Sta kupiti?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Guitar_thrill
MF veteran

Re: Sta kupiti?

Post by Guitar_thrill » 15 Jun 2008, 11:54

Rocket Roll wrote:Čestitam!

Za to što tebi treba (i uzimajući u obzir šta može da se nađe kod nas) ne verujem da si mogao bolje da prođeš nego sa OD-3.

Ostale pedale? Polako. Isprobavaj i vidi šta ti je zaista potrebno, u kontekstu onog što sviraš. Ne verujem da je to kompresor.
sasvim moguce, jer ja nisam imao prilike nikada da sviram sa kompresorom, ali kao sto sam rekao, treba mi nesto da bi mi solo "odskakao" od benda i od mog ritam dela pesma....tj. solo mi se slabo cuje....ali nemam para na bacanje,pa mi je verovatno bolje da sacekam, ali posto nemam prilike da probavam puno pedala, onda moram nekako da se informisem :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 15 Jun 2008, 12:34

Onda bolje neki boost? Može i kompresor, nego sam ja lično mišljenja da u "prvih pet pedala" treba uvrstiti drastične pedale, one koje rade mnogo stvari i to stvari koje ne možeš da dobiješ tehnikom. Modulacije svih vrsta, recimo - delay, chorus, flanger ili phaser... reverb već ne, on je ionako već prisutan u živoj svirci (kao i kompresija).

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 15 Jun 2008, 12:38

Jel BD-2 boost? Sta je jos boost (ja znam da imna dosta njih koji prosto imaju dve drive pedale,i jednu koriste kao boost,a drugu kao drive, prosto na onoj prvoj smanje drive a pojacaju level i tone)....sta od tih efekata delay,flanger,chorus najvise koriste u rocku, ili ako mogu neki primeri u pesmama? Znam da bih na you tube mogao da nadjem,ali vise volim pesme kao primer, da vidim kako to koriste u praksi....

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 15 Jun 2008, 13:09

Guitar_thrill wrote:Jel BD-2 boost?
Može da se koristi kao boost, tako je.
Guitar_thrill wrote:Sta je jos boost (ja znam da imna dosta njih koji prosto imaju dve drive pedale,i jednu koriste kao boost,a drugu kao drive, prosto na onoj prvoj smanje drive a pojacaju level i tone)....
Od onog što može da se nađe kod nas? Boss BD-2, Marshall BluesBreaker, Seymour Duncan Pickup Booster, DigiTech Bad Monkey (TubeScreamer klon 1:1, preporučujem zbog niske cene i "tog" zvuka), VOX Big Ben Overdrive, EHX LPB-1, EHX Muff Overdrive, dosta Behringerovih pedala.
Guitar_thrill wrote:sta od tih efekata delay,flanger,chorus najvise koriste u rocku, ili ako mogu neki primeri u pesmama? Znam da bih na you tube mogao da nadjem,ali vise volim pesme kao primer, da vidim kako to koriste u praksi....
Možda pre svega delay. Od rockabilly slapbacka do Edge / Andy Summers zvuka, delay može sve. Daje neprevaziđenu teksturu zvuku i ne zamara ako je sve vreme upaljen.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 15 Jun 2008, 13:14

Guitar_thrill wrote:Jel BD-2 boost? Sta je jos boost (ja znam da imna dosta njih koji prosto imaju dve drive pedale,i jednu koriste kao boost,a drugu kao drive, prosto na onoj prvoj smanje drive a pojacaju level i tone)....sta od tih efekata delay,flanger,chorus najvise koriste u rocku, ili ako mogu neki primeri u pesmama? Znam da bih na you tube mogao da nadjem,ali vise volim pesme kao primer, da vidim kako to koriste u praksi....

Cestitam na novoj pedali! :D

BD-2 moze da posluzi kao boost, cak je rocket par puta i rekao da je jako dobra kao boost.
Kao boost mozes svasta da koristis... Kompressor, neka slabija distorzija sa smanjenim gain-om, equalizer, volume pedala pa cak i volume pot na gitari, neke pedale imaju posebno boost dugme, mozes cak i kanale pojacala da iskoristis... Ima bezbroj mogucnosti ali ja ti opet preporucujem BD-2 jer je stvarno jako dobra pedala.

