ZooM G3/G3X

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Frostensen

Re: ZooM G3/G3X

Post by Frostensen » 08 Sep 2013, 23:53

Pa ja sam procu kupio bas zarad zive svirke. Koristim ga kao amp i sim posto bih hteo da imam kakvu takvu uniformnost zvuka jer nije isto kad idem kroz Fender i Randal npr. Elem, kao sto svi znaju po klubovima su uglavnom kombo pojacala i nije cesto da postoji monitoring. Tako da uglavnom idem direktno u kombo pojacalo (ulaz za gitaru) koje mi sluzi i kao mon. E sad, ti si napisao da to ne zvuci najbolje i da ima boljih opcija. Fora je sto je G5 napravljen za to da ide u gitarski ulaz, mislim moze i u fx sve jedno je. Ima jedno 5-6 razlicitih output opcija tako da sam pokriven gde god da sam. S tim u vezi, G5 se lepo probija, nema tu problema nikakvih. Sta vise najbolje sam zvucao kad sam u Kuglasu isao direktno u one ogromne razglase koje imaju. Problem je nesto drugo. Taj osecaj dok sviras nekako, ne umem da objasnim, nije to to ni izbliza. Ko da udaram u letvu umesto u zice jbt. Onaj Guitarrig i GDI (samo zbog boje pojacala) kad upalim, kao to je to. A ovo sve nesto tu negde al' nikako da poleti, pa dodaj booster, pa dodaj exciter da dobijes na headroomu.

edit: Da probam da definisem lepse. Meni treba Marshall crunch ili nesto za dlaku vise highgain. Fora je sto recimo Guitar rig radi taj crunch odlicno uz fin headroom. Razanaju se zice kad sviras i riljas. GRig cini da sve zajedno prave taj kliping, i cim malo opustis ruku to pocinje da se rascicava. Sa druge strane kod Zuma, kao da svaka zica za sebe pravi taj kliping i onda to postane neki zvuk pun buke u stvari. Kvaka je sto ja mogu da smanjim gain, sto mogu da rascistim zvuk potenciometrom za ton, ali to i dalje ostaje kao da svaka zica pravi svoje neku buku. U stvari, to je dobro napisao jedan lik na drugom forumu. Kao da su uzeli simulacije pojacala i onda ih nekako tako snimili i to je to. I ti sad mozes da se igras sa tim potenciometrima i sve, ali to je i dalje taj zvuk. I dalje ce svaka zica da pravi brum umesto cistijeg bong, a sve zajedno ce da prave bruuuuummmm umesto dzdzdz tj crunch. Ne znam da li ista od ovoga ima smisla sto sam napisao.

Dakle ukratko, smeta mi sto je plitak nekako i sto eto, to sve mnogo ima mnogo zujanja koje i ako nije vise sinteticko, i dalje je tu.

Realno, mogo bi i da snimim nesto ako uspem kao demonstraciju uz objasnjenje ovog iznad prosipanja.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 09 Sep 2013, 00:10

Kapiram ja sta hoces da kazes. Dodatno celu pricu otezavaju uslovi sviranja po klubovima koji nikada nisu isti...nekad mozes da ides direkt u razglas pa se slusas sa monitora, nekad moras koristiti pojacalo umesto monitora (idealno bi bilo ako vec imas presete sa simulacijama pojacala da ides direkt u poweramp) - a za sve te razlicite situacije zapravo moras imati i razlicito podesene presete. Negde treba amp+cab sim, negde ne treba, dovoljni su efekti pa direkt u redovni input pojacala. Sve u svemu, problem je sto sve te razlicite opcije diktiraju razlicita podesavanja, ne bi li se koliko-toliko dobio dosledan zvuk. :?

