Marshall 5212 fizz i sredjivanje?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

mislim_stvarno

Re: Marshall 5212 fizz i sredjivanje?

Post by mislim_stvarno » 28 Feb 2014, 18:16

obavezno mi javi sta ti majstor rekao za sve, i fizz i gain pot, a ja cu videti da ovih dana okacim kratak snimak :D :ziveli:

Frostensen

Post by Frostensen » 28 Feb 2014, 19:28

Ako kacis snimak, probaj samo DI iz njega u komp direktno jer kabinet i zvucnici umeju malo da maskiraju stvar. Ovako ce da izadje samo pojacalo i ako nesto postoji cuce se.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 02 Mar 2014, 19:29

https://app.box.com/s/w7mdm8m3te59cwk9gyd0

ne mogu bolje od ovoga da snimim, di izlaz zeza jer nikad nije koriscen, pa ima slab kontakt.

Inace, ovo nema veze sa onim sto izlazi iz zvucnika... ovo je toliko zujavo da je to strasno, ja stvarno nemam ni priblizno ovoliko zujanja koje izlazi iz pojacala...

Frostensen

Post by Frostensen » 03 Mar 2014, 02:00

Pa nemam ni ja jer kabinet i zvucnici maskiraju to dobrim delom. Sve postane mekse i basovitije kad ide normalno, ali je i dalje tu u pozadini i pravi sum i prosto muti zvuk. Jbg, ovaj je poslusao, reko je da ce otvoriti pojacalo i pogledati natetane, pa cemo videti. Mada cudno mi je da kod tebe nema toga. Ako tako izlazi iz samog pojacala onda mora i kroz zvucnike tako da ide. Probaj sa utisanim pojacalom na keca ili tako nesto i gainom na 8,5. Ako ni onda ne cujes to prezasicenje super, posto otpanjeno pojacalo to ume da maskira :ziveli:

U svakom slucaju javljam sta je bilo. Hvala svima koji ste se javili da mi pomognete :ziveli:

Driver

Post by Driver » 03 Mar 2014, 08:24

Javi obavezno, a i ako si za neku prodaju- zamenu za to pojacalo, zainteresovan sam. Pozdrav.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 03 Mar 2014, 11:51

Frostensen, moram da te pitam.

Zasto se trudis da to "trazis"? (bez uvrede, ali tako dozivljavam tvoje pricanje, "glasnoca maskira", "kabinet maskira" i slicno) :)
Je l' taj fiz cujes i na probama?

Mislim kapiram da te iritira, i mene je nerviralo, i rekao sam ti da sam smanjio gain i povecao volume kanala (sviram sa smanjenim masterom), i ne cujem to (mada kazem, mozda sam se navikao, mozda to postoji kod mene, ali mi ne smeta ili ne cujem). Pojacalo, narocito kad se odvrne izgubi fiz (tako je sa mnoooogim pojacalima), a tako ces ga svirati na probama i svirkama, i mene u tim situacijama ne zanima sto ono na maloj glasnoci zvuci kao gomila osica. I neki lampasi to rade...
Ako mozes da namestis zadovoljavajuci ton na glasnoci kojoj ces da sviras najvise (probe i svirke), to je najbitnije, za kuci se malo iscimas ako treba, dodas neku pedalu i to je to... Ovo kazem posto si promenio vec nekoliko pojacala iz istog razloga. Ovo je niskobudzetno pojacalo, zamena za ril-dil, ne mozes ocekivati da bude savrseno, vrv ni lampas ne bi bio savrsen...

Sigurno bi i lampasi zvucali ovako uzasno da se snime direktno iz prdpojacala (ili ko zna kako je ovaj "di" izvucen)...

Ovime ne mislim nista lose, nego pokusavam da skontam zasto ti toliko smeta...

Frostensen

Post by Frostensen » 05 Mar 2014, 02:23

Nemam pojma, mozda si u pravu i mozda jesam ja problem. Ovo na kraju krajeva jeste jeftino pojacalo ali bitno je da ja nisam trazio sta ne valja.

Taksativno to je islo ovako
1) Probao pojacalo bilo mi nesto cudno, al' reko tripujem. Izgleda ko novo i radi ko avion.
2) Kupio pojacalo i pravac proba. Posle 3 sata nesto mi def. nije bilo u redu. Nikako nisam mogao da dobijem zvuk koji trazim. Kad smanjim gain kao sto si ti rekao, pojacalo se umrtvi samo.
3) Odneo kuci i krenuo da cackam natenante i otkrijem sledece
- Utisano pojacalo - Kao da sviram kroz sace sa osicama, nikakva dinamika a basevi i samo pojacalo su generalno mrtvi. Sa druge strane Super Cube 60 (solid state nije modeling ovaj novi), jede malu decu sa zvukom koji ima utisan kad se kroz njega provuce procesor. Marshall ni sa procesorom na cistom kanalu ne zvuci bas sjajno. Jbg, sa tim mogu i da zivim, sto ti kazes razna pojacala se tako ponasaju.
- Gig level - To je taj zvuk, ali otkrijem sta mi je smetalo na probi. Fiz i sum koji su kao tepih ispod obicnog tona i skapiram zasto nisam bio dovoljno prezentan i jasan na probi. Snimam sa D.I. i dobijem osnovni zvuk bez kabineta koji je kao sto si cuo. Fender Mustang IV sam vratio iz identicnog razloga.

