Texas spec,CS 69 ili neke druge?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

spanjevic

Texas spec,CS 69 ili neke druge?

Post by spanjevic » 31 Jan 2013, 08:44

Zdravo forumasi.Evo opet ja u nedoumici pa odlucih da se obratim iskusnim,starim vukovima sa foruma.Dakle odlucio sam da napravim mali upgrade na mom Amer.standard startocasteru sa njegovim standard single coils-ima.Slusao sam dosta review-e na YT koliko god oni bili mjerodavni ili ne i malo sam napravio neki uzi izbor na Texas Special,CS 69 ili SD SSL-1.Nisam u prilici da licno probam pomenute magnete ali ono sto zelim od njih je da zvuce sto vise fenderovski sa prepoznatljivim bell-tones-ima,znaci vintage ali i da zvuce dobro i masno na drive-u i clean-u.Slusao sam i neke Dimarzio Area 67 i sl.magnete i cini mi se da zvuce dosta vjestacki i da uzimaju dio duse koji ima strat(mada su dosta masni)Ne bih uzimao HSS kombinacije,znaci iskljucivo SSS .Napomenuo bih da sviram komercijalu sa klavijaturistom koji ima aranzer i 6 god.smo bili u pratecem,kompletnom bendu koji se kasnije raspao.Znam da je mnogo bitno licno probati svaki od gore navedenih magneta ali zaista trenutno to nisam u mogucnosti tako da bi mi svaka preporuka dobro dosla.Pozdrav i hvala unaprijed. :ziveli:

P.S.Evo je moja ljepotica...
Image

Guitar_thrill
MF veteran

Re: Texas spec,CS 69 ili neke druge?

Post by Guitar_thrill » 31 Jan 2013, 09:55

Ja isto imam amer. standarda, prvo sam stavio Duncane ssl-1, sad trenutno imam cs 69 (znači sledeći su verovatno texas special :mrgreen: ).
Za "taj" fender zvuk, su po meni najbolji upravo cs 69, imaju više basa i visokih, manje srednjih, zvuk je stvarno odličan, i vrlo prijatan, nije ono da para uši na treble magnetu itd, kao što znaju neki magneti....Neke mane su : svi magneti su iste jačine, što znači, da će bridge biti možda malo tiši, ali nije nikakav problem, pogotovo ako sviraš sa klavijaturom, a nemaš da se "daviš" sa još jednom gitarom, druga stvar staggered su, malo se glasnije čuje ona jedna žica, ali opet nije ništa strašno, i treća, nema 2. i 4. pozicije bez šuma, što je možda nekome bitno, meni svakako nije.
SSL-1 su nešto između cs69 i texas special, imao sam ih dosta dugo, i znaju da zvuče malo oštrije od cs69 (a možda i ja samo tad nisam znao lepo zvuk da namestim), dobri su inače, malo agresivnije zvuče na drajvu. Inače isto, kao i cs69, sva tri magneta iste jačine, staggered. Jedino ima da se kupi rwrp srednji, da nema šuma na 2. i 4. poziciji.
Eto, po meni, cs69 ima topliji, manje napadan zvuk, ssl1 su mi bili malo "praskavi" :)

Milanares

Post by Milanares » 31 Jan 2013, 11:51

ja imo cs69, kidaju. samo, da li bash to tebi treba, otkrices sam. po meni nisu ni za kakvu komercijalu, al' opet, stajaznam...

spanjevic

Post by spanjevic » 31 Jan 2013, 11:55

Texasi mi zvuce onako najvise fenderovski mada nekako i kompresovano sa puno onih finih srednjih mada se i meni CS 69 cini onako najvise pogodnim za ono sto trazim.Plasim se da mi Texasi ne budu mutni jer ipak preferiram svijetliji sound.Neznam jos ni sam drugari :O.o: ...

Perce

Post by Perce » 31 Jan 2013, 12:36

Jesi razmisljao mozda o Fat 50's? Nisam ih probao ali sam cuo da su prilicno masniji od 69'.

Milanares

Post by Milanares » 31 Jan 2013, 12:40

e i to sam probao, fat 50s jesu masniji ali mnooogo sve zavisi od ostatka opreme...

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 31 Jan 2013, 14:20

69'd

Perce

Post by Perce » 31 Jan 2013, 15:21

Ja imam trenutno imam ove na stratu. Nisu losi, ali ne znam kakvi su kada se nabodu u neko kvalitetno njakalo :O.o: :S.

spanjevic

Post by spanjevic » 31 Jan 2013, 16:43

Definitivno ce to biti Texas Special ili CS 69 mada zbog basa i visokih ce to vjerovatno biti CS 69,ali me stvarno zanima da li neko ima iskustava sa Texas Spec.i to kako se ponasa na drive-u i sa distorzijom jer sam negdje procitao da nije bas za high gain varijante.Ujedno hvala svima na korisnim odgovorima i preporukama koje cu jos razmotriti jer definitivno jos nisam na cisto sta i kako.