Ili jednostavno da uvek nosis sve svoje. Do sada sam uglavnom tako radio, a tek cu od sada tako raditi jer citav setup obrcem naglavacke, pa nece biti ni puno izbora. Ali sta je - tu je. :) Lepo kaze nemanjavelimirovic:"Hoces zvuk? Moras da se pomiris sa tim da ces da VUGLIS." :D

Sto se tice samog osecaja sviranja preko tih sprava - tu je bilo famoznih tema o tome dokle su procesori dogurali, itd... Jasno je da u nizem cenovnom rangu (tj. fakticki sve sto ne podrazumeva Axe FX i slicne sprave, odn. slicnog cenovnog ranga) covek se u neku ruku odrice tog osecaja sviranja radi same prakticnosti koje te sprave pruzaju. Ja licno protiv tog kompromisa nemam nista, a i da imam ne mogu nista da uradim povodom toga - jednostavno, imas gomilu mogucnosti i visoku prakticnost za male pare, na ustrb organskog osecaja interakcije sa opremom. Osim ako naravno ne das baaas ozbiljnu kolicinu para, pa se ti nedostaci osecaja bar svedu na minimum. :ziveli:

Frostensen

Post by Frostensen » 09 Sep 2013, 01:31

Pa to je isto zez. Najcesca varijanta je ozvuceno pojacalo koje je i monitor. Kazem, na kraju cu da radim ko konj, kupicu JCM800 ili 900 kombo ili cak ovaj DSL40C i necu se nervirati. Dobra stranza Zuma je sto je zamisljen kao poredjane pedale. Svaka ima svoje potenciometre, tako da nema onog deep editinga i kopanja po menijima kroz dugme koje radi 3 razlicite stvari da se nesto promeni. Sve moze da se radi u letu, bukvalno, ali kazem opet, nije to to jbg. Bas sam se razocarao, da su to uradili kako treba resio bih sve svoje probleme.. So yeah....

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 09 Sep 2013, 09:52

Ako ti treba Marshall-ov crunch, razmotri da recimo nekako nabavis kopiju Tech 21 British, a to je Harley Benton British Sound (zapravo to je Joyo a ne Harley Benton), koja simulira Marshall pojacala, ima u sebi kabinet simulator, i stavis je na kraj lanca da simulira pojacalo i iz toga ides direkt u razglas, a iz Zooma vuces sve efekte - tipa bustujes pojacalo simulacijom TS-a, vuces dilejeve, sta ti vec treba. Naravno, posto proc ima 2 izlaza, ti jedan iskoristis za razglas preko ove pedale, a iz drugog izlaza ides u pojacalo koje ti onda striktno sluzi kao monitor i mozes onda nezavisno da ga podesavas da tebi na bini bude kako ti hoces, jer znas da preko pedale u razglasu to zvuci isto onako kako hoces.

Ja sam tako radio solidno vreme sa Harley Benton American Soundom i Nova Systemom - jedan izlaz preko pedale u razglas, a drugi izlaz u pojacalo koje podesavam totalno nezavisno od razglasa.
Spoiler:
Spoiler:
Mozda ti ovo da rezultat koji trazis, a da ne kupujes i vuces sa sobom glavu.

Evo link do tebe o toj pedali koju sam ja uzeo, sto simulira Fendere:

viewtopic.php?f=43&t=20300&hilit=clean+ ... a&start=30

Frostensen

Post by Frostensen » 09 Sep 2013, 16:28

Ma taman sam odlucio da ne jedem jedno godinu danai kupim Marshall i sad mi ti tu nesto spasavas stvar :grummel_2: :ziveli:

E da i jos jedna bitna stvar zasto ne volim vise G5 tj. G3 za onog koga interesuje. Kad ides direkt koristi se sim pojacala i sim kabineta. Medjutim kad se ide kroz pojacalo i kad se kabinet iskljuci ... to zvuci ko mokra macka. A ako ostavim kabinet onda je malo mutno, a ako ostavim kabinet na setovanjima za poweramp, on dodaje malo cistine i sve to pocinje lepse da zvuci, ali jbg. Zum kaze da ne bi trebalo tako... i sve ***** u materinu! :grummel_2:

