Midi switcher za pedale: sta biste voleli da ima?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Koju vrstu EQ-a da stavim?

Graficki (5-band)
4
33%
Parametricki (3xparametric)
8
67%
Baxandall
0
No votes

Total votes: 12

Cortex
The Necromancer

Re: Midi switcher za pedale: sta biste voleli da ima?

Post by Cortex » 02 Apr 2013, 11:37

taman sam postao zadovoljan svojim pedalboardom a sada me teras da preispitujem to :lol:

andrej]

Post by andrej] » 02 Apr 2013, 13:54

shema gotova, i kod ubrzo...

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 02 Apr 2013, 14:43

andrej], svaka čast za trud, i šerovanje source koda i svega što ide. :) :bravo:

Kapiram da, ko je u fazonu pojedinačnih pedala i složenog pedalboarda a razmišlja o switcheru, ovaj switcher izlazi oko stotinak evra (30-40e za ovo što si ti rekao, custom kutija neka je to 2000rsd kod onog lika koji Maksi savija kutije od lima, 8x2 džekova za loopove, 9 tastera, +sitnež, LED-ovi), i to je apsolutni penal, jer omogućuje programabilnost u korišćenju omiljenih pedala, i što je najbolje, sastav pedalboarda se opušteno može menjati, a signal se čuva od nepotrebnog prolaza kroz nekorišćene pedale...

Pratim dalje temu sa velikim uživanjem i iščekivanjem napretka. :ziveli:

maksabass

Post by maksabass » 02 Apr 2013, 15:08

Bravo Andrej...to ima smisla...samo mi nije jasno ovo...Da li ovaj kontroler podrazumeva upotrebu displeja,ja sam razumeo da on mozee da ganja samo tih osam preseta (kao i analogni) ili pak moze malo vise vise od toga?
Evo kako sam ja to skontao...jel,posto nisam - programabilan- (znam o cemu se radi ,al iskustva nemam)...ono sto ovde radi arduino,to u analognom rade dip prekidaci...tu je razlika-sve ostalo je skoro isto?
Sto se tice cene ovog i analognog tu su negde,da li su mogucnisti digitalnog vece -to pitam?I koje su ?
dakle prednosti digitalnog u odnosu na analogni...to bi voleo da Nam objasnis...Vec ,sam posao oko izrade plocica i ostalih komponenti je skoro isti i za jedan i za drugi.

andrej]

Post by andrej] » 02 Apr 2013, 15:17

pola koda gotovo :)
mene samo boli sto, kad bih dodao bank up / bank down (kao da imas 20 bankova po 8 preseta) prekidace, neko bi se javio i rekao da je to suvisno i ubija funkcionalnost. ali, neka. bilo kakva kombinacija sa bank-om je samo 2 dodatna prekidaca i malo koda, pa, i ako neko napravi uredjaj u ovoj verziji, moze da reprogramira kontroler i doda 2 svica za 20 minuta, ako se za to ukaze prilika... samo je pitanje indikatora na kom si bank-u, a to se moze resiti jednim 7-segmentnim led displejom...

andrej]

Post by andrej] » 02 Apr 2013, 15:26

maksabass wrote:Bravo Andrej...to ima smisla...samo mi nije jasno ovo...Da li ovaj kontroler podrazumeva upotrebu displeja,ja sam razumeo da on mozee da ganja samo tih osam preseta (kao i analogni) ili pak moze malo vise vise od toga?
Evo kako sam ja to skontao...jel,posto nisam - programabilan- (znam o cemu se radi ,al iskustva nemam)...ono sto ovde radi arduino,to u analognom rade dip prekidaci...tu je razlika-sve ostalo je skoro isto?
Sto se tice cene ovog i analognog tu su negde,da li su mogucnisti digitalnog vece -to pitam?I koje su ?
dakle prednosti digitalnog u odnosu na analogni...to bi voleo da Nam objasnis...Vec ,sam posao oko izrade plocica i ostalih komponenti je skoro isti i za jedan i za drugi.
nisam video tvoj post kad odgovorih.
ne, ovo sto sam uzeo da pravim nema displej.
funkcije su skoro iste kao analogni, samo sto nema prckanja hemijskom po dip svicevima u mraku kluba, ako hoces da izmenis preset, nego se svicer moze programirati stojeci. takodje, mozes da, u toku koriscenja bilo kog preseta upadnes u 'pedalboard mod' i palis pedale ponaosob... i na kraju, dobijeno podesavanje mozes da sacuvas ili bacis i vratis se u preset mod.
cini mi se da ovde ima mnogo manje lemljenja nego da petljas sa 8 dip sviceva i cudima.

preseta ima 8. sa dodatnih 100 linija koda, 2 dodatna prekidaca i led displejem, moze se dobiti 64 banka po 8 preseta (512 preseta), sto je i gornje ogranicenje zbog velicine ugradjenog EEPROMa. ovo sto sam za sad napisao je toliko efikasno i brzinski i memorijski, da ne gubim ni bit nigde, i sve furam preko bitwise operatora i vektora (programeri znaju).

