Scala gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
sinisake
The original one

Re: Scala gitare

Post by sinisake » 05 Jun 2015, 12:47

jos jedna stvar koja moze da napravi sulude cene je ponuda i potraznja i nista vise
:1:

A ako neko moze da proda instument za 4-5 'iljada $, svaka cast. Instrument vredi onoliko koliko je neko spreman da plati za njega, naposletku. Gospodin Skala, valjda, zna koliko moze da dobije u USA, i tako i formira cene.

majtimika

Post by majtimika » 05 Jun 2015, 13:33

naravno, slazem se ,ali dok god ih ima po radnjama a on realno izbacuje tuce mesecno, znaci da se ne grabe za njih, realno koga tamo preko zabole za skalu , dersu tu kaci fotke i kenja pa znamo mi zato sto je nas , i da me neko ne shvati pogresno ja zaista.nemam nista protiv coveka samo protiv njegovog pr menadzera za srbiju, i voleo bi da prodaje na hiljade, u stvari bole me dupe koliko ce da skala proda isto kao sto.me bole da li ce nole da osvoji sinsinati, ali patriotama je to bitno i o tome se samo ovde radi , kao fora nas je pa sad tu palamudimo oko njega a ima hiljade bwoljih nego ajd . realno je uvalio jednu gitaru tamo nekom trecerazrednom gitaristi koji svira u takodje trecerazrednom bendu , i syefanovskom koji bi svirao sve samo da je dzaba , nije to brate nesto sa cime se istupa sa tooliko isfuranom pricom , branko radulovic je pre sto godina radio za vlatka pa se nije moglo ovakvih gluppsti i proseravanja cuti za njega skroman cova.

ne znam ko je ovde lud nisam pametan.

i opet da ne ispadne da ja sad tu.kao nesto ljubomora ovo ono, jednistavno znam se sa gomilom majstora nasih i stranih i vecina su to ok ljudi vecinu njih kao sto je ilijani, ,oboss, funk, , nikola, mali basic, tona morski, pulovic , su vrhunski ljudi i sjajno saradjujemo, dok uvek imas i supaka koje moras nazvati supcima jer to realno i jesu, pa makar neki mislili da sam i ja supak

sinisake
The original one

Post by sinisake » 05 Jun 2015, 13:55

realno koga tamo preko zabole za skalu

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 06 Jun 2015, 08:56

majtimika wrote:da se osvrnem na 335 kolicina znanja koju ima dobar majstor koji radi solid body gitare recimo neko ko radi ok les pola i slicne modele ima dovoljno znanja d uradi i 335 posto ipak nije klasican akusticni instrument u pitanju to je lamelarna konstrukcija, medjutim opremiti radionicu za izradu tako necega je nebo i zemlja u odnosu na solid bodi, potrebne su velike kokicine alata koje se uopste ne koriste kod klasicnih elektricnih gitara i to poprilicno velikih i skupih alata tako da je po meni to jedan od glavnih razloga zasto vecina ne radi i jedno i drugo. akustocne i arch top gitare su potpuno drugi svet od gore pomenutih i tu je potrebno potpuno drugo znanje i vestina po.
Управо тако. 335 сам између осталог одабрао као пример јер је негде на пола пута, има додирне тачке са електричним гитарама од пуног дрвета, али има и елементе који захтевају неко другачије знање и другачију радионицу, и учинило ми се да је то идеалан пример да се не изазивају забуне као када сам поменуо пијанино или виолончело.
sinisake wrote:A ako neko moze da proda instument za 4-5 'iljada $, svaka cast. Instrument vredi onoliko koliko je neko spreman da plati za njega, naposletku.
Сушта истина, то је она тржишна прича коју сасвим добро познајем, али сам причао о нечем другом.

Баш ових дана ће да се заваља Ленонов акустични Гибсон за милион долара, и оног момента када се то деси тржишна цена те гитаре ће да постане још виша, јер је свима јасно да је оном које тапнуо милионче за акустичну гитару није никаква посебна сатисфакција да му понудиш исте паре за тај инструмент. Већ је имао милион вишка, дакле цена мора да оде горе. Међутим, ја сам причао о оној другој страни. Иако смо свесни да постоји тржиште и за такве гитаре, постоји и онај здраворазумски резон који ће многе људе који имају милион на располагању да држи подаље од такве трговине, јер кад се склони у страну све оно што замагљује вид остаје чињеница да се ту продаје гитара са фабричке траке, и да је њена реална вредност далеко, далеко испод вредности коју постиже на тржишту.

Чак и да занемаримо да је Ленон био власник оне акустичне гитаре, и да се само пецамо на годиште гитаре - и даље имамо проблем у диспропорцији тржишне и здраворазумске цене. Много ми је занимљиво било да чујем шта Кероло Кеј прича о инструментима које је користила. Њој није мањкала кинта, постоји чак анегдота да је једне године њена зарада премашила председничку плату, и могла је, у време када била на врхунцу каријере студијског музичара, да купи било који инструмент. Она тврди да су инструменти који су се тада производили гори од инструмената који се данас праве. Будући да је из џез вода ушла у рокенрол причу, и да се насвирала свакојаких џез боксова, за њу је прелазак на Precision бас био само нужно зло, јер је у том тренутку то био једини инструмент те врсте. То је по њеним речима био осетно траљавији инструмент, који је окарактерисала као ипак нешто бољи инструмент од Danelectro баса, али не и као озбиљно добро урађен инструмент. За њу је то био инструмент код ког се не исплати да се мењају жице, него кад дође време да мења жице она напросто купи други комад. Тако јој је прошло кроз руке много различитих узорака, и тврди да је код доброг дела тих инструмената било потребно да се шимује врат. Дакле није се ту радило о гањању финеса у тону, него о елементарној употребљивости. Међутим, упркос искуствима оних који су били сведоци тог времена, данас се тим инструментима приписују магијска својства, и тржишна вредност им иде небу под облаке. То што знам како тржиште шљака не значи да треба да се пецам на моџо жваке, ни код нових ни код старих инструмената.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 06 Jun 2015, 09:47

То што знам како тржиште шљака не значи да треба да се пецам на моџо жваке, ни код нових ни код старих инструмената.

Sada ce te Djedov bes potopiti! :mrgreen:
Pazi, mi smo suvise siromasni da bismo mogli da budemo iracionalni pri kupovini, bilo cega. A napolju, dje je kleti konzumerizam uzeo danak, dje se kupovinom leci depresija i smanjuju frustracije - vredi dati 4000$ za komad unikatnog dizajna i (valjda) pristojnog zvuka. :mrgreen: Mozda bih i ja zzzzzlossgblj... neki komad od 4+ hiljade, cisto iz obesti. Pogresi covek™. :mrgreen:

Ljubav.

komil

Post by komil » 06 Jun 2015, 11:13

Dushan S wrote:Da budem direktan: Dersu je, **** ga
Ja pročitao: "Da budem direktan, Dersu je zvezda, na četvrti". :lol:

Dushan S

Post by Dushan S » 06 Jun 2015, 22:35

Kristijan wrote:
Dushan S wrote:Drugo, fascinantno je da kao da se jedna ista stvar iznova gubi u etru, pa hajde da je ponovim. Cena nečega zavisi od količine utrošenog rada, unikatnosti dobijenog predmeta, njegovih estetskih kvaliteta i u slučaju intrumenta, zvučnih kvaliteta. Po tvojoj logici, onda pošto sve gitare imaju žice, magnete, pragove, čivije, sve je to isto, jel, pa treba i da košta isto? I sve veš mašine imaju onaj točkić za programe i bubanj i sve isto, i TV-i svi imaju ekran itd itd. Sve isto treba da košta.
Има горе и јачих примера, али ово је сада при руци.

Да ли сада капшираш колико не слушаш саговорнике? Подмећеш људима нешто што нису рекли, а онда им објашњаваш колико су затуцани Балканци поводом истих тих речи које нису изговорили. Дај човече, схвати да постоје разговори у којима неће ни једна страна да буде апсолутно у праву! Па није ово такмичење.
Ako želiš, mogu da ti pojasnim: Čovek je rekao, da citiram:
"to je veoma jednostavno.. serijski instrument + par "unikatnih" detalja koji nemaju nikakav uticaj na funkcionalnost ili zvuk instrumenta (mislim na relik, gvozdene glave ovnova i ***** materine zbog kojih ti kazes da se komadi razlikuju).
siguran sam da su to odlicne gitare ali je svakako serijska proizvodnja u manjim kolicinama. kad skines sve te gluposti sa njih, i opet, podrazumeva se da su te gitare perfektno odradjene sto se tice setapa i izrade, to je samo malo unapredjen telekaster ili lp."
Koliko ja razumem (ti ako ovde vidiš nešto drugo, reci) suština ove tvrdnje je da ručno pravljen instrument nije ništa suštinski bolji od serijskog, jeftinijeg, i da je ono što određuje gitaru po Funkomatovom mišljenju ta "suština", osnovni koncept ili konstrukcija, kako hoćeš, koju ima i serijski instrument.

Ako se ne varam, to implicira da (jer je to kontekst o kome sve vreme pričamo), taj "skup" instrument koji pravi Leo ili neki drugi majstor nije nešto što bi trebalo da košta toliko. Da sav taj dodatni rad nema veze. Pošto doživljavam da takva logika nije tačna, tj da instrument nije određen samo time što ima vrat kobilicu čivije i žice, ili u širem smislu, da se vrednost nečega ne može gledati samo kroz svođenje na osnovnu funkcionalnost ja sam ponovio da ako na nečemu radiš trostruko više to mora da se odrazi u ceni. tj "Cena nečega zavisi od količine utrošenog rada, unikatnosti dobijenog predmeta, njegovih estetskih kvaliteta i u slučaju intrumenta, zvučnih kvaliteta.". Ako on misli da sam ga pogrešno razumeo, neka kaže, ne isključujem mogućnost. Ali znaš, postoji mogućnost i da ti mene pogrešno razumeš ili da zato što iz nekog svog razloga ne voliš način mog pisanog izlaganja želiš da vidiš nešto čega nema, na primer, neko nepoštovanje sagovornika.
Dushan S wrote:
Kristijan wrote:Драже ми је када чујем да паре оду неком малом градитељу него Фендеру, и за нереалне цене су ипак криве велике корпорације, јер њихови инструменти са фабричке траке апсолутно коштају превише спрам онога што нуде кориснику, па онда и ручно рађени инструменти треба да буду адекватно скупљи од ових индустријских, али електрична гитара од пуног дрвета није виолончело!
nije ti uporedivo jer si skalu po kojoj meriš razliku sastavio proizvoljno. Fender može da štancuje jako mnogo gitara za jako malo vremena i onda to naplaćuje po soma ipo komad. Za ručno rađenu gitaru je potrebno višestruko više truda i vremena, i ona zapravo košta premalo - kad je uporediš sa fenderom, nije normalno ne što je ona 5000e već što je samo tri puta skuplja od glupog fendera. Ne Leova, bilo koja. Ali je ona samo toliko jer ne možeš ljudima tražiti 10000 ili više. Tj. rekao bih da mašinski proizvedene gitare velikih kompanija koje, šatro imaju "human touch" pa su custom shop, jesu de fakto precenjene, ali ručno pravljene gitare nisu. Dok neko napravi izrezbaren plate za spajanje vrata s telom i ručno ga "relic"-uje, za to vreme Fenderu sa pokretne trake siđe par stotina gitara - ili više. Koje koštaju koliko koštaju jer je to Fender i jer neko mora da pokrije troškove marketinga i funkcionisanja velike korporacije i konačno, njihove akcionare.
Овде су препричао мало опширније оно што сам ја рекао (и ту си поломио интернет, ко год успе моју реченицу да саопшти опширније од мене тај је победио у свему!), али са покровитељском нотом, па си стекао утисак да си ми открио нешто ново. Толико о томе колико се удубљујеш у разговор.
Iskreno, ti ili me nisi razumeo, ako misliš da smo rekli isto, ili sam ja nejasno napisao. Da ponovim, rekao si da neki Fenderov instrument jeste preskup, da je normalno da je ručno pravljena gitara još skuplja, ali si zatim završio sa rečenicom kojom, (varam li se?) tvrdiš da su sve skupe gitare generalno precenjene: "електрична гитара од пуног дрвета није виолончело!". To jest tvoj stav je da handmade gitara treba da bude skuplja od fendera, ali su obe zajedno preskupe. Sa time se ne slažem, pa sam prilično siguran da nisam rekao isto što i ti. Meni je zvučalo da praviš paralelu koja je tako podešena da uopšte ne uzima u obzir stvarno utrošen rad, a čak u sebi možda ima i kulturološki element (Violončelo je asocijativno više vezano za kulturu, univerzalnu vrednost) Ako praviš paralelu sa izradom violončela, to znači da ne uzimaš stvarno vreme potrošeno za neku gitaru i stvarno vreme potrošeno za violončelo koje ima istu cenu, cenu korišćenih delova i troškove i onda kažeš "Nepošteno je da ta gitara koja je napravljena sa troškovima od x dolara za y vreme košta tri puta više od violončela koje košta jednako u vremenu i novcu". Ti to tvrdiš proizvoljno. A čak ako i violončelo jeste skuplje za izradu, tj da majstor manje zarađuje po komadu, postoji element potražnje za određenom robom, što je sad već druga priča.