Frostensen

Post by Frostensen » 09 Sep 2013, 17:56

E ovako, posto ja "ne radim" vec neko vreme, poslednjih nedelju dana vise nego poslednjih godinu dana imam vremena da vezano sedim i zezam se sa ovom spravicom, tako da ponovo i posle danasnje sesije drndanja, javljam utiske s terena. Imajuci u vidu jedan od ranijih postova

"3 ) Previse output opcija koje u teoriji (ako se ne postuju pravila koriscenja) otvaraju nove horizonte ali u praksi samo prave problem ljudima jer je uputstvo nepostojece."

sve mi se vise cini da sam izveo dosta pogresnih zakljucaka koji se u sustini svode na sledece. Ja sam se sada mi se, pomalo cini, uzasno nalupetao i cesto sam koristio pogresne opcije misleci u svojoj glavi da to zvuci bolje (cab sim, kroz kabinet manjeg pojacala). Mislio sam da to daje puniji zvuk je l'te. Pa sam onda to probao da ispravim dodajuci visoke i sta ti ja znam. Kao da kompnezujem sto ne ide kroz 4x12 nego 1x12 kombo. Budala... Elem, da se ne bih vise prosipao, posto sam oprao usi i uz Gitar rig napravio neke komparacije mogu da izjavim sledece..

Jedino iza cega stojim posle ovih godinu dana, a vezano za G3/G5 je post od 01 Mar 2013, 03:16 + ono sto sam jos par puta ponovio. Simulacije su dobre, kutije (kad se ide direkt) i ne bas (bar ne Marshall)

Ovo sto sam se u poslednih par postova nalupetao oko zujanja i slicno je plod mog nemanja pojma! jer ne umem da namestim zvuk bez simulacije kabineta i to tek sad polako otkrivam kad sam sebi napravio neki reper za poredjenje. Takodje sam saznao da simulacije Marshala koje su ovde ubacene spadaju u Plexi (pre JCM800) eru i JCM 2000 koji mu dodje turbo plexi, tako da taj zvuk koji hocu ne mogu ni da dobijem bez neke dodatne gain pedale.

Ukratko, zanemarite sve sem posta od prvog marta :hide: :bambi:

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 09 Sep 2013, 18:27

Treba biti covek i umeti nekad i priznati svoju gresku. :) :ziveli:

Elem, imas mogucnost da npr. simulaciju TS-a stavis u lanac pre pojacala na procu? Probaj tako da dobijes sta ti treba. Znam da time zauzimas procesorsku moc, u slucaju da hoces jos neke druge efekte istovremeno da stavis, ali bitnije je dobijanje zeljenog osnovnog zvuka, nego sva sminka preko njega.

Ajd pa sretno u daljem istrazivanju i cackanju. :)

Frostensen

Post by Frostensen » 09 Sep 2013, 18:38

Pa to. Nije ni prvi ni poslednji put da ispadam budala, al' necu nekom da sobalim mozda dobru kupovinu zbog toga. Najcrnji momenat je sto sam ja sve vreme bio svestan da cab sim ne idu u kabinet pojacala, al' sam nesto istripovao da to tako bolje zvuci. Da su u zumu namestili da se kabinet automatski gasi kad ide u kombo, ja ne bih toliko cupao kosu...

Inace da, TS fino boji stvar. Bitno je reci i da G5 nema tih problema sa procom. Prima 9 efekata u isto vreme (G3 sa novom verzijom softvera prima 6 efekata po banci) tako da mogu da naredjam i modulacije i gejtove i bustere i sve sto mi treba :)

Sad da biram, verovatno bih kupio G3 umesto G5. Lampa je gimmick i papucica ima prekratak hod za moj ukus ali dobro. Sta sam mogo ja sam pomogo...

