bancika wrote:meni su procesori skroz obsolete sprave. Ako hoces digitalnu simulaciju, interface + comp mi je mnogo bolje resenje.
Ima ljudi koji sviraju uživo, pred publikom a kompjuterski setup je čestonepouzdan, lomljiv i komplikovan. Plus, zvučno su i dalje najbolje simulacije u spravama koje su dedicated hardware. (što je zapravo logično) Konačno, komplikovani rack i pedalni analogni setup-ovi umeju biti privilegija jačih bendova i pratećih muzičara, ali dobar deo onih iz srednjeg i donjeg platnog razreda nose procesore jer im je to sigurica, na primer kad se ispostavi da je amp koji ih dočeka na lokaciji neadekvatan. Kakvi će biti procesori u budućnosti je IMHO besmislena tema jer se suštinski procesori već dve decenije nisu promenili. U pitanju je digitalna aproksimacija analognog setup-a i to će i ostati.
Jedino što je možda interesantno u celoj priči je pojava da, kako se uši slušalaca poslednjih godina navikavaju na određene veštačkije zvuke, tako se počinje događati da neko preferira digitalnu imitaciju u odnosu na original. Imitacija postaje "signature sound", kao što se desilo sa Djent bendovima i zvukom gitare karakterističnim za Line6 simulacije, kao i poplavom metalcore bendova snimljenih dotičnim procesorima (npr iz kuhinje Joey Sturgis-a).
Хм, па добро, начин примене процесора се није променио, али ови модерни дефинитивно боље раде од оних маторих, свакако су ближи ономе за чим јуре. Да се разумемо, мени је процесор једна непријатељска справа, мени то не лежи, и мада разумем људе који сматрају да је процесор далеко практичнија скаламерија, никад се нисам са истима саставио како треба. Увиђам да је згодније да имаш један већи комад опреме уместо 10 или више малих који су повезани шумом каблова, али претпостављам да ту просто постоји нека психолошка баријера, рецимо да ми концепт прављења пресета делује као ограничавајући фактор, а уопште не мора да буде тако. Мислим да нико у музицирању не може да примени апсолутно рационални приступ, и одабир опреме није нешто што можеш било коме да препоручиш на основу свог искуства. Интересантна је ствар да су безмало све скаламерије које су икад направљене за електричну гитару и даље у употреби, и која год нова справа да се појави - нађе своје место. То је мени некако природно, капирам да је могуће применити онолико техничких решења колико постоји гитариста, само је тржишно неодрживо. У том погледу ми је донекле бесмислен сваки покушај предвиђања будућности овог или оног техничког решења. Од краја осамдесетих, када сам почињао да јурим прве комаде опреме за електричну гитару, видео сам свашта од старудија и новитета, и да сам тада покушавао да било шта прогнозирам, испао бих велика будала. Сећам се људи који су сматрали да ће сваки новитет сасвим да потисне старудије, као и оних који су били убеђени да ће сваки новитет да потраје само до краја сезоне, и да ће онда сви да се врате на проверене вредности, а на крају се ништа од тога није десило. Када сам први пут видео уживо JEM, поносни власни истог је тврдио да је та гитара надгробни споменик свим тим Стратовима и Лес Половима, и да за коју годину нико више неће да свира те кршеве. То је било пре 21 или 22 године. Има ту још много смешних прича...
bancika wrote:meni su procesori skroz obsolete sprave. Ako hoces digitalnu simulaciju, interface + comp mi je mnogo bolje resenje.
Ima ljudi koji sviraju uživo, pred publikom a kompjuterski setup je čestonepouzdan, lomljiv i komplikovan. Plus, zvučno su i dalje najbolje simulacije u spravama koje su dedicated hardware. (što je zapravo logično) Konačno, komplikovani rack i pedalni analogni setup-ovi umeju biti privilegija jačih bendova i pratećih muzičara, ali dobar deo onih iz srednjeg i donjeg platnog razreda nose procesore jer im je to sigurica, na primer kad se ispostavi da je amp koji ih dočeka na lokaciji neadekvatan. Kakvi će biti procesori u budućnosti je IMHO besmislena tema jer se suštinski procesori već dve decenije nisu promenili. U pitanju je digitalna aproksimacija analognog setup-a i to će i ostati.
