bass za 4000 din?
Moderators: Trooper, Tiki the Boyler
- Guitar_thrill
- MF veteran
bass za 4000 din?
Naime ovako jedan drug hoce da mi proda HB bass Made in Japan, SG oblik,iz sedamdeset i neke(tako on kaze,i i deluje staro).....ali ima par problema
1) sve delove je rasklopio (i i dalje ih ima,i dao bi mi ih)
2) sto je zeleo da osmirgla ceo bass, ali je odustao na pola,pa mu je jos pola ostalo...to bih ja trebao da uradim i posle verovatno da predjem lakom
3) sto su pragovi prilicno otisli
...da li vredi kupovati za te pare? Ne nameravam na njemu profesionalno da sviram, vec da nucim neke osnove....da li se moze koristiti bilo koji lak za drvo?
2) sto je zeleo da osmirgla ceo bass, ali je odustao na pola,pa mu je jos pola ostalo...to bih ja trebao da uradim i posle verovatno da predjem lakom
...da li vredi kupovati za te pare? Ne nameravam na njemu profesionalno da sviram, vec da nucim neke osnove....da li se moze koristiti bilo koji lak za drvo?
- The Mask AE
Re: bass za 4000 din?
1. ako ucis da sviras onda verovatno ne znas da ih sklopis nego mora majstor;Guitar_thrill wrote:Naime ovako jedan drug hoce da mi proda HB bass Made in Japan, SG oblik,iz sedamdeset i neke(tako on kaze,i i deluje staro).....ali ima par problema
2. cak iako uspes da osmirglas dovoljno dobro nemoj da ti padne na pamet da to lakiras sam;
3. moraju da se menjaju
4. ne moze bilo koji lak
Iliti u evrima: 50+100 (za majstora ako ti se posreci da te ne razvali nekim tamo cenama)+X (eventualni materijal pragovi i sl.)=180-190 evra.
Moje misljenje nemoj uzimati. Naravno ti odlucujes.
- Guitar_thrill
- MF veteran
ucio bih da sviram bass, ali gitaru sviram nekih dve godine i mislim da bih znao da je sklopim, jer nije on vadio magnete ili vrat,vec je izvadio civije,pickguard, maske sa potova i bridge.....The Mask AE wrote:
1. ako ucis da sviras onda verovatno ne znas da ih sklopis nego mora majstor;
2. cak iako uspes da osmirglas dovoljno dobro nemoj da ti padne na pamet da to lakiras sam;
3. moraju da se menjaju
4. ne moze bilo koji lak
Iliti u evrima: 50+100 (za majstora ako ti se posreci da te ne razvali nekim tamo cenama)+X (eventualni materijal pragovi i sl.)=180-190 evra.
Moje misljenje nemoj uzimati. Naravno ti odlucujes.
a sto ne bih smeo sam da lakiram?
hvala ti,verovatno i necu uzimati,ali cisto da pitam za ovo ostali...
- sirac-šunka
- vragolan
Meni investicija u bas od 4000 dinara zvuci kao lep nacin da se provede letnji raspust
.
Ali, ako si potpuno siguran da mozes da sve rasklopljeno lepo sastavis. Dalje, sto se smirglanja tice to i nije neki zanat, ali lakiranje i jeste. Mada, tu obicno uleti, neki teca, cica, zet, na kraju drugar caletov, obicno, koji ima kompresor, ili bar pistolj i nesto iskustva u radu, pa lepo moze da uskoci u pomoc... Samo pitaj caleta, mora da zna nekog. Jos i ako ti se ne svidja natural varijanta, stavis pre lakiranja neki bajc (to i mozes sam) nitro, mislim da moze i akrilni... (to pitaj Videna). To nije neko profi resenje, ali posto je u pitanju instrument male vrednosti, I say go for it!
Jedini problem ostaju pragovi! Tu ti se jedino isplati da pravis fretless
, ali ne znam koliko te to zanima...
Raspitaj se za nekog najjeftinijeg majstora, ali ja da sam na tvom mestu pokusao bih i sam da ih namestim...
Imas silne savete, tutoriale, predloge kako na ovom forumu i na milion drugih mesta na netu...

Ali, ako si potpuno siguran da mozes da sve rasklopljeno lepo sastavis. Dalje, sto se smirglanja tice to i nije neki zanat, ali lakiranje i jeste. Mada, tu obicno uleti, neki teca, cica, zet, na kraju drugar caletov, obicno, koji ima kompresor, ili bar pistolj i nesto iskustva u radu, pa lepo moze da uskoci u pomoc... Samo pitaj caleta, mora da zna nekog. Jos i ako ti se ne svidja natural varijanta, stavis pre lakiranja neki bajc (to i mozes sam) nitro, mislim da moze i akrilni... (to pitaj Videna). To nije neko profi resenje, ali posto je u pitanju instrument male vrednosti, I say go for it!
Jedini problem ostaju pragovi! Tu ti se jedino isplati da pravis fretless

Raspitaj se za nekog najjeftinijeg majstora, ali ja da sam na tvom mestu pokusao bih i sam da ih namestim...