Dushan S

Post by Dushan S » 09 Sep 2013, 20:09

Verovatno je taj Zoom sasvim u redu (uz određenu rezervu jer nisam radio sa njim) već je problem u tvojoj zamisli kako se dolazi do farbe koju ti čuješ i kontaš "aha ovo je dobro". Ne znam koliko ima smisla pričati o internet forumu o tome, prvo zato što bi imao 1000% više koristi da samo vidiš kako pravi farbu neko ko zna kako da dobije to što tebi treba, pa da skontaš u čemu je gvint, a druga stvar je što je pisanje prilično težak način da se opiše farba. E sad, ja sam svirao gomilu čudnovatih procesora tokom života i iz njih izvlačio relativno funkcionalne farbe pa znam da je moguće dobiti nešto iz većine objekata koji prave farbu.

Elem - kod procesora realno imaš samo dve stvari o kojima misliš - EQ i gain. To je sve. U suštini sve razne simulacije kutija ovoga onoga su samo još jedan filter, dakle misliš o tome kao o dodatnom post EQ-u. Taj neki "response", ne znam kako bi ga već nazvao je već stvar same sprave. Ono što je jasno, ne zameri, je da ti nemaš dobro razumevanje kakva je zapravo ta "prava" farba. To je odmah jasno jer govoriš o Guitar Rig-u kao o nečemu što dobro radi, a on zapravo radi najnerealističnije, po mom skromnom mišljenju, od svih VST amp sim-ova. Bilo koji procesor, uključen u pristojno pojačalo koje je otpanjeno bi morao da da realniji osećaj onome ko svira nego Guitar Rig.

Najverovatniji problem je tvoja metodologija kad praviš farbu. Prvo imaj u vidu da neka pojačala ne vole procesore. Procesor će ti bolje funkcionisati u clean kanalu tranzistorskog pojačala ili jako čistog lampaša nego nekog "karakternijeg" lampaškog pojačala. Na pojačalu, ako ima pasivni EQ, stavi sve na isto, između 12 sati i 3 sata, to malo zavisi i od pojačala. podesi output tako da je bypass-ovan proc jednako glasan kao i neka farba od koje krećeš. Zatim, probaj da isključiš apsolutn osve osim gain sekcije u procu i da nađeš model distorzije ili amp simulacije ili šta već koji najviše podseća na ono što bi ti hteo. ponovo proveri da je output isti kao bypass. Namesti gain kako ti se sviđa, a onda ga smanji da bude za brucu manji od onoga koliko misliš da ti je potrebno. Zatim upali EQ, postavi ga potpuno neutralno i saaaaaamoo malo dodaj ono što misliš da treba. Kad si dobio nešto što ti se sviđa - dodaj još malo srednjih a za brucu smanji bas frekvencije više nego što bi hteo. Sad bi trebao već da si tu negde. Pokušaj i kako bi bilo kad bi dodao previše trebla i još malo srednjih na proc-u a smanjio na amp-u. Pošto je svaki EQ drugačije postavljen po pitanju toga koliko široko zahvata određeni pot, što bi se reklo, obrati pažnju da nije isto da li si dodao visoke na amp-u ili na proc-u. Na proc-u je to obično aktivni EQ, na amp-u pasivni. Po nekom mom iskustvu, trebalo bi da u većini slučajeva na amp-ovima bolje rade farbe koje imaju obilatu količinu visokih i srednjih sa procesora a manje baseva. Konačno, kao dobru školu, pozajmi neku dobru pedalu, priključi je na komp i obrati pažnju šta frekventno izlazi iz nje. To je ono što tražiš na procesoru. Ljudi se obično muče jer na procesoru prave isuviše dovršene, farbe koje imaju manjak visokih i srednjih a previše baseva a pojačala su pravljena da nešto sasvim drugačije stigne u njih.

