Compound radius - da ili ne?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

mateuspoz

Compound radius - da ili ne?

Post by mateuspoz » 25 Dec 2012, 12:09

http://ratcliffe.co.za/articles/radius.shtml

Evo, postavljam temu da razmenimo iskustva ili utiske...
Možda je ovo trebalo da uradim pre nego što sam već napravio compound na svom Fender Classic 60' Stratocasteru o čemu sam već pisao na stranicama o Clapton's MiM Stratu...

Dakle, moja odluka je bila da se postojeći radius sa jumbo pragovima (ne originalni vintage style) koji su na par pozicija zujali,
kada već Ilianni Guitars (Ilija Pavlović-Smederevo) i ja pristupamo poslu zamene da usput uradimo fingerboard i to sa 7,25" na 10"....

Moja odluka je bila rukovođena idejom da smanjim probleme bendinga sa niskom akcijom na višim pozicijama vrata a da na nižim gitara zadrži vintage šmek...
novi pragovi su jumbo u merama Dunlop 6100. Bilo mi je glupo da stavljam tanke pragove za Fender Custom Shop Texas Special pickups.
Na gitari su još GFS Brass tremolo blok, Micarta nut, SIT 10-46' (jesu jeftine, ali nisu baš nešto, skidam i stavljam DR Strings Hi-Beam)...

Gitara je u ovom obliku već 5 dana, imao sam i jednu svirku sa njom, dobro mi leži, ton ima fantastičan, sustain, laka za svirku...

Image
Image
Image
Image

dweezil

Re: Compound radius - da ili ne?

Post by dweezil » 25 Dec 2012, 23:43

a nisi u fazonu da mozda uradish sa 9,5" na 14", nekako mi deluje podnoshljivije

mateuspoz

Post by mateuspoz » 26 Dec 2012, 01:34

dweezil wrote:a nisi u fazonu da mozda uradish sa 9,5" na 14", nekako mi deluje podnoshljivije

...mozda si u pravu za nesto sto je modern, ali moj rezon je bio da sacuvam oblo i sto vise mase necka (u bukvalnom smislu) plus lakocu baratanja na niskom delu....a, da ostalo krene bez zatezanja...nema neke velike impresije na prvi dodir...tek, uz malo paznje moze da se primeti razlika u odnosu na normal 7.25"... :)

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 26 Jun 2013, 05:33

Veliki ''Like'' od mene, ja se sa svojim Road Worn stratom koljem od 12. praga pa naviše, i takođe planiram da uradim compound 7.25 - 9.5, čisto da olakšam život i sebi i gitari; ali 7.5 radius do 10. praga ne može ništa da zameni, kao da si rođen s tim vratom u rukama... Takođe dobar izbor pragova - 6100 je skoro iste debljine kao 6000 (onaj najveći), ali ima užu resicu pa se lakše ukucava i manje stresuje grifplatnu. Zanima me gde si nabavio blok za tremolo, ja sam hteo da naručim negde Callaham za svog strata, ali svi veliki distributeri u BG kuliraju...

mateuspoz

Post by mateuspoz » 26 Jun 2013, 09:00

tommytigh77 wrote:Veliki ''Like'' od mene, ja se sa svojim Road Worn stratom koljem od 12. praga pa naviše, i takođe planiram da uradim compound 7.25 - 9.5, čisto da olakšam život i sebi i gitari; ali 7.5 radius do 10. praga ne može ništa da zameni, kao da si rođen s tim vratom u rukama... Takođe dobar izbor pragova - 6100 je skoro iste debljine kao 6000 (onaj najveći), ali ima užu resicu pa se lakše ukucava i manje stresuje grifplatnu. Zanima me gde si nabavio blok za tremolo, ja sam hteo da naručim negde Callaham za svog strata, ali svi veliki distributeri u BG kuliraju...
Ukucaj GFS na Google i dobices sajt - Guitar Fetish...preko njih sam narucio, nekoliko puta sam radio sa njima, vrlo su brzi i efikasni, naruci obavezno brass (mesing), mnogo je plemenitiji od celicnog koga takodje imam...Na Acme guitars works imas Callaham stvari...lepo izgleda...skupo...radi samo celicni blok.... :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 Jun 2013, 11:26

Mate,

Imao sam dosta takvih gitara a probao jos vise (imao dve a probao tri). Salim se, mora da sam imao vise a probao jedno 20-tak? 50? Nemam pojma, moram da pitam, ja sve te gitare kad probam uopste ne pitam niti registrujem specifikacije. Meni svasta radi posao zavisno od raspolozenja.

MIslim da je beneficija takvog radijusa u direktnoj proporciji sa cinjenicom kakvom se muzikom bavis u smislu repertoara. Distant second je tehnika. Curve ide from highest to lowest (od prvog do zadnjeg praga) i to samo ima smisla ako mozes iskreno i distinktivno da razlucis, gde ja provodim vise vremena, ili koliko provodim vremena gore ili dole i koliko mi se saka zamara. It's all about tendinitis actually. TO sto ces ti manje vise da shredujes ili mislis da je bolji ton. Good luck with that. Ali ako imas siroki konjic (nut) i sirok vrat i flat (16" radisu ko Hebanjezi) kakav i ja imam. Ja sam svirao klasicne i flamenco gitare meni je 16" radius godsend jer ja nisam imao radijus. Flamenc0 guitars are flat. 0 radius. I klsacine su tu negde. Oko zero :).