- Guitar_thrill
- MF veteran
e vidis i meni se cini kao dobra zanimacija za letnji raspust.....e sad htedoh da pitam da ne bude uzaludna zanimacija....moj cale ima kompresor i sam je radio par stvari oko toga (neke vrhunske lovacke ormare je sam lakirao za dosta ljudi) tako da onda ni lakiranje nece biti problem....mislim da mogu sve sam da nemastim (a i kako ne mogu,znam coveka koje bi mi to jeftino uradio)....mene jedino brinu pragovi...jer njih ne znam ko zna da dotera, ali ako mislite da bih mogao to sam da uradim (ili bar uz pomoc caleta koji radi hiljadu zanata od automehanicara do stolara i elektricara (i za sve ima kvalitetnu opremu) onda ga mozda uzmem,verovatno ni i spustio cenu jer mi je drug....ali cisto da ne bude bas bacanje para..ali ako bih posle mogao s tom gitarom pristojno da sviram (da ne zvucim rastimano,pa makar i morao malo da se pomucim) onda bih je i uzeo...sirac-šunka wrote:Meni investicija u bas od 4000 dinara zvuci kao lep nacin da se provede letnji raspust.
Jedini problem ostaju pragovi! Tu ti se jedino isplati da pravis fretless, ali ne znam koliko te to zanima...
Raspitaj se za nekog najjeftinijeg majstora, ali ja da sam na tvom mestu pokusao bih i sam da ih namestim...Imas silne savete, tutoriale, predloge kako na ovom forumu i na milion drugih mesta na netu...
Hmm, ti si na sve mislio, haha
Nego, za pragove... pogledaj po forumu...u nekoj temi je pricano o zameni pragova.... pa kupi ti gfitaru, prouci menjanje pragova i sredi b'e taj b's
Ako tvoj otac ima kvalitetan alat, verujem i da ima klesta, (ne motortzangle, nego klesta) koje su pogodne za vadjenje pragova.....
a namestanje opet... nije veeeliki problem.... kolko ja imam iskutva sa tim, a bogami i po toj temi, najveci rizik je kad cupas tj. vadis pragove... posle i nije toolko zafrknuto...
Deder...potrazi tu temicu... ili bre ako se neko seca gde je neka da link...
Nego, za pragove... pogledaj po forumu...u nekoj temi je pricano o zameni pragova.... pa kupi ti gfitaru, prouci menjanje pragova i sredi b'e taj b's
Ako tvoj otac ima kvalitetan alat, verujem i da ima klesta, (ne motortzangle, nego klesta) koje su pogodne za vadjenje pragova.....
a namestanje opet... nije veeeliki problem.... kolko ja imam iskutva sa tim, a bogami i po toj temi, najveci rizik je kad cupas tj. vadis pragove... posle i nije toolko zafrknuto...
Deder...potrazi tu temicu... ili bre ako se neko seca gde je neka da link...
- Tiki the Boyler
- Urednik
Hoćeš da učiš kako se svira bass ili kako se pravi bass ?!?
- sirac-šunka
- vragolan
Pa dobro ne bih sad zamenu pragova i lakiranje stavio pod pravljenje basa... A kako sam razumeo coveku je i tako prvi instrument gitara, a uz sve pogodnosti, kompresor, caletova pomoc, sto da nema sa strane i bas u koji ce da investira oko 60-70 evra.
Ja mislim prvo procitas malo ovoga:
viewtopic.php?f=21&t=3026
pa kupis pagove, npr. Dunlop ne bi trebalo da su vise od 15-tak evra
i procitaj jos malo ovoga:
viewtopic.php?f=18&t=1967&start=0&st=0&sk=t&sd=a
viewtopic.php?f=18&t=3380
a mozda i napravis i nesto ovako:

Imas bas za 65 evra u svega tri koraka...
Naravno ja sam ovde celokupnu problematiku mnogo pojednostavio, samo da ti pokazem jedan moguci put, a ti ces morati mnogo vise da se zainteresujes i po pitanju majstorije i po pitanju izbora pragova.
Ja mislim prvo procitas malo ovoga:
viewtopic.php?f=21&t=3026
pa kupis pagove, npr. Dunlop ne bi trebalo da su vise od 15-tak evra
i procitaj jos malo ovoga:
viewtopic.php?f=18&t=1967&start=0&st=0&sk=t&sd=a
viewtopic.php?f=18&t=3380
a mozda i napravis i nesto ovako:

Imas bas za 65 evra u svega tri koraka...

Naravno ja sam ovde celokupnu problematiku mnogo pojednostavio, samo da ti pokazem jedan moguci put, a ti ces morati mnogo vise da se zainteresujes i po pitanju majstorije i po pitanju izbora pragova.
- Guitar_thrill
- MF veteran
a koliko je uopste neophodna zamena pragova? znam da vam za ovo treba slika,ali dok ne bude slike....mislim da su oni visi pragovi malo vise otisli (sto je meni cudno za bas....ali prethodni vlasnik nije ni znao da ga svira,mislim da ga je nasledio....pa ko zna sta je s njime radio....) ....da li mogu samo da se izbruse,ako su manje otisli?
- sirac-šunka
- vragolan
Pa kao sto si rekao, treba bam slika, mada opet je tesko reci...
Ako su manje otisli, naravno da mogu da se izbruse, mada sam cuo da majstori i oko toga umeju da zacepe neku cenu...
Ako su manje otisli, naravno da mogu da se izbruse, mada sam cuo da majstori i oko toga umeju da zacepe neku cenu...