Postoji mogućnost da na nekim procesorima simulacija kutije može biti ok kao filter - ali to je slučaj samo na nešto matorijim spravama, gde je ona bila nesavršena i predstavljala samo dodatni EQ. Na tom tvom Zoom-u, možda nešto može da radi posao, ali onda kreni od farbre na kojoje sve na nuli i nađi simulaciju kutije koja daje dobar rezultat uz neutralno podešeno pojačalo. Obično su to neke simulacije kutija koje nisu radikalne, i koje naglašavaju srednje. Tako sigurno možeš računati da je simulacija 4x12 potpuno beskorisna ali neka 1x12 ili čak 1x10 može biti ok kao dodatni filter da izbaci te srednje napolje.

Što se tiče sviranja sa bendom - srednji, srednji još srednjih i još više srednjih. Ko se ne čuje na svirci, to je zato što nema srednjih, vrlo jednostavno. Ili imaš basistu koji te maskira jer nema pojma kako da sebi namesti farbu .

Inače naravno, imati dobar lampaški amp rešava stvari ali ne garantuje dobru farbu, suprotno popularnom mišljenju da je to samo po sebi rešenje, a drugo, nekada je nepraktično i kabasto vući svuda pojačalo ili kutiju i glavu u našim uslovima. Čak i ako imaš lampaša nije loše imati backup varijantu za neke prilike.

Konačno ne pravi farbe tako što stojiš kraj pojačala. Udalji se malo, publika ne sluša tako što stoji na 45 stepeni na metar razdaljine u odnosu na kutiju. To je najčešća greška koju prave ljudi, realno. Nešto namesti pa se udalji tako da pojačalo sa metar dva bije na tebe. I ne pravi farbe na tiho, moraš da ih praviš na onoj glasnoći na kojoj ćeš biti na svirci. Znači otpanjiš pojačalo.

To ti je to.

P.S. Nađi na netu multitracks nekih albuma koje gotiviš i preslušaj kako zvuče sirove usnimljene gitare. Farbe koje čuješ sa CD-a su pretrpele mastering i plus ih slušaš u kontekstu svirke. Ono što misliš da čuješ, kakva je farba je često samo utisak. Sa druge strane gomila internet youtube demo-a imaju farbe koje treba da predstave gitaru, procesor ili pojačalo u najboljem mogućem svetlu. To opet često nije farba koja dobro funkcioniše u bendu.

Frostensen

Post by Frostensen » 09 Sep 2013, 21:02

Pa ono, slazem se maltene sa svim sto si napisao i nema sta da se ljutim ;) Cisto da udje u zapisnik da nisam totalni idiot :roll: ono za EQ i gain sam provalio odavno, za pravljenje flat responsa na pojacalu (mislim da se tako zove) i podesavanje jacine izlaznog signala kroz cisto pojacalo isto znam. Takodje znam i da treba da se podesavam udaljen od pojacala i na nivou svirke a ne za kucno sviranje :) Hocu reci, vecine stvari koje si napisao sam svestan. Medjutim sve to sto sam ja prostudirao pada u vodu jer posto ja, kako si lepo primetio, zapravo nemam pojma kako se pravi ta farba tj. kako treba da zvuci :? Mene tu vodi cist osecaj, da li me to sto izlazi iz zvucnika pomera ili me ne pomera. Pa sam u eksperimentisanju a hvala (opsirnom uputstvu Zuma) otiso na pogresnu stranu.

Jedino ne slazem za GR. Vrlo moguce da je najgori od sve dece, ali ja to gledam ovako. Kad upalim neki Marshal fazon on me prosto pomera zbog toga kako se gitara ponasa sa tom simulacijom. GDI21 pravi isti efekat bez nekog namestanja i cackanja. Medjutim Zumove simulacije kutija sa druge strane..jok. Mogu da namestam do sutra one prosto nemaju tu dubinu, headroom, rezonantnost, nazovi kako hoces. Bilo koja kutija da je u pitanju. Nekako su nikakve za bilo kakav gain i to je nesto sto je dosta ljudi primetilo jbg, sto ti kazes do sprave je..