Trzalica

Post by Trzalica » 04 Feb 2013, 15:00

spanjevic wrote:... jer sam negdje procitao da nije bas za high gain varijante.
Gde si ovo pročitao ako nije tajna? Baš me zanima šta su ti ili taj "expert" pisali dalje ... :?:
Po njima je verovatno "vintage" tip magneta Alnico II za high gain :?: :?: :?:

P.S. zašto te uopšte svrbi džep da zameniš i ovako odlične Alnico V magnete sa tog usa std. strata nekim drugim Alnico V magnetima kao što su CS69 ili Tex. Spec.? Ne verujem da bi osetio razliku u nekoj klupskoj svirci. Da ne spominjem sobu i pojačalo i par efekata pride u lancu.
Ja imam dve ploče sa magnetima (obe 250k potovi) kući i jedna je sa Tex. Spec. i nema tu neke razlike. Jedino što se hmm primeti je to da su tex spec. magneti u neki mah svetliji od standardnih i to ako se "poželI" čuti razlika. Izlazni karakter im je takodje sličan ...
Ja iskreno razmišljam da oprobam neke magnete koji nisu "high gain", što znači neke Alnico III ili eventualno i Alnico II verzije koje više "vukU" strat u vintage ton šezdesetih. Na kraju krajeva, ne sviram Maidene sa Fenderom. Za tu priliku koristim drugu gitaru.
Mislim da tip svirke odredjuje da li će biti Alnico V ili neki slabijeg karaktera. Šteta pa svi mi tražimo neku univerzalnost od strata, da zvuči vintage kao šezdesetih i moderno kao mejdeni, gerimurovski i td. Zato valjda i toliko "custom" verzija magneta koje ubedjuju muzičare da se od babe može devojka ... a kada se sve sabere, baba ostaje baba ma kakve magnete joj nadenemo ako drvo ne rezonuje kako treba, ako ostala elektronika nije kako treba, ako ne kortistimo dobra i jaka pojačala i skupocene rack efekte ...

bancika

Post by bancika » 04 Feb 2013, 15:20

a koji single coil magneti jesu za high gain? Posto su singlovi zuje pa bilo koji hi-gain zvuk zahteva i noise gate i to dosta njega...a sa druge strane, singlovi su presvetli za high gain, samo skripanje mozes da dobijes bez ikakve punoce. Ako ti hi-gain treba, okani se singlova.

svitas

Post by svitas » 04 Feb 2013, 15:39

Ja sam dosta eksperimentisao sa raznoraznim magnetima i od ovih koje si odabrao slazem se sa Trzalica da je to sve jako slicno. Tex. Spec su nijansu otvoreniji u visokim i po meni imaju malo lepse midlove ali nista maestralno i na prvi pogled ocigledno. Ja na jednom Stratu imam u bridge poziciji DiMarzio Tone Zone Humbucker u singlu i to je recimo meni bio ozbiljan pomak u odnosu na standardne Alnico V magnete. Mnogo vise na tonskim razlikama mozes da dobijes nestandardnim povezivanjem elektronike i dodavanjem jednog Push/Pull pota, koji ti daje razne mogucnosti u povezivanju magneta (paralell, phase...), kao i mogucnost da u pojedinim pozicijama imas povezana dva singla kao Hum. Pogledaj malo po netu tih shema mora da ima gomila.

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 04 Feb 2013, 16:26

bancika wrote:a koji single coil magneti jesu za high gain? Posto su singlovi zuje pa bilo koji hi-gain zvuk zahteva i noise gate i to dosta njega...a sa druge strane, singlovi su presvetli za high gain, samo skripanje mozes da dobijes bez ikakve punoce. Ako ti hi-gain treba, okani se singlova.
A mislim da ljudi imaju različitu predstavu šta je high gain, meni je npr. Eric Johnson kad zgazi fuzz face, tebi je nešto drugo, nekome trećem ni to tvoje nije dovoljno high gain :D ne kažem da je to ispravno, ali kad se provlači priča singlovi + gigh gain, mislim da se ne misli baš na te ekstremne sitaucije :)

bancika

Post by bancika » 04 Feb 2013, 16:31

chuck berry kind of high gain :)

za EJ se slazem da ima pozamasno gaina, ali cesto su mu tu buckeri...ovde mu je recimo HS2 u stratu koji nije jak ali je masniji od obicnog singla i ne zuji.

Trzalica

Post by Trzalica » 05 Feb 2013, 21:19

bancika wrote:a koji single coil magneti jesu za high gain? Posto su singlovi zuje pa bilo koji hi-gain zvuk zahteva i noise gate i to dosta njega...a sa druge strane, singlovi su presvetli za high gain, samo skripanje mozes da dobijes bez ikakve punoce. Ako ti hi-gain treba, okani se singlova.
Zato ja i velim da je ipak strat za "umerenije" magnete i da sve one high gain varijante ostavimo za neke gitare sa humbuckerima.
Btw. šta mislite o ovim "single coil" magnetima: http://www.seymourduncan.com/products/e ... _jr_sjbj1/

Post Reply