Scala gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Kristijan
Uvaženi član

Re: Scala gitare

Post by Kristijan » 03 Jun 2015, 21:26

Душане, ако будем имао времена ових дана радо ћу да ти ставку по ставку одговорим, а сада ћу само да поменем да би било лепо да се у разговору поставиш тако да малкице више слушаш шта саговоник говори. Имаш једну крупну стартну грешку, ниси увидео да нико овде није напао Леа, нити ико треба да га брани. Свима нам је јасно како тржиште функционише, разговарамо помало ван тог оквира и нико није оштећен тиме што смо се дрзнули да одемо ван тог оквира. Лепо је што си страствен у заступању својих ставова, али када тако страствено браниш оно што нико није напао делујеш као да спарингујеш са сопственом сенком. Може мало опуштеније?

Rockatansky

Post by Rockatansky » 03 Jun 2015, 21:55

Dushan S wrote:...pa i gitare cenu određuju uloženo vreme + veština majstora + estetika proizvoda.
Valjda i kako se cuje.... :)
Možda si ti promašio poentu onoga što sam pričao, možda ja nisam dovoljno dobro objasnio. Poenta je da zato što nam je nešto ovde jeftino dostupno, skloni smo da to potcenjujemo ili da mislimo da je neko prodavac magle ako u nekoj državi to višestruko naplaćuje. Tako sam više puta čuo, nevezano za Leove gitare, da neko priča o tome kako nema logike da ručno pravljene USA gitare koštaju 5000e, ali niko ne kaže kako nema logike da inženjer u USA ima platu od 5000$, jel tako? Dakle ako je cena rada tamo veća, to će se posebno jako odraziti na stvari koje zahtevaju jako mnogo manualnog rada i ne mogu da se prave serijski, između ostalog.
Samo sam hteo da kazem da je totalno iluzirno porediti cene rucno radjenih gitara ovde i u USA, recimo. Mislim tako je kako je, mozemo samo da konstatujemo...

Dushan S

Post by Dushan S » 03 Jun 2015, 22:17

Kristijan wrote:Душане, ако будем имао времена ових дана радо ћу да ти ставку по ставку одговорим, а сада ћу само да поменем да би било лепо да се у разговору поставиш тако да малкице више слушаш шта саговоник говори. Имаш једну крупну стартну грешку, ниси увидео да нико овде није напао Леа, нити ико треба да га брани. Свима нам је јасно како тржиште функционише, разговарамо помало ван тог оквира и нико није оштећен тиме што смо се дрзнули да одемо ван тог оквира. Лепо је што си страствен у заступању својих ставова, али када тако страствено браниш оно што нико није напао делујеш као да спарингујеш са сопственом сенком. Може мало опуштеније?
Pa čuj, možda ti moj način izlaganja doživljavaš kao strastven, znam da se događa i da me ponekad neko, ko me lično ne poznaje, u razgovoru online doživi kao nadobudnog svepametnog drkoša. Verovatno veze ima i to što dok nekome odgovaram na pitanje usput dotaknem i još nešto što mi tog trena padne na pamet, možda zato ispada i da ne slušam sagovornika, ali zapravo vrlo slušam. I kao što rekoh u onom velikom post-u, ne pričam samo o ovom forumu i ljudima ovde, adresirao sam generalno neki "balkanski" stav koji je na ovim prostorima prisutan nezavisno od gitara. Konkretno, mislim da ni na koji način nisam u obraćanju tebi neprijatan ili isuviše žučan, jer nisi ni ti. Možda jesam žučniji u nekom drugom post-u, ali ako malo bolje pogledaš, "ton" obraćanja tebi konkretno je savršeno normalan. Na stranu što je sve stvar subjektivne percepcije, jel. Napisao sam ti zašto se ne slažem sa tobom. Konačno ako obratiš pažnju, videćeš da ne branim (ako branim) samo Lea, već sam koristio njegov primer ali sam pominjao i neke druge majstore.
Last edited by Dushan S on 03 Jun 2015, 22:20, edited 2 times in total.

Dushan S

Post by Dushan S » 03 Jun 2015, 22:18

Rockatansky wrote:
Dushan S wrote:...pa i gitare cenu određuju uloženo vreme + veština majstora + estetika proizvoda.
Valjda i kako se cuje.... :)
Haha, pa da, naravno, mada mislim da je to obuhvaćeno onim "veština majstora" :)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 04 Jun 2015, 09:30

Dushan S wrote:
majtimika wrote:istina je jedna nazalost, i ako su to sve vrhunski instrumenti ipak kako kaze kristijan nije u pitanju raketna nauka i rezultat se samo koliko toliko moze predvideti te osim ako i kod malog bildera ne postoji stroga kontrola kvaliteta u smislu da instrument koji ne zadovoljava naj vislje standarde u pogledu zavrsnog prouzvoda , ne mislim na feel i akciju ili greske pri izradi to se sve moze srediti, ne ide u prodaju , sto opet podrazumeva da pola njih ne ode jer jednostavno zivot je kucka, opet ce krajnji kupac da dobije proizvod koji je realno raznolik samo bolje upeglan i utegnut. sve ovo pada u vodu kad je nesto placeno 5-10 jer takav instrument se ne razlikuje mnogo od serijskog od 1-2k jer sama musterija kupovinom takvog instrumenta zna da je to dobro i ne preispituje se dalje. poenta je da ako je nesto skupo ozbiljnije ce te shvatiti i vise hvaliti jer mora sa postoji opravdanje.

da podsetim samo da je ovo ipak serijski instrument samo radnjen i manjim serijama tj what you see is what you get u koliko se radi custom varijanta cene sigurno ne ostaje 5k

ajd sad
Izvini ali to sve što si ispričao jednostavno nije tačno nego je jednostavno, neka tvoja teorija i lično shvatanje, i to pogrešno. Kakav crni serijski instrument kad gitaru praviš komad po komad i niti jedna nije ista?
to licno shvatanje je sa strane nekog ko pravi gitare i covek je potpuno u pravu.
to je veoma jednostavno.. serijski instrument + par "unikatnih" detalja koji nemaju nikakav uticaj na funkcionalnost ili zvuk instrumenta (mislim na relik, gvozdene glave ovnova i ***** materine zbog kojih ti kazes da se komadi razlikuju).
siguran sam da su to odlicne gitare ali je svakako serijska proizvodnja u manjim kolicinama. kad skines sve te gluposti sa njih, i opet, podrazumeva se da su te gitare perfektno odradjene sto se tice setapa i izrade, to je samo malo unapredjen telekaster ili lp.

bancika

Post by bancika » 04 Jun 2015, 10:04

Funkomat wrote:kad skines sve te gluposti sa njih, i opet, podrazumeva se da su te gitare perfektno odradjene sto se tice setapa i izrade, to je samo malo unapredjen telekaster ili lp.
Ali malo unapredjeni vrhunski primerak telekastera ili lp. To je mozda najbitnija razlika - mnogo su manje sanse da ubodes "lemon". Kod gibsona i fendera mozes da sljusnes i 2k evra ili vise i opet nemas nikakvu garanciju da gitara nece odmah iz fabrike imati katastrofalne propuste zbog kojih je prakticno vredna samo kao ukras za zid. Nekad mozes da je vratis ili zamenis, ali kod nas cesto ljudi budu primorani da poruce iz inostranstva na slepo i ostanu sa neupotrebljivom gitarom.

majtimika

Post by majtimika » 04 Jun 2015, 13:02

Dushan S wrote:
majtimika wrote:istina je jedna nazalost, i ako su to sve vrhunski instrumenti ipak kako kaze kristijan nije u pitanju raketna nauka i rezultat se samo koliko toliko moze predvideti te osim ako i kod malog bildera ne postoji stroga kontrola kvaliteta u smislu da instrument koji ne zadovoljava naj vislje standarde u pogledu zavrsnog prouzvoda , ne mislim na feel i akciju ili greske pri izradi to se sve moze srediti, ne ide u prodaju , sto opet podrazumeva da pola njih ne ode jer jednostavno zivot je kucka, opet ce krajnji kupac da dobije proizvod koji je realno raznolik samo bolje upeglan i utegnut. sve ovo pada u vodu kad je nesto placeno 5-10 jer takav instrument se ne razlikuje mnogo od serijskog od 1-2k jer sama musterija kupovinom takvog instrumenta zna da je to dobro i ne preispituje se dalje. poenta je da ako je nesto skupo ozbiljnije ce te shvatiti i vise hvaliti jer mora sa postoji opravdanje.

da podsetim samo da je ovo ipak serijski instrument samo radnjen i manjim serijama tj what you see is what you get u koliko se radi custom varijanta cene sigurno ne ostaje 5k

ajd sad
Izvini ali to sve što si ispričao jednostavno nije tačno nego je jednostavno, neka tvoja teorija i lično shvatanje, i to pogrešno. Kakav crni serijski instrument kad gitaru praviš komad po komad i niti jedna nije ista?
ajd sad ovako , ja razumem da ti mislis da su te gitare radjene rucno komad po komad, da su ih polirale device sa mascu sa njedara i smirglali vilenjaci u planinama mordora , ali to jednostavno nije tako , za lea koliko sam bar ja upucen radi druga firma grube radove na cnc-u a onda ih on doteruje farba relikuje , u principu su sve iste bar ove sto idu u radnje sa razlicitim finisima , tj serije se rade od 10-20 komada , tako da je to.ipak serijski instrument. custom instrument je onaj kad ti dodjes licno kod luthiera i trazis to i to sto podrazumeva gomilu izmena ,koje za sobom povlace opet u koliko se radi na taj nacin tj cnc i gomilu izmenaa na crtezima pa na g codovima pa sve tako lepo. sto za sobom nosi i izmenu cene. to sigurno mozes da dobijes kako kod lea tako i kod nekog drugog ali ce da kosta onoliko koliko si spreman da platis. to sto sam ja budala pa sve to radim za istu cenu ne znaci da je neko drugi budala pa sve to lepo i naplati. druga stvar relic hardvera takodje zajebi u glavnom se kupuje takav kakav jeste ali i ako ne zaista nije problem ga uraditi tj ne oduzima previse vremena. treca stvar relik gitare takodje nije preterano komplikovaa rabota ako neko ima i malo smisla i nije toliko vremenski zahtevna koliko se naplacuje.

e sad ono bitno posto nisi nikad ocigledno radio bilo sta po pitanju gitare osim sviranja i to loseg, drzi se toga a izradu ostavi nekom drugom. takodje plati koliko mislis da vredi i koliko mislis da ti dize rejting .

ajd sad

Dushan S

Post by Dushan S » 04 Jun 2015, 13:48

majtimika wrote:
Dushan S wrote:

ajd sad
ajd sad ovako , ja razumem da ti mislis da su te gitare radjene rucno komad po komad, da su ih polirale device sa mascu sa njedara i smirglali vilenjaci u planinama mordora , ali to jednostavno nije tako , za lea koliko sam bar ja upucen radi druga firma grube radove na cnc-u a onda ih on doteruje farba relikuje , u principu su sve iste bar ove sto idu u radnje sa razlicitim finisima , tj serije se rade od 10-20 komada , tako da je to.ipak serijski instrument. custom instrument je onaj kad ti dodjes licno kod luthiera i trazis to i to sto podrazumeva gomilu izmena ,koje za sobom povlace opet u koliko se radi na taj nacin tj cnc i gomilu izmenaa na crtezima pa na g codovima pa sve tako lepo. sto za sobom nosi i izmenu cene. to sigurno mozes da dobijes kako kod lea tako i kod nekog drugog ali ce da kosta onoliko koliko si spreman da platis. to sto sam ja budala pa sve to radim za istu cenu ne znaci da je neko drugi budala pa sve to lepo i naplati. druga stvar relic hardvera takodje zajebi u glavnom se kupuje takav kakav jeste ali i ako ne zaista nije problem ga uraditi tj ne oduzima previse vremena. treca stvar relik gitare takodje nije preterano komplikovaa rabota ako neko ima i malo smisla i nije toliko vremenski zahtevna koliko se naplacuje.

