Imam Ibanez PQ9(parametricki ekvilajzer) iz '80,problem je sledeci:pedala prima napajanje 9V bez problema,radi LED i prekidac,signal se bez problema prenosi kada je pedala OFF,imam izlaz na pojacalu,medjutim kada je pedala ON tu imam isto signal(znaci nista nije u prekidu),ali mi ne reaguje na pot i na klizace,dobijam nekakav signal ali to nije to...Kada sam otvorio kuciste pedale nista vidno nije promenjeno,tj.da je nesto spaljeno,polomljeno ili sl.,kondezatori izgledaju sasvim ok.,i elektroliti nisu produvali,IC JRC4558D su po mom merenju o.K.,premerio sam i pot i klizace i oni pokazuju vrednost koja treba da bude,masa je o.k.
Ako neko ima neku ideju sta bi ovoj pedali moglo da bude,bio bih zahvalan,stvarno sam naumio da je osposobim,posto sam citao razne kritike o njoj i svi kazu da je jedan od boljih ekvilajzera...pozz.Coca!!!
Pomoc Ibanez PQ9
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Pomoc Ibanez PQ9
Po tome sto kazes da propusta ton,znaci da je tranzistorski prekidacki sistem ok.Ali sa kolom eq-a nesto nije u redu.I pored toga sto ti JRC4558 daje OK.voltaze moze biti da je crkao ili je crkla samo jedna strana posto je to dual OP.Imao sam prilike da mi se isto to desava prilikom merenja napona na pinovima OP-a ,a da isti nije u redu,a pokazuje priblizne napone.Probaj onim *testerom* sa blok kondenzatorom da ga zaobidjes da vidis dal ostatak kola radi,i time ces najednostavnije utvrditi koji je deo kola neispravan,a onda lemilicu u sake.JRC mozes zameniti nekim drugim dual OP-om,ali obavezno zalemi podnozje za isti,kako bi kasnije mogao to lako da zamenis.
Nisam pogledao semu tog eq-a,ali ako i dalje imas problem pozabavicemo se istim
Nisam pogledao semu tog eq-a,ali ako i dalje imas problem pozabavicemo se istim

generalno se isplati zameniti 4558 sa 072 u kolima gde on ne sluzi za stvaranje overdrajva ili distorzije, 072 ima znatno manje suma i izoblicenja (ali ruzniju distorziju). recimo, na mom deluxe memory man-u je razlika ogromna.
Makso i andrej Hvala vam na odgovorima...,pokusacu ovako kako ste mi rekli da odradim,pa da vidim sta cu dobiti u tom slucaju...,najveci problem mi je nemogu naci shemu ovog eq na netu,shema koju sam nasao i koja je jedina za njega je sa 4-ri JRC 4558 kola,a ova moja pedala ima 3-ri kom.,razlikuje se i po jos nekim vrednostima komponenti....,saveti koje ste mi dali pomazu mi mnogo,sada barem znam odakle da krenem da restauriram ovu pedalu...,svakako sam mislio da na mestima IC stavim DIP-l-ove pa da se lakse menjaju op-amp-ovi...HVALA VAM jos jednom...pozz.!!!Coca!!!
P.S.:javljam se cim uhvatim vremena da se pozabavim lemilicom!!!!
Za Andreja,ako sam dobro razumeo,mogao bih ove JRC4558 da zamenim sa 072,ili nekim drugim op-amp,posto u ovom delu kola gde se oni nalaze nisu ukljuceni u distorziju vec je to eq deo pedale....?
P.S.:javljam se cim uhvatim vremena da se pozabavim lemilicom!!!!
Za Andreja,ako sam dobro razumeo,mogao bih ove JRC4558 da zamenim sa 072,ili nekim drugim op-amp,posto u ovom delu kola gde se oni nalaze nisu ukljuceni u distorziju vec je to eq deo pedale....?
Makso,Andrej HVALA VAM Ibanez proradio i radi vrh...,zamenio sam IC-ove JRC4558D sa TL072 i stavio DIL8 sockete tako da sada mogu da se igram sa IC-ovima...pozz.!!!Coca!!!
Sve najbolje, druze!
Inace, jesi primetio razliku u tonu? Kod mene na DMM nije tolika razlika bila, dok nisam probao uporedo. Tek onda provalis koliko bolje zvuci 072. Cak sam strateski ostavio 4558 u wet delu delaya, dok su ulaz i mix 072, da bi prljao samo delay, a cuvao dry, jer je skroz menjao situaciju (istina, DMM ima headrooma kolko oces jer su opampi na 15v napajanju).
Inace, jesi primetio razliku u tonu? Kod mene na DMM nije tolika razlika bila, dok nisam probao uporedo. Tek onda provalis koliko bolje zvuci 072. Cak sam strateski ostavio 4558 u wet delu delaya, dok su ulaz i mix 072, da bi prljao samo delay, a cuvao dry, jer je skroz menjao situaciju (istina, DMM ima headrooma kolko oces jer su opampi na 15v napajanju).
Andrej,razlika je vise nego ocigledna u korist TL072,bar kada je u pitanju ova moja pedala,JRC4558D je o.k. IC za distorzije,to si vec naveo a ja se potpuno slazem sa tobom po tom pitanju,a TL072 nekako je transparentniji,cictiji...,mada istini za volju u jednom klonu Voodoo OD koji sam radio pre par godina sa TL072 zna i on da zarezi i to dobro...,ali pokazalo se da za ovaj moj eq je mnogo bolji TL072 od 4558D IC,a poslusao sam Maxu i stavio DIL8 sockete pa cu malo sada da se igram sa kombinacijom raznih OP-ova pa ona koja mi se najvise dopadne ostaje u igri...
P.S.
va intervencija me navodi na zakljucak,a i procitao sam negde na netu da je taj JRC4558D mit nad mitovima,ne kazem da je los IC vec da su ga samo mnogo vise isforsirali kada su u pitanju pedale nego sto je potrebno,naravno neka mi ne zameri niko na razmisljanju,ali siguran sam da ima sijaset raznih dobrih OP-ova koji rade isto tako dobro ako ne i bolje,a mnogo su jeftiniji od JRC4558D!!!
Hvla ti jos jednom na savetima i sugestijama,naravno i tebi Maxo...pozz.!!!Coca!!!
P.P.S:Andrej drago mi je da si iz Pg-a,ja sam iz H.Novog....
P.S.

Hvla ti jos jednom na savetima i sugestijama,naravno i tebi Maxo...pozz.!!!Coca!!!
P.P.S:Andrej drago mi je da si iz Pg-a,ja sam iz H.Novog....