Suština je u sledećem: Svi mi imamo subjektivan pogled na stvari. Koliko god neko od nas možda želeo da misli da je objektivan, umeren u iskazivanju stava, da uvažava sagovornika, u principu neizbežno svi vidimo stvari samo kroz filter svog duha i neminovno smo psihološke autokrate i egoisti, samo neko to ne izražava direktno pa je mali bog u potaji iza uglađene komunikacije. Koliko god izgleda apsolutno uveren u nekoj raspravi, ja definitivno menjam svoje stavove i intimno nisam toliki drkadžija, ali volim da se raspravljam i volim da neko drugi upotrebi konkretne argumente zašto ja nisam u pravu. Ne mora to sve biti tako diplomatski sve dok ljudi ne vređaju jedni druge.

Onog trenutka kada si rešio da mi kažeš šta misliš o svemu što sam rekao, o mom ponašanju i obraćanju, uradio si isto ono što meni zameraš - pridodelio si sebi tu jedinu pravu, tačnu, objektivnu perspektivu, i proglasio me za "pogrešnog", a zatim krenuo da mi objašnjavaš kako ja ne slušam sagovornika - dok možda ti ne slušaš mene, tj, upravo ti možda ne razumeš šta sam ja napisao pa ti zato izgleda da nekog ne slušam. Da li si zaista siguran da objektivno znaš šta je npr Funkomat hteo da kaže, šta sam ja hteo da kažem, i da li si siguran da je razlog za eventualno nerazumevanje (ako ga ima) to što ne slušam sagovornika? Ako ti imaš utisak da moj odgovor nije adekvatan to znači da je problem u meni a ne u tome što ti ne vidiš vezu komenara sa komentarisanim? Čak i ako komentar nije adekvatan ili tačan, kakvim vidovitim metodom znaš da je razlog za to što sagovornik nije slušan? Možda smo toliko različiti da ne umemo razumeti jedan drugoga. Pokroviteljska nota? Da li patronizirajuće objašnjavati nekome šta on misli, da ne razume sagovornika i šta je problem sa njegovim ponašanjem, reci mi sam?

Na kraju krajeva, pišem ti ovo jer te poštujem, i btw. ne bih rekao da sam tebi (ili bilo kome drugome) napisao nešto uvredljivo u bilo kom trenutku. To što ti vidiš nešto u mom obraćanju i "forumskom" karakteru, to ne znači da je ono objektivno prisutno. U svakom slučaju, forumsko naklapanje kao i svako drugo naklapanje, nije pitanje života i smrti. Budi mi pozdravljen!

Dushan S

Post by Dushan S » 06 Jun 2015, 22:55

Kristijan wrote:
Није ми био циљ да се бавим генезом проблема, нисам хтео да анализирам економију западне хемисфере у последњих 60 година, само сам констатовао шта се сада збива, какво је тренутно стање. Све капирам, није овде исто као преко баре (а знам врло добро разлике, ако изузмем нешто Арапа, сви остали клијенти за које тренутно радим су из Америке, Канаде и Аустралије), није тржишно диктирана цена увек у складу са реалном вредношћу, али као што сам већ раније помињао, нисам се равнао стриктно према тржишту, него сам гледао шта то коначни корисник заиста добија за свој новац. И молим те да коментаришеш само ако си спреман да се потрудиш да прескочиш предрасуде које имаш према локалном живљу, и ако ће твоји коментари да се односе на оно што сам ја написао, а не на оно што си ти исконструисао у својој глави гледе тога шта сам ја можда мислио да кажем. Шта сам хтео да кажем - то ти је овде више него детаљно забележено, и молим те да се равнаш према томе.
E da, možda samo par reči ovde. Prvo, da li primećuješ da to što tvoj sagovornik nije uspeo da tačno razume zašto si ti nešto hteo da kažeš, pripisuješ njemu, a ne tvom načinu izlaganja. Ako ti je sada bilo potrebno da napišeš ovoliko teksta, da bi dodatno razjasnio šta misliš, da li je to konkretno problem mog karaktera što, po tvom mišljenu, nisam to isto razumeo iz jedne ili par rečenica?
Da se ne ponavljam da mislim da jednostavno, pogrešno tumačiš zašto se ne slažem sa tobom. Ti si stvorio unapred stav u kome, imam utisak, postoji određena mistifikacija pravljenja akustičnog instrumenta u odnosu na instrument od punog drveta. To možda ima veze i sa time što voliš akustične instrumente. Ali bitna stvar, nemaš odrednicu po kojoj bi merio veštinu. Da, moguće je da neko može da nauči da pravi kopiju strata za dve godine a ne može da nauči da napravi violinu za isto vreme. Ali kod svakog instrumenta postoji tačka u kojoj majstor ima rutinu i tad ograničenja postaju drugačija. Koliko god imao rutinu, na primer, ne možeš uraditi komplet relic za sat vremena. A kinez u fabrici može da izlepi violinu za to vreme. A postoje i jeftine violine ako se ne varam. Ako na primer Leo pravi instrumente 20 godina i neko ko pravi 335 pravi instrument 20 godina, obojca će doći do tačke u kojoj je sklapanje instrumenta rutina. Šta je onda ono što odlučuje vrednost instrumenta i vreme? Upravo ti detalji i pažnja koja se njima posevećuje. Ili da uzmemo svirače, na primer, posle dvadeset godina, dvojca ljudi će postati dobri gitaristi koji mogu da odsviraju tehnički zahtevne stvari. Šta je ono što će učiniti u tom trenutku da je neko izuzetan gitarista a neko samo dobar? Zašto bi neko zaradio tokom svoje karijere velike pare kao studijski muzičar, ako ej on samo "običan gitarista", a neki violinista mora da jednako i više vežba, da li to čini violinistu "elitom"? Da li je teže vežbati violinu deset sati dnevno nego gitaru deset sati dnevno? Znači psotoji više faktora i ja se jednostavno ne mogu složiti sa tvojom argumentacijom za to da je, kako razumem, električna gitara nešto što mora koštati manje. I opet, vraćam se na ono, ako treba puno vremena i veštine, ako je unikatno i ako postoji potražnja - koštaće puno.

P.S. I da, zašto sam se ubacio u raspravu? Zato što uprkos, po meni, vrlo lošem načinu kako Dersu komunicira ono što misli, izgleda mi da je u pravu sa nekim opservacijama. I to što je adresirao, zato što ne volim to kod naših ljudi kao osobinu, adresiram i ja. Konkretno ne mislim na tebe, ti baš nisi u tom fazonu, tvoj stav dolazi sa neke druge strane.
Last edited by Dushan S on 06 Jun 2015, 23:10, edited 1 time in total.

Dushan S

Post by Dushan S » 06 Jun 2015, 23:02

majtimika wrote:naravno, slazem se ,ali dok god ih ima po radnjama a on realno izbacuje tuce mesecno, znaci da se ne grabe za njih, realno koga tamo preko zabole za skalu , dersu tu kaci fotke i kenja pa znamo mi zato sto je nas , i da me neko ne shvati pogresno ja zaista.nemam nista protiv coveka samo protiv njegovog pr menadzera za srbiju, i voleo bi da prodaje na hiljade, u stvari bole me dupe koliko ce da skala proda isto kao sto.me bole da li ce nole da osvoji sinsinati, ali patriotama je to bitno i o tome se samo ovde radi , kao fora nas je pa sad tu palamudimo oko njega a ima hiljade bwoljih nego ajd . realno je uvalio jednu gitaru tamo nekom trecerazrednom gitaristi koji svira u takodje trecerazrednom bendu , i syefanovskom koji bi svirao sve samo da je dzaba , nije to brate nesto sa cime se istupa sa tooliko isfuranom pricom , branko radulovic je pre sto godina radio za vlatka pa se nije moglo ovakvih gluppsti i proseravanja cuti za njega skroman cova.

i opet da ne ispadne da ja sad tu.kao nesto ljubomora ovo ono, jednistavno znam se sa gomilom majstora nasih i stranih i vecina su to ok ljudi vecinu njih kao sto je ilijani, ,oboss, funk, , nikola, mali basic, tona morski, pulovic , su vrhunski ljudi i sjajno saradjujemo, dok uvek imas i supaka koje moras nazvati supcima jer to realno i jesu, pa makar neki mislili da sam i ja supak
Ne znam da li si šupak, ali ulažeš jako puno energije u to da prikažeš sebe kao nekog ko je zavidljiv i pokušava da omalovaži nekog drugog. Iz nekih detalja je jasno da ti zapravo nisi uopšte dobro pogledao te Leove instrumente i da pričaš napamet, pa se time više postavlja pitanje tvojih motiva da pišeš to što pišeš. Generalno, ako si srećan čovek jeftinim gitarama i ako ti to radi posao, zašto bi imao motiv da trošiš vreme i teraš priču kojoj je centralna nit obezvređivanje drugih ljudi?

Dushan S

Post by Dushan S » 06 Jun 2015, 23:08

sinisake wrote:
realno koga tamo preko zabole za skalu
To je sad pitanje tumačenja:
1. Ja osoba .... znam sve bitne ljude preko i apsolutno sam siguran da je Skala (ili bilo koji drugi uspešan majstor) potpuno nebitan, jer imam realnog osnova da to tvrdim, a to što ljudi kupuju instrumente dotičnog majstora je proizvod slučajnosti ili njihove gluposti
2. Ja osoba .... imam svoje intimne razloge da želim da verujem u tako nešto jer ... (popuniti po želji) i iako ne posedujem relevantne informacije, a sama činjenica da postoji velika potražnja za radom tog majstora govori o tome da tu nečega ima, ja ću svejedno pokušati da obezvredim njegov rad jer .... (popuniti po želji)

E sad, možda ja pogrešno sve vreme kapiram da je tu u pitanju taj balkanski "Šta ***** palac on tu tamo prodaje muda za bubrege, seronje, sve je to isto sranje, ja znam sve...."?

Dushan S

Post by Dushan S » 06 Jun 2015, 23:23

Kristijan wrote: Баш ових дана ће да се заваља Ленонов акустични Гибсон за милион долара, и оног момента када се то деси тржишна цена те гитаре ће да постане још виша, јер је свима јасно да је оном које тапнуо милионче за акустичну гитару није никаква посебна сатисфакција да му понудиш исте паре за тај инструмент. Већ је имао милион вишка, дакле цена мора да оде горе. Међутим, ја сам причао о оној другој страни. Иако смо свесни да постоји тржиште и за такве гитаре, постоји и онај здраворазумски резон који ће многе људе који имају милион на располагању да држи подаље од такве трговине, јер кад се склони у страну све оно што замагљује вид остаје чињеница да се ту продаје гитара са фабричке траке, и да је њена реална вредност далеко, далеко испод вредности коју постиже на тржишту.
Ljude će držati po strani to što nemaju te pare ili ih ne interesuje. Ako nešto dostiže cenu od milion dolara, onda je to ta vrednost, milion dolara. Ne postoji samo "objektivna vrednost". Po objektivnoj vrednosti, DaVinčijev original i majstorska, fenomenalna kopija bi trebalo da koštaju isto, jer objektivno, tražili su isto vreme da se izrade, korišćene su iste tehnike, i ne mogu se okom razlikovati. Zašto onda ne proizvodimo kopije, i zamajavamo narod originalima? Dakle postoji i emotivna vrednost, istorijska vrednost, kulturološka vrednost nečega. Sad kad je ISIS izlomio statue, ne možemo da odemo sa par umetnika pa napravimo identične kad se rat završi i puj pike nema veze, to je isto. Onaj ko kupi Lenonovu gitaru on ima milion dolara u obliku te gitare. Ako i kad je sutra krene prodavati, neće dobiti 100$ za nju već vrednost sličnu onoj koju je dao za nju. Onda, novac na primer, menice, finansijski sistem, čekovi ... Zašto ne dovodiš u pitanje vrednost novčanica kad su one takođe simbolične, i samo predstavljaju neku vrednost? Nećeš reći da je novac bezvredan jer je to samo odštampan papir sa malo boje na sebi. Novac ima samo simboličku vrednost, neopipljivu, koja se ne može predstaviti kroz vreme potrebno za izradu.
Чак и да занемаримо да је Ленон био власник оне акустичне гитаре, и да се само пецамо на годиште гитаре - и даље имамо проблем у диспропорцији тржишне и здраворазумске цене.
Ne postoje "zdravorazumeske cene", to pomalo zvuči kao da si naivni idealista levičar... Znamo kako se formira tržišna vrednost. Koje je to "više telo", organ koji je "razuman", možda neka državna institucija koja bi određivala "objektivne vrednosti" i "razumne cene"? Postoje predmeti koji za tebe takođe imaju emotivnu vrednost koja je mnogo veća od "realne", i ne bi ti bilo isto da možda, nešto što ti je lupam, ostalo od pokojne drage osobe baciš pa kupiš isto to ali novije, jer "šta ima veze, to je samo uspomena, objektivna vrednost je ista".