e sad ono bitno posto nisi nikad ocigledno radio bilo sta po pitanju gitare osim sviranja i to loseg, drzi se toga a izradu ostavi nekom drugom. takodje plati koliko mislis da vredi i koliko mislis da ti dize rejting .

ajd sad
Pošto se ti bolje razumeš od mene i bolje znaš kako čovek radi gitare od njega samoga, onda ok, ne znam šta da ti kažem! :) Hvala na savetima!

Dushan S

Post by Dushan S » 04 Jun 2015, 14:06

Funkomat wrote: to licno shvatanje je sa strane nekog ko pravi gitare i covek je potpuno u pravu.
to je veoma jednostavno.. serijski instrument + par "unikatnih" detalja koji nemaju nikakav uticaj na funkcionalnost ili zvuk instrumenta (mislim na relik, gvozdene glave ovnova i ***** materine zbog kojih ti kazes da se komadi razlikuju).
siguran sam da su to odlicne gitare ali je svakako serijska proizvodnja u manjim kolicinama. kad skines sve te gluposti sa njih, i opet, podrazumeva se da su te gitare perfektno odradjene sto se tice setapa i izrade, to je samo malo unapredjen telekaster ili lp.
Napisao si oksimorone kao što je "serijska proizvodnja u malim količinama". Niti je serijski instrument (jer se ne pravi serijski), niti je samo par unikatnih detalja (Pošto ako odbiješ sav hardware, lak drvo i konstrukciju, nije mi jasno šta to ostane što nije unikatno... Otprilike oblik gitare, izgleda kao što gitara obično izgleda, nema pet vratova, šta bi bio preduslov da je to "drugačiji instrument" po tebi?)
Zapravo, izgleda kao da ni ti ni on uopšte niste bolje pogledali te instrumente i da pričate napamet, da ste unapred stvorili stav iz određenih razloga i ne interesuje vas stvarno kakvi su neki instrumenti nego eto, furate se na ideju kako ej to sve isto sranje. A to je upravo ta balkanska demagogija. Da li bi se bolje osećao ako bi imao ideju da ako imaš gitaru od 200$, to je isto kao i ona od 2000$ nego to samo kompanije varaju ljude?

Drugo, fascinantno je da kao da se jedna ista stvar iznova gubi u etru, pa hajde da je ponovim. Cena nečega zavisi od količine utrošenog rada, unikatnosti dobijenog predmeta, njegovih estetskih kvaliteta i u slučaju intrumenta, zvučnih kvaliteta. Po tvojoj logici, onda pošto sve gitare imaju žice, magnete, pragove, čivije, sve je to isto, jel, pa treba i da košta isto? I sve veš mašine imaju onaj točkić za programe i bubanj i sve isto, i TV-i svi imaju ekran itd itd. Sve isto treba da košta. I i7 procesor kao i3 procesor jer im isto treba vremena i materijala da ih naprave. I svia automobili jer svi imaju četiri točka i motor i prozore. :)

Da li je to unapređen telekaster, ili nije, kakve to ima veze? Svaki predmet je malo unapređen predmet koji je postojao pre toga. To ne određuje cenu i vrednost predmeta. Većina skupih proizvoda danas na tržištu od automobila do TV-a, od vaze za cveće do wc šolje, izgledaju slično kao i jeftine verzije tog istog predmeta.

