Fender blues deluxe

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

progg

Re: Fender blues deluxe

Post by progg » 03 Apr 2013, 13:46

djomla wrote:Hvala ... Jecte, tacno je ono sta sam trazio :)
Ali za po kuci ubija ... moracu stvar da resim sa :

http://www.ebay.com/itm/Tube-Amp-VOLUME ... fc19#sp_cr

Ta stvarcica radi na drugacijem principu od onog klasicnog atenuatora koji se povezuje izmedju zvucnika i ouput-a za isti. Ovaj uredjaj koji si naveo ide izmedju preamp i poweramp sekcije pojacala i daje drugacije zvucne rezultate od recimo ove sprave http://ultimateattenuator.com/
Laicki receno taj "tube amp volume box" smanjuje signal poweramp sekcije kako bi preamp sekciju vise oterao u overdrive, tj. kako vecina gitarista to voli da kaze - "napanjio" preamp lampe.

S druge strane, ja mozda jesam s godinama nabacio odredjenu toleranciju (da ne kazem da sam ogluveo), ali ja konkretno imam Blues Deluxe, i meni je u kontekstu benda nezamislivo da volume kontrolu stavim ispod 2.5-3 a to je vec glasno i dovoljno da pojacalo "pokaze" odredjeni zvucni karakter, a dobar deo ljudi koji povremeno bane na neku probu ima obicaj da kaze da smo kao bend tihi (u pitanju je trio - alterrock blabla, power bass deonice, uglavnom "prljava" gitara i poprilicno glasan bubanj). U sobi, ako i kada sviram, drzim ga na dvojci.

Pre 3-4 godine sam i sam bio zainteresovan za slicnu spravu i nahvatao sam prijatelja da mi je napravi, misleci da cu moci volume kontrolu pojacala da oteram do, recimo, 7-ce. Mogao sam, ali nisam bio zadovoljan rezultatom, jer znam kako Blues Deluxe zvuci kada ga bez ikakvih "atenuatora" oteras na 7.
Cisto da napomenem da sam pojacalo kupio novo, neotpakovano u Nisu, bukvalno sam ga ja prvi put upalio (u radnji, cisto radi probe pre kupovine) i da lampe definitivno nisu za menjanje jer je i prvog dana radio identicno kao i danas, osim mozda zvucnika koji je vremenom "legao".

djomla

Post by djomla » 03 Apr 2013, 13:55

Hej, hvala na ovako detaljnom odgovoru. Meni attenuator treba iskljucivo radi sviranja kod kuce. Hteo bih da ga poteram malo jaca a da pri tome ne ***** komsijama kevu, a i imam dete u kuci - koje obicno spava u to vreme :))

Zato bi hteo attenuator a opet prociao sam na netu da se ljudi kunu u ovaj omnisonic. Po cemu se razlikuju tj. koji je bolji na kraju? Ovaj Omnisonic je isto poprilicno jeftin 20$

vertigo_beat

Post by vertigo_beat » 03 Apr 2013, 14:37

Ovo je američki Bluz Deluks. Ja sam mog istog ovakvog, iz 1994'te, kupio pre godinu i po dana za 500 eura. Kod izvikanog majstora sa ovog sajta zamenio originalni Eminens zvučnik Celestion Vintage zvučnikom, i nove vlampe iz predpojačala (6L6 lampe su bile moje), što me je koštalo dodatnih 190 eura (plus neotpakovan Wilkinson 3 barel bridž koji sam mu poklonio).

Get the picture.

Mislim da je cena za ponudjeno pojačalo vise nego odlična.

progg

Post by progg » 03 Apr 2013, 14:40

djomla wrote:Hej, hvala na ovako detaljnom odgovoru. Meni attenuator treba iskljucivo radi sviranja kod kuce. Hteo bih da ga poteram malo jaca a da pri tome ne ***** komsijama kevu, a i imam dete u kuci - koje obicno spava u to vreme :))

Zato bi hteo attenuator a opet prociao sam na netu da se ljudi kunu u ovaj omnisonic. Po cemu se razlikuju tj. koji je bolji na kraju? Ovaj Omnisonic je isto poprilicno jeftin 20$

Za dete kapiram - i ja imam klinca, pa kuci i izbegavam sviranje ili sviram kada je budan.

Ja nisam nesto strucan da bih mogao da udjem dublje u problematiku (bilo bi bolje da neko objasni strucnije), ali sustinska razlika izmedju omnisonica i nekog atenuatora je:

- Omnisonic se povezuje u effect loop-u pojacala. Upotrebom ces postici da preamp lampe "kuvaju", tj. rade na punom opterecenju dok ce power lampe biti manje vise (grubo receno) neiskoriscene. Sve ovo zavisi od polozaja potenciometra na Omnisonic-u, koji predstavlja klasican master volume.
- Klasican atenuator (kao onaj koji sam postavio u prethodnom postu) se povezuje iz speaker outputa na pojacalu i samog zvucnika. Rezultat je taj da upotrebom atenuatora postizes "radnu temp" kako preamp lampi tako i power lampi. (tu se sada otvaraju "vrata pakla" jer uvek ima ljudi koji ce reci da se u tom slucaju smanjuje efikasnost zvucnika i verovatno ce biti u pravu - stvar ukusa i potreba.)

