Lepak kojim sam lepio rozetnu se dobro osusio pa je na redu skidanje viska materijala i lepka koji je iscurio. A to sam radio malo nozicem od salpera malo smirglom...
Akustara ispocetka
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Akustara ispocetka
Trooper, zahtev usvojen, od sad cu slike stavljati u spoiler
Lepak kojim sam lepio rozetnu se dobro osusio pa je na redu skidanje viska materijala i lepka koji je iscurio. A to sam radio malo nozicem od salpera malo smirglom...
I konacno
Posle toga ide isecanje rupe(sound hole)
Ah da, umalo da zaboravim da vam predstavim pomocnika. Ovo je Luna i malo je stidljiva
Pa da nastavim. Nastupa obelezavanje gde ce koja gredica da bude zalepljena
I pripremanje gredica. Ovo je "specijalni" alat za smirglanje gredica tako da strana koja se lepi za plocu ima radijus. Opet parola snadji se
E tako, i to je gotovo. Jos samo da ukrojim gredice koje se ukrstaju(x braces) i idemo na lepljenje.
And perfect match
A sad lepljenje. Ovo je jos jedan u nizu improvizovanih alata, dve ploce fiksirane paralelno, a za podupirace koristim kojekakve ostatke od dascica. Uostalom tu su slike pa da ne duzim
Dok se to susi pripremam zadnju stanu
Ovo je dascica smreke ostala od nekog projekta i bice idealna za lepljenje preko spojeva dve ploce zadnje strane. Jeste, nije iz komada ali cu ih sastavljati na mestima gde stoje gredice
Ovako to treba da izgleda
Nastavak lepljenja gredica na gornju plocu
Dok se to susi pripremicu dascicu koja stoji ispod kobilice, sa unutrasnje strane, neznam naziv ali znate o cemu pricam
Posle izvesnog vremena i nju sam zalepio
I na kraju sam zalepio dascice preko spojeva ploca zadnje strane
Ja mislim da je dosta za danas. Pozdrav svima do sutra.
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Idemo dalje. Nakon sto je odlezalo celu noc i naravno lepak se ususio
Red je da obradim ivice, da ih zaoblim
I da obelezim i usecem mesto na koje cu zalepiti gredice
I naravno lepljenje
To je gotovo za sad. Da se vratim na gornju plocu, ovo je u sirovom stanju, cisto da se vidi sta dobijam onim smirglanjem gredica pod radijusom
I obradjivanje gredica, malo dleto malo smirgla
I...
To je to, drugari, za danas, imao sam drugih obaveza pa nisam stigao vise posla da uradim. Sutra, nadam se, cu da savijam stranice i da ih lepim za gornju plocu. To je u planu ali videcemo izjutra.
Veliki pozdrav svima.
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Veliki pozdrav svima.

Хвала ти много, дивно је што све овако детаљно документујеш. Ово ми је једна од занимљивијих тема од кад знам за форум.
carski
gledam ove slike i razmisljam koliko u Srbiji ima ljudi koji sa strascu, posvecenoscu i umecem prave ovakve stvari i ono mislim se da je stvarno nasa tragedija da od necega sto je dobro i ima potencijal ne umemo da odnegujemo neku ozbilniju pricu i uzdignemo to na visi nivo, ili bar ne josh dok se u ovoj zemlji zakonski ne urede neke stvari.

Ovo je stvarno divno. Ova slika gredica na gornjoj ploci je....
Stvarno svaka cast

Hvala vam puno. Mnogo mi znaci vasa podrska. Citao sam nedavno jedan clanak o nasem coveku, nemogu da se setim imena ali vi verovatno znate o kome se radi, koji jedini u Srbiji ima sertifikat od Gibsona, Fendera i jos nekih poznatih proizvodjaca, za gradnju akusticnih gitara. I imao je u planu da pocne gradnju i brendiranje nasih gitara, pa se obratio Dinkicu za pomoc, imajuci u vidu da je i on muzicar i da ce naci zajednicki jezik, ali mrka kapa. Niko mu se nije javio. Toliko o nasoj drzavi.
da ...mislim da je u pitanju Danche Ivanovic, i da se covek vratio u USA 

Prelepo i vrlo informativno.
Vrlo brzo sve napreduje, svaka čast... 

Jedna od najlepših tema na forumu. Bravo
Sama erotika, gole gitare ...

Sama erotika, gole gitare ...
Ova tema bi mogla u stiki, "kako napraviti akusticnu gitaru"
Hvala ti na nesebicnosti i ovoj temi, i svaka cast na trudu i znanju!

Hvala ti na nesebicnosti i ovoj temi, i svaka cast na trudu i znanju!

Kao sto sam rekao na redu su stranice. I one su bile na stanjivanju na meru kod drugara a meni je preostalo smirglanje
I obavezno poravnanje strane koja ce da naleze na gornju plocu
E sad, sablonom sam obelezio kraj na koji ce da legne zadnja strana, i to sam skratio na meru. Sablon je ustvari razlozena stranica.
Spremno je za savijanje. Ovo je kalup sa pripremljenim stranicama
A ovo je alat za savijanje, cev u kojoj se nalazi grejac, a cev sam oblozio al-folijom. I to je naravno diy.
Prvo treba nakvasiti drvo koje se savija, ne natopiti nego nakvasiti blago
I idemo
Malo po malo i...
Posto su stranice ostavljene malo duze, za svaki slucaj, visak treba odseci
I...
E sad, ja spoj stranica i gornje ploce radim na ovaj nacin. Isecem tanke trake smreke ili kedra(yavisi sta mi je na raspolaganju) i onda ih nozem seckam ukoso... Al' sam objasnio... Evo slike pa vidite
Jo samo da spremim neck i tail block, to cu praviti od javora jer sam malo u nedostatku sa mahagonijem, odnosno sve sam isekao na tanje daske. Jbg...
Tu nema nekog velikog mudrovanja, jedino treba obratiti paznju na stranu koja naleze na bocne stranice. Ta strana je zakrivljena i mora lepo da naleze
A da, i da proverim naleganje bocnih stranica na gornju plocu, pa ako treba negde koju gredicu da skratim
A treba
Trenutak istine...
Namestim sve, prvo na "suvo" da vidim kako naleze
Kad se uverim da je "leglo", krecem sa lepljenjem. Prvo neck i tail block
A zatim i spoj bocnih stranica i gornje ploce
Ovako to izgleda na kraju
To je to za danas. Pozdrav svima.
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Tu nema nekog velikog mudrovanja, jedino treba obratiti paznju na stranu koja naleze na bocne stranice. Ta strana je zakrivljena i mora lepo da naleze
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler: