Problem sa pojacalom?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
-
Problem sa pojacalom?
Pozdrav ljudi,
Imam Laney lx35 pojacalo staro 4 godine ali koristeno veoma malo za vezbu. Stojalo je non stop u sobi, ispravno naravno. Sada kada ga ukljucim jako susti i pravi strasnu buku kada bih hteo da pomerim neki tockic npr. treble, mid, iako je pojacano na 1.
Sta moze da se pokvari od stajanja, i sta da proverim?
Inace u ovoj kuci je bila stara struja, sada je komplet promenjena instalacija mada opet nemam pojma. U drugoj kuci nisam imao takav problem. Jedva da se cuo sum.
Nasao sam ovo:
Crackling when adjusting controls on amp or other gear.
Dirty or worn pots. Have gear serviced by qualified technician.
Sta je to tacno?
Imam Laney lx35 pojacalo staro 4 godine ali koristeno veoma malo za vezbu. Stojalo je non stop u sobi, ispravno naravno. Sada kada ga ukljucim jako susti i pravi strasnu buku kada bih hteo da pomerim neki tockic npr. treble, mid, iako je pojacano na 1.
Sta moze da se pokvari od stajanja, i sta da proverim?
Inace u ovoj kuci je bila stara struja, sada je komplet promenjena instalacija mada opet nemam pojma. U drugoj kuci nisam imao takav problem. Jedva da se cuo sum.
Nasao sam ovo:
Sta je to tacno?
-
Re: Problem sa pojacalom?
Okretao sam malo potenciometre levo desno i nestao je taj zvuk. Sada se javlja samo obicno zujanje, manje na mostu nego na vratu i nestaje potpuno kada dodirujem zice.
Pretpostavljam da je to do struje/uzemljenja itd?
Takodje javlja mi se puckanje kada savijem kabal kod samog ulaza u gitaru-to je bilo i pre. Kabal sam otpisao kao neispravan tako da je negde problem u ulazu u gitaru. (Pacifica 112j).
Pretpostavljam da je to do struje/uzemljenja itd?
Takodje javlja mi se puckanje kada savijem kabal kod samog ulaza u gitaru-to je bilo i pre. Kabal sam otpisao kao neispravan tako da je negde problem u ulazu u gitaru. (Pacifica 112j).
-
Probao sam ulazi u gitaru da ocistim, rastavio sam- vidim da ima jedna ogoljena zica sto se vidi na slici ali to je tako fabricki pretpostavljam. Probao sam da je izolujem ali isto :/

Mutno je, ali to je ova levo sto ide iz crvene.

Mutno je, ali to je ova levo sto ide iz crvene.
-
Au baki moj neaktivnog li foruma 

Zaprljani ili istroseni potenciometri. Najverovatnije jeste to.johnnybgood wrote:Pozdrav ljudi,
Nasao sam ovo:
Sta je to tacno?
Gledaj stvar sa verdrije strane

za krcanje dok se okrecu potovi verovatno treba ocistiti ili zameniti iste. Nekad se desi da treba da se zameni i poneki kondenzator.
A za ovo drugo, jbg, to sa pipanjem zica zna da bude pipavo
Jesi probao sa drugom gitarom? Probaj da ustanovis da li je do pojacala ili gitare. Ako nestane kad pipnes zice znaci da je uzemljenje od kobilice preko pojacala dobro. Ja i dalje imam to pomalo na svakoj gitari, koliko god da su dobro shieldovane, bem li ga 
A za ovo drugo, jbg, to sa pipanjem zica zna da bude pipavo

-
Ovo puckanje prilikom mrdanja kabla pri ulazu u gitaru je definitivno do gitare. Promenicu onaj input pa cu onda da javim sta sam uradio.
-
Nesto me njaka i pot za pojacavanje. Bice rastavljanja i ciscenja kontakt sprejom nema druge.
Ciscenje sprejom je kratkorocno resenje.Samo zamena potenciometara kvalitetnim daje pravi rezultat.
Puckanje i krckanje prilikom mrdanja kabla moze da znaci da je zica u kablu otisla ili skoro otisla.Odlemila se od dzeka,ili ce to brzo.Ja sam kupio novi ibanezov kabl i kad sam ukljucio u pojacalo pop....o sam.Nov kabl pa neispravan.Zato kazem,proveri prvo kabl.
moze da bude i lem na ulazu u pojacalo. Ako je jack namontiran na stampanu plocu, 'oce da popusti lem.pisac wrote:Puckanje i krckanje prilikom mrdanja kabla moze da znaci da je zica u kablu otisla ili skoro otisla.Odlemila se od dzeka,ili ce to brzo.Ja sam kupio novi ibanezov kabl i kad sam ukljucio u pojacalo pop....o sam.Nov kabl pa neispravan.Zato kazem,proveri prvo kabl.
kratko pitanjce, da li je izvodiva zamena potenciometara na ovakvom pojačalu?

zamena je moguca...
skine se kompletna ploca na kojoj su zalemljeni ,odleme se pazljivo i zamene novim
skine se kompletna ploca na kojoj su zalemljeni ,odleme se pazljivo i zamene novim

Hvala Maksomaksabass wrote:zamena je moguca...
odneo sam ga bio kod nekog lika i on mi reče kako "potenciometri drže ploču" i ne mogu da se skidaju

pa reko šta sad uodafak..kad ono izgleda da mu se ne radi.
E sad me samo još interesuje da li potenciometri mora da budu original od istog proizvođača (pa da naručujem sa neta) ili je "potenciometar = potenciometar" pa mogu da ih kupim i ovde kod nas, samo treba da gledam da se potrefe vrednosti ?
mozes bilo koje iste vrednosti, istog razmaka pinova (2.5mm ili 5mm) i iste duzine i precnika osovine...samo jbg, nije svaki pot istog kvaliteta. Ovo sto ima kod nas je krs. Elektricno su mozda isti, ali mehanicki kvalitet nema veze