem onih zlatnih, njih nisam imao prilike da kacim na nj ). On mi je uvek pred sam ulazak u pojacalo, nekako bi tu dobro legne takav kabl.
A ufrckani ima neki smecarsko-ludacki kvalitet koji meni zvuci ok. Ja sam covek koji uglavnom ili drzi mid na 12h ili ih ubije. Ali ufrckani i Zvex su ludilo u kombinaciji. Jos dilej i eto radosti za celu porodicu.
bas sam mislio da zamenim ove stare kablove koje imam i uzeo bih nesto bas dobro, da ne mislim vise o tome godinama. Za sada su mi u opciji sommer XXL, george L, mozda Van Damme Silver (za taj ima da se biraju 3 razlicite kapacitivnosti) ili nesto slicno. Od jackova cu najverovatnije neutrik ili switchcraft. Tubetown.de ima dobre cene za sommer i fenomenalne za neutrik ali su mnogo digli cene postarine. Pre sam slao za manje od 10e, sad traze oko 35e za shipping. 'ebes to.
Koristim Sommer Cable, "The Spirit XXL" i to je po mom misljenju,a i po misljenju mnogih (najprodavaniji kabl na metar ko Thomann Music),kabl sa najboljim odnosom cena-kvalitet.
Za one koji hoce da ustede, odlicna opcija je "The Spirit", zvucno je bolji od verzije XXL, ali je znatno kruci i mislim tezi. Jos ekonomicnija opcija je "Tricone MkII" od istog proizvodjaca. Zvucno je malo skromniji od prethodna dva, ali jos uvek je bolji od vecine izvikanih kablova. Izuzetno je savitljiv i lagan, pa je dobar izbor za patch kablove.
Neutrik konektori su poznati po kvalitetu, sasvim opravdano, ali se kvalitetom namece, kod nas malo poznata firma iz Australije, Amphenol. Zapanjio me je kvalitet njihovih jeftinijih konektora. Verovatno su jos bolji oni koje oni obelezavaju kao profy. Svakako preporuka.
Ima nesto, sto mnogi ovde zaboravljaju, a to je kvalitet lemova. Ne moze se ocekivati kvalitetan spoj, a da se pri lemljenju koristi losa lemilica, los tinol i da se nema barem malo iskustva u tome. Racunajte, da je uvek bolje, da ako ne ispunjavate pomenute uslove, posao poverite nekome ko to ume i zna. Svi ce reci, lemiti je lako, ali do sada sam se nagledao svega i svacega. I najbanalnija stvar, ako se ne odradi kako treba, moze napraviti problem, a problemi znaju da nastanu, kada ih najmanje ocekujemo.
Za one koji hoce da ustede, odlicna opcija je "The Spirit", zvucno je bolji od verzije XXL, ali je znatno kruci i mislim tezi. Jos ekonomicnija opcija je "Tricone MkII" od istog proizvodjaca. Zvucno je malo skromniji od prethodna dva, ali jos uvek je bolji od vecine izvikanih kablova. Izuzetno je savitljiv i lagan, pa je dobar izbor za patch kablove.
Neutrik konektori su poznati po kvalitetu, sasvim opravdano, ali se kvalitetom namece, kod nas malo poznata firma iz Australije, Amphenol. Zapanjio me je kvalitet njihovih jeftinijih konektora. Verovatno su jos bolji oni koje oni obelezavaju kao profy. Svakako preporuka.
Ima nesto, sto mnogi ovde zaboravljaju, a to je kvalitet lemova. Ne moze se ocekivati kvalitetan spoj, a da se pri lemljenju koristi losa lemilica, los tinol i da se nema barem malo iskustva u tome. Racunajte, da je uvek bolje, da ako ne ispunjavate pomenute uslove, posao poverite nekome ko to ume i zna. Svi ce reci, lemiti je lako, ali do sada sam se nagledao svega i svacega. I najbanalnija stvar, ako se ne odradi kako treba, moze napraviti problem, a problemi znaju da nastanu, kada ih najmanje ocekujemo.
kakav je ovaj Klotz, AC104?
kod amphenol nisam siguran da li im je telo metalno ili plasticno. Cak i ova profi T serija po defaultu ima plasticno telo, a metalno je opcionalno
http://www.amphenolaudio.com/Amphenol_P ... eries.html
http://www.amphenolaudio.com/Amphenol_P ... eries.html
Thermoplastic backshell
Oni su čuveni u računarskoj industriji. Konektor za printer se u žargonu zvao Apfenol.Bane bass wrote:ali se kvalitetom namece, kod nas malo poznata firma iz Australije, Amphenol

Ja već par godina teram DIY varijantu Neutrik džek plus Proel kabl, i to je valjda ok, tj ja sam zadovoljan. Nije da sam nešto uporedo eksperimentisao sa raznim varijantama.