P.S - Hvala puno za kratak kurs kako napraviti farbu za uzivo koja radi u bendu. To cu natenane da prostudiram i povatam beleske. Do sad nisam imao problema sa tim, ali nije na odmet da malo znam i sta treba da radim :roll:

Dushan S

Post by Dushan S » 09 Sep 2013, 23:05

Ma imao sam taj disclaimer da se ne uvrediš zato što ne mogu da znam šta neko zna a šta ne, pa ono, udarim po sveobuhvatnoj priči. A i pročitaće možda još neko pa možda i još nekom nešto bude od koristi.

Sviđanje, lični ukus je relativna stvar i često nebitna. Pokušaj da zaboraviš na to šta ti je lepo i da vidiš šta radi posao. Ja nisam siguran koliko se meni čak moja sopstvena farba sviđa, ako me kapiraš. Gitare koje snimim u pesmi nisu gitare koje su meni najlepše, šta god to značilo. To su gitare koje treba da uz bas i bubanj ispadnu u miksu tako da cela pesma "svira". Ja nisam ni sebi ni na procu pravio farbe tako da mi budu lepe, već da znam da će raditi posao sa bendom. Moj izbor opreme je na bazi onoga što radi posao i praktično je, a ne potrage za "najboljim tonom". Negde kontam želju svakog gitariste da dobije svoj sound snova i to, ali imaj u vidu da u 99% slučajeva u životu, ako ne možemo nešto da uradimo i dobijemo ono što želimo, a stekli smo određena znanja, to je onda problem percepcije. Dakle čujemo pogrešno. Uostalom toliko puta sam video ljude koji ispričaju neku komplikovanu priču o tonu, iznesu neku silnu opremu na binu, analogija lampe ludila, i onda zvuče užasno loše.

Ja to neizbežno malo gledam i iz ugla produkcije i miksanja. Jedna od prvih stvari koje tu skapiraš je da postoji jako velika razlike između onoga što imaš utisak da čuješ i onoga što zaista jeste. Tako i za farbu gitare. Mislim da imaš po torrentima rock band multitracks sa stem-ovima pojedinačnih traka iz pesama. Isto tako možeš naći raw tracks pesama pa poslušaj. Nekada neki ton koji izdvojen zvuči potpuno bzvz odlično radi u miksu ili sa bendom i obrnuto.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 11 Sep 2013, 14:18

Posto niko nece da uzme moj proc, resih da se ponovo malo poigram sa njim, i napravih neke jos bolje boje za veDzbanje. Da se zahvalim dusanu na skretanje paznje da su kabineti na ovim, jeftinim procesorima obican crap, i da bolje radi jedan krsteni 1x12 kako su ga nazvali, nego bilo koji od 4x12 kojima moras da skines brdo visokih da bi skinuo prastanje i prskanje koje se cuje iz njih (bar u mom slucaju). Dovoljno dobro zvuci da ne moram da palim pojacalo ili da opterecujem svoj slabasni komp dodatnim simulacijama (i dalje je pojacalo daleko najbolji izbor, pa onda vst simulacije, ali ovo nije toliko lose). :D
gondi wrote:Zahvaljujem na savetima.Sad mi se dilema pretvara u trilemu :lol: .Line procesore nisam susretao u praksi pa na njih nisam ni obraćao pažnju a i u okolini nisam video da ih neko ima. Starije tipove Boss-a i Zoom-a sam češće viđao i poneki isprobao a Digitech ima jedan moj kolega gitarista.Frostensen je mnogo više u tom filmu od mene, pa kad slušam te detalje o simulacijama pojačala i kabineta ne plivam baš u tome, tek onoliko kolko sam prokužio kroz Guitar rig4 i Amplitube 3.Ja te finese u zvuku simulacija verovatno ne bih toliko uočio :oops: Ostaje mi da i dalje pratim kupujemprodajem i nadam se da će se nešto pojaviti povoljno tu do daljine Novog Sada, zbog eventualnog probanja jer mislim da nije uputno ovakvu spravu uzimati na nevidjeno.Tek u telefonskom kontaktu prodavac ti kaže, na primer, ne radi ovo dugme, ovaj prekidač, jedna od pedala ne hvata baš iz prve itd :grummel_2:
nego, gondi, hajdzekovali smo ti temu, jesi li resio sta? :D

gondi

Post by gondi » 11 Sep 2013, 21:07

[/quote]nego, gondi, hajdzekovali smo ti temu, jesi li resio sta? :D[/quote]