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 02 Apr 2013, 15:39

Image

maksabass

Post by maksabass » 02 Apr 2013, 18:33

Ok hvala...na odgovoru ...i nedaj da ti niko ubija volju...ovde pitaj cisto da vidis misljenja drugih ,a kao konstuktor napravi, kao prvo nesto cime ce vecina biti zadovoljna(po tvojim procenama) a u isto vreme ne bude komplikovano i skupo za izradu.
I polako...sto se tice onog mog posta oko takmicenja...nemoj se zuriti ...nisam mislio na takmicenje ko ce pre ...nego cisto onako da produhovimo celu temu.Jer meni ce trebati malo vise vremena oko izrade istog ,jer sam u velikoj guzvi...a to moram osmiisliti polako da ne bi doslo do nekih greskica ....
Mene zanima sta je bolje arduino ili pic microcontroler?Ili je to nesto isto...Evo o tim stvarima je i Bancika pisao...cudi me da ga jos nema da se javi...imam utisk da je on itekako kopmetentan za ove stvari.

andrej]

Post by andrej] » 02 Apr 2013, 22:52

Bancika je u ovoj prici duze od mene i on je krenuo da napravi ovako nesto, ali sa PIC-om. Ocigledno ne ulazi covek cesto na forum.

PIC-ovi su jeftiniji, ali tezi za programiranje, manje ima pristupacnih library-a u C-u, a optimalan rad za bilo kakvu ozbiljniju primenu zahteva pisanje makar dela koda u asembleru (koji ima malo instrukcija). morate da imate i programator i koriscenje PIC-a ne preporucujem nikome osim programerima i elektrotehnicarima. dizajniranje necega sa PIC-om uzima barem 10x vise vremena.

Arduino je integrisana platforma, vecina modela ima integrisan USB-to-serial interfejs za programiranje i sve je osmisljeno za neprogramere. ovaj kao c++ (u stvari fork neke varijacije na c temu) je uzasno lak i jasan, razvojno okruzenje zakiva, prijave gresaka su logicne, sve zivo je apstrahovano u milion library-a, sto zvanicnih, sto korisnickih... raj za svakog neprogramera. kopiranje programa na chip je posao za decu. arduino ima dovoljno snage da pokrije sve MIDI/muzicarske potrebe, a dovoljno je jednostavan da bilo ko moze da nauci da ga programira za manje od pola godine. Inace, ako sprzite bootloader na onaj ATmega328, on (sa kristalnim oscilatorom i 9705 stabilizatorom napona) cine sve sto Arduino predstavlja.

maksabass

Post by maksabass » 03 Apr 2013, 00:06

Znaci je se hvatam uvek za one teze stvari... :D
Evo ...ovo je ploca sa PIC-om,koji tek treba da se programira,sta ja naravno neznam,a ne mogu da cekam da mi to neko valjano odradi,pa sam ga ostavio trenutno na stranu...
Image
Image
I naravno u zelji da to sve proradi i napravim prvi eksperimet,u praksi ...odlucim da napravim i analogni modul,koji radi :D
Image
Image.
Zbog nedostatka vremena i sredstava,kao ni interesovanja za tako nesto...i on ceka srecna vremena :ziveli:

andrej]

Post by andrej] » 03 Apr 2013, 11:17

imam 2 kolokvijuma danas i sutra, tako da ne brinete ako ovo ne bude odma gotovo... mada, mozda stignem u pauzama

nasao sam bolje resenje za guranje releja: integrisani darlington array, ciji se pinout leve strane DIP podnozja tacno poklapa sa desnom stranom shift register-ovog podnozja, jos ima integrisane diode koje kratkospajaju spike kad navoj u releju biva 'prekinut'. integralac kosta 50 dinara u MG, tako da je u svakom smislu bolji od diskretnih trandzi.
zove se ULN2803.

makso, ajd izbaci shemu toga i koji je tacno model PIC-a, kad si vec napravio plocicu, da se ne baca, napisacu nesto kad smognem vremena... imas programator?

inace, dodacu opcionalni MIDI interfejs na ovaj kontroler (uvek je isprogramiran, ali radi samo ako povezete dodatni hardver, sto je optoizolator i par tih gluposti), sa minimalistickim sposobnostima: na fiksnom MIDI kanalu (predefinisanom u source kodu, sto svako pre programiranja moze da promeni, samo jedan broj), kad odaberete neki preset (recimo preset 4), salje MIDI program change za program 4.

mogu da dodam i opcionalni minimalisticki midi ulaz: da kad primi neku program change poruku, bira odgovarajuci preset. recimo, kad primi PC 3, stavlja svicer u preset mod (ako vec nije u njemu) i bira preset 3.

napravicu ovo sve da bude HARDVERSKI opcionalno (i oni bank switchevi i 1 7-seg LED cifru, pa nek ima samo 10 bankova po 8 preseta, malo li je), tako da se uvek stavlja isti softver, a sta sve imate od funkcionalnosti zavisi od toga koje sve pinove povezete.