I to je to... Nije kao da ja trazim dlaku u jajetu. A mozda i jeste jbg. Ne vodim se toliko markom koliko da prosto pratim osecaj kad je to to a kad se previse trudim da bude pa na kraju nije ipak. A previse iskustva imam sa tim da se trudim da nesto sto nije dobro bude i tako ..jbg.

P.S. - Ako ga ja cujem na probi da nesto mulja pored ostatka benda onda ce ga sigurno cuti i u razglasu kad ga ozvuce.

Driver

Post by Driver » 27 Mar 2014, 19:50

Frostensen, sta si uradio sa pojacalom?

Frostensen

Post by Frostensen » 28 Mar 2014, 21:24

Pa desilo se da je majstor kategoricki tvrdio da razume sta hocu (jer sam mu pokazivao i slao ovaj snimak) i da to moze da resi. Pojacalo je 2x ostavljano kod njega, medjutim bavio se stvarima okolo i dobrano mi naplatio 80 evra jer je izjavio da mora prvo da sredi potenciometre da bi dosao do glavnog problema. Tako da bih ovog majstora izbegavao. Ako nista, onda zbog toga sto sam ga (kada sam prvi put dostao po sredjeno pojacalo) iskreno pitao da li zna ili samo pretpostavlja da moze da resi problem koji prvi put nije.

Stanje stvari je sledece - Sredjeni su potenciometri, zamenjeni su elektroliti i malo je sredio da duze drzi sustain (super fora). Takodje je sredio da gain potenciometar ima siri spektar i da ne radi kao dugme koje se pali od 8 pa navise. Pojacalo je sad u dobrom radnom stanju. Ipak, razmisljam se da ga prodam jer meni taj fizz smeta pa smeta. Njegova teorija je da je pojacalo jednostavno pravljeno da radi tako i da svi ti tranzistorci imaju taj fiz. Ja to ne bih znao jer sam najveci deo vremena proveo svirajuci kroz JCM900. Odnecu pojacalo u jos jedan servis i ako je to stvarno tako, tj. ako pojacalu nista ne fali vec je fabricki takvo ide na prodaju. To cu znati do sredine sledece nedelje nadam se.

Driver

Post by Driver » 28 Mar 2014, 23:14

Osecam se odgovornim sto sam ti ga preporucio, ako nisi zadovoljan, ali sam imao dobro iskustvo sa njim, a i od ostalih sam cuo samo pohvale :nixweiss:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 28 Mar 2014, 23:51

hipihill

Post by hipihill » 07 May 2014, 08:44

Frostensen wrote:Tako da bih ovog majstora izbegavao.

Pojacalo je sad u dobrom radnom stanju. Ipak, razmisljam se da ga prodam jer meni taj fizz smeta pa smeta. Njegova teorija je da je pojacalo jednostavno pravljeno da radi tako...
I šta je bilo na kraju? Jesi li bio kod drugog majstora?
Ja imam informaciju za tog da je možda i najbolji kod nas i treba nešto da mu odnesem ovih dana pa si me malo pokolebao. Doduše očigledno je da si neiskusan i da ti je tekst kontradiktoran, ali ipak... treba utvrditi pravu istinu... 80 e i nije baš malo za nas ovde...

Driver

Post by Driver » 08 May 2014, 18:38

I ja sam cuo da je najbolji i imao dobro iskustvo sa njim, pa mi je bilo neprijatno sto sam predlozio, a covek nije zadovoljan... Treba ispitati.

Frostensen

Post by Frostensen » 09 May 2014, 01:42

Nisam shvatio sta je kontradiktorno u prici i u cemu sam to neiskusan? Ako to resimo mozda bih malo bolje da objasnim ako je nesto ostalo nejasno.

Dushan S

Post by Dushan S » 09 May 2014, 02:30

Ne bi bilo loše da si okačio neki clean klip za svaki slučaj. Jer ono, ne znam kako si snimio onaj clip ali malo je čudno da odneseš majstoru a da on ne konta da sa pojačalom nešto nije u redu i baš te toliko ispali. Realno, distorzija koju proizvode tranzistorski maršali, nije baš specijalni prijatna i ima te neke odvratne visoke. Ja sam svoj valvestate koristio skoro uvek praktično samo kao slave za procesor ili pedale i to su najbolji rezultati bili kad je na proc-u puno visokih a na pojačalu veeeeeeoma malo visokih. Čovek je mislio na tvoje neiskustvo jer bez ljutnje, nije nemoguće da je sa pojačalom sve ok po tom pitanju, a da si ti samo loše snimio klip i jednostavno ne kapiraš da drajv tranzistorskog pojačala nije baš nalik otpanjenom lampašu.

Post Reply