Neobično mi je drago da sam naizgled jednostavnim pitanjem reanimirao ovu već pomalo zaboravljenu temu i da se razvila tako interesantna i dinamična rasprava koja je ujedno i poučna.Sve vreme trajanja rasprave sam paleći komp i kod kuće i u firmi prvo išao na forum da vidim ima li koji novi post i u kom pravcu tema teče.Došlo mi nekako žao što se verovatno završava :cry:Mislim da će ova tema mnogim forumašima koristiti jer je potrefila in medias res. :bravo:
Pretpostavljam da se moje traganje tu završava, Artist u Novom Sadu je na novoj adresi, Maksima Gorkog 16 i ima na lageru Zoom G3X.Gledaću da ih prvom prilikom posetim, ta sprava ima uglavnom sve što mi treba a o utiscima ću napisati koju reč! Hvala na pomoći, ovi su mi razgovori pomogli da se opredelim. :ziveli:

gondi

Post by gondi » 28 Nov 2013, 13:17

Evo da se javim nakon dužeg vremena, dan-dva nakon mog prethodnog posta sam otišao u Artist u Novom Sadu, sada na novoj lokaciji i učinio pazar.Osoblje ljubazno, lokal u peripremi(haosu) pretpostavljam da je to već do sada sređeno.Isprobao sam procesor na nekoj Blade gitari, strat, nije mi baš nešto legla, mada je svi hvale.Sve je bilo u redu, a kući sam prvo dobro proučio manual pre nego sam išta probao.U celini zadovoljan sam, mnogo efekata mnogo amp simulacija, beskonačne mogućnosti kombinovanja i eksperimentisanja.Povezao sam ga na clean ulaz vintage Roland cube-a sa sve potovima na 12 sati.USB kabel ide u USB ulaz kompa pa sa programom Edit and Share imam potpunu kontrolu izmene patcheva i efekata pojedinačno a i mogućnost memorisanja na uređaj ako ubodem neku kombinaciju koja mi se svidi, na mesto nekog fabričkog patcha.Mišem mnogo toga može da se odradi a bez njakanja prekidača.Sa ovim programom, što je rekao Frostensen, ovo zaista podseća na Amplitube ili Guitar Rig samo u kutiji(sa hardwareom).Zvuk je zaista dobar, obogaćen, ne bih sad da o tome pišem već ranije sam rekao da možda ne osetim sve te finese u zvuku o kojima su opširno pisali članovi foruma koji su više u tom filmu od mene i koji su imali više kontakta s raznovrsnijom opremom.
Uglavnom da rezimiram, procesor Zoom GX3, je pogodio svrhu da imam ono što sam hteo, sve na jednom mestu dovoljno kvalitetno za moje prohteve a da ne moram slagati pedalboard jer sam sobni svirač i nemam ambicija a ni vremena da se ubacujem u neki band.
Moram i napomenuti da ima i nešto što mi je nejasno a to molim forumaše da mi odgovore ako neko zna.Switch pod expression pedaliom ne može ni pod razno da se dohvati sa onim pimpekom koji na samoj papuči treba da ga pritisne kad je pedala u krajnjem položaju napred.Fizički je nemoguće a treba na primer da uključi wah kad je pedala u opciji biranja patcheva.Prodavac nije umeo da objasni a u tutorijalu nema.Ako neko zna... :cao:

Frostensen

Post by Frostensen » 28 Nov 2013, 15:09

Pa uh, ako ne mozes da koristis wah tako sto ces ga upaliti direktno, mozda bi trebalo da zamenis uredjaj?

Post Reply