Pokušavam da ti skrenem pažnju da je ta takozvana "objektivna vrednost" zapravo nešto što si ti zamislio, otprilike, odokativno, na osnovu onoga koliko se ti razumeš u određene predmete i njihovu izradu, lična teorija, kojoj si zatim dodelio neku univerzalnost i postojanje van tvog ličnog univerzuma. A nije, to je tvoj koncept i ako ti govoriš o objektivnoj vrednosti a neko drugi daje milion za Lenonovu gitaru, to ne znači da nešto nije u redu sa njim, već da ti negiraš objektivnu realnost u kojoj neki predmeti više ili manje vrede nevezano za tehnički proces proizvodnje, vreme i materijal.
То је по њеним речима био осетно траљавији инструмент, који је окарактерисала као ипак нешто бољи инструмент од Danelectro баса, али не и као озбиљно добро урађен инструмент. За њу је то био инструмент код ког се не исплати да се мењају жице, него кад дође време да мења жице она напросто купи други комад. Тако јој је прошло кроз руке много различитих узорака, и тврди да је код доброг дела тих инструмената било потребно да се шимује врат. Дакле није се ту радило о гањању финеса у тону, него о елементарној употребљивости. Међутим, упркос искуствима оних који су били сведоци тог времена, данас се тим инструментима приписују магијска својства, и тржишна вредност им иде небу под облаке. То што знам како тржиште шљака не значи да треба да се пецам на моџо жваке, ни код нових ни код старих инструмената.
U vezi ovoga se apsolutno slažem, ali imam i utisak da porediš babe i žabe tj ekstremni primer, možda i loš instrument kojem je vrednost samo emotivno-kulturološko-istorijske prirode, (kao što je ona Lenonova gitara) i instrument koji je (podrazumeva se) dobar, ali traži dodatni rad i obradu zbog stvari koje se kreću od estetskih rešenja do specifičnih tehničkih rešenja koja je nezgodno uraditi mašinski, kao što je slučaj sa el. gitarama nekih majstora. A to ipak jesu različite stvari koje se ne mogu jednako tretirati.

Dushan S

Post by Dushan S » 06 Jun 2015, 23:36

komil wrote:
Dushan S wrote:Da budem direktan: Dersu je, **** ga
Ja pročitao: "Da budem direktan, Dersu je zvezda, na četvrti". :lol:
Pa dobro, neko valjda može da bude i forumska zvezda :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 07 Jun 2015, 02:43

Осврнућу се на то да сам ја од почетка био у фазону да излажем мој став, и јасно сам се оградио, мислим да је било очигледно да не покушавам никоме да објасним како стоје ствари иначе, него како стоје ствари код мене, како ја видим одређену ситуацију. У више наврата сам поменуо да не причам о тржишној вредности, и и даље тврдим да је могуће посматрати све на више начина. Ако економисти могу да расправљају о томе да ли долар и петродолар заиста вреде колико пише, ако постоји исто натезање и око вредности дијаманата (а већ пар деценија се око тога озбиљно ломе копља, и многи су у фазону да је то балон који ће у догледно време да пукне), ако смо сведоци да се цена нафте штимује према политичким потребама - онда је ваљда јасно да ни у економији не потоји једна једина цена о којој смемо да причамо. Јесам обимно излагао, али са циљем да објасним зашто ја имам одређени доживљај ситуације. Мени није циљ да било кога убедим да треба да мења мишљење. С друге стране, иако сам ти јасно предочио да разумем о чему ти причаш, ти ми упорно објашњаваш шта је то тржиште и чему служи. Хеј, још једном - знам о чему причаш, али кажем да имам пуно право да имам другачији став. И још једном - не интересује ме да ли ћеш да прихватиш мој став, нећу да се осећам као да сам победио ако ти кажеш да сам у праву, као што не сматрам да сам у праву зато што Мајтимика има сличан поглед на ситуацију, нити ћу да коригујем став ако ти још једном поновиш исту причу.

Ни најмање не верујем да имам објективан поглед на ствари, у више наврата сам поменуо да је мени нешто прихватљиво или да није прихватљиво, нисам рекао да тако мора да се мисли. Шта више, сматрам да је објективност теоријски појам, и не узимам то уопште озбиљно у причи, као што не узимам за озбиљно саговорнике који било кога покушавају да дисквалификују у разговору на те објективно-субјективно клејбезабе. Ето, отворено да ти кажем, док се ниси тога дотакао још сам и могао да те третирам озбиљно, а сада више не могу. И генерално је помињање објективности у причи о ценама тотално испушена прича. Ако нешто има цену, то онда одражава нечији интерес, а интерес је увек субјективан, баш као што је и сваки став субјективан, до те мере да то нема посебног разлога ни да се наглашава док неко не потегне изнова тај изанђали дисквалификаторски конструкт.