Sta hocu da kazem , zavisi od tvog stila sviranja. Higher radius (higher curve, lower number) na nizim pragovima znaci komfor, no generalno kad tu sviras akorde (ponekad kompleksne). Lower radius (lower curve, higher number) je keva kad soliras ali ne moras da razapnes saku kao Dziz-z-a na krstu. A mi i ne znamo kakva ti je leva shaka zulu a kamoli kolika je. Vezba brale. :ziveli:

Obaska tehnika. Aj pogodi ako si Ingveta, sta bi ti vise pasovalo? :bambi:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 26 Jun 2013, 11:32

Ovo je razlika izmedju radiusa od 7.25 i 10

Image

mislim da sanse nema da neko primeti tu neki prelaz. Mnogo su bitniji dobro nivelisani pragovi.

komil

Post by komil » 26 Jun 2013, 11:57

Pomalo offtopić pitanje ali me trenutno muči: kad se kaže 7,5", 9" radius itd. da li je se misli na prečnik ili poluprečnik (zamišljenog) kruga? Reklo bi se da radius znači prečnik ali....

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 26 Jun 2013, 12:06

Пречник је дијаметар, и представља удаљеност 2 најудаљеније тачке на кружници, дакле дужину дужи која спаја 2 тачке на кружници пролазећи кроз центар.

Полупречник је радијус, и представља растојање између центра круга и било које тачке на кружници.

komil

Post by komil » 26 Jun 2013, 13:00

Uh, da naravno pa radius je polu, hvala na odgovoru.

neki

Post by neki » 26 Jun 2013, 16:14

Funkomat wrote:Ovo je razlika izmedju radiusa od 7.25 i 10

Image

mislim da sanse nema da neko primeti tu neki prelaz. Mnogo su bitniji dobro nivelisani pragovi.
o ima jos kako.mato dobra tema...elem u mitrosu sam naizmenicno isprobavao mog baju 9,5 softVneck i american vintage56 strat 7,25 thickV neck,otprilike dva sata....i gle cuda.kako kazu na nizim pozicijama i te kako prija 7,25 prosto se lepi za prste i lakse je kud ikamo za svirati akorde dok na visim pozicijama bas mi prija 9,5 sa mog baje tako da poen dajem za compaund.kad mi bude zahvalilo uzbudjenja verovatno cu se upustiti u avanturu sa vratom....inace ako nekog zanima vratovi su jako slicni na ove dve gitare mislim na debljinu ...

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 26 Jun 2013, 16:47

ja mogu da kazem da je moj jackson dx10 imao compound radius, i to je bio daleko udobniji vrat od ibanezovog koji sad imam, sad da li je zbog compound radiusa, oblika samog vrata, polozaja zvezda i mesece, ne smem da tvrdim :)

mateuspoz

Post by mateuspoz » 26 Jun 2013, 17:05

Momci, dobro da ste prihvatili ovu priču koju sam odavno otvorio...

Dersu, meni definitivno više prija manji radius (higher curve, lower number), gitara se lepi za šaku, problem nastaje gore na višim pragovima pa mi 10" dodje kao kompromis gde se zadržava oblina a ne ometa sviranje, zatezanje...imao sam u dve prilike gitare sa nepromenljivim 16"..to me strašno smara, ravno je, za mene neinspirativno...Na svom LP imam 12" i to je gornja granica koju mogu da prihvatim...svirka mi je zadovoljsvo, kada se umorim pravim pauzu...hehe...
Funk, ja se slažem da su razlike minimalne što grafika sa slike još kako prikazuje ali mi na ovom forumu upravo pričamo i pišemo o malim razlikama a ne o velikim...Imam na svojoj Esquiere gitari 7,25" small vintage frets i to pije vodu zato što iz njih izbija zvuk iz necka, kada su precizno uradjeni akcija može da se spusti ali sa 10" to ipak ide lakše. Tu se postavlja pitanje i visine pragova kao jednog "konfornog" elementa, ali da ne širim temu...

neki

Post by neki » 26 Jun 2013, 18:31

mateuspoz wrote:Momci, dobro da ste prihvatili ovu priču koju sam odavno otvorio...

Dersu, meni definitivno više prija manji radius (higher curve, lower number), gitara se lepi za šaku, problem nastaje gore na višim pragovima pa mi 10" dodje kao kompromis gde se zadržava oblina a ne ometa sviranje, zatezanje...imao sam u dve prilike gitare sa nepromenljivim 16"..to me strašno smara, ravno je, za mene neinspirativno...Na svom LP imam 12" i to je gornja granica koju mogu da prihvatim...svirka mi je zadovoljsvo, kada se umorim pravim pauzu...hehe...
Funk, ja se slažem da su razlike minimalne što grafika sa slike još kako prikazuje ali mi na ovom forumu upravo pričamo i pišemo o malim razlikama a ne o velikim...Imam na svojoj Esquiere gitari 7,25" small vintage frets i to pije vodu zato što iz njih izbija zvuk iz necka, kada su precizno uradjeni akcija može da se spusti ali sa 10" to ipak ide lakše. Tu se postavlja pitanje i visine pragova kao jednog "konfornog" elementa, ali da ne širim temu...
aferim...

fattwang

Post by fattwang » 26 Jun 2013, 21:20

Post Reply