Jedino što je možda interesantno u celoj priči je pojava da, kako se uši slušalaca poslednjih godina navikavaju na određene veštačkije zvuke, tako se počinje događati da neko preferira digitalnu imitaciju u odnosu na original. Imitacija postaje "signature sound", kao što se desilo sa Djent bendovima i zvukom gitare karakterističnim za Line6 simulacije, kao i poplavom metalcore bendova snimljenih dotičnim procesorima (npr iz kuhinje Joey Sturgis-a).
bice interesantno videti sta ce biti sa gitarskim procesorima s'obzirom da su poceli da guraju 6 jezgra u telefon
Mnogo sporije ce to napredovati. Jer se ne isplati toliki R&D za gitarske procesore. Uporedi broj prodatih primeraka prosecnog telefona i broj prodatih procesora...
Sporije ce napredovati u rangu <1000$/evra jer ne mogu cenom da pokriju troskove razvoja. Zato AxeFX staje 3000$ pa ko hoce evolutivni korak unapred, neka plati
A ove jeftinije varijante mi se cini kao da nisu nesto mnogo napredovale u srzi. Kao da furaju audio engine iz 90ih, samo su dodali touch screen i fancy dugmice kojima menjas parametre istim starim sugavim modelima. Makar je to moj utisak, mozda gresim.
Kristijan wrote:Хм, па добро, начин примене процесора се није променио, али ови модерни дефинитивно боље раде од оних маторих, свакако су ближи ономе за чим јуре. Да се разумемо, мени је процесор једна непријатељска справа, мени то не лежи, и мада разумем људе који сматрају да је процесор далеко практичнија скаламерија, никад се нисам са истима саставио како треба. Увиђам да је згодније да имаш један већи комад опреме уместо 10 или више малих који су повезани шумом каблова, али претпостављам да ту просто постоји нека психолошка баријера, рецимо да ми концепт прављења пресета делује као ограничавајући фактор, а уопште не мора да буде тако.
Pazi, tu je samo fora oko tehničke izvodljivosti a ne toga da li ti nešto leži. Sa pedalama je nemoguće izvesti (bez komplikovanog switching sistema) da prebaciš odjednom sa clean farbe gde imaš comp-chorus delay-reverb na ritam gde imaš dist a sve ostalo ugašeno. Ljudi kad pričaju o tome vole da se bave zvukom, digitalijom, analogijom, ovo-ono a zaboravljaju da je osnovna fora procesora što tehnički pojednostavljuje setup i zamenjuje pun rack opreme, switching system i pedalboard od 6 kila težine. Ja sam svirao jedno vreme sa H&K Tubeman pedalom i jednim Boss-ovim Delay-om jer mi se dopadao minimalizam, ali sam morao da uzmem na kraju procesor jer ne mogu uživo sa Trigger-om da sviram takvu muziku sa dve pedale, nažalost.
bancika wrote:
A ove jeftinije varijante mi se cini kao da nisu nesto mnogo napredovale u srzi. Kao da furaju audio engine iz 90ih, samo su dodali touch screen i fancy dugmice kojima menjas parametre istim starim sugavim modelima. Makar je to moj utisak, mozda gresim.
Problem sa dizajnom procesora u nižem opsegu cena je da se te sprave prave za ljude koji nisu baš puno svirali na ozbiljnim ampovima. To jest prave se tako da ispune očekivanja, ideju neke osobe (često klinca koji počinje) kako zvuči određeno pojačalo, takva im je ciljna grupa. Tako da dosta tih procesora ima boje koje imitiraju zvuk pojačala na CD-u, u izmasterovanom miksu, gain se ponaša neprirodno, tako da stvori utisak da se lako svira, da napravi sustain čak i tamo gde ga nema itd, itd...
Ту си сасвим у праву, и ја свакако не спорим практичне стране процесора. Међутим, и свирка диктира одређена техничка решења. Знам гомилу гитариста који се никад неће наћи у ситуацији какву си описао, као што знам да ти ниси једини који баш у томе препознаје предности процесора.
Nemojte da budete ponosni previse, gordi, i sta znam, pa kao - kako sam ja zamisljao nekad a kako je sad - ispao sam budala....
Pa sta ako pogresite? Niste Bogovi i nepogresivi. Ili ste previse dobri gitaristi da cete se uzdrzavati nekih predikcija da slucajno kasnije ne bi narusili svoj autoritet jer ste o prognozama "lupetali kao otvoren prozor" .
