Squier strat - razlike?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Overdrive

Squier strat - razlike?

Post by Overdrive » 14 Apr 2014, 14:05

Zdravo svima,

Neki čovek mi nudi par Squier stratova da vidim (razmišljam da kupim jedan)

Jedan je kako kaže "prva serija" Squiera i star je oko, čini mi se 20 godina.

Čuo sam jednom kako zvuči u studiju (zvuči o-kej), ali ga nisam svirao.

E sad, čovek reče da bi mi pre eventualne kupovine dao da ga malo provozam po kući, da vidim kako mi leži itd..

Mene ovde interesuju te neke razlike između bullet, standard, afiniti i ostalih serija , u čemu su te razlike tj na šta bi trebalo da obratim pažnju?

Na netu vidim da su u pitanju kvalitet drveta, čak veličina tela, ali me pre svega zanima iskustvo onih koji akaju Squiera po studijima, šta može da se očekuje isl.

Txs unapred. :ziveli:

Kristijan
Uvaženi član

Re: Squier strat - razlike?

Post by Kristijan » 14 Apr 2014, 15:05

Да ти право кажем, мени је свака прича о Сквајеру од пре 20 година поприлично смешна. Не сећам се да су тада имали ову поделу на категорије, ово Bullet, Affinity, Standard... Али сам сасвим сигуран да тај Сквајер од пре 20 година није бољи од данашњег Сквајер Стандарда. То је и тада била јефтина копија, и сигурно није Custom Shop инструмент. Поуздано знам да сам видео на неким огуљеним Свајерима који су 20 и више година стари да им је труп од шперке. Да ли је то било само на неким серијама, или само до не знам ни ја које године - то не могу да тврдим, нисам се удубљивао у проблематику. Узми с резервом овај мој став. Свакојаке електричне гитаре сам имао прилике да свирам током претходних 25 година, али свакако нисам експерт. Сасвим сам сигуран да је и онда и данас Сквајер изазивао исте реакције код људи, и оно што је онда била "може да прође" гитара не може данас одједном да постане нешто више од тога. Како је неко лепо приметио, vintage је само лепа реч за старо.

Е да, Bullet можеш да заобиђеш. Већина људи би рекла да и Affinity можеш да заобиђеш. Мени се чини да као резервни инструмент који треба да истрпи све живо Affinity није рђав. То је од прилике то.

Џими

Post by Џими » 14 Apr 2014, 15:06

Избегавај Булет. Квалитет варира од примерка до примерка, али углавном се брзо раштимавају, имају прилично ружан звук, генерално су фушерски одрађени (нпр. она пластика на магнетима је толико лоша да често пукне при првом покушају окретања шрафова како би се подесила висина магнета, па магнет с те стране с које се заврће „пропадне” под пикгард), вратови често не котирају, па је гитару готово немогуће наштимовати. Уколико и нађеш добар примерак који има океј врат, потребно ти је додатно улагање пара (замена магнета, потова, чивија, пикгарда) како би инструмент који је иоле захвалан за свирање, а за те паре можеш да нађеш квалитетан нов инструмент.

Додуше, чуо сам да су старији Сквајер Булети квалитетнији од данашњих кинеских. ЕДИТ: Мада, ево, човек изнад ме демантовао. Немам појма.
Афинити је нешто бољи.

Има добрих сквајера у вишем ценовном рангу, скоро сам пробао Squier Classic Vibe Tele '50s, фин инструмент.

Оно што бих ја радо поседовао је ово:

Overdrive

Post by Overdrive » 14 Apr 2014, 15:14

okej, a kako da prepoznam kod tog "vintage" Squiera da li je bullet ili affinity?

Ima li neki pouzdan detalj na osnovu koga se to može znati?

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 14 Apr 2014, 15:50

Za te stare, ne. Na novim pise
Al generalno, najbolja varijanta ti je da umesto macke u dzaku skupis pare za Vintage modified ili Classic vibe seriju, i miran si

Џими

Post by Џими » 14 Apr 2014, 15:53

Разлике су уочљиве на први поглед:

Image

Image

Булет има роузвуд грифплатну, док афинити ваљда има од јавора. Мада, мислим да не мора да значи.
Афинити има другачији облик главе, већа је, а овај део с доње стране где почиње „кљун” је заобљен.

Прилично сам сигуран да на гитари пише да ли је булет или афинити.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 15 Apr 2014, 08:59

na bulletu koji sam ja imao pisalo je bullet, zapravo na svakom pise...

http://medias.audiofanzine.com/images/n ... -99064.jpg
http://www.soniccapture.com/wp-content/ ... C01745.jpg
http://www.tdpri.com/telephoto/data/500 ... before.jpg
http://www.guitarthai.com/picpost/gtpic ... 791947.jpg

Primeti isto da ni na jednom ne pise "stratocaster" nego "strat". Stratocaster pise na standardu.