Нема никаквог смисла да ми објашњаваш тржишну вредност Ленонове гитаре помињући археолошка налазишта Блиског истока, пошто је ово прво производ са фабричке траке, а оно друго је уникат стар пар хиљада година. Исто тако нема много смисла да ми помињеш старе мајсторе и копије, будући да је на основу свих доступних података јасно да ти стари мајстори себе и свој рад уопште нису доживљавали на онај начин на који их ми видимо. Генерално је идеја о уметнику у многоме померена током предходних 300 година. Можемо да констатујемо колико данас вреди на тржишту рад познатог сликара из 17. века али је крајње лицемерно да тврдимо да ми данас имамо аутентичнији однос према вредности тог рада у односу на начин како је тај рад видео сам аутор (наравно, причам о ситуацијама где имамо јасне показатеље који илуструју прецизно време и околности настајања одређеног уметничког дела). Ако признајеш сентименталну вредност нечега, онда је ваљда лако да увидиш да може да се прича и о етици. Сматрам да су људи из аукцијске машинерије скрнавитељи гробова, и заиста мислим да је страшно то што неко у мешетарењу зарађује богатство на радовима људи који најчешће нису имали за живота ни адекватну исхрану. Ово не значи да ћу ја да ушетам на аукцију и да кажем: "Ма каква бре стартна цена, ево 200 евра, не мораш ни да ми упакујеш, ту сам близу паркирао..." него значи да сам свестан токова новца, али да имам право на другачији однос према томе.

Него, да ти кажем нешто озбиљно. Види што сам нашао занимљиву књигу:

http://www.polyphony.ge/uploads/whoaskthefirst.pdf

Рачунам да ће теби као музичару да буде интересантна. Нема везе са овом темом, али је занимљив оглед. Пошто сам малопре читање прекинуо зарад овог дописивања које постаје испразно, желим унапред да ти се извиним што нећу више да се враћам на ову причу макар док не прочитам књигу.

majtimika

Post by majtimika » 07 Jun 2015, 13:28

Dushan S wrote:
majtimika wrote:naravno, slazem se ,ali dok god ih ima po radnjama a on realno izbacuje tuce mesecno, znaci da se ne grabe za njih, realno koga tamo preko zabole za skalu , dersu tu kaci fotke i kenja pa znamo mi zato sto je nas , i da me neko ne shvati pogresno ja zaista.nemam nista protiv coveka samo protiv njegovog pr menadzera za srbiju, i voleo bi da prodaje na hiljade, u stvari bole me dupe koliko ce da skala proda isto kao sto.me bole da li ce nole da osvoji sinsinati, ali patriotama je to bitno i o tome se samo ovde radi , kao fora nas je pa sad tu palamudimo oko njega a ima hiljade bwoljih nego ajd . realno je uvalio jednu gitaru tamo nekom trecerazrednom gitaristi koji svira u takodje trecerazrednom bendu , i syefanovskom koji bi svirao sve samo da je dzaba , nije to brate nesto sa cime se istupa sa tooliko isfuranom pricom , branko radulovic je pre sto godina radio za vlatka pa se nije moglo ovakvih gluppsti i proseravanja cuti za njega skroman cova.

Ne znam da li si šupak, ali ulažeš jako puno energije u to da prikažeš sebe kao nekog ko je zavidljiv i pokušava da omalovaži nekog drugog. Iz nekih detalja je jasno da ti zapravo nisi uopšte dobro pogledao te Leove instrumente i da pričaš napamet, pa se time više postavlja pitanje tvojih motiva da pišeš to što pišeš. Generalno, ako si srećan čovek jeftinim gitarama i ako ti to radi posao, zašto bi imao motiv da trošiš vreme i teraš priču kojoj je centralna nit obezvređivanje drugih ljudi?

buraz ajd samo da se razumemo konacno , ne omalovazavam tudji rad nego skalin rad, u stvari ne omalovazavam ni skalin rad nego ideju boga oca koja se ovde prosipa za istog od strane dersua i tebe , to je sve , i meni zaista ne treba skupa vec dobra gitara skupa gitara je samo produzetak one stvari , te ako ti to treba slobodno, jbg kad vec sviras sta sviras bar neka gitara bude dobra

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 07 Jun 2015, 13:36

:lol: :lol:

Post Reply