Bas je zanimljivo kasnije za koju godinu citati sta je ko mislio a sta se danas desilo.....Ja ponavljam, meni je bilo izuzetno zanimljivo da citam i gledam entuzijaste koji nagadjaju kako ce izgledati novi Boss GT 12, fotosopirajuci slike gt desetke, a onda izadje GT100 i sve ih popisha A posteno, izgleda 10 puta gore od najgore zamisli nekog entuzijaste sa foruma.....Cak sam cuo da i ne radi lampica za looper ili tako nesto, pa je morao da se skida neki upgrade Totalna glupsot ubaciti 2 displeja i posebno oznaciti looper opciju , dati rimat tome , ne znaju vise sta ce od besa.... A zvuci mi veoma slicno kao GT10, cak mnogi vise i preferiraju GT10 i nece da kupe GT100.
Ne slazem se sa nekima od vas da je glupo predvidjati razvoj procesora....Meni je to npr zanimljivo i pametno, kao sto se ljudi bave predvidjanjima mnogih stvari u raznim oblastima.
90% kontrole axe-fxa se radi preko kompa, tj nije on ni zamisljen da mu ti menjas konfiguraciju tokom probe/svirke, vec napravis presete na kompu i udri
Imam desetinu pedala i jedan proc Digitech RP500 koji neretko koristim tako što ga uštekam u lampaša i koristim prostore i FX efekte...bolje mi je s pedalama ali ne zanemarujem trenutke kada sam u pola noći sa sušalicama i "kuvam" u dnevnoj sobi, sam sa sobom i procesorom...Uzgred da pomenem da što sam stariji sve češće primećujem da mi je svirka bolja i više mi godi kada sam sa jednom ili dve pedale, npr. wah i compressor, tj. u tim trenucima više razmišljam o svirci a manje o svemu okolo...ali to valjda dolazi s godinama...Skoro sam imao jam u klubu sa Damirom iz Dizzy Roostera, on Strat, kabel i BluesJr, ja Esquiere, kabel i Carvin Nomad...2 sata potuno opuštene svirke, more pozitivnih tonova, dinamike i reverba, slobodna glava, prsti, noge, lepota...
bancika wrote: Zato AxeFX staje 3000$ pa ko hoce evolutivni korak unapred, neka plati
za 3000 su mogli da stave ljudski tacskrin displej za kontrolu, a ne lcd displejcic i dugmice u stilu auto-kasetofona iz 1992-ge
koji ce ti tachskrin na procesoru? postavis jedan ton, provedes pola sata dok ga namestis, i posle dok sviras ne menjas skoro nista. za to ti tacskirn nije uopste potreban, da stoji bzvz tamo...
Iako sam do sada izbegavao da pišem na ovu temu, reći ću par svojih razmišljanja, koji nemaju nužno veze jedno s drugim, ali hajde...
Naime, čitav svoj svirački vek koristio sam isključivo pedale. Naravno, imao sam pojedine procesore na pozajmici radi isprobavanja kod kuće, čisto informacije radi, nikad zato što sam razmišljao da eventualno pređem na neki od njih.
Sve do nedavno. Da ne gnjavim, pisao sam o tome šta-kako-zašto ovde...
Elem, sad već 9 meseci koristim tu spravu na svirkama non-stop, sa svim bendovima u kojima učestvujem (2 cover kombinacije od kojih je jedna električna, a druga akustična kombinacija, i 2 autorska benda, od kojih je jedan world music fusion sastav, a drugi je alternativa-grunge-mjetal, i plus bilo koje gostovanje gde me zovu drugari da odsviram tj. uskočim kao pomoć ili zamena), dakle žanrovski jako različiti zahtevi, i, kako vreme prolazi, sve više sam ubeđen da mi je kupovina Nove Systema je*eno najbolja odluka vezana za opremu, IKAD. Lagan, kompaktan, uređaj, koji za moje potrebe ima sve što mi može zatrebati u duže naredno vreme.
Doduše, na njemu nema simulacija pojačala, i dalje je u kombinaciji pojačalo podešeno za strogi clean, a odavde idu svi efekti, pri čemu je Drive sekcija analogna (poseban, odvojen pcb) a sve ostalo je digitalija. Što reče jedan kolega forumaš (ne mogu da se setim ko tačno, oprostite) - analogno je to što treba da je analogno, a digitalno je to što treba da je digitalno.