Osim nvedenih razlika postoji druga, mozda za nekog najbitnija, a to je cena. Omnisonic kosta 20 dolara, a dobar atenuator ide za 10-15 puta vecu cenu (grubo 300 dolara ili eura).

progg

Post by progg » 03 Apr 2013, 14:44

vertigo_beat wrote:Kod izvikanog majstora sa ovog sajta zamenio originalni Eminens zvučnik Celestion Vintage zvučnikom, i nove vlampe iz predpojačala (6L6 lampe su bile moje), što me je koštalo dodatnih 190 eura (plus neotpakovan Wilkinson 3 barel bridž koji sam mu poklonio).
Kupio si 3 preamp lampe i V30 za 190 eura + Wilkinson bridge?

Koje lampe su u pitanju? Aj em f kjurius... ne zameri :ziveli:

vertigo_beat

Post by vertigo_beat » 04 Apr 2013, 14:58

Oprosti, malo sam bio nejasan ,,...

Napravio sam kontakt s likom sa MF koji ovde ima pricu da da pravi lampaska pojacala sa svojim logoom, po uzoru na Fender-a iz nasjvetlije epohe + reparira lampase. . Dogovor je bio da pojacalo apdejtujem za max 200 eura. Dao sam moje dve 6L6 Russian Millitary NOS lampe, + Wilkinson bridge (35 eura placen) I doplatio jos 190 eura za ostalo. Koliko mi je poznato, zamenjen je originalni Eminence zvucnik i 3 12AX7 lampe iz predpojacala), sve to za 190 eura (sto prevalizazi dogovr reparacije od max 200 eura). Cimanje, cekanje, prevoz, ne racunam.

Uzgred, ovo moje pojacalo sam prodao za 600eura posle par meseci I sad vidim, da ga likna K/P prodaje za vece novce.

djomla

Post by djomla » 04 Apr 2013, 15:47

A cek, sta te ostetio nekako? Ne razumem, cini mi se kao da si ljut ? :)
Sto proda pojacalo?

xspaceman

Post by xspaceman » 04 Apr 2013, 16:27

a koji je to majstor? :?:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 04 Apr 2013, 16:33

haha spacemen ala si pokvaren lol

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 04 Apr 2013, 16:44

:D

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 04 Apr 2013, 16:46

Ако има начина да ово изгладиш са мајстором приватно - уради тако. Ако нема, или ако баш хоћеш овако у јавности то да решаваш, уради то тако да мајстор може јавно да ти одговори, како би сви могли да чују обе стране, јер се овако ствара јако ружна атмосфера. И није у реду да хајџекујеш тему да би се пожалио на мајсторску услугу.

xspaceman

Post by xspaceman » 04 Apr 2013, 16:50

:1:

progg

Post by progg » 04 Apr 2013, 21:59

vertigo_beat wrote:Oprosti, malo sam bio nejasan ,,...

Napravio sam kontakt s likom sa MF koji ovde ima pricu da da pravi lampaska pojacala sa svojim logoom, po uzoru na Fender-a iz nasjvetlije epohe + reparira lampase. . Dogovor je bio da pojacalo apdejtujem za max 200 eura. Dao sam moje dve 6L6 Russian Millitary NOS lampe, + Wilkinson bridge (35 eura placen) I doplatio jos 190 eura za ostalo. Koliko mi je poznato, zamenjen je originalni Eminence zvucnik i 3 12AX7 lampe iz predpojacala), sve to za 190 eura (sto prevalizazi dogovr reparacije od max 200 eura). Cimanje, cekanje, prevoz, ne racunam.

Uzgred, ovo moje pojacalo sam prodao za 600eura posle par meseci I sad vidim, da ga likna K/P prodaje za vece novce.

Skontao sam i u tvom prvom postu opis vaseg "poslovanja". Po meni, ako ti je zamenio stari zvucnik za V30 i ubacio-prodao tri preamp lampe - odrao te je. Osim ukoliko:
- se radi o nekim high grade-NOS-qrac palac lampama u preampu,
- je menjao neke komponente u samom pojacalu, tipa kondenzatore, elektrolite i sl.

Nemam pojma, ali slazem se sa Kristijanom da bi majstor mogao da se javi, jer verovatno svi vec znaju o kome je rec.

Ratko

Post by Ratko » 04 Apr 2013, 22:25

@Vertigo, mene takodje interesuje zasto si prodao amp i ako si kupio neki drugi, poredjenje sa Red knob twinom i Blues Deluxe. Fenderovski clean i telecaster me interesuju vise od nesporazuma sa majstorom.

vertigo_beat

Post by vertigo_beat » 05 Apr 2013, 23:57

U pravu ste svi, nije mesto da navodim neko svoje nezadovoljstvo post festum , kad vec tad nisam reagovao. Evo, necu vise :-)

Sto se tice zvuka, moj utisak je da The Twin ima plemenitiji (visedimenzionalniji) klin I onaj barsunasti reverb. Distorzija mu je nikakva, ali valjda se zato i fenderova pojacala ne kupuju.

Blues deluxe je, cisto pojacalo, bez "barsunastog" klina I sa suvim reverbom u odnosu na svoju skuplju bracu, ako sam mogao ovim opisom da docaram razliku medju njima.

P.S. Pre nedelju dana sam kupio ozloglaseni, ultralinearni 135 W silverface Twin Reverb iz 77`, koji je sad na kanalu kod jednog niskog majstora pa se uskoro javljam sa najnovijim vestima.

Moj meksicki standard telecaster je trenutno kod Nikole, odrali smo mu poliuretan i ovih dana ga oblacimo u nitro, pa ce valjda, sve da zasija kako treba. Pisacu I o tome.

:ziveli:

Post Reply