slazete se?

maksabass

Post by maksabass » 03 Apr 2013, 14:25

Programator nemam...ali u svakom slucaju bih bio zahvalan za program(naravno ako treba neka nadoknada samo raci).Radi se o modelu PIC16F877.Verujem da cu se snaci da ovde nadjem programator,ili cak sta vise da ga napravim,ali otom -potom.
Ovaj uln ship je i na mojoj ploci sa midi kontrlolerom...i takodje delim misljenje da je bolje resenje od tranzistora,no ja vec imam iscrtanu pCB za tranzistore,pa mi nece biti problem da ih samo zalemim.
Pozdrav

andrej]

Post by andrej] » 04 Apr 2013, 14:53

gotovo je, samo su i shema i kod malo nepregledni, pa cu izbaciti kad to napravim malo prezentabilnijim.

andrej]

Post by andrej] » 06 Apr 2013, 16:56

Napravio sam previse dobar uredjaj, pa sam morao malo da ga osakatim. Uredjaj bi bio prevelika konkurencija onome sto ja ocu da prodajem, ako bih ga napravio sa MIDI-jem i dobrim displejom, tako da sam morao da secnem jedan dobar deo i koda i uredjaja. Malo sam zaglupeo funkcije, tako da bi naknadno dodavanje MIDIja zahtevalo pametnu optimizaciju i prepis dobrog dela koda, ako zelite istovremeni MIDI In i MIDI Out; samo jedno bi bilo 2 min posla, ako ste dobar programer i elektronicar. S druge strane, kod je vrlo citak, jednostavan i iskomentarisan. Sve radi jako brzo, nema vidljivog kasnjenja pri koriscenju. Svakako, bolji je nego bilo sta sto Carl Martin pravi.

Takodje, mnogo vremena sam izgubio na trazenje odgovarajuce licence pod kojom cu ovo da objavim, a koja pokriva ovo: uredjaj smete da napravite samo za sebe, svaki pokusaj prodaje je krsenje licence; bilo kakvo koriscenje mog koda i dizajna u komercijalne svrhe je krsenje licence; ne smete modifikovati moj kod i dizajn korsititi ga u svom projektu, osim ako Vas projekat neprofitan i dostupan iskljucivo po ovoj istoj licenci; Vi nemate pravo da uredjaj pravite u komercijalne svrhe, ako koristi deo mog koda/dizajna. Planiram stvarno da tuzim svakoga ko krene da pravi ovo za prodaju, narocito u Srbiji.

Sve u svemu, verovatno veceras izbacujem komplet dizajn, a evo kako ce izgledati:

GLAVNI DEO:
uredjaj ima 8 prekidaca za kontrolu i deveti za menjanje moda
uredjaj ima 8 LED koji odgovaraju prekidacima i 2 dodatna koja pokazuju mod

Preset mod:
pritisak na neki od prekidaca za kontrolu pali odgovarajuce releje i samim tim i pedale. LED prikazuju koji je preset odabran. LED za preset mod je upaljena.
pritiskom Mode prekidaca se prelazi u pedalboard (edit) mod, za trenutno odabrani preset

Pedalboard (edit) mod:
led pokazuju trenutno stanje: koje pedale su upaljene. prekidaci za kontrolu pale i gase pedale u realnom vremenu. LED za Pedalboard mod je upaljen.
ako se napravi promena u odnosu na stanje koje je bilo kad je otvoren pedalboard mod, LED za preset blica.
Kratak (<1sek) pritisak na Mode prekidac ponistava izmene i loaduje preset kakav je i bio, vracajujci nas u preset mod. Dug (<1sek) pritisak cuva nova podesavanja za nas preset i vraca nas u preset mod.

dodatna funkcionalnost:
kada se upali, uredjaj je u preset modu i loaduje preset koji je na njemu bio kada je ugasen.

OPCIONI DEO:
ovaj deo je ucrtan na shemu, ali, ako obelezene komponente ne stavite, uredjaj ce sa istim kodom raditi i bez njih. opcioni deo obezbedjuje 10 bankova po 8 preseta, sto je ukupno 80 preseta i preporucujem da ga ugradite - nije puno para. delovi koji vam trebaju su jedna 7-segmentna LED cifra, odgovarajuci shift registar i 2 prekidaca (bank up/dn).

Preset mod:
7-segmentna LED cifra prikazuje koji bank je selektovan
pritisak na bank up/dn dugmad prebacuje na naredni/prethodni bank i loaduje odgovarajuci preset (ako vam je bio selektovan 3ci preset u trenutnom banku, bice i u narednom; namerno nisam implementirao nezavisno setanje kroz bankove)
sve ostalo je isto

Pedalboard mod:
bank up/dn dugmad ne radi nista, 7-segmentna LED cifra prikazuje broj bank-a u kome je preset koji editujemo
sva ostala funkcionalnost je ista

Nedalm
Urednik

Post by Nedalm » 06 Apr 2013, 17:15

ova licenca?
Image

:kokice:

Post Reply