Što se mene tiče, ova sprava ne ide nikuda. Iako, moram priznati, često uhvatim sebe da razmišljam da ponovo napravim setup sačinjen od malog broja pedala, ali u roku od 3ms mi odmah postane jasno da APSOLUTNO ništa time ne bih dobio što sada nemam, i to na izuzetno visokom nivou. Zanimljivo mi je zašto mi uopte te ideje i padaju na pamet - da li je u pitanju navika korišćenja pedala, ili nešto drugo, ne znam, nemam odgovor za samog sebe.
Elem, nisam nikad u svirci koristio Line6 POD procesore sa sve simulacijama pojačala (ne računam dvominutno drndanje na tonskoj probi da bi pomogao drugarima da nameste sveukupan zvuk dok ja sviram umesto gitariste), pa da mogu detaljno da komentarišem kakav je osećaj sviranja, u smislu odziva, dinamike, osećaja u odnosu na pojačalo, itd, ali ono u šta sam se uverio više puta jeste da sam finalni ZVUK u svirci sa bendom skoro ni po čemu ne zaostaje za tradicionalnim pristupom (ozvučeno pojačalo, sve po PS-u).
A naročito kvalitet simulacija efekata na procesorima koji imitiraju poznate analogne efekte - to se sad već na modernim procesorima odrađuje toliko dobro, da smatram da trika nema da se provali u live kontekstu da li je procesor ili pedale. Naravno, podrazumeva se da treba sve to kršteno da bude podešeno.
Ono što je meni odavno jasno kao dan, jeste činjenica da već neko vreme kvalitet sprava i njihove zvučne karakteristike uopšte nisu ograničavajući faktor, već samo, i jedino njihov korisnik. Koliko sam čuo dobro podešenih zvukova na Line6 HD procesorima, mnoooogo više sam se naslušao horora, od strane ljudi koji su jaako ubeđeni da znaju šta rade, a ono - bež'mo kući, spašavaj se ko može™ zvuk.
Mislim da ćemo uvek biti u raskoraku između toga što bismo voleli da imamo kao setup, i s druge strane onoga što možemo sebi da priuštimo, ili ako i možemo sebi da priuštimo željeni broj pedala&pojačala, to u jednom momentu postaje noćna mora za transport.
Nažalost, ova kompletna problematika daleko prevazilazi samo puko pitanje kvaliteta zvuka koji je na raspolaganju kod ove ili one sprave, već je tu i logistika, jednostavnost korišćenja, preveliki/premali broj mogućnosti, cena koštanja, kontekst same primene sprave (studio, svirka, probe, sobno sviranje/snimanje), i mislim da upravo ta brojnost aspekata otežava donošenje nekog krajnjeg, univerzalnog zaključka.
Činjenica je da sprave napreduju, i nastaviće da napreduju (sporije ili brže, videćemo), ali mislim da, iako mogu sve živo najkvalitetnije da strpaju uređaj koji može malo da košta (milion simulacija i efekata, sulud procesor, HD displej, sve žive moguće vrste programabilnosti), naravno da to neće uraditi zbog globalnog kapitalističkog sistema funkcionisanja, planiranog zastarevanja uređaja i cele te priče, sve mora da se obrće, zastareva, izbacuje se novo, itd. Uvek će planirano biti ispunjavanje svih živih cenovnih segmenata tržišta, i to jednostavno tako ide, u svim industrijama, pa i u muzičkoj.
Mislim da nikada jedne sprave neće izbaciti one druge (o kojem god pravcu da se radi), ali ni ne treba, po meni je super da postoje brojne opcije za koji god se pristup čovek odluči, tako da, izvolite birajte kombinaciju koja je vama zvučno zadovoljavajuća, moguća za priuštiti, i dovoljno jednostavna za logistiku.
Kako kaže Woody Allen u svom filmu - Whatever Works.
Za kraj - evo novog spota benda Ničim Izazvan, za pesmu u kojoj sam ja snimao električnu gitaru (Plavi Telebaba Telecaster -> Carl Martin 2Wah -> Nova System -> Vox AC50 iz šezdesetih + Orange 4x12 kabinet iz sedamdesetih, ne znam koji su zvučnici unutra, mogu pitati). Svi efekti (detune, reverb, delay, OD, Dist) sa Nova Systema. Iako je gitara niska u miksu, da se naslutiti o čemu se radi.