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 15 Jun 2008, 14:02

Funkomat wrote:
Guitar_thrill wrote:Jel BD-2 boost? Sta je jos boost (ja znam da imna dosta njih koji prosto imaju dve drive pedale,i jednu koriste kao boost,a drugu kao drive, prosto na onoj prvoj smanje drive a pojacaju level i tone)....sta od tih efekata delay,flanger,chorus najvise koriste u rocku, ili ako mogu neki primeri u pesmama? Znam da bih na you tube mogao da nadjem,ali vise volim pesme kao primer, da vidim kako to koriste u praksi....

Cestitam na novoj pedali! :D

BD-2 moze da posluzi kao boost, cak je rocket par puta i rekao da je jako dobra kao boost.
Kao boost mozes svasta da koristis... Kompressor, neka slabija distorzija sa smanjenim gain-om, equalizer, volume pedala pa cak i volume pot na gitari, neke pedale imaju posebno boost dugme, mozes cak i kanale pojacala da iskoristis... Ima bezbroj mogucnosti ali ja ti opet preporucujem BD-2 jer je stvarno jako dobra pedala.
hvala....pa ne znam videcu sta cu, jer opet nisam bas pri parama....za sada cu verovatno koristiti kanale na pojacalu kao boost, cisto da iskoristim ta dva drive kanala sto imam,i tu lampu u predpojacanju :)

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 15 Jun 2008, 17:14

Meni je delay bio druga pedala koju sam kupio (prva bejase distortion :) ), preporucujem ti delay svakako, zatrebace ti pre ili kasnije.

rider

Post by rider » 18 Jun 2008, 15:53

Guitar_thrill wrote:
Rocket Roll wrote:Čestitam!

Za to što tebi treba (i uzimajući u obzir šta može da se nađe kod nas) ne verujem da si mogao bolje da prođeš nego sa OD-3.

Ostale pedale? Polako. Isprobavaj i vidi šta ti je zaista potrebno, u kontekstu onog što sviraš. Ne verujem da je to kompresor.
sasvim moguce, jer ja nisam imao prilike nikada da sviram sa kompresorom, ali kao sto sam rekao, treba mi nesto da bi mi solo "odskakao" od benda i od mog ritam dela pesma....tj. solo mi se slabo cuje....ali nemam para na bacanje,pa mi je verovatno bolje da sacekam, ali posto nemam prilike da probavam puno pedala, onda moram nekako da se informisem :)
Definitivno ti treba dilej...
Ja koristim DD6 a sada je izasao i DD7 kazu da je dobar... :)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 18 Jun 2008, 17:17

Delay je super stvar ali Boss DDovi nisu.

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 18 Jun 2008, 20:08

Nasao sam Ibanez Digital Delay polovan, 40 eura ... sta mislite? Ja se ne razumem,a ne znam ni koliko vredi....ali video sam da mi ga preporucujete...

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 18 Jun 2008, 20:41

Za 40 evra?Da se proveriti, sve zavisi koji, ali je cena sasvim prihvatljiva

rider

Post by rider » 18 Jun 2008, 20:46

Funkomat wrote:Delay je super stvar ali Boss DDovi nisu.
Sta fali DD6?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 18 Jun 2008, 21:15

Ništa ako voliš digitalni delay - svašta ako voliš (kako Nyarlathotep voli da se izražava) "toplo analogno ludilo" :D

O tome možemo u posebnoj temi - "Dva lica delayja - digitalno i analogno". Ako nekog ne mrzi, nek' otvori takvu temu i nek' kaže nešto pametno iz sopstvenog iskustva.

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 19 Jun 2008, 14:27

Meni moj Boss zasada sasvim dobro radi posao, mada ne zavaram se... verujem da "somewhere out there" ima sto puta boljih Delay-eva.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 19 Jun 2008, 15:07

Chord-Master wrote:Meni moj Boss zasada sasvim dobro radi posao, mada ne zavaram se... verujem da "somewhere out there" ima sto puta boljih Delay-eva.
Ne u toj "straight digital" klasi! Digitalno rula, digitalno pravi malu decu - ako vam treba što tačnija kopija vaše signala. Izuzetno korisno ako čovek svira sa puno distorzije - analogni delay tu ne bi baš dao puno definicije, sve bi zvučalo dobrano "smuljano". Istina, BBD čipovi overloaduju vrlo graciozno, ali i vrlo "nečisto".

Post Reply