jel može neko da mi objasni šta su akordi, za šta služe i kako se "koriste"?
vidjam po netu akorde gde stoji na primer: G..............F ..............G
Am...........................Em
kako se ovi čita i svira?
Moderators: dejankuki, Reverse
Da i ja malo privrediman sajtu...Ivinci wrote: kako se ovi čita i svira?
znači u ovom slučaju pritisnem C, E i G a desnom rukom prelazim preko svih žica?Blingo wrote:Recimo,imaš skalu C-dur.Prvi ton te skale,znači, C + treći ton,znači,E + 5.ton te skale,znači,G čine trozvuk koji se naziva C-dur akord.
Pa ne baš,zato je sirac-šunka i podvukao tri ili više tonova.friedman wrote:Ne vec samo preko 3 zice.
Da, ali Ivicni je ocigledno pitao za konkretan primer C-dur akorda "u originalu", tj. bez kaziprsta desne ruke koji pritiska prvi prag H zice, tj. oktavu tona C.Blingo wrote:Pa ne baš,zato je sirac-šunka i podvukao tri ili više tonova.friedman wrote:Ne vec samo preko 3 zice.
Izvinjavam se ako ću svučati ko neko ko tera mak na konac,ali prilikom sviranja se ne stiska prag,odnosno,prst se ne stavlja na metalni deo,već u polje,tik do metalnog praga.friedman wrote:. bez kaziprsta desne ruke koji pritiska prvi prag
e pa na žalost ovde nema nikoga u blizini ko bi mi to pokazao - sve neki profesori koji traže preko 40 EUR za jedan čas od 45 min tako da sam primoran nekako na jedvite jade da se sam priučim,friedman wrote:
Ivicni, najbolje bi bilo kad bi imao nekoga da ti pojasni strukturu akorada. Meni je to drug za 1 dan pojasnio i svet je sad mnogo lepsi
Kada se svira akord C dur,sviramo ga od 5. do 1. žice,ukljičujući i nju ili obrnutim redosledom.NE SVIRAMO praznu 6. žicu ,jer je 6. prazna žica ton E,a akord C-dur ne može da počne iz E (što je i nekako logično)...
Nadam se da sam pojasnio...
Hvala na ispravci!b-Looser wrote:Mada će to početniku zvučati suviše komplikovano, ova konstatacija nije tačna.
C-dur može početi i od tona E (a i od tona G) i to je tada obrtaj C-dura (i dalje sadrži tonove C, E i G samo u drugačijem rasporedu/redosledu)
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest