PCL-86,PCF-802,PL84,PCL-805,PCF200,EF-183,PCH200,PCL-84
Mogu li neke od ovih lampi da se koriste za izradu lampaskog pojacala za el. gitaru?
Lampe od starog Ei televizora
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
-
Re: Lampe od starog Ei televizora
Ni jednog komercijalnog, mozes neke od tih lamoi koristiti da sam dizajniras pojacalo oko njih, ali ti se ne isplati osim ako se ne razumes dobro, a posto vidim da nemas pojma cim pitas za te lampe onda bataljuj
Slaba vajda od ovih lampi. Uglavnim su za TV signal.
Mogla bi da se iskoristi prva, PCL86. To je kombinacija predpojačivačke triode ECC83 i izlazne pentode EL84 smeštenih u jednom kućištu. Teorijki bi moglo da se napravi pojačalce od 4-5W sa samo jednom cevkom. Mislim da se ne isplati baktati se sa tim. Treba naći adekvatnu šemu, svi skuplji delovi kao što su trafoi i šasija su ti i dalje potrebni. Pojedinačne lampe ECC83 i EL84 su jeftine i lako dostupne i postoji dosta konstrukcija koje koriste ovaj par, na primer Epiphone Valve Junior, VOX AC4TV ili neki od DIY modela as AX84 sajta.
Mogla bi da se iskoristi prva, PCL86. To je kombinacija predpojačivačke triode ECC83 i izlazne pentode EL84 smeštenih u jednom kućištu. Teorijki bi moglo da se napravi pojačalce od 4-5W sa samo jednom cevkom. Mislim da se ne isplati baktati se sa tim. Treba naći adekvatnu šemu, svi skuplji delovi kao što su trafoi i šasija su ti i dalje potrebni. Pojedinačne lampe ECC83 i EL84 su jeftine i lako dostupne i postoji dosta konstrukcija koje koriste ovaj par, na primer Epiphone Valve Junior, VOX AC4TV ili neki od DIY modela as AX84 sajta.
+1 pogotovo sto ne znas u kom su stanju, bez one sprave za testiranje ne mozes da znas koliko zivota je ostalo u njima. Ko je entuzijastican i mogao bi da izvuce nesto iz njih. PL84 je ista kao EL84 samo je grejanje na drugacijem naponu. Mozda bi moglo da se napravi nesto i sa EF183 kao izlaznom pentodicom od 1-1.5W, ali u svakom slucaju treba da: a) znas sta radis i b) imas izvor tih lampi za ubuduce, to treba i da se zameni ponekadmajtimika wrote:Ni jednog komercijalnog, mozes neke od tih lamoi koristiti da sam dizajniras pojacalo oko njih, ali ti se ne isplati osim ako se ne razumes dobro, a posto vidim da nemas pojma cim pitas za te lampe onda bataljuj

-
mozda je pametnije da uzmem neko pojacalce od 5w u mitrosu.mislim da ima marshall za nekih 13-14 'iljada
metalstringer wrote:mozda je pametnije da uzmem neko pojacalce od 5w....

Na primer, Vox AC4TV, cevno, 5W kombo 10" zvučnik. Na KP je 140e.
Nikada ne ulaziti u samogradnju sa delovima neproverene ispravnosti.