Overdrive

Post by Overdrive » 15 Apr 2014, 10:18

a vintage modified nemaju oznaku?

Evo vidim na kp neki..

https://www.kupujemprodajem.com/big-pho ... 0446-4.htm

U svakom slučaju, kad budem dobio ovaj, slikaću ga pa ćemo da porazgovaramo.
Za sada hvala za ove informacije

komil

Post by komil » 20 Apr 2014, 08:12

Prva serija su japanski iz 1982-ge. Pretpostavljam da nije na to mislio. Možda je mislio na rane Bullete, ja sam imao jednog kod koga glava izgleda ovako nekako (reč bullet u onom kružnom delu, i piše stratocaster a ne strat):
http://www.strat-talk.com/forum/attachm ... 183427.jpg
Ta je bila iz devedesetih, recimo neka 1994-ta. Mogu da potvrdim da je ta gitara imala deblje telo nego kasniji i aktuelni Bulleti, i da je telo definitivno od dreta (danas je pre neka šperka). Ja sam moj prodao za 50 eura, koliko sam i tražio, nisam joj dodeljivao neka svojstva za pumpanje cene :) Nije loše radila uopšte, u rangu nekih korejskih stratova (ali sam viđao i imao korejske koji su radili bolje od ove).

Overdrive

Post by Overdrive » 21 Apr 2014, 18:58

evo dobio sam Skvajera na probu (sa idejom da ga pazarim)

Gitara je navodno sređena kod majstora (što je po pragovima negde i vidljivo, jer su fino oborene ivice i sve ispolirano).

prvi ustisak je da sa pojačalom imaju manju zujku nego moj meksikanac, i da je gitara inspirativna za sviranje, vrat je čini mi se ili C, ili D..nebitno (na mexu imam soft V, pa je tu razlika, ali u korist udobnosti)

I to bi bilo to što se tiče pluseva.

Planiram da je probam u Eb štimu, pa da vidim i kako to zvuči.

ono što mi se ne dopada je što nema floating tremolo (gitara nema ni ručicu) i što se ne bih sam upuštao u ta podešavanja, a opet - upravo tu i može da bude problem što se tiče štima.

Druga stvar, potovi su malo izdignuti (valjda se vidi na slici) i prekidač (5 pozicija) je prilično utegnut i ne klizi smoothly kao kod mexa (ne znam da li to tako treba i nemam nikakvu informaciju da li je elektronika menjana. Strat je mator 20 tako godinica)

Ne mogu na osnovu izgleda da znam ni koji je tip ni gde je proizveden, ali evo slika pa ako neko ima neku ideju be free da napiše neke smernice :)

e da, cena je negde oko 150 eu.

Hvala unapred :ziveli:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 21 Apr 2014, 19:13

Ovo deluje ko sredjivan bullet.

fattwang

Post by fattwang » 21 Apr 2014, 19:29

Batali.
Osim ako ne nameravaš da snimiš fotku za omot albuma.
Image

Overdrive

Post by Overdrive » 21 Apr 2014, 19:56

nemanjavelimirovic wrote:Ovo deluje ko sredjivan bullet.
pa 20 godinica, verovatno je svašta sređivano..Nedavno je bio kod majstora (da ne reklamiram sad).

Ipak, ne mogu da se otmem utisku da gitara radi odlično (sa izuzetkom što nema whammy bar)

Spustio sam štim i nema ni buzz ni ništa.

Sustain je npr primetno duži nego kod mog strata (primetih i da su magneti svih 6 u jednoj liniji, fino zaobljeni - ne znam da li to govori nešto?)

U ruci je teška kao i meksikanac a pickguard je i deblji, međutim primetih još jedan detalj, a to je da jedna od čivija (ona za debelu E žicu) naleže na drvo tako da ima mali međuprostor. Ne smeta za štim, ali bode oko, pa me zanima može li to nekako da se dotegne, da legne skroz uz drvo?

Za sada ne verujem da ću je pazariti, s obzirom da mi je floating tremolo - "a must" i moram to da ispitam još, a čini mi se da vlasnik nema volje da e bakće sa tim..(stara garda, sa argumetnima tipa " koji će ti to..to ti ne treba ni za k..Ovako ti svira Klepton" :lol: )

A definitvno mora i meksikanca da dam nekom da mu sredi akciju, jer sad tek vidim da sam nešto svo vreme radio pogrešno :?

Overdrive

Post by Overdrive » 21 Apr 2014, 22:42

hop-mala ispravka.

Shvatih o čemu se radi..stvar je oko radijusa.
Moj strat ima obliji vrat, a ovde na stratu je maltene ravan rosewood. Očigledno mi više prija vrat sa manjim radijusom.. :idea:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 21 Apr 2014, 22:44

Сад те нисам најбоље разумео.

Који врат ти више лежи?

Равнија грифплатна - већи радијус. Облија грифплатна - мањи радијус. Шта од ова 2 теби више одговара?

Post Reply