Jeftin instrument je upotrebljiv, ja često snimam nekog smeće indijskog Jacksona sa EMG-jima kad mi treba zvuk aktivnih magneta. To ne znači, ni izbliza, da ja ne bih radije snimao to isto na nekoj drugoj gitari, ali nisam dovoljno bogat da imam 20 gitara sa raznim konfiguracijama hardvera. Imam skupe gitare a imam i gitaru koja je rađena ručno. Ima razlike, itekako.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 04 Jun 2015, 15:48

Dushan S wrote:Drugo, fascinantno je da kao da se jedna ista stvar iznova gubi u etru, pa hajde da je ponovim. Cena nečega zavisi od količine utrošenog rada, unikatnosti dobijenog predmeta, njegovih estetskih kvaliteta i u slučaju intrumenta, zvučnih kvaliteta. Po tvojoj logici, onda pošto sve gitare imaju žice, magnete, pragove, čivije, sve je to isto, jel, pa treba i da košta isto? I sve veš mašine imaju onaj točkić za programe i bubanj i sve isto, i TV-i svi imaju ekran itd itd. Sve isto treba da košta.
Има горе и јачих примера, али ово је сада при руци.

Да ли сада капшираш колико не слушаш саговорнике? Подмећеш људима нешто што нису рекли, а онда им објашњаваш колико су затуцани Балканци поводом истих тих речи које нису изговорили. Дај човече, схвати да постоје разговори у којима неће ни једна страна да буде апсолутно у праву! Па није ово такмичење.

Ево да нађем сада још једна занимљив детаљ...
Dushan S wrote:
Kristijan wrote:Драже ми је када чујем да паре оду неком малом градитељу него Фендеру, и за нереалне цене су ипак криве велике корпорације, јер њихови инструменти са фабричке траке апсолутно коштају превише спрам онога што нуде кориснику, па онда и ручно рађени инструменти треба да буду адекватно скупљи од ових индустријских, али електрична гитара од пуног дрвета није виолончело!
nije ti uporedivo jer si skalu po kojoj meriš razliku sastavio proizvoljno. Fender može da štancuje jako mnogo gitara za jako malo vremena i onda to naplaćuje po soma ipo komad. Za ručno rađenu gitaru je potrebno višestruko više truda i vremena, i ona zapravo košta premalo - kad je uporediš sa fenderom, nije normalno ne što je ona 5000e već što je samo tri puta skuplja od glupog fendera. Ne Leova, bilo koja. Ali je ona samo toliko jer ne možeš ljudima tražiti 10000 ili više. Tj. rekao bih da mašinski proizvedene gitare velikih kompanija koje, šatro imaju "human touch" pa su custom shop, jesu de fakto precenjene, ali ručno pravljene gitare nisu. Dok neko napravi izrezbaren plate za spajanje vrata s telom i ručno ga "relic"-uje, za to vreme Fenderu sa pokretne trake siđe par stotina gitara - ili više. Koje koštaju koliko koštaju jer je to Fender i jer neko mora da pokrije troškove marketinga i funkcionisanja velike korporacije i konačno, njihove akcionare.
Овде су препричао мало опширније оно што сам ја рекао (и ту си поломио интернет, ко год успе моју реченицу да саопшти опширније од мене тај је победио у свему!), али са покровитељском нотом, па си стекао утисак да си ми открио нешто ново. Толико о томе колико се удубљујеш у разговор.

Uncle Moe

Post by Uncle Moe » 04 Jun 2015, 16:47

Ja cu da uletim samo da bih malo shredovao :shred:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 04 Jun 2015, 17:05

