a koji instrument sviras?
takodje preporucujem alt, rasprostranjeniji je od ostalih saksofona i manje je vazduha potrebno za sviranje nego za tenor, bariton, pa je zgodniji za pocetnike. sto se usnika i trski tice, najkvalitetnija marka kod nas je Vandoren, druga koja dolazi u obzir je Rico. plastican usnik je sasvim ok. trske za pocetnika bi trebalo da budu tanje dok se ne naviknes i ne uvezbas te misice (za alt mislim da je 1 i po velicina), a onda polako predji na deblje kad ti postane lakse za sviranje.
neke od problema koje mogu da predvidim u startu su nedostatak vazduha i rastimovanost. sto se vazduha tice, treba disati na dijafragmu i navezbati duboko disanje (pisala sam negde na forumu neke vezbe disanja, potrazicu ako bude bilo potrebno). bilo bi dobro uzeti el. stimer koji prepoznaje ton i vezbati izdrzavanje tona uz to.
ako si u mogucnosti, uzmi par privatnih casova dok se ne upoznas malo sa instrumentom. duvacki instrumenti su generalno nezgodni kad ih sam ucis, pogotovo ako nemas prethodno iskustvo.
i poslednja stvar, narodna i zabavna muzika za duvacke instrumente zna da bude poprilicno komplikovana, nemoj se razocarati ako budes imao poteskoca oko toga.