taj fazon...
drugacije i ne vredi

Kill surf city

Post by Kill surf city » 04 Jun 2015, 17:24

Image

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 05 Jun 2015, 09:13

Dushan S wrote:
Kristijan wrote:Моја претходна опаска се односила на стање тржишта, и како год да се постави ствар - и даље тврдим да није нормално да електрична гитара од пуног дрвета кошта колико и пијанино.
Iako sam to napisao ajd da ponovim: Ne plaćaš veličinu nečega, količinu materijala ili koliki prostor zauzima objekat. Cenu svega odlučuje uglavnom a) shodno tome koliko je takav predmet lako dostupan b) koliko je rada potrebno uložiti da se taj predmet proizvede
To jest potpuno nelogično simplikuješ stvari da bi dokazao tezu. Onda možeš da kažeš za kompjuter od 2000 eura "Potpuno mi je nelogično da nešto malo šrafova, žičica i tuce čipova košta toliko". Ili da kažeš za skup auto "Ne razumem zašto gomila gvožđurije koju prave roboti kako 'oćeš košta 20000 eura". Pažljivo probrana daska i letva koštaju toliko jer malo ko može da je napravi, i zato što na njoj mora da se radi danima, ručno. U suprotnom ne bi koštalo toliko - jer bi ti i ja isto uzeli par letvi i žica i prodali za 5000 eura, zar ne? :)
Ево ти још један пример како тенденциозно изврћеш оно што други говоре. Да си прочитао са минимумом концентрације шта сам писао сигурно ти не би пало на памет ни у шали да ми објашњаваш да не можемо ти и ја да одаберемо даску и летву и да је наплатимо 5 сома евра. Душане, да ли ти стварно мислиш да овде разговараш са тоталним дебилима, или се тако обраћаш људима јер мислиш да је страшно кул да то радиш?

Видим да те је збунило помињање пијанина. Уочавам неке далеко битније разлике између пијанина и електричне гитаре од пуног дрвета, нисам се ослањао на кубикажу. Пијанино је далеко, далеко комплекснија направа, и ван сваке сумње захтева неко другачије знање и вештину. Један од разлога зашто сам поменуо пијанино јесте и тај што би, по неким статистикама, то био један од најпопуларнијих инструмената у свету. Хтео сам да избегнем поређење са инструментима који су комплексни, али нису ни близу популарни као електрична гитара.

Поменуо сам и виолончело, па видим да ни ту ниси разумео о чему говорим. Хтео сам да поменем макар један инструмент који захтева класично лутијерско знање. Онда може да се помене и виолина, која је популарна скоро као гитара, а ако је поредимо са електричном гитаром вероватно је и популарнија. И није велика као пијанино, чак је мања од гитаре, па смо ту као прескочили могућу препреку у разумевању. Но ето, иако постоје сродности између ова 2 инструмента, довољно су различити да опет дођемо до неспоразума. Хајде онда да се држимо света гитара, да причамо о arch top гитарама. Ето, да не узимамо као пример џез боксове, да кажемо да је за њима мања потражња, па да не уносимо непотребну варијаблу у причу. Нека буде адекватан пример за ову причу 335 модел. Ту немамо проблем са потражњом, не само да никад од 1958. није престао да се производи овај модел него су се успешно продавале све ове године и разне варијације на овај модел, постоји низ signature модела који се ослањају на основни модел, раде се бројне копије, и скупе и јефтине... И свира се у бројним жанровима. Да кажемо да је то тражена гитара. Е сад, на шта ја циљам? Колико знаш градитеља електричних гитара од пуног дрвета који истовремено раде и било шта налик на 335? Сигуран сам да их је веома мало. Да би се ушло у свет градитеља инструмената ипак је, како год то да звучи, најједноставнији пут до тога да се крене од електричних гитара од пуног дрвета. Најмање захтева што се тиче алата, најмање захтева што се тиче радионице. Готово да није потребно ама баш никакво предзнање везано за класично лутијерство. Будући да се ради са дебљим комадима дрвета теже се показују све ћудљивости дрвета које се виде код осетно тањих комада дрвета. Надам се да нико од градитеља електричних гитара неће да ми замери што ово говорим. Већ сам рекао, гајим огромно потшовање према сваком ручном раду, ценим и подржавам људе који раде нешто аутентично, поздрављам свакога ко се не бави индустријским приступом, али ако причамо о вештини и знању мислим да је неминовно да причамо о разним нивоима вештине и знања. Није исто знање потребно за градњу Телекастера и 335 модела. Постоји осетна разлика. Да не постоји тако уочљива разлика сигуран сам да би постојало далеко више градитеља који раде 335 и џез боксове. Дакле још једном, без обзира на моје искрено поштовање према сваком градитељу инструмената, примећујем да је електрична гитара од пуног дрвета најједноставнији жичани инструмен са становишта израде истог. И примећујем да се око тог најједноставнијег инструмента плете густа мрежа мистификације, што неминовно утиче на цену. Сматрам да је електрична гитара од пуног дрвета вероватно најпрецењнији инструмент на планети. Овде наравно пре свега мислим на индустријски рађене инструменте, а онда се проблем прелива и на мале радионице, јер заиста нема много смисла да неко деље марљиво инструмент и да га продаје по истој цени за коју се продаје нешто што у огромним серијама силази са фабричке траке. Што сам такође већ помињао, али имајући у виду селективну пажњу вероватно није лоше да се помене опет.

Није ми био циљ да се бавим генезом проблема, нисам хтео да анализирам економију западне хемисфере у последњих 60 година, само сам констатовао шта се сада збива, какво је тренутно стање. Све капирам, није овде исто као преко баре (а знам врло добро разлике, ако изузмем нешто Арапа, сви остали клијенти за које тренутно радим су из Америке, Канаде и Аустралије), није тржишно диктирана цена увек у складу са реалном вредношћу, али као што сам већ раније помињао, нисам се равнао стриктно према тржишту, него сам гледао шта то коначни корисник заиста добија за свој новац. И молим те да коментаришеш само ако си спреман да се потрудиш да прескочиш предрасуде које имаш према локалном живљу, и ако ће твоји коментари да се односе на оно што сам ја написао, а не на оно што си ти исконструисао у својој глави гледе тога шта сам ја можда мислио да кажем. Шта сам хтео да кажем - то ти је овде више него детаљно забележено, и молим те да се равнаш према томе.

majtimika

Post by majtimika » 05 Jun 2015, 09:41

apsolutno se sazem sa tobom buraz ,i ne ne gresis nigde bar sto se mene tice, da se osvrnem na 335 kolicina znanja koju ima dobar majstor koji radi solid body gitare recimo neko ko radi ok les pola i slicne modele ima dovoljno znanja d uradi i 335 posto ipak nije klasican akusticni instrument u pitanju to je lamelarna konstrukcija, medjutim opremiti radionicu za izradu tako necega je nebo i zemlja u odnosu na solid bodi, potrebne su velike kokicine alata koje se uopste ne koriste kod klasicnih elektricnih gitara i to poprilicno velikih i skupih alata tako da je po meni to jedan od glavnih razloga zasto vecina ne radi i jedno i drugo. akustocne i arch top gitare su potpuno drugi svet od gore pomenutih i tu je potrebno potpuno drugo znanje i vestina po.meni na mnogo vecem nivou narocito za archtop i tu cene smeju i po meno moraju da idu 5+k dok za klasicnu elektricnu bilo kakvog dizajna je sve preko 2.5-3k cisto prodavanje muda za bubrege bilo gde u svetu. ne kazem ako si je optocio zlatom i sedefom i sam materijal kosta puno onda moze ali za ove tele les pol zajebancije daj ne seri

jos jedna stvar koja moze da napravi sulude cene je ponuda i potraznja i nista vise , primer skala imas je u radnji znaci ponuda je veca od potraznje gotova prica. primer mean machine postizu suludo visoke cene pri preprodaji i samo jednog razloga nove kostaju oko 3-5k full su rucno radjene i covek pravi 6 komada godisnje tako da novu mozes da kupis samo od njega ako cekas 5 godina ili polovnu za 15-20k tako da mi je ti savrseno razumno on ima ok cenu direkt a potraznja je prouzrokovala sulude cene u preprodaji. ako ti radis 12-15 mesecno a radis sam ej bre kaav rucni rad kakve zajebancije kakve cene

Post Reply